Всі категорії новин
Дмитро Марков: створення СК Прометей має сприяти розвитку баскетболу в місті

Дмитро Марков: створення СК Прометей має сприяти розвитку баскетболу в місті

Відродження в Кам'янському великого баскетболу відбулося дещо несподівано і в дуже стислі терміни. При СК Прометей була створена команда, яка лише 17 вересня, фактично за два тижні до старту чемпіонату України у Вищій лізі, провела перше тренування. З того часу минуло два місяці і, напевно, вже можна підвести перші проміжні підсумки. З таким проханням прес-служба СК Прометей звернулася до головного тренера кам'янчан Дмитра Маркова.

- Отже, Дмитре Івановичу, як же все починалося?

- Починалося, як все зазвичай починається. У людей з'явилася ідея, і щоб її втілити в життя запросили мене, були поставлені певні завдання і умови. За ці два місяці реалізація нашої ідеї, мені здається, рухається в правильному напрямку, поки все виходить, намагаємося діяти в рамках виробленого плану. Можна сказати, що на даному етапі все йде без проблем.

- Ідея була в тому, щоб виграти турнір Вищої ліги і вийти в Суперлігу?

- Я б сказав по-іншому, ідея полягала в тому, щоб створити клуб, команду не на один день або рік, подібно метелику-одноденки, а команду з історією та традиціями. Про моментальні результати мова у нас не йшла, ставилося завдання розвитку баскетболу в Кам'янському, оскільки крім головної команди планується збудувати в місті всю вертикаль, притаманну баскетбольному клубу, робота ведеться саме в цьому напрямку. Якщо ж при цьому прийдуть і перемоги, то, думаю, ніхто не заперечуватиме, це всім подобається (усміхається). Розвиток баскетбольного клубу в цьому регіоні - ось така основна мета була поставлена.

- Чи легко Вам було залишати Дніпро?

- Я все життя провів в Дніпрі, вихованець його школи, віддав багато і клубу, і дніпровському баскетболу загалом, так і для мене в ньому зробили дуже багато. Можна сказати, що я - продукт школи Дніпра і дуже хочеться по аналогії з тим, що зроблено в Дніпрі, зробити тут в Кам'янському.

- Підбір гравців в Прометей було повністю віддано на Ваш розсуд, іншими словами, у Вас був карт-бланш на наповнення ростера команди?

- Так, саме так все і було, причому я думаю, що цей карт-бланш існує і досі. Була велика кількість гравців, яких ми переглядали, чиї кандидатури обмірковували і наразі в команді зібрані саме ті хлопці, які підходять під наше бачення гри, нашу концепцію і як люди, і як професіонали.

- А то, що спочатку в складі Прометея виявилося 6 гравців, вже грали в нашому місті за ДніпроАзот, а потім до них додався ще й Загреба - це теж входило в концепцію підбору баскетболістів?

- Ні, ми на це не дивилися, в першу чергу цікавили їх ігрові і людські якості, хотілося зібрати колектив, в якому будуть однодумці.

- Чи можна сказати, що за ці два місяці обриси команди вже з'явилися?

- Обриси, безумовно, з'явилися, але вони поки не дуже усталені. Говорити про те, що у команди є свій ігровий малюнок і стиль, напевно, ще зарано.

- А чи можуть вписатися в Вашу команду гравці сильні індивідуально, але не обтяжують себе командною роботою?

- Розумієте, гравці в баскетболі не виробляють по якомусь одному кліше, вони всі різні, зі своїми сильними і слабкими сторонами. Головне, як тренер знайде кожному застосування, яке у нього з гравцем буде взаєморозуміння, так він і буде діяти. Дуже багато існує прикладів, як один гравець в одній команді не може грати, у нього нічого не виходить і тренеру він не потрібен, а переходить в іншу команду до іншого тренера і розкривається по-новому. Це дуже тонкий момент і якщо гравець і тренер знаходять свою команду, у них багато чого виходить. Ми як тренери сповідуємо сучасний баскетбол в плані тактики, намагаємося працювати з великим ухилом на захист, оскільки розуміємо, що без гарного захисту важко досягти потрібного результату і якщо сильні в індивідуальному плані гравці не будуть добре захищатися - в нашому колективі їм буде важко.

