Всі категорії новин
Горан Бошкович: збірна України ввійшла до 16 найкращих команд у Європі

Горан Бошкович: збірна України ввійшла до 16 найкращих команд у Європі

2018 рік – це був рік кваліфікації на жіночий ЄвроБаскет. Збірна України пройшла кваліфікаційний турнір і посіла друге місце в групі одразу після команди чинних чемпіонок Європи збірної Іспанії. Українки пройшли кваліфікацію учетверте поспіль і вперше під орудою іноземного тренера Горана Бошковича з Чорногорії.

Але просто кваліфікуватися недостатньо – як для тренера, так і для команди. Збірна України зустрінеться у Ризі на груповому етапі зі збірними Велиої Британії, господарками турніру Латвією та знову зі збірною Іспанії. Про рік, що минає, й майбутній жіночий ЄвроБаскет-2019 головний тренер національної команди Горан Бошкович розповів агентству Укрінформ.

ЗБІРНА УКРАЇНИ ДОСЯГЛА МЕТИ
- Минулого року ви отримали новий досвід – робота головним тренером збірної команди? Вам сподобалося?
- Так це був для мене перший досвід роботи головним тренером національної команди. Скажу відверто мені сподобалося, це була цікава подорож, чудовий досвід для мене, тому я вдячний за цей досвід минулому року, вдячний нашій команді й Федерації баскетболу, яка мені таку можливість надала.

- Чи згодні ви з тим, що минулий рік був успішним для нашої національної команди?
- Я думаю так, напевно, ми пройшли туди, де і належить бути національній збірній України, до найкращих 16 команд у Європі. Це була наша мета у кваліфікації й ми її досягли.

- Мета полягала в тому, щоб потрапити на жіночий ЄвроБаскет-2019, команда впоралася з цим, але не всі команди з других місць потрапили на турнір. Чи були які-небудь побоювання або хвилювання стосовно нашого другого місця, особливо після домашньої поразки для Іспанії?
- Ми не хвилювалися взагалі. Наша стратегія полягала в тому, щоб заробити величезну різницю закинутих/пропущених очок у нашій групі. Отже, ми знали, що це допоможе нам в кінці турніру (система розіграшу передбачала, що на ЄвроБаскет потраплять лише 6 з 8 команд із кращою різницею закинутих/пропущених, серед тих які посіли другі місця - авт.) Коли ви граєте в тій же групі, що й Іспанія, треба думати про все і бути готовим до будь-чого. Щодо гри у Києві, то ми на рівних боролися до останніх секунд. Я сподіваюся, що вболівальники, які прийшли на ту гру, запам’ятають ту напругу надовго.

ЯГУПОВА МОЖЕ РОБИТИ СИЛЬНІШИМИ СВОЇХ ПАРТНЕРОК ПО КОМАНДІ
- Чи є наші суперниці іспанки непереможними для інших європейських команд?
- Ніхто не сумнівається, що Іспанія зараз є найкращою командою в Європі. На попередньому чемпіонаті вони переграли усіх, з Україною включно, із різницею у рахунку понад 15 очок у кожній з ігор. Вони уже давно грають разом з одним тренером, тому здолати їх – дуже важке завдання для усіх.

- Ми говорили тільки про діючого чемпіона, але не про інших супротивників, зокрема Латвії ми програли цього літа у товариських матчах.
- Звичайно, Латвія – дуже сильна команда, яка завершила на 6-му місці останній чемпіонат. Зараз вони є господарками та мають великі очікування від Євробаскету. Цього літа вони готувалися до чемпіонату світу, і ми приїхали до них з дуже молодою командою, вони нас переграли, але подивимось – що буде наступного року.

- Чемпіонат Європи – це короткий турнір, який дуже відрізняється від кваліфікації, адже у перші 2 дні (у іграх з Іспанією та Латвією) усе може бути вирішеним для нас.
- Може бути і так, а можливо, ні, я не схильний так думати. Не будемо забувати i про і про збірну Британії, яка теж може вплинути на перебіг подій у нашій групі.

- Дивлячись на кваліфікацію та попередній ЄвроБаскет, здається, що наша команда залежить від Аліни Ягупової, вона грає майже без ротації; вона має найкращі показники із закинутих очок і підбирань. Що ви можете сказати про її роль у збірній?
- Немає сумнівів, що Аліна Ягупова – гравець європейського  топ-класу. Вона дуже важлива для нашої команди. Я очікую від неї, насамперед, найкращого баскетболу. Також вона може робити сильнішими своїх партнерок по команді, як це робили дійсно великі гравці минулих років. Так вона може стати справжнім лідером.
 
 

Тренеру, напевно не посто, коли маєш такого гравця у команді, особливо у жіночій?

- Та ні (сміється), для мене з цим немає жодних проблем.

- Під час кваліфікації ви мали обмаль часу для перебудову команди, всі очікували результату. Зараз чи хотіли б ви змінити щось у структурі команднї гри на Чемпіонат Європи 2019?

