Всі категорії новин
Андрій Кальниченко: перехід до Тернополя – бажання зробити свій внесок у розвиток клубу

Андрій Кальниченко: перехід до Тернополя – бажання зробити свій внесок у розвиток клубу

32-річний легкий форвард Андрій Кальниченко народився в молдовських Бендерах, але в юному віці переїхав в Україну і зробив собі ім’я саме в нашому баскетболі. Як вихованець южненського Хіміка він був з командою чотири рази поспіль (2005-2008) бронзовим призером чемпіонату України. Також виступав за Одесу, Донецьк і Черкаські Мавпи.
Останніх п’ять сезонів Кальниченко провів у Румунії, за клуб Університатя з Клужа-Напоки. Став чемпіоном країни-2016/2017, тричі володарем національного Кубка. Український форвард став улюбленцем фанатів Університаті.
У інтерв’ю клубній прес-службі Андрій розповів, як приїздив до Тернополя одинадцятикласником, як тренувався під керівництвом легендарного Душко Вуйошевіча і чому вирішив повернутися в Україну.

- Статус новачка елітного дивізіону, яким є Тернопіль, мене не лякав. Для мене це не має значення. Так, я грав у командах, які ставали чемпіонами України. Але для мене нинішній перехід – стимул, щоб допомогти новачку стати середняком, а можливо грандом, внести свій вклад у розвиток клубу. В Тернопіль мене запросив тренер Дмитро Забірченко. Ми спілкуємося. До того ж Дмитро приїздив у Клуж, щоб постажуватися у знаменитого чорногорського тренера Душко Вуйошевіча, котрий грав разом із сербським Партизаном у Фіналі чотирьох Євроліги, очолював російський ЦСКА з Москви.
Забірченко розраховував, що Тернопіль зазіхне на Суперлігу, тому розмовляв зі мною заздалегідь. Влітку, коли ситуація прояснилася, Дмитро мене набрав і сказав, що хоче бачити в команді. З задоволенням на цю пропозицію пристав.

- Ви протрималися в Румунії цілих п’ять років. Їхали туди ще тоді, коли місцевий чемпіонат у нашому розумінні вважався другосортним. А добули до часів, коли тамтешні команди очолюють персони рівня Вуйошевіча.
- Все просто: в останніх кілька років у румунському баскетболі з’явилися гроші. Тому в цей чемпіонат поїхали і авторитетні тренери, і баскетболісти з іменем. Так само було до 2014 року в Україні. Тоді в нас також грали люди рівня НБА і Євроліги. А чому б не грати, якщо пропонують хороші контракти? В Румунії інтерес у вкладенні в баскетбольні клуби грошей побачили спонсори. Тому за Університатю в сезоні-2019/2020 грав центровий збірної Хорватії Дарко Планініч, котрий до того виступав за тель-авівський Маккабі. Це вже рівень Євроліги. Показово, що на торішній турнір до Клужа приїхав турецький Фенербахче, грецькі Олімпіакос і Панатінаїкос.

- Тим не менш, Румунія в спорті в уявленні обивателя відома найперше футболом, спортивною гімнастикою і, можливо, великим тенісом.
- Баскетбол там теж люблять божевільно. Не в усіх містах, де є команди, але в Клужі точно. BT Arena, на якій приймає домашні матчі Університатя, заповнюється відсотків на 80 доволі регулярно. Особливо на матчах єврокубків чи на дербі з іншим клубом із Клужа – Сібіу. Для міста це протистояння рівня українського футбольного Класико Динамо - Шахтар. Під час дербі в залі стоїть такий гул, що не чути співрозмовника, який знаходиться в метрі від тебе. Стяги, димові шашки – атмосфера неймовірна.
Також був вражений, як тепло фанати проводили мене, коли виявилося, що в наступному сезоні в Університаті не гратиму. Коли я виїжджав, уболівальники виставили пости з текстовиком «Дякуємо, що був з нами». Я записав відео, сказав, що без таких прихильників сумуватиму. Знаєте, то треба відчути. Атмосфера на матчах у Клужі незабутня. Перед матчем фанати кидають на майданчик паперові стрічки (створюють так звану аргентину - авт.). Щоб прибрати ці стрічки, персоналові арени треба хвилин десять. Пісні і заряди не змовкають впродовж усього матчу. Я такого раніше не бачив ніде. Не уявляєте, який адреналін, коли граєш за такої підтримки. Проте, справедливості заради відзначу, що така атмосфера тільки на домашніх поєдинках трьох клубів – Університаті, Сібіу і Арада. Власне, ці три команди – найсильніші в Румунії.

