Всі категорії новин
Максим Нікітін: Зміни після розформування Будівельника додали інтриги у чемпіонат

Максим Нікітін: Зміни після розформування Будівельника додали інтриги у чемпіонат

Вихованець донецького баскетболу Максим Нікітін вшосте за кар'єру працює з Валерієм Плехановим і вдруге представляє БК "Запоріжжя". У дебютних матчах 34-річний важкий форвард видав яскраве видовище: у франківському баблі Максим Нікітін набирав у середньому за гру 21,3 очка, встановив власний рекорд результативності у матчі з БК "Рівне" (27 очок), допомігши при цьому команді Валерія Плеханова вперше в сезоні виграти всі ігри баблу.

Після вражаючого дебюту у складі БК "Запоріжжя" Максима Нікітіна визнали найкращим гравцем грудня у Суперлізі Favbet, що й стало приводом для спілкування із пресслужбою клубу.

– Максиме, вітаємо з титулом MVP грудня в Суперлізі. Завдяки чому вдалося проявити себе у дебютних матчах у складі БК "Запоріжжя"?

– Перед приїздом до Запоріжжя я не тренувався більше тижня. Відпочив, відновився. Потім вже тут ми провели 3-4 тренування та поїхали до Івано-Франківська. Я був доволі свіжий, мав багато сил та бажання проявити себе у новій команді. Мабуть це дало такий результат.

– В інтернеті немає жодного великого інтерв'ю з тобою. Чому так?

– Важко відповісти. Можливо, через те, що я ніколи не був на провідних ролях у команді, тому ніколи мене й не розпитували про щось особисте.

– Виправимо цю ситуацію і за традицією запитуємо про дитячі роки, пов'язані з баскетболом. Розкажи про своє дитинство, коли починав грати у баскетбол, хто брав участь у твоєму професійному становленні?

– Починав займатися у ДЮСШ №5 міста Донецьк. Мій перший тренер – Ольга Пилипівна Костюкович. У початкових класах школи баскетбол був факультативом, а вже з 6-го класу я більш серйозно приділяв увагу цьому виду спорту. У місті було створено клуб БК "Донецьк", це додавало наснаги молодим хлопцям.

Коли я вже розумів, що хочу грати на високому рівні, прийшов на перегляд у дубль цієї команди. Туди – не пройшов. Потім я вирішив відбиратися у команду Першої ліги.

Щоб ви розуміли, наскільки сильно я любов баскетбол, розповім таку історію: я приїхав на перегляд через кілька днів після операції. У мене на руці ще були шви, я перемотував її еластичним бинтом і тренувався. Коли лікар запитав – а що з рукою – довелося зняти бинт. Звісно, мене відправили додому. Минуло кілька тижнів і я знову прийшов. Мене взяли. Так сталося, що через кілька місяців Першу лігу розпустили. Кількох гравців перевели у дубль БК "Донецьк", у тому числі й мене. Тоді я вперше потрапив до Валерія Миколайовича Плеханова. Власне, з того часу й почалася моя професійна кар'єра та становлення як дорослого гравця.

– Як вдалося пробитися на рівень Суперліги?

– Тренери БК "Донецьк" брали молодих гравців на тренувальні збори, які проводилися закордоном. Там ми грали товариські матчі, де мали змогу проявити себе. Кардинально ситуація змінилася з початком війни у 2014 році. Команда вийшла у плей-оф, але залишилась без легіонерів. Тоді українці догравали сезон. Ми програли серію за бронзу "Азовмашу". Сезон 2013-14 років став моїм першим повноцінним досвідом у Суперлізі.   

– Тепер ти вже вшосте працюєш разом із Валерієм Плехановим. Це той випадок, коли гравець знайшов свого тренера? На твою думку, які ігрові якості він цінує в тобі найбільше?

– Валерій Миколайович запрошував мене до складу "Запоріжжя" ще перед стартом цього сезону, але я вирішив залишитися у "Будівельнику". Він теж родом із Донецька, ми давно знаємо один одного, багато разом працювали. Щодо якостей, він знає, що я можу нав'язати боротьбу, поштовхатися під кільцем, допомогти у захисті. Це моя думка. Але краще запитати у самого тренера. 

– За всю свою баскетбольну кар'єру які приємні моменти закарбувалися у пам'яті найбільше?

– Звісно, це перші медалі у Суперлізі разом з "Кривбасом" за 3 місце та чемпіонство з "Будівельником" торік. Ще були приємні моменти, пов'язані зі стрітболом у Донецьку. Там проводився масштабний турнір, я виграв етап один на один, став переможцем у складі команди 3х3. Мене запросили у Київ на фінал Red Bull King of the Rock, але Валерій Миколайович не відпустив. Потрібно було їхати з клубом на збори.

– Протягом кар'єри не розглядав можливість спробувати свої сили в іноземному чемпіонаті?

– Бажання було спробувати себе в ролі легіонера, але чесно кажучи, це не так просто та й особливо пропозицій не було. Зараз багато сильних українських гравців перебувають закордоном, тому в Суперлізі у мене з'явилася можливість отримувати більше часу та проявити себе.

– Розкажи про свою родину. Де вони зараз, як війна змінила ваше життя та що довелося пережити у 2014?

– Коли ми поїхали грати у Маріуполь півфінальні матчі плей-оф, вже тоді коїлося щось незрозуміле у місті. Була стрільба, спалили відділення Приватбанку. Пам'ятаю, що зранку прокинувся у готелі від того, що почув вибухи. Недалеко від готелю побачив БМП, військових, автомати... На той момент ми не розуміли, що відбувається. Зіграли з "Азовмашем", повернулися додому, завершили сезон.

Вже після цього почалися більш серйозні обстріли. Я жив у такому районі Донецька, де вибухи чув, але, на щастя, туди не "прилітало". Десь через півроку Валерій Миколайович запросив мене у "ДніпроАЗОТ" і я виїхав з Донецька. Ситуація залишалася напруженою, їхав через блокпости, але все минулося.

Повномасштабне вторгнення у лютому 2022-го я зустрів у Харкові. Нам у "Харківських Соколах" напередодні 24-го числа сказали, що вводиться комендантська година. Зранку я прокинувся від вибухів, розбудив дружину і ми швидко зібрали речі. Поїхали у Дніпро, потім у Тернопіль. Вирішив відправити дружину з сином Артемом до Польщі. З того часу вони двічі приїжджали. Були якраз нещодавно.

– Які в тебе захоплення, крім баскетболу? Як проводиш вільний час?

– Люблю більярд, хоча за останні роки майже не граю. Також подобається рибалка. На жаль, все спорядження та снасті залишилися в Донецьку, тому також вийти порибалити особливо зараз не вдається. Коли жили у Слав'янську кілька років тому, часто ходив у ліс за грибами. Мені подобається природа і все, що з нею пов'язане.

– Після дебютних матчів у складі БК "Запоріжжя" склалося враження ніби ти давно знаходишся в команді. Невже так досконало знаєш ігрові схеми та систему гри? Чи є якісь інші причини швидкої адаптації?

– Я давно знаю тренера, його вимоги. Ми попрацювали над комбінаціями, тому особливих труднощів влитися у колектив у мене не було. Тут хороший мікроклімат, це й стало запорукою успіху. Приємно, що ми виграли всі матчі і пішли на новорічні свята у хорошому настрої.

– Після розформування "Будівельника" чемпіонат став більш непередбачуваним. Гравці колишнього чемпіона опинилися у різних клубах. Які очікування у тебе від другої частини сезону?

– Ці зміни додали інтриги у чемпіонат. Тепер більшість команд приблизно одного рівня. У другій половині сезону матчі будуть важчими. Тепер команди прагнуть отримати якомога краще місце для плей-оф. Тому матчі проходитимуть у більш силовій та жорсткій манері. У плей-оф будуть зовсім інші ігри. На мою думку, навіть команда з 6-7 місця може піднести сюрприз у плей-оф.

– Наступний матч команда зіграє проти "Київ-Баскета", який після розформування "Будівельника" тепер вважається одним із претендентів на золото. Як налаштовуєшся на гру проти своїх колишніх тренерів та партнерів?  

Розформування «Будівельника» – це форс мажор, я добре спілкуюся і з тренером, і з гравцями, тому не можу сказати, що якось особливо налаштовуюся на гру проти них. Це буде звичайна гра, на майданчику ми всі суперники, всі це розуміють і будуть намагатися показати свою кращу гру. Точно берегти себе у цьому матчі я не буду.

З ким із гравців Суперліги товаришуєте?

Протягом багатьох років добре спілкуюся з Павлом Буренком. Ми починали ще в «Донецьку», грали часто грали разом, підтримуємо зв'язок, спілкуємось. Насправді ті, то хто довго грає у Суперлізі, вже знають один одного багато років, тому з багатьма спілкуємось при зустрічі.

