Всі категорії новин
Ільзе Багатскіс: Ми намагаємося у Латвії створити для українських дітей умови тренувань, які у них були до війни

Ільзе Багатскіс: Ми намагаємося у Латвії створити для українських дітей умови тренувань, які у них були до війни

З часу початку війни в Україні в пошуках безпеки нашу країну тимчасово полишила ціла низка дітей, які займались баскетболом. Федерація баскетболу України, разом з іншими федераціями та волонтерами з партнерських держав зуміли зорганізувати для наших дітей кілька баскетбольних центрів у сусідніх країнах. Один із найбільших таких хабів прийняла Латвія, на сьогодні за так званою баскетбольною програмою сюди переїхало близько 500 дітей та їх рідних (мами, бабусі брати і сестри), які займатися баскетболом. Загалом Латвія дала прихисток для 250 дітей, що виступали у Всеукраїнській юнацькій баскетбольній лізі.

Одним із координатором цього проекту став головний тренер національної збірної України Айнарс Багатскіс та його дружина – Ільзе. Фактично з перших днів війни Ільзе Багатскіс перекваліфікувалась в волонтера та координатора глобального баскетбольного українського табору в Латвії.

«Я пам’ятаю той день, ранній ранок 24-го лютого», - говорить Ільзе, - «я як відчувала, що щось буде, майже не спала і постійно гортала стрічку новин. На превеликий жаль, це трапилося, я і досі не можу прийти до тями, що у центрі Європи розв’язана така кривава війна. Як ви знаєте національна збірна України у цей день мала в Іспанії грати проти іспанців, мені навіть важко уявити як вашим хлопцям було тоді.

Так вийшло що весь тренерський штаб приїхав після цієї гри у Латвію і саме тут майже відразу було прийняти спільне рішення розпочати роботу з організації баскетбольних таборів для українських дітей. Тоді ми поставили собі за мету створити для українських діток такі умови, які у них були до війни, а це передовсім повноцінний тренувальний процес, приємна атмосфера, програму навчання та житло з затишком, звісно наскільки це можливо на відстані від дому. Ця програма стала можливою завдяки соціальних ініціатив Латвії, Олімпійського комітету Латвії нашої федерації баскетболу та звісно Федерації баскетболу України. 

Група активістів та волонтерів з України та Латвії почала працювати відразу, а перші баскетбольні діти почали їхати у Латвію уже наприкінці лютого. Серед організаторів тренер збірної України Максим Міхельсон, який залишився у Латвії після іспанського матчу та дитячий тренер Світлана Маляр, водночас весь процес не міг би бути можливий і без підтримки координаторів на території України.

Першочергова мета цього проекту - вивезти якомога більше дітей баскетболістів та їхніх сімей у безпечне місце та створити навколо дітей такі умови, щоб вони були максимально близькі до тих якими вони були в них до війни. Ці діти займаючись баскетболом постійно їздили на змагання та баскетбольні табори, тож ми вирішили створити для них саме такі табори до яких вони звикли. Ми намагаємося допомогти кожній дитині яка має відношення до баскетболу та її сім’ї, - говорить Максим Міхельсон.

Цей процес має декілька етапів:
1. Наші координатори в Україні та Латвії збирають заявки від охочих, перевіряють інформацію стосовно складу групи та формують групи для виїзду. 
2. Батьки дітей та тренери визначають серед учасників цих груп відповідальну особу яка буде постійно на зв’язку з координаторами під час подорожі, визначають спосіб в який вони будуть діставатися до кордону та перетинати його (автобус, потяг, авто, пішки) та вирушають. 
3. Групи, які перетинають кордон збираються у кількох польських містах в кризових центрах, де вони очікують автобус безпосередньо до таборів.

Читайте: Українці за кордоном: Віталій Зотов виграв другий трофей, Святослав Михайлюк набрав 6 очок в НБА

До Латвії на баскетбольні кемпи виїхало уже майже 300 дітей які займаються баскетболом, більшість із них повернеться в Україну і матиме можливість продовжити навчатися та заняття баскетболом у рідній країні після завершення війни. Головне на сьогодні не втратити дорогоцінний час розвитку гравця.

На сьогодні наші гравці зосереджені переважно у невеликих містах, найбільше їх у містах Валмері та Валка де оселилися близько 90-та українських дітей.

За словами Ільзе Багатскіс майже усі діти мають не лише тренувальний процес, а й ігрову практику.