- Припущу, що в Румунії вам було прижитися легше, ніж іншим легіонерам, бо можете володіти їх мовою.
- Звісно, це допомогло. Я ж у рідних Бендерах румунську на розмовному рівні знав доволі добре, трохи вивчав її у школі. То вже потім, 15 років тому переїхав спершу в Южне, а потім поступив у вуз в Одесі. Тому, звісно, в Клужі почувався комфортно, хоча якби поряд була людина, яка володіє російською чи українською, було б непогано. Та в Університаті я всі ці п’ять років був один такий. То в інших командах грали Ярослав Лемик, Максим Пустозвонов, В’ячеслав Бобров. Ми спілкувалися при нагоді, коли наші команди протистояли одна одній.

- Вуйошевіч проводив тренування англійською?
- Так. Я під великим враженням від співпраці з цим тренером. Нереально сильні тренування! Досі стільки не тренувався ніколи в житті. Враховувалася кожна дрібниця, починаючи з приходу за півгодини до тренування і тим часом, коли через півгодини тренувальний зал залишали. Дуже прискіпливо Душко підходив до тактики, перегляду відео, аналізу гравців команди-суперниці. Щодня у нас було по два тренування і на жодному вправи не повторювалися. Для мене це було одкровенням, але у Вуйошевіча настільки великий досвід, що тренування щодня були розмаїті.
Комбінацій ми теж не награвали. Душко підкреслював, що баскетбол – то лише імпровізація. При цьому тренер наголошував, що за цією системою він виховав безліч відомих баскетболістів. Якось наводив приклад серба Боґдана Боґдановіча, котрий зараз виступає в НБА за Сакраменто Кінґз. За словами Душко, Боґдан прийшов до нього в Партизан 15-м номером, тобто навіть не потрапляв у заявку. Але потренувався під керівництвом Вуйошевіча рік – і став номером один у збірній Сербії.
«Я знаю, як тренувати. Ви мені не розповідайте, а працюйте», - говорив Вуйошевіч.

- В Україні вам траплялися спеціалісти, яких могли б порівняти з Душко?
- З іншим чорногорцем Звезданом Мітровічем. Але він на рівень, співставний з Вуйошевічем, вийшов лише в останні роки. На початку 2000-х у Хімік він прийшов молодим спеціалістом і лише набирався досвіду. Хоча вже тоді було зрозуміло, що Звездан – серйозний фахівець, зі своїм баченням баскетболу.

- Андрію, наступний сезон ви проведете в Тернополі. Припускаю, що в місті ви могли бути теж на початку 2000-х, коли з нашим клубом у вищій лізі грав Флоаре з Бендер, у якому починалася ваша професійна кар’єра.
- У Флоаре тоді був дуже серйозний склад, який реально претендував на вихід в українську Суперлігу. Мені тоді було 15-16 років і до основного складу мене ще не підпускали. Грав за молодіжну команду в чемпіонаті Молдови. Так вийшло, що до Тернополя єдиний раз приїхав вже коли виступав за другу команду Хіміка. Це було років 17 тому.

- З якими відчуттями повертаєтеся в Україну після п’ятирічної паузи?
- Чесно кажучи, мав бажання знову потрапити в рідне середовище. За цей час трохи втомився від румунської та англійської мов. Хотілося почуватися вільніше в побуті, більше бачитися з сім’єю. Так, в останньому сезоні дружина Наталія з дітками була поряд, у Клужі, однак мав думати, що син Артем цьогоріч має йти у перший клас. Мене бентежило, що дитина, спілкуючись із ровесниками в садочку, почала забувати російську. Це був додатковий дзвіночок, що треба повертатися. Та й донечку Мію, якій всього два рочки, хочеться бачити частіше. Наразі ми в Одесі, де у нас житло і де працює дружина. Вочевидь будемо їздити одне до одного й під час сезону. Але з Тернополя в Одесу і навпаки добратися простіше, ніж постійно перетинати кордон. Хоча у Клужі нам було комфортно – мали там квартиру, автівку, дружина влаштувалася на роботу. Знаходилися в Румунії весь час, вдома були за рік два місяці.

