Всі категорії новин
Михайло Бродський — про баскетбольну інфраструктуру, розвиток Суперліги, натуралізацію та цілі на 2020 рік

Михайло Бродський — про баскетбольну інфраструктуру, розвиток Суперліги, натуралізацію та цілі на 2020 рік

Президент Федерації баскетболу України Михайло Бродський в інтерв’ю Радіо НВ розповів про розвиток баскетболу України та головні цілі та плани на найбличже майбутнє. 

Про будівництво арен

«Новий міністр почув мене і підтримує ідею створення сучасної інфраструктури. Хочеться нові зали, один такий вже є в Запоріжжі, де В'ячеслав Богуслаєв створив чудовий зал "Юність", в якому чоловіча збірна України зіграє проти Угорщини (квитки тут). Так, є Палац спорту в Києві, який трохи відремонтували, але по ньому багато питань. Великі ціни на аренду і не завжди є вільний час для проведення матчів.

Три роки тому ми почали проект, в рамках якого Держава разом із місцевою владою виділяє гроші на будівництво арен. Ми вийшли на те, щоб будувались зали на 3000 місць. Ця програма праює у Рівному, де двічі отримали по 50 мільйонів, і свої гроші вони вкладають також. Там загальний бюджет 300 мільйонів і вони наближються до завершення будівництва. Маю надію побачити десяту команду в Суперлізі саме з Рівного.

Також два рази по 50 мільйонів отримали у Хмельницькому.

На жаль, Львів 54 мільйони субвенцій отриманих у позаминулому році перетворив на "гарбуз". Ці гроші залишились у міському бюджеті, і їх там ніяк не могли поділити. Я просив мера Андрія Садового, щоб від цих грошей відмовились і їх би віддали іншим містам. Держава давала 54 мільйони і вони "померли" — залишились у Держави, але, "завдяки" Садовому, на спорт не пішли. Зараз нарешті вони провели тендер і зменшили варість будівлі з 1 мільярда до 400 мільйонів гривень.

В Тернополі отримали 30 мільйонів і почали цього року будувати арену. Також там дали 6 мільйонів на ФОК, вони додали свої місцеві гроші і відкривають нову шикарну залу для команди, яка грає у Вищій лізі.

У Житомирі, на жаль, теж "гарбуз". Я їм написав листа, щоб віддали гроші іншим містам, але вони не захотіли і залишили гроші в бюджеті. Але об’єкт є, тендер проведено і, думаю, в цьому році почнемо будівлю.

У Кам’янському ініціативні люди, вони вже відремонтували свій старий зал, який завжди переповнений. Люди там купляють квитки і мені це подабається. Також ми знайшли зал, який будували под Євробаскет-2015 в Україні, але будівництво якого завершено не було. В підсумку Міністерство спорту з урядом виділило на цю арену 60 мільйонів. Минулого року було використано 57 і цього року, думаю, за рахунок програми Держави, а також місцевого та обласного фінансування, є надія, що в листопаді ми побачимо, ще одну арену на 3000 місць. Це буде велике свято для нас, адже зараз можна грати в Южному, Києві та Запоріжжі — це все.

Дніпро, на жаль, також грає на арені на 1000 місць, ми працюємо із Маріуполем. Там арена на 3000, яку колись побудував Азовмаш, але на даний момент вона знаходиться у заставі банка ВТБ. Зараз ми порозумілись і знайшли структуру зі Словаччини, з представнками якої у мене буде зустріч. Вони готові викупити, довести його до європейського рівня і продати місту. Місто напряму викупити не може.

Я за 30 років у баскетболі зрозумів, що без інфраструктури не буде нічого. До речі, хочу сказати, що мер Черкас — це людина яка повністю зупинила наш проект по цьому місту, де, як і Рівному, стояв би вже Палац. Але він не захотів і займається тротуарною плиткою. На арені я б не дав жодної копійки вкрасти, а там можна. Ось так, на жаль».

Про створення окремої структури Суперліги

«Федерація ще не виконала до кінця свою роль кризисного менеджера і ми ще над цим працюємо, але починаємо підготовку документів. Будем розглядати варіанти, як це працює в Литві, як в Іспанії. До цього варто підійти обережно і зважено, потрібна дискусія. Щоб створити лігу, нам потрібно хоча б 10, а краще 12 клубів, має бути спортивний принцип у поєднанні з Вищою лігою. Ліга має бути окремою структурою, але в рамках Федерації. Не стати контраргументом для Федерації, а продовжувати її роботу і продовжувати підвищувати інтерес до баскетболу».

Читайте: ФБУ проведе зібрання президентів та інвесторів клубів Суперліги

Про Київ-Баскет

«Я не маю ніякого відношення до Київ-Баскета, як власник, я не є бенефіціаром. Так, я був ініціатором створення цього клубу і створив групу спонсорів. То ж наразі це громадське об’єднання, президент клубу Василь Горбаль, який на жаль, не дуже активно цим займається.

Усе це моя любов до баскетболу і я би не хотів до жодного баскетбольного клубу в Україні мати відношення. Ще й мої діти проти, вони розуміють, що спонсорувати можна, але те, скільки я грошей виношу з дому, їм не подобається. То ж відразу говорю, що Київ-Баскет — не мій клуб, тим більше, що зараз ведемо перемовини і є два-три варіанти і є люди, які хочуть взяти цей клуб.

Так, я переймаюся дитячою школою та жіночою командою Київ-Баскета і взагалі я переймаюся всіма клубами України окрім Дніпра. Там, наскільки я розумію, переймається Коломойський. Він говорить, що там грає його син і не більше — це офіційно. Але, насправді, я думаю, що він допомагає цьому клубу».

Про суддівство

«Ігор Коломойський переймається суддівством. Він вважає, що судді погано судять і він хвилюється, адже колись у футболі було таке, що судді ставили ставки. Ми з ним домовились, що знайдемо людину, яка буде слідкувати за цим всім, фіксувати аномальні ставки. У нього таке враження, але я б про це навіть не хотів би думати. Не дай боже це колись станеться, рішення у нас буде одне — пожиттєве позбавлення права займатися баскетболом і брати участь у нашому громадському об’єднанні.

За рахунок Федерації ми поставили всім клубам Суперліги систему повторів, як в Європі. Але перед плей-оф я ініціював, і я вже розіслав цю пропозицію всім президентам клубів, щоб головними арбітрами всіх матчів постсезону були іноземці. Якщо клуби погодяться, то ми звернемось до ФІБА-Європа і нам запропонують арбітрів, наприклад, з Литви, Латвії, Польщі, Румунії і вони будуть головними у нас на матчах плей-оф.

Керувати вони не будуть, керувати буде Борис Рижик — один з найповажніших суддів у Європі. Але нашим суддям цього року потрібно трохи потерпіти, нам потрібно створити довіру один до одного».

Про трансляцію на ТБ

«Зараз два телеканали транслюють українську Суперлігу — це XSPORT та Oboz TV. При цьому у нас телеканали нічого не платять, а ще й хочуть, щоб їм гроші платили і це не як у нормальному цивілізованому світі. Дякую XSPORT, що допомагає. Ми змогли показати і чемпіонати Європи, і чемпіонат світу — про це все домовляється Федерація баскетболу України. Показуємо і домашні і виїзні матчі наших команд в єврокубках».

Читайте: Визначено план підготовки чоловічої збірної України до перших матчів у відборі на Євробаскет-2021

Про чоловічу збірну України

«Зараз клуби з Євроліги не відпускають гравців у збірну. Але ми на контакті із клубами, у нас є людина, яка над цим працює, веде перемовини. До речі, вчора сказали, що турки не хочуть відпускати Мішулу, по Геруну домовились, що він приїде на одну гру, а Пустового Барселона вже не відпускає, хоча ми досі ведемо перемовини. По Липовому начебто все добре.

Також було прийняте рішення спробувати зібрати у Багатскіса в Київ-Баскеті українців, які відповідають вимогам і хочуть грати за збірну України. Ми зробили все, щоб привезти в Україну Богдана Близнюка, який мені дуже подобається. Є Сергій Павлов, якого ми повернули з Литви, залишили Петрова, зробили багато, щоб грав Крутоус, у якого була криза, а зараз він підіймається, Пустозвонов є, Коренюка привезли. Ми це зробили для того, щоб був вибір, конкуреція і якщо хтось не приїде, щоб у нас були свої гравці для збірної.