Новини по темі
Ілля Кабацюра поповнив склад Прометея
Суперліга 25.07.2024
Ілля Кабацюра поповнив склад Прометея
Новачок Суперліги Favbet оголосив про своє третє літнє підписання
Прометей оголосив про друге підписання перед поверненням до Суперліги Favbet
Суперліга 24.07.2024
Прометей оголосив про друге підписання перед поверненням до Суперліги Favbet
Слобожанський клуб підсилив задню лінію Кирилом Марченком
Сергій Старцев перейшов у Прометей
Суперліга 23.07.2024
Сергій Старцев перейшов у Прометей
Український захисник змінив клуб після трьох років у складі Прикарпаття-Говерли
Антон Мусієнко: Пріоритет для мене – підготуватися до старту сезону у Суперлізі
Суперліга 20.07.2024
Антон Мусієнко: Пріоритет для мене – підготуватися до старту сезону у Суперлізі
Гравець Старого Луцька розповів клубній прес-службі про своє міжсезоння
Дніпро дізнався суперника у кваліфікації Кубку Європи ФІБА
Суперліга 19.07.2024
Дніпро дізнався суперника у кваліфікації Кубку Європи ФІБА
Чемпіон Суперліги за вихід в основний раунд турніру зіграє з суперником з Румунії
Представлено новий офіційний м’яч Суперліги Favbet
Суперліга 18.07.2024
Представлено новий офіційний м’яч Суперліги Favbet
Spalding став технічним партнером чемпіонатів України з баскетболу
Виконком ФБУ затвердив формат проведення чемпіонату України в сезоні 2024/25
Суперліга 11.07.2024
Виконком ФБУ затвердив формат проведення чемпіонату України в сезоні 2024/25
Система проведення елітних дивізіонів чемпіонату України залишиться незмінною
Чемпіон Суперліги Дніпро зіграє у Кубку Европи ФІБА
Суперліга 10.07.2024
Чемпіон Суперліги Дніпро зіграє у Кубку Европи ФІБА
Українська команда стартує з кваліфікаційного раунду
Пішов з життя ректор університету НУФВСУ Євген Імас
Суперліга 30.06.2024
Пішов з життя ректор університету НУФВСУ Євген Імас
Федерація баскетболу України висловлює щирі співчуття рідним та близьким Євгена Вікторовича
Старий Луцьк провів спільне тренування зі спортсменами Спеціальної олімпіади України
Суперліга 28.06.2024
Старий Луцьк провів спільне тренування зі спортсменами Спеціальної олімпіади України
Разом тренувались гравці команди Суперліги, учасники кемпу клубу та спортсмени Спеціальної олімпіади
Рябчук укріпив лідерство в історичному рейтингу Суперліги за перехопленнями
Суперліга 10.06.2024
Рябчук укріпив лідерство в історичному рейтингу Суперліги за перехопленнями
Переслідувач лідера Олександр Кольченко наблизився до позначки в 500 перехоплень.
Андрій Агафонов вийшов на друге місце історичного рейтингу Суперліги за блоками
Суперліга 08.06.2024
Андрій Агафонов вийшов на друге місце історичного рейтингу Суперліги за блоками
Вже в наступному сезоні Агафонов може очолити рейтинг.
Конєв увійшов до топ-3 історичного рейтингу Суперліги за підбираннями, Агафонов – в топ-5
Суперліга 07.06.2024
Конєв увійшов до топ-3 історичного рейтингу Суперліги за підбираннями, Агафонов – в топ-5
В кращій п’ятірці історичного рейтингу одразу чотири діючі гравці
Історичний рейтинг асистентів Суперліги: Буренко обійшов Рябчука і піднявся в топ-5
Суперліга 05.06.2024
Історичний рейтинг асистентів Суперліги: Буренко обійшов Рябчука і піднявся в топ-5
Три діючих гравця Суперліги знаходяться в топ-10 історичного рейтингу за передачами
Ярослав Карпюк: Дуже престижно бути у збірній України, представляти національну команду
Суперліга 04.06.2024
Ярослав Карпюк: Дуже престижно бути у збірній України, представляти національну команду
Ярослав Карпюк розповів про матчі Молодіжної ліги, сезон в Суперлізі та своє перебування в збірній з баскетболу 3х3.
Історичне срібло Рівного: відео фінального дня Суперліги Favbet
Відео 01.06.2024
Історичне срібло Рівного: відео фінального дня Суперліги Favbet
Чудовий вайб в залі, щирі емоції наших вболівальників, та незабутні враження від сезону.
Максим Зайцев: Хочу потрапити до національної збірної України
Суперліга 31.05.2024
Максим Зайцев: Хочу потрапити до національної збірної України
Український гравець про перемогу в Молодіжній лізі та плани на майбутнє.
Черкаські Мавпи провели серію майстер-класів для школярів: фотогалерея
Суперліга 25.05.2024
Черкаські Мавпи провели серію майстер-класів для школярів: фотогалерея
Гравець та тренер завітали на день фізичної культури та спорту до Черкаської спеціалізованої школи № 17