- Я буду дивится за ситуацією. Ви знаєте, що майже кожне вікно, ми втрачали когось, тому я та мої помічники стежать зараз за тим, що дівчата роблять в українській Суперлізі, а також по усій Європі, тому, спочатку ми побачимо, що у нас буде наприкінці сезону і у першу чергу сподіваємось, що усі будуть здоровими.

- Яким буде графік підготовки команди до Чемпіонату?

- Я поки що не знаю. Його слід ретельно спланувати і він буде залежати від товариських поєдинків, того де ми їх будемо грати і т.д. У нас ще є час, щоб все підготувати.

У БАЛКАНЦІВ Є ВЕЛИКЕ БАЖАННЯ КОНКУРУВАТИ І ЗМАГАТИСЯ, І ЦЕ ДУЖЕ ВАЖЛИВО ДЛЯ БАСКЕТБОЛУ
- У своєу коментарі нам раніше ви сказали: "Вважаю, що нам краще було б грати в Сербії з багатьох причин", чи могли б ви відкрити кілька з цих причин. (Групова стадія ЄвроБаскету буде відбуватися у двох країнах: Сербія і Латвія, «українська» група А гратиме у Ризі - авт.).
- Коли ви просто перетинаєте кордон із Сербією, ви бачите "Ласкаво просимо до Сербії – країни баскетболу", – це є однією з причин. Я грав там протягом багатьох років, там є велика частина моєї баскетбольної сім'ї, моя донька живе в Сербії. Крім того, якби ми грали там, я гадаю, нам було б простіше у плані підготовки і т.д.

- Чому баскетбол став настільки популярним спортом на Балканському півострові? Особливо, колишні югославські республіки.
- Це правда, баскетбол дуже популярний у всіх балканських країнах, я думаю, через фізичні особливості людей у цьому регіоні. Наприклад, якщо говорити про середній зріст населення, то тут живуть одні з найвищих людей на планеті. Не менш важливим є велике бажання конкурувати і змагатися, це прищеплюють нам з раннього віку, і це дуже важливо для баскетболу.

- Працюючи з українками, ви помітили деякі ментальні відмінності з чорногорками?
- Не так багато розбіжностей, жінки – вони лишаються жінками усюди.

- Найбільша різниця між жіночим баскетболом і чоловічим на вашу думку? Це атлетизм? Швидкість? Емоційність?
- Баскетбол у жінок і чоловіків – це той самий вид спорту, він має однакові правила та однакове походження, але існує кілька відмінностей. Я думаю, найважливіші з них – це атлетизм і швидкість, вони мають вирішальне значення і роблять реальну різницю у способі гри.


 
ЧОРНОГОРЦІ ДОБРЕ РОЗУМІЮТЬ СИТУАЦІЮ В УКРАЇНІ, ВОНИ ПАМ’ЯТАЮТЬ ЮГОСЛАВСЬКУ ВІЙНУ НА ПОЧАТКУ 90-Х РОКІВ
- Чи запитують люди у вас вдома про Україну, про життя тут, про останні події з "військовим станом"?
- Так, мене запитують доволі часто, вони цікавляться. Зв’язки між країнами тісні. Багато українців приїжджають зазвичай до Чорногорії влітку. Люди тут краще розуміють ситуацію в Україні, вони пам’ятають югославську війну на початку 90-х років. Чимало людей тут відчували війну на собі, так що всі сподіваються, що ситуація буде спокійною і більше не буде жертв.

- Які ваші очікування від майбутнього року?
- Я все ще складаю свій список очікувань, я ж маю час!

- 2018-й, за східним гороскопом, був ваш рік, ви довіряєте гороскопам?
- Дійсно мій рік? Що ж ви мені раніше про це не говорили? Якби я знав про це, мені не довелося б так жертовно віддаватися роботі, працювати занадто багато! На жаль, я не вірю в гороскопи, але, у будь-якому випадку, я хочу привітати всіх людей, які вірять і не вірять у гороскопи, й побажати їм успіху у майбутньому році!

- Вам теж успіхів!

Новини по темі
Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА
Останні офіційні матчі збірна України провела у листопаді 2023 року.
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Гравчиня збірної України набрала 41 очко в матчі у Варшаві.
Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль
Гравчиня збірної України перебралась до чемпіонату Ізраїля
Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі
Українська захисниця допомогла команді здобути перемогу в Румунії
Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Новорічна анкета: Віта Горобець Новорічна анкета: Віта Горобець
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії
Гравчиня жіночої збірної змінила одного аутсайдера Серії А на іншого
Новорічна анкета: Вікторія Балабан Новорічна анкета: Вікторія Балабан
Привітання зі святами від гравчині збірної України
Аліна Ягупова залишає Чукурову Аліна Ягупова залишає Чукурову
Зірка збірної України продовжить кар'єру в іншому клубі
Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії
Розігруюча нашої національної команди — про другу гру кваліфікації
Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Україна - Португалія у відборі на чемпіонат Європи
Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Жіноча збірна України без перемог провела два матчі першого вікна відбору
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Відео 12.11.2023
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Дивіться матч жіночої національної збірної у кваліфікації на чемпіонат Європи-2025
Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним
Придбати благодійний квиток можуть абсолютно усі охочі
Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу
Захисниця збірної України — про матч відбору на Євробаскет-2025