Всі категорії новин
Ліцензування тренерів категорії PRO: іспит, оцінювання, вердикт

Ліцензування тренерів категорії PRO: іспит, оцінювання, вердикт

27 липня ще два тренери написали письмовий іспит на здобуття категорії PRO, підсумувавши таким чином свою участь у навчальному процесі протягом трьох модулей теоретичних і практичних занять. Головний тренер чоловічої збірної України 3х3 і Динамо-Одеса Олег Юшкін і головний тренер чоловічої збірної України U-16 та МБК Миколаїв Віталій Черній через завантаженість з поважних причин не змогли складати іспит з основною групою слухачів тренерських курсів. Голова комісії ФБУ з професійної підготовки тренерів Микола Безмилов пішов їм назустріч і прийняв іспит в офісі ФБУ.
 
 
Як і з іншими слухачами, письмові відповіді Юшкіна і Чернія на три запитання (година на виконання завдання) оцінюватиме спеціальна комісія. Днями вона винесе свій вердикт – хто успішно пройшов навчання і подолав останній бар’єр і став ліцензованим тренером категорії PRO.
 
Олег Юшкін:
- В усьому світі ліцензування тренерів – поширена практика. Для того, щоб працювати з командами найвищих спортивних досягнень, тренери повинні мати відповідну кваліфікацію. Вони мають прослухати курс лекцій, практичних занять, скласти іспити. Одна справа – самоосвіта, інша – коли свої знання передають фахівці, систематизують їх. Звісно, на цих модулях ми отримали додаткові знання, які стануть при нагоді у професійній діяльності.
 
- Тобто ліцензування відсікає випадкових людей від керівництва командами?
- І відсікає випадкових людей, але насамперед стимулює людей до розвитку. Знов-таки, під час підготовки до іспиту треба було згадати матеріал, перечитати свої записи, десь може дізнатися про щось нове, з чим раніше не зустрічався. Повторюся, це гарне починання. 
 
- Складні запитання були у білеті?
- Усі запитання не стали для мене несподіванкою, з усіма темами добре знайомий. Можливо, мені було дещо простіше за інших, бо я…
 
- Практикуючий тренер?
- Займався з дітьми. Так, в Одесі є Школа ім. Бєлостєнного, у якій я спортивний директор. Маю досвід роботи з командами 3х3 і 5х5. Тобто безпосередньо причетний до усіх видів баскетбольної діяльності. Напевно для тренерів, які сконцентровані виключно на дитячому баскетболі чи то на 5х5, може і виникали якісь складнощі, але думаю, усі, хто готувався, досягнуть мети.
 
Віталій Черній:
- такі курси загальноприйнятна практика у Європі. Більше того, для роботи у таких країнах, як Франція, Іспанія, необхідно пройти подібні ліцензійні курси. Так вони захищають свій ринок праці. Важливість цих курсів: навчання тренерів. Велика біда, що деякі наші колеги вважають, наче вони усе знають, усе вміють і радіють життям. Але є така немаловажна річ, як розвиток. Тренер не має зупинятися, він має завжди зростати, вдосконалюватися. Навіть найкращі тренери кажуть – ми не зупиняємося, ми вчимося щоденно. Тому така підготовка тренерів, ці модулі – дуже важливо. Їх треба проводити регулярно. Я дуже радий, що ФБУ продовжує працювати у цьому напрямку. Зі свого боку я пишаюся тим, що став учасником таких курсів. Дякую! Знайшов час, щоб пройти ці курси. Рік роботи за кордоном теж дається взнаки – ти вчишся там, але пересвідчуєшся – треба освіжити знання, вчитися ще.
 
- Микола Безмилов повідомив, що Ви витягли нескладний білет?
- Не можу сказати, наскільки питання були простими чи складними. Якщо людина підготовлена, якщо вона чимось цікавиться, тоді відповіді на ці питання дати не так вже й складно. Для мене запитання, на які відповідав, були нескладними. А вже комісія вирішуватиме, наскільки вірно і широко я на них відповідав, як я висвітлив теми. Але питання не складні – це моя думка. 
 
