Всі категорії новин
15 фактів, які необхідно знати про навчання і ліцензування баскетбольних тренерів в Україні

15 фактів, які необхідно знати про навчання і ліцензування баскетбольних тренерів в Україні

З початком 2019 року стартує і новий етап освітньої програми для баскетбольних тренерів. Минулий рік був дебютним, але навіть попри це програма охопила велику кількість тренерів. Поточний рік стане другим з моменту початку ліцензування тренерів, тому при підготовці нової програми було враховано побажання тренерів, які уже пройшли ліцензування. Реєстрація на навчальні програми поточного рок стартує у перший день весни. Пропонуємо Вам 15 важливих фактів, які стосуються ліцензування тренерів.

  1. Починаючи з 2018 року ФБУ організувала системне централізоване навчання, облік і ліцензування баскетбольних тренерів в Україні
  2. За перший рік програми ліцензії отримали понад 400 тренерів.
  3. Найбільша кількість тренерів – отримали ліцензії категорії Б, переважно це наставники дитячих команд (понад 200 викладачів). Ліцензії категорії А отримали близько 100 тренерів і майже 90 тренерів, уже мають в Україні ліцензію категорії Pro, яка дозволяє працювати зі збірними командами країни і професійними клубами вищих дивізіонів.
  4. 34 тренери не змогли скласти іспити і, відповідно, лишилися наразі без ліцензій, для них діє обмеження на управління командою, під час матчів на турнірах під егідою ФБУ.
  5. Усі бажаючі тренери можуть пройти навчальний курс і отримати ліцензію у 2019 році. Для цього слід зареєструватися на сайті федерації баскетболу у розділі «РЕЄСТРАЦІЯ», підрозділ «РЕЄСТРАЦІЯ ТРЕНЕРА» і заповнити власну анкету, це займе не більше 2 хвилин.
  6. Процес реєстрації триватиме з 1 березня 2019 року до 1 квітня 2019 року.
  7. Тренери, які уже отримали категорії А і Б, можуть, за їхнім бажанням, пройти навчання і підвищити свою категорію. Це розширить не лише кількість команд, у яких вони зможуть працювати, а й набір тренерських знань і навичок.
  8. Для кожної категорії протягом року будуть організовані 2 навчальних модулі із подальшим складанням іспитів. Перший модуль: кінець квітня – початок травня, другий модуль – серпень 2019. Більш точні дати у кожному з регіонів буде повідомлено згодом.

9. Навчання та іспити будуть відбуватися, як і минулого року, у таких містах як: Запоріжжя, Київ, Одеса, Рівне, Харків, це зроблено для того щоб максимально наблизити місце навчання для більшої кількості тренерів. По ходу проходження програми, можна змінювати місто навчання, тобто перший модуль пройти у одному місті, другий в іншому.

10. Незмінною лишається ціна навчання і ліцензування: для тренерів категорії Б – 200 гривень, для тренерів категорії А – 500 гривень, для тренерів категорії Pro – 1500 гривень. Фактично базова ціна для тренерів категорії В лише перекриває витрати на виготовлення самої ліцензії.

11. Для ФБУ - навчання тренерів не комерційний проект, а інвестиції у людський потенціал, тих хто працює у баскетболі, готує майбутніх спортсменів.

12. У сезоні 2019 навчальну програму буде розширено, у першу чергу за рахунок практичних занять у тренувальних залах.

13. Заняття будуть проводити найкращі українські науковці у галузі спорту, практикуючі тренери, в тому числі ті хто пройшов навчання за програмою ФІБА, а також іноземні тренери-практики.

14. Українська програма навчання і ліцензування тренерів сала відомою і закордоном. Уже є запити на проходження навчання з Єгипту, Китаю та країн ближнього зарубіжжя.

15. Пройти навчання на категорію Б, можуть ті, хто ще ніколи не займався тренерською діяльністю, а лише бажає розпочати її.

Новини по темі
В чемпіонаті ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження відбулись перші матчі сезону В чемпіонаті ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження відбулись перші матчі сезону
Визначилась вісімка команд, яка продовжить боротьбу в чемпіонаті
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 14-19 березня ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 14-19 березня
В чемпіонаті України ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження стартує другий етап змагань.
ВЮБЛ серед дівчат 2010 року народження: відбулись матчі другого туру в Одесі та Рівному ВЮБЛ серед дівчат 2010 року народження: відбулись матчі другого туру в Одесі та Рівному
В зіграних матчах дві перемоги здобула СДЮСШОР ім. Літвака Б.Д. (Одеса), а рівненська ОСДЮСШОР залишається без поразок
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-12 березня ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-12 березня
У хлопців визначаться учасники третього туру в категоріях 2007 та 2012 років року, а у дівчат пройдуть ігри в категорії 2010 року народження.
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: МОБІ виграв два матчі у Чернівцях ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: МОБІ виграв два матчі у Чернівцях
Київська команда записала до активу перші перемоги в другому турі
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 29 лютого – 3 березня ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 29 лютого – 3 березня
У хлопців визначаться учасники третього туру в категорії 2007 року, а у дівчат пройдуть дві гри в категорії 2007-08 року народження.
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: у Києві та Вінниці стартував другий тур ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: у Києві та Вінниці стартував другий тур
По дві перемоги одержали запорізька КЗ ЗОДЮСШ ЗОР, дніпровська СДЮСШОР №5-ДФКС та Рівненщина-ОСДЮСШОР
ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 24-25 лютого ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 24-25 лютого
Чемпіонат України ВЮБЛ серед дівчат 2011 року народження продовжиться матчами в Полтаві та Івано-Франківську
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: визначились учасниці другого туру ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: визначились учасниці другого туру
Боротьбу за нагороди продовжують вісім команд
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-13 лютого ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-13 лютого
В двох вікових категоріях у дівчат та одній у хлопців завершиться перший тур другого етапу
ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 1-5 лютого ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 1-5 лютого
На цьому тижні відбудуться матчі другого етапу в двох категоріях
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: розклад матчів 26-28 січня ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: розклад матчів 26-28 січня
На цьому тижні відбудуться матчі другого етапу в трьох категоріях
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 р.н.: КЗ ЗОДЮСШ ЗОР виграла два матчі в Дніпрі ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 р.н.: КЗ ЗОДЮСШ ЗОР виграла два матчі в Дніпрі
Черговий бабл другого етапу чемпіонату України ВЮБЛ відбувся у Дніпрі.
ВЮБЛ серед дівчат 2010 року народження: три команди залишаються непереможними ВЮБЛ серед дівчат 2010 року народження: три команди залишаються непереможними
На минулому тижні зіграні 15 матчів у Костополі і Житомирі