- Наявність в складі американського легіонера, а тепер вже і двох, також розглядалося спочатку?

- Так, це розглядалося спочатку, оскільки хотілося грати в баскетбол високого рівня, а без американців - законодавців мод в баскетболі, це було б зробити неможливо. Ми, звичайно, прагнемо до того, щоб на провідних ролях в команді були українські гравці, але поки до цього ще далеко, тому і доводиться залучати легіонерів, щоб нашим гравцям було до чого прагнути, до чого тягнутися і досягати того результату, який ми ставимо перед собою.

- Побудову команди поки що не закінчено, але досягнуті за ці два місяці результати в турнірному плані Вас задовольняють?

- У турнірному плані - так, але ось за змістом гри у нас ще багато питань. Турнірні завдання на сезон у нас такі - закінчити регулярний чемпіонат на першому місці і якнайдалі пройти в плей-оф. Проте нинішнє становище в таблиці це одне, а для нас найголовніше - зміст тренувального процесу і, як наслідок, зміст гри.

- А кого Ви вважаєте головними конкурентами Прометея в боротьбі за високі місця?

- Якщо брати нашу групу, то ми ще не грали ні з Кривим Рогом, ні з Миколаєвом, які є досвідченими турнірними бійцями Вищої ліги і можуть надати нам серйозну конкуренцію. Криворіжці зараз показують дуже хорошу гру, не можна скидати з рахунків і команду з Миколаєва. Незважаючи на те, що вони на старті чемпіонату були трохи нестабільні, я знаю, що їх тренер завжди ставить перед своїми підопічними серйозні завдання. І майбутні ігри для нас будуть дуже непростими. Але ми більше орієнтуємося на другу групу, я вважаю, що там команди в середньому будуть сильнішими. Рівне йде без поразок, Тернопіль поступається їм зовсім небагато, та й наш суперник в Кубку України - Говерла - демонструє хороший баскетбол. І головне полягає в тому, що всі ці колективи мають великий досвід ігор у Вищій лізі, якого у нас поки немає.

- І на другому етапі все буде набагато цікавіше і більш непередбачувано?

- Безумовно. Ще хотілося б, щоб і регулярний чемпіонат проходив би по такій схемі, в якій передбачалися б поєдинки з командами із західної групи. Все-таки там команди сповідують і дещо інший стиль гри, і інші тактичні побудови. Тільки коли стикаєшся з ними на майданчику, приходить розуміння того, як потрібно з ними грати. Звичайно, ми переглядаємо відеозаписи ігор всіх команд, вивчаємо їх манеру гри, але ніщо не замінить безпосереднього протистояння в грі.

- Прометей вийшов в 1/8 фіналу Кубка і, напевно, виконав завдання-мінімум на цей турнір. Що означатимуть для Вас майбутні матчі з БК Одеса, командою Суперліги?

- Це буде гарна підмога для нас в плані набуття досвіду ігор з такими суперниками, щоб зрозуміти, чи в правильному ми напрямку рухаємося. Крім цих матчів хотілося б ще зіграти пару контрольних поєдинків з командами Суперліги - подивитися, як будуть виглядати в них наші гравці, всі ми робимо правильно в технічному і тактичному плані на тлі сильного суперника. Ми із задоволенням погодимося на спаринг з будь-якою командою Суперліги, незалежно від її місця в турнірній таблиці.

- Через реконструкцію Палацу тенісу нашій команді доводиться грати в тренувальному залі, в якому не так багато місць для вболівальників. Але їх підтримку Ви відчуваєте, задоволені нею?

- Не просто задоволений, вона для мене несподівано чудова. Дуже приємно, що у такої молодої команди така підтримка в місті з перших же матчів, гравцям вона теж дуже імпонує. Величезне спасибі всім глядачам за таку підтримку, в тому результаті, який у нас зараз є - чималий внесок наших уболівальників.

- Нещодавно Прометей поповнив новий гравець - американець Мартез Уокер. Чи будуть якісь ще зміни в складі по ходу сезону, без урахування можливих форс-мажорних обставин?