 
Микола Безмилов:
- З першим випуском тих, хто стане володарями ліцензії категорії PRO ми працювали півроку. Час промайнув швидко, почали у січні а вже зараз проводимо заключне тестування. Відповіді слухачів на письмовому іспиті оцінювала комісія. Були більш сильні роботи, були дещо слабші. Але в цілому ми задоволені якістю робіт. Питання були побудовані таким чином, що тренер міг показати свій рівень як теоретичної підготовки, так і практичних знань. У кожному білеті були питання пов’язані з практикою, з конкретними практичними завданнями, наприклад, пікенролл-дефенс. Тренер міг намалювати схему і показати, як він бачить рішення цього питання. Тобто, оцінювалися і теорія і практика. Ми побачили моменти, на яких слід зосередити увагу наступного року, бо ми плануємо проводити таке ліцензування щороку. Покращуватимемо якість підготовки, дослухаємося до кожного тренера, який взяв участь у цих курсах. Ми вдячні кожному з них за їхні конструктивні зауваження, за їхню участь. Цей потік тренерів – це фактично усі наші титуловані тренери, які працюють і зі збірними, і з командами Суперліги. Процес навчання проходив у піднесеній творчій атмосфері. На кожний модуль ми запрошували іноземних фахівців, робота була напрочуд цікавою. 
 
- Ви наберете достатню кількість бажаючих отримати ліцензію PRO наступного року, бо ж всіх, кого було треба охопили?
- Враховуючи те, що ми масштабно починаємо цей проект, ФБУ розробила концепцію, затвердила строки, почала реалізацію. Фактично ми опинилися у такому становищі, що нам по факту необхідно було підтвердити високий рівень тих тренерів, які працюють зі збірними і клубами Суперліги. В ідеалі буде так – тренер поступово рухатиметься нагору освітньої, ліцензійної піраміди. Зараз треба було підтвердити цей рівень кваліфікації. А у майбутньому тренери, які проходитимуть рівень В, А, вони звісно прагнутимуть досягти рівня PRO. До них буде вимога – наявність досвіду роботи з командами. Якщо тренер забажає отримати ліцензію PRO, він має як мінімум пропрацювати три роки з командами першої, вищої ліги. Звісно, наступного разу не очікую стільки людей, як зараз. А цього року близько вісімдесяти людей отримають цю ліцензію. І ми не гонемося за кількістю. Ми не говоримо, що щороку ми маємо випускати по 80 тренерів з ліцензією PRO. Ми маємо якісно готувати тренерів, давати їм сучасні знання. 
 
- Основна маса слухачів вже написала іспит. Знаєте, як інколи серед студентів кажуть – зрізали на іспиті. Такого не було.
- Ми об’єктивно підходили до оцінювання кожного тренера. Цим займалася і займається спеціально створена комісія. До неї ми запросили і теоретиків баскетболу, і практиків. Скажімо, у нас Валентин Мельничук закривав крило, пов’язане з оцінкою рішень практичних завдань. Тобто до оцінювання відповідей ми намагаємося підійти максимально об’єктивно. 
 
- У вас оцінка склав – не склав. Якоїсь диференційованої оцінки нема?
- Це ж не шкільний іспит. Тут ми не старалися вводити аналог такої системи. Нас цікавить – склав тренер іспит, щоб отримати ліцензію, чи ні. Дві позиції. Для внутрішнього використання так – ми диференційовано підходили до робіт, але це внутрішня інформація. А тренерів більш цікавить – склав чи не склав. Отримає він ліцензію, чи ні. 
 
- Чи усі впоралися з відповідями під час письмового іспиту?
- Деяким тренерам рекомендовано повторно скласти іспит. Вони написали роботу так, що комісія прийняла рішення дати їм шанс повторно скласти цей іспит. 
 
