Всі категорії новин
Артем Пустовий: збірна України зробила все можливе в кваліфікації чемпіонату світу

Артем Пустовий: збірна України зробила все можливе в кваліфікації чемпіонату світу

Цього літа 26-річний центровий збірної України з баскетболу Артем Пустовий став гравцем іспанської Барселони. Український центровий в цьому сезоні бореться за місце в команді, але виграти конкуренцію у хорвата Анте Томича і француза Кевіна Серафіна поки не вдається.

Про життя в Іспанії та інше наш баскетболіст розповів у інтерв’ю виданню Комсомольская правда в Украине.

- Влітку ви стали гравцем Барселони. Як для вас проходить перший сезон?
- Так собі. Багато тренуюся, чекаю свого ігрового часу. Хочу довести тренеру і партнерам, що здатний на багато що.

- Вам подобається жити в Барселоні?
- Звичайно. Тут завжди сонячно, тепло. Не так як було в Сантьяго, ось там були дощі постійні і погода похмура. Барселона дуже гарне місто, але є і мінуси. Тут все дуже дорого, у порівнянні з Сантьяго.

- З ким із напарників по команді вже подружилися?
- Загалом з усіма хлопцями склалися хороші відносини. Але близького спілкування тут немає. Барселона - велике місто, на багато чого не вистачає часу. Усі живуть в різних кінцях міста. Усі сімейні, у кожного свої клопоти.

- Але когось можете виділити з партнерів?
- Анте Томича, звичайно. Мені подобається його гра, намагаюся щось підглянути у нього на тренуваннях і чогось навчитися. Гравець він реально класний. У нього гарне баскетбольне мислення, бачення майданчика і чіткий пас.

- Футбольна Барселона має свою філософію. Яка філософія баскетбольної?
- Філософія баскетбольної Барси така, що ми клуб з великою історією і зобов'язані тримати марку. Зобов'язані викладатися в кожній грі і не зганьбити велич Барселони.

- Чи настільки велике та запекле баскетбольне класико Реал - Барселона, як його футбольний аналог?
- Насправді я вперше в житті відчув, що таке справжнє дербі на матчі Реал - Барселона. Коли ми вийшли на першу гру проти Мадрида тут, в Барселоні, було дуже круто. Атмосфера дербі, напруженості і підтримка уболівальників позамежна. На майданчику відбувалася війна двох команд. Мені не пощастило тоді зіграти, я був в той день поза заявкою, дивився на трибуни і був вражений.

- Які в Каталонії вболівальники?
- Вони завжди підтримують команду. Коли я грав в Обрадойро, у нас видався невдалий сезон, ми програли 10 ігор поспіль, але люди не переставали ходити - завжди повний зал. Люди йдуть на трибуни, підтримують, кричать. Не буває, щоб матч не закінчено, а хтось вже йде з трибун.

- На вулицях вас вже впізнають?
- Тільки фанати, які ходять на наші ігри. За весь час підходили сфотографуватися 5-6 разів.

- Чи відчувається напруженість зараз між Барселоною і Мадридом? Не так давно Каталонія хотіла відокремитися.
- Напруга не відчувається. Каталонія хоче відокремитися, в кожній області свої податки і відповідна ситуація. Корінні каталонці дивляться на це по-різному: хтось проти від'єднання, хтось навпаки - за. Гравці в основному нейтральні.

- Чи переживаєте ви через за непопадання на чемпіонат світу збірної України?
- Я не зміг допомогти команді, так склалися обставини. Для України було б престижно потрапити на чемпіонат світу. Дуже шкода, що не вийшло, команда старалася на максимум.

- Чого їй не вистачило, щоб пройти відбіркову групу?
- Збірна зробила все що могла. Пацани боролися, горів вогонь в очах, але не вийшло.

- Чи є майбутнє у наших спортсменів?
- Звичайно є. У нас зараз багато хороших гравців, успішно виступають за кордоном. Є й ті, хто в Україні грає. Молодь не спить - старанно працює.