- У нас професійна команда, а в спорті, як і в житті, виживає найсильніший. Процес оновлення команди ніколи не закінчується. Щоб бути нагорі, ми повинні бути кращими в усьому - в тренуваннях, в підготовці до ігор, ставитися до своїх обов'язків професійно. Якщо поставлені завдання не виконуватимуться, люди не будуть їм відповідати, то зміни неминучі, причому вони можуть торкнутися будь-якого члена команди. Здорова конкуренція в складі - це неминучий атрибут професійного спорту.

Новини по темі
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Відео 19.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Дивіться перші першого ігрового дня Фіналу восьми Вищої ліги
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Вища лiга 19.04.2024
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Прометей – ДіДіБао
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
Вища лiга 18.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
На цьому тижні пройдуть вирішальні матчі сезону у Вищій лізі
Вища ліга: лідери за потрапляннями до збірних туру та MVP тижня
Вища лiга 18.04.2024
Вища ліга: лідери за потрапляннями до збірних туру та MVP тижня
Окрім медалей, кращі гравці сезону отримають індивідуальні нагороди
СумДУ завершив регулярний чемпіонат Вищої ліги двома перемогами в Хмельницькому
Вища лiга 17.04.2024
СумДУ завершив регулярний чемпіонат Вищої ліги двома перемогами в Хмельницькому
Сумська команда здобула дві перемоги над Хмельницьким
Вища ліга: відеотрансляція матчу 17 квітня
Відео 17.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчу 17 квітня
Дивіться зустрічі регулярного чемпіонату в прямому ефірі
Визначено місце проведення Фіналу восьми Вищої ліги
Вища лiга 12.04.2024
Визначено місце проведення Фіналу восьми Вищої ліги
Чемпіон Вищої ліги визначиться 19-21 квітня
Регулярний чемпіонат у Вищій лізі завершиться матчами 16-17 квітня
Вища лiга 12.04.2024
Регулярний чемпіонат у Вищій лізі завершиться матчами 16-17 квітня
Визначились дати перенесених матчів Хмельницька та СумДУ.
Визначено MVP та символічну збірну 14-го ігрового тижня Вищої ліги
Вища лiга 09.04.2024
Визначено MVP та символічну збірну 14-го ігрового тижня Вищої ліги
На минулому тижні відбулись матчі в Києві та Пущі-Водиці
Push-ЦДУ знято з розіграшу Вищої ліги
Вища лiга 09.04.2024
Push-ЦДУ знято з розіграшу Вищої ліги
В турнірній таблиці відбулися зміни
Вадим Довідний встановив рекорд результативності сезону у Вищій лізі
Вища лiга 07.04.2024
Вадим Довідний встановив рекорд результативності сезону у Вищій лізі
Гравець Селф Мейда в столичному дербі набрав 51 очко.
Вища ліга: Самбір обіграв Ніко-Баскет, Харківські Соколи поступились СумДУ
Вища лiга 07.04.2024
Вища ліга: Самбір обіграв Ніко-Баскет, Харківські Соколи поступились СумДУ
У регулярному чемпіонаті Вищої ілги відбулись п'ять матчів.
Вища ліга: відеотрансляція матчів 7 квітня
Відео 07.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 7 квітня
Дивіться зустрічі регулярного чемпіонату в прямому ефірі
Вища ліга: СумДУ обіграв Селф Мейд, розгромні перемоги Прометея та Самбора
Вища лiга 06.04.2024
Вища ліга: СумДУ обіграв Селф Мейд, розгромні перемоги Прометея та Самбора
У Вищій лізі відбулись п'ять матчів регулярного чемпіонату.
Вища ліга: відеотрансляція матчів 6 квітня
Відео 06.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 6 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Селф Мейд здолав Хмельницький в овертаймі: фотогалерея
Вища лiга 05.04.2024
Селф Мейд здолав Хмельницький в овертаймі: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Вищої ліги Push Селф Мейд – Хмельницький
Харківські Соколи поступились Push Team-ДТЕУ у Вищій лізі: фотогалерея
Вища лiга 05.04.2024
Харківські Соколи поступились Push Team-ДТЕУ у Вищій лізі: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Вищої ліги Push Team-ДТЕУ – Харківські Соколи
Вища ліга: відеотрансляція матчів 5 квітня
Відео 05.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 5 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату