Всі категорії новин
Карліс Муйжнієкс: Прометей у кожному матчі працюватиме на перемогу

Карліс Муйжнієкс: Прометей у кожному матчі працюватиме на перемогу

Минуло вже більше трьох місяців з моменту, як Прометей очолив авторитетний латвійський фахівець Карліс Муйжніекс. З одного боку, це недостатній термін для побудови команди, яка б повністю відповідала баченню головного тренера. З іншого ж - Прометей вже встиг голосно заявити про себе, стартувавши в чемпіонаті відразу з серії перемог і зараз зрозуміло, що з кам'янчанами в нинішньому сезоні доведеться рахуватися всім. Про свої перші кроки в Прометеї, а також про свою довгу кар'єру в баскетболі йшлося в інтерв'ю Карліса клубній прес-службі. 


 - Карліс, ви виходець з баскетбольної родини. У далекому дитинстві цей факт зумовив ваше майбутнє?
- Так, у мене і батьки займалися баскетболом, і дядько, який взагалі досяг значних успіхів в цьому виді спорту: у нього три олімпійських "срібла", така ж кількість виграних чемпіонатів Європи і Кубків європейських чемпіонів. Моя сестра, яка старша за мене на два роки, також була баскетболісткою. Вона грала в ризькому ТТТ і збірній Латвії. Так що дійсно я з баскетбольної родини.

- У Литві баскетбол однозначно спорт №1. У Латвії також, чи все ж є відчутна конкуренція з боку хокею?
- У ті часи, коли я грав на професійному рівні, у баскетболу конкурентів не було. В принципі, так залишилося і зараз. Це якщо судити за кількістю дітей, що займаються обома видами спорту. Може бути і не так, як в Литві, але баскетбол в Латвії знають, люблять і цінують. 

- Ризький ВЕФ, в якому ви почали кар'єру, в ті часи можна було назвати командою Валдіса Валтерса, одного з найсильніших латвійських гравців в історії, або це було б несправедливо у відношенні до його партнерів?
- Звичайно ж, тоді Валтерс був найяскравішою зіркою латвійського баскетболу. Багато хто хотів рівнятися на нього, в тому числі і я як молодий гравець. Він старший за мене на сім років, але ми добрі друзі і це значно допомагало моїй кар'єрі. Це добре, коли в баскетболі кожної країни є зірки, на яких можна рівнятися.

- Один сезон в кінці 80-х років ви провели в московському ЦСКА. Невже вас тоді закликали до лав радянської армії, адже СРСР вже розпадався?
- Так, мене призвали в армію. Спочатку я трохи був в ризькому СКА, а потім мене перевели в Москву, де я провів цілий рік. Мене хотіли там залишити і далі, але я вирішив повернутися до Латвії. Вже було ясно, що вона вийде зі складу Союзу і грати за збірну своєї країни було великою честю. У 1993 році в складі латвійської команди я брав участь в чемпіонаті Європи, що проходив в Німеччині. Тоді в матчі проти збірної Іспанії я набрав 34 очки і це і досі є рекордом. Такі матчі запам'ятовуються на все життя!

- Чим запам'ятався сезон в БК Донецьк, який ви провели вже на стадії завершення ігрової кар'єри? Що можна сказати про чемпіонат України того часу?
- Це був початок становлення української ліги. Команди стали підписувати американців, гравців з інших країн, намагалися успішно виступати на європейській арені, і БК Донецьк також грав в єврокубках. Був цікавий час і у мене залишилися в цілому добрі враження від того етапу кар'єри. Єдиний мінус - проблеми зі здоров'ям: у мене була травма коліна, яка завадила повноцінно провести той сезон.

- Ще будучи гравцем, готували якось себе до тренерської кар'єри?
- В останні ігрові роки я в основному був капітаном своїх клубних команд і збірної Латвії. Тренери багато зі мною радилися з якихось питань тактики. Не можу сказати, що готувався стати тренером. Ще в 35 років думав продовжувати грати в баскетбол, але в той момент від наставника Вентспілса надійшла пропозиція стати його помічником. Я погодився, тому що це все одно була улюблена справа, якій я присвятив більшу частину свого життя. У мене стався різкий перехід від гравця до тренера, в моєму підпорядкуванні опинилися ті баскетболісти, з якими грав. Але я ще в якості гравця мав значний авторитет серед партнерів, тому перехід до тренерської роботи пройшов безболісно.

- У спорті багато хто вважає, що в такий перехідний момент, щоб стати відмінним тренером, треба "вбити" в собі гравця. Ви згодні?
- І так і ні. Якщо ти весь час згадуєш про те, яким був добрим гравцем і не розумієш, чому гравець не може зробити те, що робив ти, це тільки заважає роботі. Але якщо ти на все дивишся з точки зору розвитку гравців, то твоє минуле тільки допоможе, тим більше знаючи психологію гравця.

- Як самі вважаєте, яке ваше найвизначніше тренерське досягнення?
- Якщо брати чисто спортивний результат, то це виграш з латвійським Баронс Кубка ФІБА, а в філософському сенсі - коли давав імпульс до розвитку того чи іншого гравця.

- Якщо вже говорити про гравців. В Прометеї ви зустріли Віталія Мальчевського і Іллю Сидорова, з якими працювали раніше в українських клубах. Вони сильно додали в порівнянні з тими роками, коли тренували їх ви?
- Мальчевський в Кривому Розі вже був сформованим гравцем, одним з лідерів команди. З роками він нічого не втратив, тільки придбав. Наразі він готовий досягати з Прометеєм високих цілей. Сидоров під час мого перебування на посаді головного тренера Хіміка був зовсім молодим гравцем, багато грав ще в юніорській команді. З тих пір він зробив великий крок вперед, видно його здатність до розвитку. Ілля молодець, в цьому сезоні він вже реально допомагає нам як досвідчений гравець. Ті ж вирішальні кидки в грі з Одесою - це кидки зрілого гравця, здатного взяти на себе відповідальність у вирішальний момент.

- Довгий час ви тренували збірну Латвії. Робота головним тренером збірної серйозно відрізняється від праці клубного наставника?
- З одного боку баскетбол є баскетбол, з іншого ж - відмінності великі. Це стосується і підбору гравців, і тренувального процесу. У збірній період підготовки до змагань достатньої короткий: три-чотири тижні максимум. Припустимо, той же чемпіонат Європи проходить всього дві-три тижні і ти повинен дати результат в цьому часовому проміжку. У клубі все по-іншому: ти підбираєш склад на тривалий термін, розвиваєш підопічних, а в збірній ти просто визначаєш тактику і під неї підбираєш найкращих на даний момент гравців. Дуже непросто було поєднувати роботу клубного тренера і збірної. 

- Ви часто в інтерв'ю говорите про "розумний" баскетбол. Що ви вкладаєте в це поняття?
- У нас є заняття безпосередньо в залі і по вивченню суперника. Розбираються і командні якості суперника, і індивідуальні особливості гравців. Виходячи з цього, вибудовується план на гру. Гравці повинні його дотримуватися. Але часто так буває, що баскетболісти з самого початку матчу не виконують план, і ти навіть ніяк не можеш перевірити, чи був він правильним. Майже у кожного гравця є непогані індивідуальні якості, які можна і потрібно застосовувати, але необхідно системно грати як в обороні, так і в нападі. Це все приходить з досвідом.

- Якщо команда багато в чому відходила від плану, але перемогла, ви все одно потім будете робити акцент на неправильних діях?
- Я не буду якось карати гравця, якщо він в якийсь момент відчув, що треба зіграти по-своєму і йому це вдалося. Гра є гра: "enjoy the game!" - як кажуть американці.

- З Прометеєм ви вже пройшли ціле коло чемпіонату. Як вам його рівень в порівнянні з тими роками, коли ви працювали в Кривбасбаскеті і Хіміку?
- Порівнювати досить непросто. Були роки, коли ліга була дуже сильна, багато команд мали великі бюджети. За українською лігою я стежив і останнім часом, коли вже не працював в ній. Вона стала сильнішою, конкуренція збільшилася, є багато команд, які здатні поборотися за найвищі місця, або просто за перемогу в будь-якому матчі. Це видно навіть за поточною таблицею: немає команд, які взагалі не програвали. Я багато говорю своїм гравцям, що в будь-якому матчі важлива кожна дрібниця. Якщо ти десь не зібрався, чи не дотримуєшся обраної тактики, це відразу впливає на результат. Ліга цікава, багато рівних матчів. 

- І все-таки чи можете ви окреслити коло команд, які будуть боротися за чемпіонство? Чи входить в нього Прометей?
- Перед чемпіонатом багато фахівців давали свої оцінки, і зараз. Але команда може бути сильнішою інших за іменами, але ще не знайти необхідну зіграність. У минулому році чемпіонат, наприклад, виграв Хімік, але у нього не було найбільш потужного бюджету. Однак він реально грав як команда і тим самим перевершив своїх конкурентів. Тому явного претендента на чемпіонство виділити складно. Крім того, багато команд ще будуть робити зміни в своїх складах. Це видно, наприклад, по Київ-Баскет. Якщо говорити про нашу команду, то цілі на сезон поставило керівництво клубу. Ми ж як команда в кожному матчі будемо працювати на виграш і прагнути виконати поставлені завдання. Будь-який програш неприємний, але корисний тим, що це крок у розвиток колективу, гравці починають тренерів слухати трохи по-іншому. У нас так сталося після поразки в Черкасах.

Новини по темі
Ліга чемпіонів. Індивідуальна статистика та рекорди гравців Прометея перед ТОП-16
Прометей 06.02.2022
Ліга чемпіонів. Індивідуальна статистика та рекорди гравців Прометея перед ТОП-16
В'ячеслав Петров - один із рекордсменів сезону за відсотком реалізації триочкових у матчі
Ліга чемпіонів. Командна статистика та рекорди Прометея перед ТОП-16
Прометей 05.02.2022
Ліга чемпіонів. Командна статистика та рекорди Прометея перед ТОП-16
З-поміж іншого є 21-не підбирання у нападі за матч, і це №2 сезону
Ронен Гінзбург: Зробили висновки з нашого першого поєдинку проти Тенерифе
Прометей 10.11.2021
Ронен Гінзбург: Зробили висновки з нашого першого поєдинку проти Тенерифе
Керманич Прометея розповів про готовність команди до гри з Тенерифе у Лізі чемпіонів.
Сассарі – Прометей: онлайн відеотрансляція Ліги чемпіонів ФІБА
Відео 27.10.2021
Сассарі – Прометей: онлайн відеотрансляція Ліги чемпіонів ФІБА
Прометей грає третій матч групового етапу
Сассарі – Прометей: шанси команд на перемогу в Лізі чемпіонів
Прометей 27.10.2021
Сассарі – Прометей: шанси команд на перемогу в Лізі чемпіонів
Чемпіон України грає третій матч групового етапу
Прометей та Київ-Баскет в єврокубках: шанси на перемогу 13 жовтня
Прометей 13.10.2021
Прометей та Київ-Баскет в єврокубках: шанси на перемогу 13 жовтня
Одразу дві українські команди грають сьогодні матчі єврокубків
Прометей зіграє другий матч групового етапу Ліги чемпіонів
Прометей 13.10.2021
Прометей зіграє другий матч групового етапу Ліги чемпіонів
Чемпіон України зіграє в Києві проти німецького Людвігсбурга
ФІБА оприлюднила рейтинг сили команд Ліги чемпіонів
Прометей 12.10.2021
ФІБА оприлюднила рейтинг сили команд Ліги чемпіонів
На груповому етапі Ліги чемпіонів виступають 32 команди
Прометей – Тенерифе: шанси команд на перемогу в Лізі чемпіонів
Прометей 06.10.2021
Прометей – Тенерифе: шанси команд на перемогу в Лізі чемпіонів
Чемпіон України стартує на груповій стадії змагань
Прометей готується до старту в Лізі чемпіонів: фотогалерея
Прометей 05.10.2021
Прометей готується до старту в Лізі чемпіонів: фотогалерея
Дебютний поєдинок чемпіон України грає 6 жовтня в Запоріжжі
Міро Білан: переконався у високих амбіціях Прометея перед підписанням угоди
Прометей 01.10.2021
Міро Білан: переконався у високих амбіціях Прометея перед підписанням угоди
Хорватський легіонер слобожанців прокоментував перехід до складу чемпіона України
Тенерифе підписав заміну травмованому лідеру команди
Прометей 29.09.2021
Тенерифе підписав заміну травмованому лідеру команди
Іспанці грають в одній групі Ліги чемпіонів з Прометеєм
Визначено час матчів Прометея в Лізі чемпіонів
Прометей 29.09.2021
Визначено час матчів Прометея в Лізі чемпіонів
Чинний чемпіон України стартуватиме на груповому етапі
Олександр Мішула: в Прометеї все дуже круто і мені тут дуже подобається
Прометей 28.09.2021
Олександр Мішула: в Прометеї все дуже круто і мені тут дуже подобається
Новачок Прометея - про адаптацію в команді, конкуренцію, досвід гри у Туреччині та сезон у Київ-Баскеті.
Сенсація у Черкасах, розгром у Миколаєві: цифри та факти першого туру Суперліги Windrose
Прометей 27.09.2021
Сенсація у Черкасах, розгром у Миколаєві: цифри та факти першого туру Суперліги Windrose
Якими показниками запам'ятався перший тур нового сезону Суперліги.
Прометей представив Олександра Мішулу
Прометей 25.09.2021
Прометей представив Олександра Мішулу
Захисник збірної України обрав номер, під яким виступатиме за чемпіона України
Кирило Большаков: цей сезон у жіночій Суперлізі стане найсильнішим за усю історію Незалежної України
Прометей 24.09.2021
Кирило Большаков: цей сезон у жіночій Суперлізі стане найсильнішим за усю історію Незалежної України
Спортивний директор БК Прометей розповів про підготовку чинних чемпіонок країни до кампанії 2021/2022
Прометей підписав центрового збірної Хорватії
Прометей 23.09.2021
Прометей підписав центрового збірної Хорватії
Один з найкращих центрових Серії А минулого сезону підсилив склад чемпіонів України.
В'ячеслав Петров: раді, що забрали черговий трофей в Україні
Прометей 23.09.2021
В'ячеслав Петров: раді, що забрали черговий трофей в Україні
Гравець Прометея прокоментував перемогу команди в матчі за Суперкубок України