Всі категорії новин
Харківські Соколи роблять ставку на місцевих гравців і мріють про Євролігу

Харківські Соколи роблять ставку на місцевих гравців і мріють про Євролігу

Харків безперечно місто баскетбольне із багатими традиціями і великою кількістю вихованців, які представляють його у різних клубах і країнах. Втім, ще пару років тому, мало хто міг спрогнозувати появу у столиці Слобожанщини нового клубу тим паче із великими амбіціями.

Поява «Харківських Соколів» у Вищій лізі і їх доволі впевнений виступ став певною мірою сенсацією, тому початок нового сезону у Вишці у Харкові чекають із особливим інтересом, цікаво, якою буде траєкторія клубу на другий рік його виступів. Про перший рік «Харківських Соколів» ми поспілкувалися із їхнім президентом Сергієм Чебишевим.

- З чого і з кого розпочався БК «Харківські соколи»?

- Думки про створення клубу мене особисто не полишали ніколи і як тільки мені пощастило зустріти однодумців, прийшов час втілювати ці думки в реальність.

- Баскетбольне життя у Харкові завжди було дуже активним чи треба було створювати новий клуб, можливо краще було б просто взяти якийсь із колективів, який уже існував і розбудовувати його?

- Дійсно якщо говорити про баскетбольне життя і взяти зокрема Харківський Національний університет повітряних сил, то баскетбол тут культивувався дуже давно, а ідея створення клубу у нас із керівництвом університету виникла майже одночасно і ми взялися до її реалізації.

- Назва «Соколи» пов’язана лише із тим що команда прописана у Харківському національному університеті Повітряних сил ім. Івана Кожедуба?

- Ми харків’яни і кожен з нас є патріотом нашого міста, ми захищаємо його честь. Логотип університету імені Івана Кожедуба прикрашає сокіл, це очевидно, адже університет випускає військових льотчиків. Крім того, сокіл - це символ сили і польоту.

- Вочевидь і блакитна форма натяк на українські небеса?

- Звичайно, це символ того неба, яке охороняють льотчики випускники нашого університету.

- Коли засновувався клуб, то які обрії бачили перед собою його батьки, це команда для Вищої ліги, для практики молодих гравців чи клуб з амбіціями Суперліги?

- Безумовно, коли ми замислювалися над створенням клубу, ми ставили перед собою максимальні завдання і для нас Євроліга не є виключенням! Це, звісно не у найближчій перспективі, але з часом чом би й ні...

- Перший рік у складі «Соколів» грали не лише місцеві гравці, хоча харків’ян, які виступають у різних містах, у клубах Суперліги і навіть за кордоном багато чи плануєте більше долучати місцевих баскетболістів?

- Якщо говорити про минулий сезон, то переважна більшість гравців нашої команди звісно були харків’янами, якщо бути точним, то співвідношення було 9 до 3. Я не приховую, що пріоритетом для нашої команди є робота із вихованцями харківського баскетболу. Власне, так чи інакше усі наші гравці були пов’язані із містом.

- До минулого сезону Олег Манойленко був відомий широкому українському загалу більше як тренер, що працював у дитячому баскетболі, зараз він дебютував як головний тренер команди Вищої ліги, наскільки це йому вдалося?

- Своєю наполегливою працею і постійним прагненням до вдосконалення, він заслужив право спробувати свої сили у якості головного тренера «Харківських Соколів», в цілому я вважаю, що зі своїм завданням наш тренер у дебютному сезоні впорався на відмінно!

- Які у «Соколів» стосунки із «Політехінком», який багато років є основним харківським клубом?

- Стосунки дуже хороші. Гравці «Харківських Соколів» підтримують БК «Політехнік» у чемпіонаті серед команд Суперліги Парі-Матч і завжди, коли є така можливість і наші виїзди і їхні поєдинки не співпадають, то відвідуємо домашні зустрічі політехніків.

- Наприкінці зими «Харківські Соколи» стали основними ньюзмейкерами в українському баскетболі і не лише, причиною тому стала історія із матчем, який мав ознаки договірного. Усе розпочалося із вашого посту у фейсбуці про протиправний вплив на результати офіційних спортивних змаганьу грі «Харківські Соколи» - «Кремінь», як цей факт став відомим?

- Цю гру я дивився онлайн і те що відбувалося на майданчику викликало у мене чимало питань, в той же момент мені зателефонував начальник нашої команди і він також озвучив мені свої думки про те що відбувається. Найбільш нелогічним був епізод, який стався за 3 секунди до завершення четвертої чверті, він остаточно підтвердив наші підозри. Ми не зволікаючи звернулися до Національної поліції України і таким чином наш клуб продемонстрував нульову толерантність до проявів нечесної боротьби.

- Судячи із подій, які сталися наприкінці весни у футболі, неправомірний вплив на результати спортивних змагань явище не таке уже рідкісне?

- З цим твердженням я не погоджуюся.

- Як оцінюєте перший сезон команди?

- У першу чергу ми відбулися як команда. Ми дотримувалися свого принципу: боротися до кінця і за рахунок цього ми знайшли свого вболівальника. Гості, яких ми приймали відчули на собі тиск нашого «шостого гравця» і за це «Харківські соколи» вдячні своїм вболівальникам.

- Як зараз проходить міжсезоння у БК “Харківські Соколи»?

- Клуб веде підготовку до нового сезону і більше того, ми готуємося суттєво підсилити свій склад.

- Наскільки серйозними будуть кадрові зміни у клубі?

- На серпень заплановані тренувальні збори, під час цих зборів будуть запрошені на перегляд потенційні новачки нашого клубу. Перемовини з цього приводу уже тривають, але прізвища, я поки розголошувати не буду.

- Чи буде клуб виступати тільки у Вищій лізі, чи можлива також участь у регіональних змаганнях, Студентській лізі?

- Оскільки ми професійний клуб, ми плануємо і будемо виступати у змаганнях професійних команд Вищої ліги.

- Чи варто очікувати підвищення рівня гри і конкурентної боротьби у Вищій лізі на наступний сезон?

- Конкуренція у Вищій лізі завжди була великою. Я уже згадував, що «Харківські Соколи» - це клуб із великими амбіціями і у наступному сезоні ми плануємо вести боротьбу за призові місця. Так що можу запевнити, що з нашого боку конкуренція для лідерів буде більш жорсткою.