Всі категорії новин
Баскетбольна академія Говерли: курс на розвиток

Баскетбольна академія Говерли: курс на розвиток

Рішення про створення академії було затверджено минулої осені на загальних зборах громадської організації з метою створення на базі Івано-Франківську навчального центру професійної підготовки юних баскетболістів, які складуть достойну конкуренцію баскетбольним школам Києва, Одеси та Южного.  

Для реалізації поставленої мети Баскетбольна академія запроваджує системну підготовку професійних баскетболістів, із використанням комплексу форм та методів навчально-тренувальної діяльності, інтерактивного навчання, психологічної підготовки та ін. Зокрема, окрім групових тренувань, участі у змаганнях та навчально-тренувальних зборах, традиційних для кожного ДЮСШ, Баскетбольна академія пропонує вихованцям комплексну фізичну підготовку (спеціальні вправи, фітнес-зал, тренажерній зал); реабілітацію (плавання, йога, лікувальний масаж); теоретичну підготовку (історія баскетболу,  тактика баскетболу та інших ігрових видів спорту) із теоретичним та практичним тестуванням як формами проміжного та підсумкового контролю. 

Головним тренером БК «Говерла» Павлом Піскарьовим вже проведено систему теоретико-тактичних занять з вихованцями молодших груп, які після контрольного тестування, переходять до практичних занять, на яких здобуті теоретичні знання набувають форми практичних навичок та вмінь. 

З жовтня минулого року проведено ряд тренінгових занять з професійним практичним психологом. 

Система запропонованої нами комплексної підготовки передбачає також індивідуальні тренування за окремою схемою для кожного гравця, обраною тренером команди з урахуванням індивідуальних особливостей та рівня досягнень вихованця. Передбачається залучення дієтолога, лікаря-травматолога та інших фахівців в галузі охорони здоров’я, які будуть забезпечувати навчання здоровому способу життя, особистій безпеці та гігієні. Сьогодні ми працюємо над розробкою програми професійного англійського. 

Основу обраної нами моделі підготовки професійних баскетболістів складає піраміда комплексного системного навчання вікових секцій із вершиною – можливістю участі у Чемпіонатах України Першої, Вищої, Суперліги. Доказом правильності та результативності нашого шляху до створення такої піраміди є троє наших юних баскетболістів – Аврахов Сергій (2001 р.н.), Дроздов Володимир та Лонюк Андрій (2002 р.н.), які окрім участі у Чемпіонаті України ВЮБЛ-2001, заявлені в основний склад команди БК «Говерла», яка грає у Вищій Лізі, та є кандидатами у збірну команду України.

Таким чином, піраміда передбачає навчання в Баскетбольній академії ГО «БК «Говерла» хлопців віком від 7 до 18 років. Плановий набір хлопців від 7 до 12 років проводиться впродовж серпня місяця кожного року. Протягом усього навчального року здійснюється поточний (позаплановий) добір дітей на умовах конкурсу за заявою батьків, при наявності медичної довідки про стан здоров’я. Впродовж місяця хлопчики переглядаються під час щоденних тренувань.  За цей період дітям надається можливість випробувати себе у тренувальному процесі та проявити здібності до баскетболу. Після успішної здачі тестів з фізичної підготовки, при наявності у дитини бажання тренуватися, на підставі заяви батьків про зарахування у вихованці Баскетбольної академії, відбувається урочиста посвята. 

Це одна з традицій, яка має, на наш погляд, величезне виховне значення. Посвята поводиться під час міжнародних, інших турнірів, із залученням ЗМІ, з метою популяризації дитячо-юнацького спорту, баскетболу зокрема. Новачки перед основною командою БК «Говерла», батьками, усіма глядачами урочисто обіцяють прагнути до перемоги до останньої секунди гри; завжди вірити в себе та Команду; поважати та підтримувати тренера, членів своєї команди та Баскетбольної академії; ніколи не забувати першого тренера, в якій професійній команді якої б країни не грали залишатися Людиною, в якій проблемній ситуації під час гри чи в житті би не опинився. Після цього юнакам вручаються пластикові посвідчення вихованця з їхніми фото, особистими даними та клубними логотипами, а також перша форма з логотипом Баскетбольної академії.
 