Новини по темі
Дніпро — Рівне: відеотрансляція фіналу Суперліги Favbet
Відео 20.04.2024
Дніпро — Рівне: відеотрансляція фіналу Суперліги Favbet
Дивіться першу гру чемпіонської серії
Штурмовик полку Сафарі Олександр Хмельовський відкрив матч бронзової серії Суперліги
Суперліга 20.04.2024
Штурмовик полку Сафарі Олександр Хмельовський відкрив матч бронзової серії Суперліги
Воїни відвідали гру між Київ-Баскетом та Черкаськими Мавпами
Київ-Баскет в матчі з двома овертаймами виграв у Черкаських Мавп: хайлайти Суперліги Favbet 19 квітня
Суперліга 20.04.2024
Київ-Баскет в матчі з двома овертаймами виграв у Черкаських Мавп: хайлайти Суперліги Favbet 19 квітня
Дивіться яскраві моменти першого матчу бронзової серії Суперліги Favbet
Київ-Баскет перемiг Черкаськi Мавпи в захоплюючому протистояннi бронзової серiї: вiдео коментарiв
Суперліга 19.04.2024
Київ-Баскет перемiг Черкаськi Мавпи в захоплюючому протистояннi бронзової серiї: вiдео коментарiв
Гравці та тренери команд — про матч, який виграла команда з Київа
Лєв Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Суперліга 19.04.2024
Лєв Кошеватський в поєдинку бронзової серії видав найкращий матч у своїй кар'єрі
Молодий захисник Київ-Баскета продемонстрував чудову гру
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
Суперліга 19.04.2024
У стартовому поєдинку бронзової серії Київ-Баскет у другому овертаймі переміг Черкаські Мавпи
Кияни вийшли вперед в бронзовій серії плей-оф з Черкаськими Мавпами
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Суперліга 19.04.2024
Дмитро Чайковський: Цьогорічне завершення сезону мотивуватиме нас ставати кращими
Наставник Старого Луцька розповів про підсумки сезону команди Суперліги
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Суперліга 18.04.2024
Олексій Соловйов: Перед фіналом з Днiпром у нас піднесений настрiй. Зайвого хвилювання немає
Один із лідерів Рівного про майбутню фінальну серію чемпіонату
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Суперліга 18.04.2024
Володимир Конєв: Ключовим в фіналі буде захист, адже захист виграє титули
Один з лідерів Дніпра — про майбутню фінальну серію з Рівним
Суперліга Favbet: лідери за потрапляннями в символічні збірні та нагородами MVP тижня
Суперліга 18.04.2024
Суперліга Favbet: лідери за потрапляннями в символічні збірні та нагородами MVP тижня
Список гравців, які отримували відзнаки в цьому сезоні
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Суперліга 17.04.2024
Вадим Заплотинський: Очікуємо нашої перемоги над Черкаськими Мавпами
Лідер Київ-Баскету прокоментував бронзову серію проти Черкаських Мавп, яка розпочнеться вже 19 квітня.
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
Суперліга 16.04.2024
ФБУ підготувала 10 індивідуальних нагород за підсумком сезону Суперліги Favbet
10 кращих гравців та тренер за підсумком сезону отримають індивідуальні нагороди
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Суперліга 15.04.2024
Вирішальні ігри плей-оф Суперліги Favbet: розклад медальних матчів
Фінальні серії плей-оф Суперліги Favbet розпочнуться 19 квітня
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Суперліга 15.04.2024
Дніпро обіграв Черкаські Мавпи і вийшов у фінал Суперліги: хайлайти 14 квітня
Дивіться яскраві моменти третього матчу півфінальної серії Дніпро – Черкаські Мавпи.
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Суперліга 14.04.2024
Днiпро перемiг Черкаськi Мавпи в вирiшальному матчi пiвфiнальної серiї Суперлiги: вiдео коментарiв
Гравці та тренери команд — про матч, який виграла команда з Днiпра
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Суперліга 14.04.2024
Дніпро зробив вражаючий камбек у третьому матчі з Мавпами та став другим фіналістом Суперліги Favbet
Команда з Дніпра вдома обіграла Черкаські Мавпи, закривши серію - 2:1