«У Валкі баскетбольна школа нашого клубу «ВЕФ», - говорить Ільзе. «У цьому місці відразу дві спортивні школи. До речі, тут хлопці харківського тренера - Артема Тінякова, який зумів виїхати з України, як багатодітний батько. Переважна більшість інших українських тренерів – це жінки. Зокрема Світлана Маляр, Олександра Івлєва, Олена Фатнєва, Марія Рубайло, Олена Федченко, Наталія Євтушевська, Мария Дубас. Команда Дубас, окрім тренувального процесу, має ще й можливість хорошої ігровою практикою, адже продовжують виступати у юнацькій Євролізі, переважна більшість турів цього турніру відбуваються у країнах Балтії. Протягом двох тижнів дівчата уже зіграли два тури ЄЮБЛ у Латвії. До речі, про ігрову практику - хлопці Тінякова уже навіть встигли зіграти у турнірах 3х3 разом з командами академії «ВЕФ».

Щодо навчального процесу, то і про нього ваші діти не забувають, більшість з них вирішили піти в латвійську школу, очевидно, що у них спеціалізований навчальний процес з акцентом на їх мову. Ми усі розуміємо, що всі ці діти мають повернутися в Україну після завершення війни, сподіваємось це буде незабаром, але той час, який вони будуть тут ми як волонтери зробимо усе можливе, аби вони були у хороших умовах та мали можливість підтримувати форму і розвиватися.

Минулої неділі близько 350 українських дітей відвідали фінал Латвійсько-Естонської ліги, який виграв «ВЕФ» нашого Віталія Зотова. Перед фінальною грою організатори влаштували акцію у підтримку України

Федерація баскетболу України висловлює велику вдячність своїм друзям з Латвії, які підтримали нас у важкий час!

Слава Україні!

Координати програми:
Координатор у Латвії
Маляр Світлана Сергіївна
+380 (66) 63 85 181 (Viber, WhatsApp)

Координатор у Києві та Київській області

Здирка Ангеліна Едуардівна

+380 (97) 865 22 55

Координатор у Черкасах (центральна Україна)

Івлєв Василь Миколайович

+380 (50) 931 30 80

Координатор в Одесі:
Янакі Владислав Ілліч
+380 (66) 105 52 09

Новини по темі
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 28-31 березня ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 28-31 березня
На цьому тижні відбудуться матчі в трьох вікових категоріях.
ВЮБЛ серед дівчат 2011 року: ІФОДЮСШ завершила перший тур без поразок ВЮБЛ серед дівчат 2011 року: ІФОДЮСШ завершила перший тур без поразок
У віковій категорії визначились три з чотирьох команд, які продовжать боротьбу за медалі.
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 23-24 березня ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 23-24 березня
В чемпіонаті України ВЮБЛ серед дівчат відбудуться матчі в двух вікових категоріях.
ВЮБЛ серед дівчат 2010 року: в столиці відбулись чергові матчі ВЮБЛ серед дівчат 2010 року: в столиці відбулись чергові матчі
В зіграних матчах цікавим вийшов матч між ДЮСШ-3-Багірою та ЖОДЮСШ-Динамівець.
В чемпіонаті ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження відбулись перші матчі сезону В чемпіонаті ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження відбулись перші матчі сезону
Визначилась вісімка команд, яка продовжить боротьбу в чемпіонаті
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 14-19 березня ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 14-19 березня
В чемпіонаті України ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження стартує другий етап змагань.
ВЮБЛ серед дівчат 2010 року народження: відбулись матчі другого туру в Одесі та Рівному ВЮБЛ серед дівчат 2010 року народження: відбулись матчі другого туру в Одесі та Рівному
В зіграних матчах дві перемоги здобула СДЮСШОР ім. Літвака Б.Д. (Одеса), а рівненська ОСДЮСШОР залишається без поразок
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-12 березня ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-12 березня
У хлопців визначаться учасники третього туру в категоріях 2007 та 2012 років року, а у дівчат пройдуть ігри в категорії 2010 року народження.
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: МОБІ виграв два матчі у Чернівцях ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: МОБІ виграв два матчі у Чернівцях
Київська команда записала до активу перші перемоги в другому турі
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 29 лютого – 3 березня ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 29 лютого – 3 березня
У хлопців визначаться учасники третього туру в категорії 2007 року, а у дівчат пройдуть дві гри в категорії 2007-08 року народження.
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: у Києві та Вінниці стартував другий тур ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: у Києві та Вінниці стартував другий тур
По дві перемоги одержали запорізька КЗ ЗОДЮСШ ЗОР, дніпровська СДЮСШОР №5-ДФКС та Рівненщина-ОСДЮСШОР
ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 24-25 лютого ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 24-25 лютого
Чемпіонат України ВЮБЛ серед дівчат 2011 року народження продовжиться матчами в Полтаві та Івано-Франківську
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: визначились учасниці другого туру ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: визначились учасниці другого туру
Боротьбу за нагороди продовжують вісім команд
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-13 лютого ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-13 лютого
В двох вікових категоріях у дівчат та одній у хлопців завершиться перший тур другого етапу
ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 1-5 лютого ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 1-5 лютого
На цьому тижні відбудуться матчі другого етапу в двох категоріях