Всі категорії новин
Айнарс Багатскіс: Важливо направити бажання та патріотизм у правильне русло і зробити все заради перемоги

Айнарс Багатскіс: Важливо направити бажання та патріотизм у правильне русло і зробити все заради перемоги

Головний тренер чоловічої збірної України Айнарс Багатскіс розповів про тренувальний збір національної команди перед матчами кваліфікації чемпіонату світу-2023, в яких наша команда в липні зіграє проти Грузії, Північної Македонії та Іспанії.

Айнарсе, як пройшов збір у Ризі, як працюєте в Італії?

— Спочатку ми планували, що наприкінці травня поїдемо на два тижні в Тайвань, де хотіли додати до команди молодих гравців та дебютантів. У нас була б класна можливість попрацювати з ними та подивитися на ширше коло кандидатів, з яких можна було б обрати тих, хто буде в Італії. На жаль, збір у Тайвані було скасовано через спалах коронавірусу і ми змушені були б довгий час проводити на карантині. 

В Ризі у нас був короткий агресивний та позитивний збір. Хлопці розуміли, що є серйозна конкуренція не певних позиціях. Мені дуже сподобалося їх ставлення до роботи. Збірній завжди потрібна свіжа кров.

Зараз в Італії створені відмінні умови для роботи — дякуємо за цю можливість італійській Федерації. Намагатимемося не перебільшувати з навантаженнями, адже тут спекотно. У нас одне інтенсивне та якісне тренування на день. Стараємося правильно розставляти акценти, думаючи про свою гру, але вже потроху думаємо про те, що роблять на майданчику грузини. 

В розпорядженні тренерів знаходяться 14 гравців. У нас продовжується становлення команди, адже з нами немає Близнюка, Липового та Войналовича. Ми думаємо про те, хто буде лідером. У попередніх матчах лідерами були Близнюк, Липовий та Рендл і зараз нам потрібні гравці, які їх замінять та дадуть результат. Мені подобається те, що ті хлопці, які знаходяться зараз у команді, грають жорстко, агресивно, але коректно. Ми не зможемо зіграти вдало, якщо гратимуть лише 1-2 гравці. Ми повинні грати як команда і я хотів би, щоб в кожній грі був свій лідер. Над цим зараз і працюємо. Але не може залишитися безслідним те, що тих вищезгаданих гравців не буде.

Як оціните роботу молодих гравців — Ковляра, Сергеєва, Тиртишника?

— Щодо Ковряла, то тренери вирішили, що він зараз більше потрібен команді збірної України U-20. Для мене, як для тренера, важливо, щоб гравець почав готуватися з командою з першого дня. Віталій Степановський добре знає Ковляра, але командну хімію ніхто не скасовував. Саме тому його немає зараз у національній команді, він готується до чемпіонату Європи з молодіжкою.

Мені дуже сподобалося, як проявили себе Сергеєв та Тиртишник, Шундель, але зараз тренери вирішили, що вони залишаються у найближчому резерві.

Читайте: Рекорди чемпіонатів Європи: топ-5 найрезультативніших виступів українців

Які плани на контрольні матчі проти Словаччини та Португалії?

- Ми не збираємося грати одними і тими ж гравцями, адже склад у нас рівний. В цих матчах ми подивимось на тактичні варіанти та різні поєднання гравців на майданчику. Умовно все зрозуміло, але є тренування та попередній досвід, а є безпосередньо гра, навіть якщо вона контрольна. В таких матчах треба дивитися, що працює, а що — ні.

У збірної Грузії має додатися до передньої лінії центровий Індіани Гога Бітадзе. Як протистояти потужному фронткорту цієї збірної?

- Ми провели непоганий матч у Грузії, де прямо перед грою втратили Геруна. Ми програли саме тому що нам не вистачало сантиметрів під кільцем. Все ж таки, щодо імен Шенгелії та Шермандіні, то тут коментарі зайві. Якщо до них додається Бітадзе, то це дуже серйозна сила під кільцем. Вони всі технічні, всі можуть забити з середньої та дальньої дистанцій. Є певні задумки і зараз над цим ми працюємо на тренуваннях.

Для грузинів також важливо те, в якій формі приїде Тед Макфаден, який знищив нас у першій половині матчу в Тбілісі. Я не можу сказати, що захист один на один проти нього був на висоті, адже перші кидки він забив без супротиву. А коли він спіймав кураж, зупинити вже його важко. Плюс у них додався дуже досвідчений комбогард Дуда Санадзе. Повірте, Грузія ставить перед собою дуже високі цілі. На матч з нами вони привезли Шенгелію, а потім вони просто віддали гру іспанцям, зробивши акцент на грі проти України. Ну і в неповному складі переїхали македонців.

Нам треба зробили так, щоб грузини не були готові до конкретного стилю гри. Як я бачу зараз, вони не дуже комфортно почувають себе у швидкісному баскетболі, коли високі інтенсивність та динаміка гри. Вони добре почуваються у позиційному баскетболі і постійно збивають темп гри. Наша задача — пришвидшити гру, тому є небезпека збільшення кількості втрат. Але якщо ми хочемо досягти успіху в матчі з грузинами, ми маємо з перших хвилин пришвидшувати гру. Ми маємо грати швидко, агресивно та розумно.

Які очікування від виїзної гри проти Північної Македонії та матчу проти Іспанії?

- Ми поки що взагалі не думаємо про Іспанію. Це фаворит нашої групи і в цілому фаворит всієї кваліфікації. Виходячи з першого матчу в Києві, потроху готуємося до гри з Північною Македонією. Якщо в них гратиме Ненад Димітрієвич — це половина комнади. З ним та без нього — це дві різних збірних. Але найважливіша завжди перша гра, лише потім буде Північна Македонія. 

Багато зірок НБА підтверджують свою участь у матчах за збірну — у відборі на ЧС-2023 та на Євробаскеті-2022. Про що говорить ця тенденція?

- Я би хотів сказати не про це, а про те, що у нас є гарні новини і все має стати зрозуміло найближчими днями. Я дуже сподіваюся, що у нас будуть Михайлюк та Лень — з ними ми зовсім інша команда. Вони дуже хочуть грати і гадаю вони скоро будуть у нас. Це поки що все, що я можу сказати про це.

Читайте: Відбір на ЧС-2023: ситуація в групі збірної України

Чи поставлено крапку в історії з натуралізацією Майка Кеффі та Дінаджело Харрісона?

- Тут лише одна причина — війна. Звичайно, було б добре, якщо б був один з цих гравців, адже вони довели, що вони можуть допомогти українській команді та гравцям. Але ми маємо виконати поставленні задачі і без натуралізованих гравців. Тому немає і Рендла.

Як ви оціните ігрову форму баскетболістів, які зараз працюють в збірній після виснажливого сезону?

- Всі гравці приїхали в різних фізичних кондиціях спочатку до Риги, а потім в Італію. Хтось грав більше, хтось менше, хтось взагалі не грав. Моє завдання, як тренера, підвести команду до загальних кондицій та не перетренувати гравців. Ми, як тренери, готові жити в залі 24 години, але зараз діє правило, що іноді, чим менше, тим краще. Важливо не загнати команду в яму, адже вони і без того дуже стараються. Зараз те, як гравець зіграє за збірну, може сильно вплинути на його майбутнє, тому що сезон завершено і зараз є можливість добре проявити себе та визначитись із місцем роботи. Моє завдання, як тренера, допомогти гравцям продемонструвати свій найкращий баскетбол. Я хотів би, щоб за пару днів до матчу з Грузією ми були в оптимальній фізичній формі. Ми не зможемо нічого зробити на майданчику, якщо не будемо готові фізично. І зараз важливо підтягнути команду через баскетбольні вправи. 

Зараз будь-яка перемога кожної української команди важлива. Наскільки відчувається патріотизм гравців і як він може допомогти у майбутніх матчах?

- У гравців дуже багато патріотизму і хлопці постійно думають про те, що відбувається в Україні. У нас багато бажання, азарту, агресивності та патріотизму і важливо, щоб ми це контролювали. Щоб ми все це направили у правильне русло, щоб зробили все заради перемоги. І дуже хочу сподіватия, що арена в Ризі буде переповненою і глядачі нас гнатимуть вперед. Важливо зберегти все те, про що я сказав, але зіграти при цьому з холодною головою.

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі