Всі категорії новин
Айнарс Багатскіс: Київ-Баскету і Дніпру досвід великих матчів знагодиться

Айнарс Багатскіс: Київ-Баскету і Дніпру досвід великих матчів знагодиться

Головний тренер "Київ-Баскета" про травми, розподілі ролей у команді, Кубкок Європи та конкурентів в Суперлізі.

- Айнарс, зараз команда перед "Дніпром" програла двічі поспіль. Причина тут одна, або це дві різні історії?

- Ці дві поразки - абсолютно різні історії. Нікого не здивую, якщо ще раз скажу, що кожна гра - нова історія. У поразках "Цмокі" і "Миколаєву" спільне, напевно, тільки одне. Це наші нерозуміння на паркеті, втрата концентрації.

Непорозуміння виходить з цього, що ми поки що в пошуках оптимально ігрової моделі. Я не хочу говорити занадто багато розумних слів, вони цікаві лише дуже вузькому колу людей. Просто скажу головне - ми зараз тільки проходимо процес становлення. І ось як тільки я дозволив собі подумати, що з приходом Влада Коренюка ми вже закінчили підбір оптимальної тактики і намацали свою гру - як вилетів Хілл. Знову потрібно перебудовуватися, але ми будемо в порядку.

- Що з Кіндалом? Наскільки все погано?

- На щастя, найгіршого вдалося уникнути. Я б не хотів коментувати те, в чому я не так добре розбираюся, тим більше, що відновлення дуже сильно залежить від індивідуальних особливостей організму гравця. Він погано приземлився, пошкодив зв'язки і якийсь час повинен підлікуватися, а наш лікар повинен його поспостерігати. Не думаю, що це затягнеться на пару місяців, проте поки що Хілл нам не помічник. Повторюся, в цілому все обійшлося.

- Процес становлення команди, про який ви сказали, затягнувся через часті зміни у складі?

- Затягнувся - відносне поняття. Я ще до старту сезону говорив, що на команду потрібно дивитися взимку. Напевно, всі думають, що я жартую. Звичайно, ми не хочемо програвати, хоча комусь може здатися, що наші гравці, або я, або інші тренери ставимося до цього нормально. Нічого подібного. Ми до поразок ставимося адекватно, але не позитивно.

У той же час, мій досвід показує, що команда може щось виграти тільки коли її на початку сезону опустили з небес на землю. А краще декілька разів. Може навіть використаю таке погане слово - принизили. І це повинні відчути всі: гравці, тренери, інші працівники клубу. Як правило, пройшовши всі разом через такі труднощі, команда стає колективом іншої якості.

Звичайно, зміна гравців - моя відповідальність. Але, я хочу, щоб мене почули - ми думаємо не сьогоднішнім днем. Якщо я можу підписати більш сильних гравців в рамках бюджету, який у мене є, і якщо я розумію, що ці гравці зроблять нас сильнішими на дистанції, то чому я повинен від них відмовлятися? Покажіть мені тренера в Україні, який не хотів бачити у себе в складі Близнюка або Павлова? Звичайно, їх інтеграція займає час, але знову таки - ми підписували баскетболістів, які варті того, щоб трохи почекати.

- Чи можна тоді говорити, що літня комплектація була не оптимальною?

- Ні, ми придбали тих гравців, яких тоді могли собі дозволити. Ринок завжди змінюється. Якби ми влітку могли взяти тих, кого взяли по ходу сезону, то ми б це зробили.

- Зараз комплектація закінчена?

- Я сподіваюс,ь що так. Влад Коренюк, я вважаю, закриє проблемний момент недостачі потужності і розмірів під кільцем. Якщо, звичайно, обійдемося без серйозних травм.

Очевидно, що в командних видах спорту тренери завжди говорять про команду. Ми повинні дати результат. Але я не стану приховувати, що дуже хотів би, щоб ми за цей сезон всі стали сильніше не тільки як колектив, але індивідуально також. В першу чергу - як особистості, ментально. Щоб ми, тренери, влітку просили у керівництва залишити кожного з цієї команди, не тільки тому, що виграли трофеї. Найбільший кайф для тренера, коли в кінці сезону він розуміє, що може на 100% розраховувати на кожного гравця, як на себе самого. Це було б ідеально.

Я вже зазначав, що після того сезону, коли я тренував "Маккабі", клуб не став перепідписувати жодного гравця влітку! Це багато про що говорить.

- Видно, що Владу потрібен час, щоб влитися в колектив. Скільки йому буде потрібно, на ваш погляд, щоб інтегруватися хоча б на 80%?

