Всі категорії новин
Лариса Шабанова: За цей рік ми зробили перший і вагомий крок з упорядкування системи аматорських змагань

Лариса Шабанова: За цей рік ми зробили перший і вагомий крок з упорядкування системи аматорських змагань

   Одне із питань на нещодавньому виконкомі ФБУ стосувалося розвитку та статистики аматорських змагань в Україні. Доповідачем з цього питання була заступник генерального секретаря ФБУ – Лариса Шабанова. В розріз підсумків року ми поспілкувалися з Ларисою Олексієвною на тему розвитку аматорських ліг України, реєстрацію на платформі ФБУ гравців та привілеї, які дають ці процеси організаторам і гравцям.

Пройшло трохи більше року, як виконком ФБУ прийняв рішення про реєстрацію аматорських змагань та учасників цих змагань, - говорить Лариса Шабанова. Зараз ми вже можемо говорити про результати роботи в цьому напрямку. Нам дійсно вдалося за цей рік зробити перші і вагомі кроки з упорядкування системи змагань з баскетболу в країні, в т.ч. аматорських змагань. Аматорські ліги такі ж змагання з баскетболу, як і інші ліги, Перша, Вища, і відрізняються лише кваліфікацією учасників (і не завжди!) та вимогами до організації. І тому аматорські ліги повинні зайняти своє гідне місце в системі проведення змагань з баскетболу в Україні.

Багато питань було щодо впровадження реєстрації турнірів, команд і гравців на сайті ФБУ. Але сьогодні це успішно працює. Рік тому ми починали реєстрацію з наявністю 5 обласних аматорських ліг, за кілька місяців попереднього сезону – 14 ліг (201 команда, 2295 гравців). Сьогодні – 18 ліг (біля 320 команд, біля 3600 гравців), в січні чекаємо початку змагань і реєстрації Львівської, Сумської та Івано-Франківської ліг. Найбільше аматорських команд зареєстровано в Києві – 67 в чотирьох лігах (Ліга Монстрів, Ліга Героїв, Аматорська баскетбольна ліга і А-Ліга). В Харкові – 44, в Одесі – 32. В інших обласних центрах в середньому по 8-10 команд.

Що дає реєстрація на платформі ФБУ і чи обов’язковою вона є?

Хочу підкреслити, що ніхто, ні від кого нічого не вимагає. Реєстрація на сайті ФБУ, як змагань, так і учасників – добровільна справа. Але тут також є декілька нюансів. Ми створюємо реєстр усіх баскетболістів, ми прагнемо з цифрами довести до відома громадськості, що баскетбол дійсно є топовим видом у країні. Саме така мета президента ФБУ – Михайла Бродського і під таким девізом ми проводимо останні три сезони. До слова, систематизувати стан речей в усіх лігах, отримати точну та достеменну статистику – це була одна із важливих ініціатив президента ФБУ. Без цих цифр неможлива дієва робота, розвиток виду спорту та залучення партнерів для розвитку аматорського спорту.

З цими цифрами можна планувати діяльність обласних та міських федерацій, орієнтуватися в тому, які треба виділяти гроші на розвиток баскетболу.

Реєстрація для кожного гравця коштує лише 100 грн. Але, як відомо, не усі хочуть заплатити цей внесок.

Ми зустрічаємося з тими, хто з розумінням до цього ставиться,  є і ті, хто вважає це неприпустимо. Часто це пов’язано просто з нерозумінням ситуації і того, куди ці кошти йдуть. Давайте я ще раз поясню.

Перш за все, слід пам’ятати, що 50 відсотків від командних внесків залишається обласній федерації де проводяться змагання. Це допомога на розвиток місцевого баскетболу.

Також ці кошти йдуть на створення єдиної платформи, обробки статистики гравців. У деяких лігах раніше були турнірні таблиці набрані виключно у “ворді”. На сьогодні у них є свій кабінет на сайті ФБУ, де є усі команди, турнірі таблиці, статистика гравців та рекордів і в подальшому архів сезонів ліги з порівняльною статистикою. На сьогодні це дозволяє вести онлайн статистику в аматорських лігах, і в режимі реального часу усі можуть слідкувати за перебігом подій на майданчику.

Ще одним із важливих елементів є суддівство. Матчі в аматорських лігах обслуговують арбітри ФБУ. Кожного року у Україні проходить безліч семінарів з підвищення кваліфікації арбітрів, які працюють під егідою ФБУ. Так, цього сезону їх кількість сягнула рекордних 44 по усій Україні. Думаю, що керівники та гравці аматорських ліг мають бути першими зацікавлені, аби їх змагання обслуговували кваліфіковані арбітри, а задля цього потрібне навчання, яким і займається ФБУ.

Ось головні напрямки, куди йдуть внески у розмірі 100 гривень з кожного гравця. Якщо ми ще раз уважно проаналізуємо вищезазначене, не думаю, що ця цифра вам здаватиметься великою.

Також кожен гравець, який зареєструється на платформі ФБУ, автоматично стає членом баскетбольної родини. І це абсолютно не порожні пафосні слова. Ми самі надаємо привілеї зареєстрованим гравцям і вимагаємо обласні осередкам це робити. Приміром, у фіналі чотирьох Кубка України, який ми проводили у Харкові учасники харківської аматорської ліги отримували 50% знижки на квитки. Учасники черкаської аматорської ліги мають 30% знижки на матчі “Черкаських Мавп”.

Читайте: Виконком ФБУ затвердив тренерський склад збірних України

 Є ліги, які відмовляються проводити офіційну реєстрацію своїх змагань та гравців?

Так, є аматорські ліги, які сьогодні не бажають реєстрації, наприклад, в Тернополі, Маріуполі, Чернівцях. Це їх право. І на це є кілька причин – конфлікт інтересів організаторів, особисті конфлікти, слабка робота місцевої федерації і звідси недовіра. Потрібно шукати компроміси, вирішувати часто просто непорозуміння, а не серйозний конфлікт. Адже може так статися, що поки ви конфліктуєте, ваш час в залі або ваші кошти в бюджеті будуть зайняті іншим видом спорту.

ФБУ налаштована на значне підвищення рівня організації аматорських змагань.

У лютому у Києві має відбутися всеукраїнський аматорський чемпіонат. Хто буде брати участь у ньому і який формат змагань?

Зараз ми працюємо над організацією лютневого всеукраїнського промо-турніру аматорських команд, обговорюємо регламент та формат проведення з потенційними учасниками. Прагнемо зробити щось нове для нашої країни та привабливе для учасників, глядачів, зі своїми зірками та рекордами. А потім – аматорський чемпіонат! Аматорські ігри такі яскраві, азартні, емоційні – це і є те, що привертає нас в баскетболі.

Друзі, без допомоги кожного зробити щось у край важко. Баскетбол – це командна гра, командна робота, кожна команда – це баскетбольна сім’я, і усі ми, хто любить нашу чудову гру, - це одна велика баскетбольна родина.

Новини по темі
15 фактів, які необхідно знати про навчання і ліцензування баскетбольних тренерів в Україні 15 фактів, які необхідно знати про навчання і ліцензування баскетбольних тренерів в Україні
Федерація баскетболу України оголошує про початок реєстрації для отримання тренерських ліцензій
Розвиток українського баскетболу залежить від роботи місцевих федерацій Розвиток українського баскетболу залежить від роботи місцевих федерацій
Федерація баскетболу України стимулюватиме діяльність обласних і міських федерацій і продовжить надавати усебічну підтримку
Звіт президента ФБУ за два роки Звіт президента ФБУ за два роки
Відбулася конференція Федерації баскетболу України