Позитивною мотивацією для юних баскетболістів, на наш погляд, буде і реклама їх особистих досягнень у школах, де вони навчаються. У кінці кожного навчального року Баскетбольна академія надсилатиме листи-подяки у ЗОШ, де навчаються вихованці, із інформацією про участь дітей у турнірах та змаганнях. А також листи-подяки батькам, які сприяють розвитку дитячого баскетболу. По завершенню навчання випускники Баскетбольної академії отримують диплом та рекомендаційні листи у ВНЗ та баскетбольні клуби, в яких діти продовжуватимуть навчання. Впродовж навчання наших юнаків на сайті Баскетбольної академії із командним фото та фото кожного вихованця розміщуватиметься їх професійне портфоліо - інформація про їх особисті досягнення, участь у турнірах, чемпіонатах.

Нас постійно запитують, чому рішення про утворення Баскетбольної академії прийнято саме зараз. Ми набували досвіду. Передумовою прийняття рішення про утворення Баскетбольної академії став попередній успішний досвід роботи ДЮСШ БК «Говерла». Команда наших вихованців 2001 р. н. протягом 5 років приймає участь у Чемпіонаті ВЮБЛ,  у 2017 році вперше в історії дитячого баскетболу Прикарпаття увійшла до фіналу Чемпіонату України. І в цьому році? за результатами турнірної таблиці, є усі шанси попасти в фінал. Четверо наших хлопців (Аврахов Сергій, Тимофійчуки Арсен та Максим, Лесик Степан) є кандидатами у юнацькі збірні команди України, а Дроздов Володимир – зарахований у склад збірної України U-16. З цього року учасником ВЮБЛ заявлена ще одна команда 2004 р. н., яка також демонструє непогані результати в Чемпіонаті України.

Наші вихованці є багаторазовими переможцями чемпіонатів міста та області зі стрітболу, різноманітних турнірів; ставали неодноразовим переможцем щорічного Міжнародного турніру з дитячого баскетболу в м. Одесі.  У листопаді 2017 року вихованці Баскетбольної академії 2002 р. та 2005 р. здобули золоті медалі, 2004 р. – завоювали срібло у Чемпіонаті Івано-Франківської області з баскетболу серед дитячих команд. У січні 2018 року наша юнацька команда 2002 р. н. виборола золоті медалі у традиційному міжнародному турнірі «Різдвяний Івано-Франківськ» нелегкій боротьбі зі збірною командою України U-15 та командою з м. Люблін Республіки Польща. Слід зазначити, що на базі саме Баскетбольної академії формуються усі юнацькі збірні команди м. Івано-Франківська та області. 

Прекрасні умови для комплексної підготовки вихованців нам забезпечує спортивна база Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Київського національного університету фізичного виховання і спорту України, директор якого, Пасічняк Любомир Васильович, обраний нами Почесним Президентом Баскетбольної академії із вдячністю за величезний вклад у розвиток дитячо-юнацького баскетболу. Спортивний зал манежу коледжу обладнаний відповідно до європейських стандартів і є сьогодні одним з кращих баскетбольних залів в Україні. В залі обладнані 4 роздягалки, сконструйовані стаціонарні та розкладні трибуни з глядацькими місцями на 2 тис. вболівальників. Це дає можливість проводити на базі манежу тренувальні збори збірних команд України, міжнародні турніри та приймати команди ЄвроЛіги. Літом 2017 року на нашій базі проходили навчально-тренувальні збори для збірної команди України U-14, у складі яких тренувались і наші хлопці.

Відповідно до укладеного договору про співпрацю, сьогодні п’ятеро вихованців Баскетбольної академії навчаються у цьому навчальному закладі на державній формі навчання, у 2018 році планують поступати у коледж ще 4 вихованця. Теперішні студенти Івано-Франківського коледжу фізичного виховання представляють КФВ як учасники ВЮБЛ -2001.
Організація оздоровчого відпочинку на навчально-тренувальних зборах на морі, у Карпатах також є одним із наших важливих завдань. Кожного літа наші діти відпочивають та набираються сил разом з тренерами на Одещині, Херсонщині та Миколаївщині. У травні 2017 року для вихованців 2003-2001 р. н. був організований відпочинок у Болгарії (м. Варна) в оздоровчому таборі «Альбатрос», де вони отримали можливість випробувати свої сили у товариських зустрічах з болгарськими та білоруськими командами. 