- Час потрібен всім в такій ситуації. Влад дуже великий і дуже важкий хлопець, тому природно, що його сильні сторони під кільцем. Тут дуже багато залежить від того, як команда буде доставляти йому м'ячі. З приходом Влада знову будуть перерозподілятися кидки.

Взагалі, ми вже торкнулися теми останніх новачків, але у нас в команді і без них багатьом хлопцям було непросто звикати до нової ролі зі старту сезону. Беремо хоча б Деона Едвіна - це найцінніший гравець Суперліги минулого сезону! Він звик, що він опція номер один в атаці, що він вирішує епізоди, дуже багато грає. Зараз все інакше, і не тільки для Деона.

Реально, кожна людина в нашій команді повинна все починати спочатку у "Київ-Баскеті". Беремо Юру Кондракова. Окей, він напевно не був у числі трьох найважливіших гравців "Запоріжжя" в минулому сезоні, але він грав куди більше. Зараз він який захисник в нашій ротації? Четвертий? До того ж він з нами не пройшов передсезонку через травму. Я запросив Юру, тому що бачу в ньому великий потенціал, мені дуже подобається його характер і навички. Але, звичайно, це нічого не змінює. Йому потрібно довести на паркеті, що він гідний більше хвилин.

Той таки Едвін хоче показати, що він серед топових гравців чемпіонату, але трапляються моменти, коли він нам зовсім не допомагає, хоча два дні до цього був найкращим на паркеті.

В цілому Деон відмінний хлопець і думаю, що його стабільність це лише питання часу. Девід Блатт каже - покажи мені свій талант і я знайду тобі роль на паркеті. Так ось я зараз намагаюся знайти роль для кожного, повністю оцінивши талант хлопців. При цьому я намагаюся знаходити можливість дати пограти і Зайцеву з Сидоруком.

- Ви багато сказали про зіграність. Але ви любите говорити, що все починається з настрою і бажання. З цим все окей?

- Тут не маю права скаржитися. Ми дуже налаштовані, бажання у нас хоч відбавляй. Часто це призводить до дуже дурних фолів. Ми виходимо заряджені, але рефері судять в Україні, скажімо так, дещо по-іншому, ніж в єврокубках. Тому ми вже кілька разів в сезоні мали серйозні проблеми з фолами вже в першій половині.

Але це тільки наші проблеми з контролем емоцій і нічого більше. Рефері в Україні, як на мене, на дуже хорошому рівні працюють.

- Уже завтра матч з "Дніпром". Що скажете про них? Зараз це вже інша команда, ніж та, яку ви перемагали вдома?

- Плюс-мінус та ж. Ми добре їх знаємо. І звичайно, я вже говорив, що вони дуже небезпечні. Гравці ідеально відчувають один одного. Я думаю, що якщо вони зловлять кураж, то їх буде дуже складно зупинити, адже там всередині колективу неймовірне розуміння сильних і слабких сторін один-одного, манери гри. Це неможливо натренувати. Плюс їх зал - маленький, гучний. Буде дуже складно.

Їхні проблеми багато в чому схожі з нашими. Хоч ми і перемогли двічі, а вони поки жодного разу. Але це те ж саме - вони їздять, втомлюються, намагаються грати з позиції сили в чемпіонаті, але проти них всі суперники виходять з особливим настроєм. Як і проти нас! Тим більше, що вони зіграли всі три гри на виїзді! Це дуже важко, повірте. Повірте і в те, що навесні все це компенсується. І нам, і "Дніпру".

- "Прометей" зараз на цьому тлі має привілеї в Суперлізі?

- Мені важко назвати це привілеями. Вони багато тренуються, менше грають, зараз мають більше сил, але і меньше досвіду отримують. Плюс у них дуже хороший тренер. Я просто говорю, що нам з "Дніпром" цей досвід великих матчів, ігор під тиском, зіграє на руку. Я впевнений в цьому.

Ну а так, хіба хтось здивований результатом "Прометея"? Подивіться на їх бюджет! Побачимо, хто і де буде після Нового Року, а потім ще подивимося, хто і де буде навесні. Зараз я просто радий, як тренер, що у нас є конкуренція в чемпіонаті. Окремо я радий цьому, як тренер збірної. Якщо наші гравці будуть грати в хорошому чемпіонаті - моя робота буде трохи легшою.

- "Дніпро" фаворит кубкового протистояння?

- Я не знаю. Напевне так.

- Як думаєте, для ваших хлопців в команді це подразник?

- Не знаю. Я вдруге за інтерв'ю згадаю великих колег: Грег Поповіч якось сказав, що за 20 з гаком років він ніколи не мотивував своїх гравців додатково. Просто тому, що це робота гравців, і від того як вони її роблять залежить їхнє майбутнє, їх нинішній стан в баскетбольному світі і нарешті їх фінансове благополуччя.