- Коли вони це зможуть зробити?
- Ми призначимо дату. У нас ще чимало тренерів, які наразі перебувають з командами, зі збірними. І вони телефонували, писали, що фізично не можуть прибути на це тестування. Для таких тренерів, а також для тих, хто з поважних причин не змогли зараз приїхати, ми виділемо день у серпні. Туди і підтягнемо людей, яким рекомендовано скласти іспит повторно. Ми теж вдосконалюємо цю систему, ми розуміємо свої власні прорахунки, ми бачимо як покращити процес – що треба додати, на що звернути увагу. Бо ми могли передбачувати, які моменти могли виникати, але тільки коли зіштовхнулися з цим на практиці, збагнули – що треба зробити ще, аби процес навчання був краще і краще. Щоб наші тренери залишалися задоволені цим освітнім проектом, щоб вони дійсно отримували нові для себе знання. Ми теж працюватимемо над собою.
 
Новини по темі
Майстерклас у Боярці до 1 вересня: відеоогляд події
Відео 02.09.2022
Майстерклас у Боярці до 1 вересня: відеоогляд події
Гравці збірних України завітали до юних баскетболістів на Київщині
Майстерклас до 1 вересня у Боярці: фотогалерея Майстерклас до 1 вересня у Боярці: фотогалерея
Гравці збірних України завітали до юних баскетболістів на Київщині
Юнацький чемпіонат Києва: результати 19-20 лютого Юнацький чемпіонат Києва: результати 19-20 лютого
Триває чемпіонат Києва серед команд юнаків та дівчат
Юнацький чемпіонат Києва: розклад матчів 19-20 лютого Юнацький чемпіонат Києва: розклад матчів 19-20 лютого
Триває перший етап юнацького чемпіонату Києва
Юнацький чемпіонат Києва: результати 16-17 лютого Юнацький чемпіонат Києва: результати 16-17 лютого
Триває перший етап чемпіонату столиці серед юнаків та дівчат
На Київщині відбулися матчі туру ВЮБЛ На Київщині відбулися матчі туру ВЮБЛ
Змагалися команди юнаків 2009 року народження
Юнацький чемпіонат Києва: розклад матчів 16-17 лютого Юнацький чемпіонат Києва: розклад матчів 16-17 лютого
Триває чемпіонат Києва серед команд юнаків та дівчат
Юнацький чемпіонат Києва: результати 13 лютого Юнацький чемпіонат Києва: результати 13 лютого
Триває чемпіонат Києва серед команд юнаків та дівчат
Юнацький чемпіонат Києва: результати 12 лютого Юнацький чемпіонат Києва: результати 12 лютого
Триває чемпіонат Києва з баскетболу серед юнаків та дівчат
Юнацький чемпіонат Києва: результати 10-11 лютого Юнацький чемпіонат Києва: результати 10-11 лютого
Триває перший етап чемпіонату Києва серед команд юнаків та дівчат
Юнацький чемпіонат Києва: розклад матчів 10-13 лютого Юнацький чемпіонат Києва: розклад матчів 10-13 лютого
Триває чемпіонат Києва з баскетболу серед команд юнаків та дівчат
У Києві відбулися матчі другого етапу ВЮБЛ У Києві відбулися матчі другого етапу ВЮБЛ
Змагалися команди юнаків 2008 року народження
Зіграно стартові матчі юнацького чемпіонату Києва Зіграно стартові матчі юнацького чемпіонату Києва
Стартувала першість столиці серед команд юнаків та дівчат
Стартує юнацький чемпіонат Києва з баскетболу Стартує юнацький чемпіонат Києва з баскетболу
У змаганнях беруть участь команди юнаків та дівчат 2005 – 2010 років народження
У Києві відбулися матчі другого етапу ВЮБЛ У Києві відбулися матчі другого етапу ВЮБЛ
Поєдинки другого етапу чемпіонату зіграли юнаки 2005 року народження
У Києві юнаки-2006 зіграли матчі ВЮБЛ У Києві юнаки-2006 зіграли матчі ВЮБЛ
Змагалися команди дивізіону Б
У Переяславі відбулися стартові матчі другого етапу ВЮБЛ У Переяславі відбулися стартові матчі другого етапу ВЮБЛ
Змагалися команди юнаків 2008 року народження
Юнаки-2007 зіграли матчі ВЮБЛ у Києві Юнаки-2007 зіграли матчі ВЮБЛ у Києві
Триває перший етап чемпіонату ВЮБЛ