- Хімік звертався з проханнями, щоб ви повернулися в команду?
- Ні, в Обрадойро я був на контракті, Барселона його викупила. Я не був вільним агентом. Було чимало зацікавлених в мені команд на той момент.

- Чому баскетбол в Україні не так сильно розвинений, як в Іспанії чи Греції?
- Немає грошей. За кордоном з баскетболу роблять шоу і бізнес. У нас в Україні зараз такий період, що люди більше думають про те, як дістати грошей і прогодувати сім'ю, ніж піти і десь розслабитися. У народу свої турботи, і йому не до розваг. Навіть Хімік, який ніколи не мав проблем, і той грає при порожніх трибунах.

- Чому ви так і не потрапили в НБА?
- Напевно, не був достатньо хороший в молоді роки, щоб мною зацікавилися в НБА. Був на драфті, але мене не обрали. Хотів би спробувати себе там одного разу, було б цікаво. Наш тренер вважає, що НБА не найсильніша ліга, оскільки там грають не захищаючись.

- Чим харчується Артем Пустовий? Чи є у гравців Барси особливі дієти?
- Дієти - це особиста справа гравця. У деяких є свої кухарі. Я їм те, що приготує моя дівчина. Намагаюся їсти правильну і здорову їжу. Багато пасти і курятини, салати.

- Сумуєте за рідним домом?
- Дуже сильно. Я патріот своєї країни і люблю Україну. Чекаю літа, щоб поїхати додому, зустрітися з друзями.

- Ходіть дивитися футбол на Камп-Ноу?
- Ні, у мене не виходило. Потрібно поспішати, бігти на стадіон, а я цього не люблю. Мені подобається після тренування посидіти, охолонути, в душ і додому.

- Що з ігрових навичок вам вдалося поліпшити в Барселоні?
- Тут я працюю над грою особою і спиною до щита, багато часу приділяємо пік-н-ролу і пік-н-попам. Бракує поки ігрового часу, щоб все продемонструвати.

- Який чемпіонат в Європі найсильніший і чому?
- Я думаю, що іспанський і турецький. Тут багато сильних команд і гравців, чемпіонати напружені, будь-яка команда може раптово обіграти кого завгодно. Ми програли Мурсії одне очко після того, як вдома виграли у них з перевагою в 30 очок.

- Хто найкращий гравець в історії баскетболу?
- Майкл Джордан - однозначно. Я, коли не займався ще баскетболом, завжди знав, хто такий Джордан. А для підростаючих поколінь кращі вже Стефан Каррі і Леброн Джеймс.

Новини по темі
Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit
Катерина Коваль стала однією з кращих в збірній світу
Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА
Український захисник відзначився ефектним моментом у грі регулярного чемпіонату
Українці за кордоном: рекорд Михайлюка, 13 хвилин Леня, дабл-дабл Геруна Українці за кордоном: рекорд Михайлюка, 13 хвилин Леня, дабл-дабл Геруна
Огляд виступів українських баскетболістів за 14 квітня
Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА
Український захисник провів свій накйращий матч в сезоні
Українці за кордоном: Михайлюк набрав 9 очок, у Леня 11 зіграних хвилин Українці за кордоном: Михайлюк набрав 9 очок, у Леня 11 зіграних хвилин
Огляд виступів українських баскетболістів за 11 квітня
Українці за кордоном: 7 очок Геруна в Японії, у Сидорова 15 очок в ЛЕБЛ Українці за кордоном: 7 очок Геруна в Японії, у Сидорова 15 очок в ЛЕБЛ
Огляд виступів українських баскетболістів за 10 квітня
Лука Лохманчук зіграв на турнірі Adidas Next Generation Tournament Лука Лохманчук зіграв на турнірі Adidas Next Generation Tournament
Команда українцят зайняла третє місце на етапі в Парижі