Так, "Дніпро" принциповий суперник для нас і так, ми на виїзді граємо, але хіба Кубок Європи і можливість здобути там третю перемогу в чотирьох матчах не мотивація сама по собі?

Новини по темі
Будівельник стартує в Кубку Європи ФІБА Будівельник стартує в Кубку Європи ФІБА
Український клуб зіграє проти італійського Бріндізі
Змінився розклад матчів Київ-Баскета у Кубку Європи ФІБА Змінився розклад матчів Київ-Баскета у Кубку Європи ФІБА
Українська команда зіграє всі свої поєдинки другого раунду до 8 лютого
Київ-Баскет – Крайльсхайм: анонс матчу Кубку Європи ФІБА Київ-Баскет – Крайльсхайм: анонс матчу Кубку Європи ФІБА
Кияни зіграють вдома третій матч другого групового етапу
Київ-Баскет – Реджо-Емілія: анонс матчу Кубку Європи ФІБА Київ-Баскет – Реджо-Емілія: анонс матчу Кубку Європи ФІБА
Київ-Баскет зіграє матч 2 туру другого етапу
Київ-Баскет стартує в другому раунді Кубка Європи ФІБА: анонс матчу проти Антверпа Київ-Баскет стартує в другому раунді Кубка Європи ФІБА: анонс матчу проти Антверпа
Команда Айнарса Багатскіса зіграє домашній єврокубковий матч
Кубок Європи ФІБА: змінився розклад матчів Київ-Баскета Кубок Європи ФІБА: змінився розклад матчів Київ-Баскета
Кияни продовжують боротьбу на другому етапі
Суперники українських клубів у єврокубках: Динамо Сассарі програє, решта - перемагає Суперники українських клубів у єврокубках: Динамо Сассарі програє, решта - перемагає
Огляд матчів єврокубкових суперників українських клубів у внутрінніх змаганнях
Айнарс Багатскіс: Радий групі, яка нам дісталася у Кубку Європи ФІБА Айнарс Багатскіс: Радий групі, яка нам дісталася у Кубку Європи ФІБА
Керманич Київ-Баскета про перемогу команди на першому груповому етапі турніру.
Стали відомі суперники Київ-Баскета у Топ-16 Кубку Європи ФІБА Стали відомі суперники Київ-Баскета у Топ-16 Кубку Європи ФІБА
Команда Айнарса Багатскіса пробилась до наступного кола змагань.
Як Київ-Баскет в рідних стінах громив Рілскі: фотогалерея Як Київ-Баскет в рідних стінах громив Рілскі: фотогалерея
Київ-Баскет розгромив Рілскі, пробившись до топ-16 Кубка Європи ФІБА
Київ-Баскет розгромив Рілскі, пробившись до топ-16 Кубку Європи ФІБА Київ-Баскет розгромив Рілскі, пробившись до топ-16 Кубку Європи ФІБА
Команда Багатскіса спокійно оформила вихід до наступного кола змагань.
Київ-Баскет – Рілскі: онлайн відеотрансляція Кубку Європи ФІБА
Відео 17.11.2021
Київ-Баскет – Рілскі: онлайн відеотрансляція Кубку Європи ФІБА
Київ-Баскет грає заключний матч групового етапу
Київ-Баскет – Рілскі: шанси на перемогу в Кубку Європи ФІБА Київ-Баскет – Рілскі: шанси на перемогу в Кубку Європи ФІБА
Київ-Баскет грає заключний матч групового етапу
Вирішальна битва Київ-Баскета: анонс Кубку Європи ФІБА Вирішальна битва Київ-Баскета: анонс Кубку Європи ФІБА
Кияни зіграють вдома заключний матч групового етапу
Суперники українських клубів у єврокубках: виграв лише Тенерифе Суперники українських клубів у єврокубках: виграв лише Тенерифе
Як зіграли суперники українських клубів на цьому тижні у внутрішніх змаганнях
Київ-Баскет у домашньому матчі програв Хапоелю Ейлат Київ-Баскет у домашньому матчі програв Хапоелю Ейлат
Команда Айнарса Багатскіса зазнала другої поразки в Кубку Європи ФІБА
Київ-Баскет – Хапоель: онлайн відеотрансляція Кубку Європи ФІБА
Відео 10.11.2021
Київ-Баскет – Хапоель: онлайн відеотрансляція Кубку Європи ФІБА
Київ-Баскет грає п’ятий матч групового етапу турніру