За нетривалий час існування Баскетбольна академія організувала проведення декількох спортивних заходів, які отримали чималий публічний резонанс.  

Напередодні Нового Року 27 грудня 2017 року Баскетбольна академія БК «Говерла» провела Новорічні естафети, які відкривав керівник відділу спорту Департаменту молодіжної політики і спорту Івано-Франківської міської ради Рудницький Денис. Програма Традиційних новорічних естафет передбачала: комбіновані баскетбольні естафети для молодшої, середньої та старшої вікових секцій Баскетбольної академії, конкурси штрафних та трьохочкових кидків, вікторину від діда Мороза. Участь в естафетах Вихованці Баскетбольної академії демонстрували навички та професійні уміння, які здобули під час навчання та тренувального процесу. Така кількість учасників дозволила провести в цьому році не просто спортивні старти, які проводять в ЗОШ та ДЮСШ, а професійні баскетбольні конкурси. На всіх учасників чекали новорічні солодкі подарунки. Особливістю цьогорічних Новорічних естафет стала активна участь батьків, команда яких боролася за перемогу в естафеті проти команд адміністрації та юних баскетболістів. 

Загалом розвиток сімейного баскетболу є одним із пріоритетних завдань Баскетбольної академії. Ніщо так не сприяє взаєморозумінню та зближенню батьків та дітей, як спільна справа. Особливо, якщо ця улюблена справа приносить задоволення та сприяє здоровому способу життя! Тому проведення спільних баскетбольних турнірів вихованців з батьками,  із конкурсами штрафних стало гарною традицією для Баскетбольної академії. Батьків-переможців представляли та нагороджували призами їх діти, що було  зворушливо для усіх учасників!

У березні 2018 року планується проведення сімейної естафети, участь в якій будуть брати команди з 3 членів сім’ї, які зареєструються у нас на сайті. 

7-9 січня 2018 року відбувся традиційний міжнародний баскетбольний турнір «Різдвяний Івано-Франківськ» за участю юнацьких команд 2002 р.н. з Республіки Польща  БК «START LUBLIN»,  Збірної команди України U-15 «STARLIFE» м. Чернівці. У нелегкій боротьбі наша команда КФВ – БК «Говерла» виборола золоті медалі. MVP турніру був обраний також наш вихованець Тимофійчук Арсен, 2003 р.н. Турнір проводився ГО «БК «Говерла» спільно з Департаментом молодіжної політики і спорту Івано-Франківської міської ради за підтримки міського голови Івано-Франківська   Марцінківа Руслана Романовича. Рівень професіоналізму гравців,   командну гру та прагнення до перемоги оцінювали Голова комісії збірних команд ФБ України Андрій Підковиров та тренер Національної збірної України з баскетболу Євген Мурзін, які були присутні на турнірі, що додало баскетбольним баталіям ще більш важливого статусу. Гостей турніру очікувало святкове відкриття із солодкими та музичними подарунками. Кожній команді було вручено комплект сувенірної продукції із турнірним плакатом та програмками турніру для кожного гравця і тренера.

Ми створили сайт (basket-akademy.if.ua), на якому і для батьків, і для вихованців, окрім відомостей про нас, новин, оголошень, фоторепортажів про проведені заходи, можна знайти цікаву і корисну інформацію, наприклад, як правильно харчуватися, які фільми варто подивитись юним баскетболістам, на яких наших вихованців, які грають сьогодні у міжнародних клубах, слід рівнятися. 

Набуває популярності сторінка Баскетбольної академії ГО «БК «Говерла»  в Фейсбуці. Кожна вікова секція має свою групу у вайбері, в якій постійно здійснюється обмін інформацією про тренування та заходи, передаються вітання, побажання, оголошується потреба у допомозі і т.п. Інформацію про нас можна прочитати на сайтах ФБУ та basket.com.ua, сторінці польського БК  «СтартЛюблин». Ми заявили про себе і на сайті Посольства США в Україні, опублікували наше резюме на сторінці Фейсбук SportsUnited - U.S. Department of State, а також працюємо над спільним проектом з американською громадською організацією «The Basketball Embassy», участь в якому приймуть і наші вихованці, і юнацькі збірні команди України, і тренера, і вчителя фізкультури ЗОШ міста Івано-Франківська та інших міст, які подадуть заявки. За підтримки ФБУ планується реалізувати цей проект у червні 2018 року.

Попереду у нас достатньо амбітних планів. Є домовленість з обласною владою про відкриття з нового навчального року баскетбольного класу в Ліцеї-інтернаті для обдарованих дітей.

У травні 2018 року за підтримки Івано-Франківської міської ради та Міського Голови Марцінківа Руслана Романовича планується проведення міжнародного дитячого турніру юнаків 2005-2006 р.н., присвяченого Дню міста, за участю команд з Литви, Польщі та інших країн, делегації яких будуть запрошуватись міською владою на святкування. 

Завдяки підтримці Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Київського національного університету фізичного виховання і спорту України,  в особі директора Пасічняка Любомира Васильовича, є домовленість про заявку  команди  наших вихованців, які є студентами коледжу, у першу Лігу Чемпіонату України та Студентську Лігу.

Ми продовжуємо укладати договора про співпрацю з ЗОШ міста, області, з метою відкриття нових вікових секцій на базі навчальних закладів. у 2018 році ми Баскетбольна академія планує приймати участь у грантах Івано-Франківської міської ради та інших проектах, в тому числі і міжнародних.

На разі ми звертаємось до міської влади, народних депутатів, шукаємо спонсорів, людей, які не байдужі до розвитку дитячо-юнацького спорту,  до виховання здорового спортивного покоління, нашого майбутнього, і які б допомогли реалізувати наші плани. Наше головне завдання сьогодні – об’єднати спільні зусилля усіх – Баскетбольної академії, дітей, батьків, ФБУ, місцевої влади, навчальних закладів, спонсорів, меценатів, словом усіх, хто має величезне бажання зробити добру і корисну справу. І ми впевнені, що у нас усе вийде. 

Новини по темі
Гуманітарний проєкт БК Говерла отримав м’ячі від ФБУ Гуманітарний проєкт БК Говерла отримав м’ячі від ФБУ
У Івано-Франківську допомагають тренуватися юним баскетболістам з усієї України
Говерла презентувала команду перед стартом у Вищій лізі Говерла презентувала команду перед стартом у Вищій лізі
Прикарпатці стартують в чемпіонаті гостьовими поєдинками в Луцьку
У Івано-Франківську відбувся сімейний турнір з баскетболу 3х3 У Івано-Франківську відбувся сімейний турнір з баскетболу 3х3
У змаганнях брали участь родини вихованців клубної академії Говерли
Команди юнаків розіграли Кубок Івано-Франківська Команди юнаків розіграли Кубок Івано-Франківська
Традиційні змагання відбулися з нагоди Дня міста
На Прикарпатті відбувся юнацький чемпіонат області з баскетболу 3х3 На Прикарпатті відбувся юнацький чемпіонат області з баскетболу 3х3
У змаганнях брали участь команди юнаків та дівчат 2005 року народження
Аріна Білоцерківська: буду щаслива подарувати Івано-Франківську медалі чемпіонату Аріна Білоцерківська: буду щаслива подарувати Івано-Франківську медалі чемпіонату
Захисник Франківська розповіла про повернення до України, досвід виступів у Польщі, очікування від сезону та інше
У Івано-Франківську відбувся етап чемпіонату України УСЛ 3х3 У Івано-Франківську відбувся етап чемпіонату України УСЛ 3х3
У змаганнях 3x3 Zone брали участь команди чоловіків та жінок
У Івано-Франківську відбудеться тур West FCA Streetball League У Івано-Франківську відбудеться тур West FCA Streetball League
У змаганнях беруть участь місцеві команди чотирьох західних областей України
У Академії Говерли відбулося свято останнього кидка У Академії Говерли відбулося свято останнього кидка
Юних баскетболістів з Івано-Франківська вітали з завершенням сезону
Випускник академії Сабоніса відвідав рідний клуб в Україні Випускник академії Сабоніса відвідав рідний клуб в Україні
Володимир Марковецький відвідав івано-франківську Говерлу