Лукашова Прометей повернув до України і це взагалі у нас єдиний плеймейкер, у збірній іншого у нас нема. Ми зараз хочемо створити спеціальний приз дитячим тренерам, які підготують хороших перших номерів. Це буде бонус від Федерації — 2-3 тисячі доларів.

Щодо натуралізованого гравця, то обирає тут лише одна людина — головний тренер. Поки що Багатскіс зупинився на кандидатурі Кейсі Шеферда, який дав згоду підписати контракт із Київ-Баскетом на наступний рік і грати в національній збірній. Є і інші конкуренти — це Мессі, Петерсон. Мені більше Мессі подобається, але Багатскіс говорить, що Шеферд кращий. Тож тренер прийняв рішення, ми готуємо документи. В усіх країнах грають американці на позиціях плеймейкерів». 

Читайте: Володимир Холопов: ми прагнемо пробитися на Олімпійські Ігри

Про плани на 2020 рік

«По-перше я хотів би, щоб збулася моя мрія, і жіноча команда 3х3 потрапила на Олімпійські ігри, де гратимуть 8 команд. Ми будемо брати участь у кваліфікаційному турнірі, в якому гратимуть ще 20 збірних — тут нам потрібно потрапити до топ-3. Ми маємо шанс і я думаю, що ми це зробимо. Маю надію.

Далі я хотів би, щоб наші молодіжні команди з Дивізіонів В перейшли до Дивізіонів А. Є надія, що у декількох вікових категоріях нам вдасться цього досягти.

Також потрібно, щоб чоловіча та жіноча національні збірні потрапили на чемпіонат Європи. Будуть і чемпіонати світу з баскетболу 3х3. Ну і, знову ж таки, зали та інфраструктура, а це не тільки для баскетболу, а й для інших видів спорту». 

Новини по темі
Олександр Тищенко: Зараз є відчуття свята, але матч – вже історія
Суперліга 28.03.2024
Олександр Тищенко: Зараз є відчуття свята, але матч – вже історія
Центровий Черкаських Мавп Олександр Тищенко прокоментував вихід команди до півфіналу Суперліги Favbet.
Володимир Коваль: Нам дійсно було важко, грали ротацією, в котрій ми не звикли грати
Суперліга 28.03.2024
Володимир Коваль: Нам дійсно було важко, грали ротацією, в котрій ми не звикли грати
Наставник Дніпра розповів про проблеми, з якими зіткнулась команда перед матчами плей-оф з Політехнікою-Галичиною.
Михайло Переверзій: Дякую вболівальникам, давно такої атмосфери не бачили
Суперліга 28.03.2024
Михайло Переверзій: Дякую вболівальникам, давно такої атмосфери не бачили
Головний тренер Рівного прокоментував перемогу команди в першому матчі плей-оф проти Старого Луцька.
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Відео 27.03.2024
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Відео 27.03.2024
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою дніпрян
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Суперліга 27.03.2024
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Тренери та гравці команд про матч Черкаські Мавпи – Запоріжжя
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Суперліга 27.03.2024
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Черкаський клуб вдома впевнено виграв серію у Запоріжжя
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Суперліга 27.03.2024
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Господарі впевнено виграли стартову гру чвертьфіналу
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Суперліга 27.03.2024
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Переможці регулярки виграли стартову гру 1/4 фіналу плей-оф
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Суперліга 27.03.2024
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Тренери та гравці команд про матч Київ-Баскет – Прикарпаття-Говерла
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Суперліга 27.03.2024
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Представляємо ще одну пару першого раунду
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Суперліга 27.03.2024
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Дивіться кращі моменти перших матчів чвертьфіналів плей-оф Суперліги Favbet
Київ-Баскет повів у серії плей-оф проти Прикарпаття-Говерли
Суперліга 26.03.2024
Київ-Баскет повів у серії плей-оф проти Прикарпаття-Говерли
Кияни виграли перший матч чвертьфіналу плей-оф Суперліги Favbet
Підсумки Суперліги Favbet очами тренерів: версія Володимира Коваля та Ярослава Зубрицького
Суперліга 26.03.2024
Підсумки Суперліги Favbet очами тренерів: версія Володимира Коваля та Ярослава Зубрицького
Тренери команд Суперліги Favbet назвали своє бачення кращих гравців і команд сезону.