Всі категорії новин
Ніна Волинець: мета ВЮБЛ – навчити дітей грі у баскетбол, оселити в їхніх серцях на все життя любов до спорту

Ніна Волинець: мета ВЮБЛ – навчити дітей грі у баскетбол, оселити в їхніх серцях на все життя любов до спорту

Ти уже багато років займаєшся організацією і проведенням ВЮБЛ. Що особливого було цього року на старті змагань? Чи і досі початок сезону є серйозним викликом для тебе?

Дійсно, цьогорічний чемпіонат вже не є першим для мене, і я можу сказати, що кожний сезон особливий по-своєму. Наша діяльність пов’язана з грою, а гра – це завжди щось нове і непередбачуване. Тим більш, йдеться про дитячо-юнацькі змагання, а це дуже динамічна аудиторія. Зростають та розвиваються діти – а з ними маємо удосконалюватися ми і наша діяльність. Можливо, визначення «серйозного виклику» не зовсім підходить. Я дуже люблю мою роботу, адже вона  водночас цікава і відповідальна. Початок сезону – це завжди гаряча пора, тому що йде заявочна кампанія, складання календарів змагань, багато організаційної та технічної роботи. І зараз працюємо в режимі «7 днів на тиждень», але це частина мого життя і без баскетболу себе не уявляю, тому з нетерпінням завжди чекаю на початок нового сезону.

 

Давай тоді детальніше зупинимося на нововведеннях.

У сезоні 2017/2018 дійсно багато нового: новий логотип, нова система змагань, зміни в правилах для молодших юнаків та дівчат, ведення статистики он-лайн вже на двох вікових категоріях. Навесні Тренерська рада ФБУ подала на розгляд Президії ФБУ низку пропозицій щодо змін у правилах застосовування системи захисту, заслонів та часу участі у грі гравців. Від цього сезону команди юнаків та дівчат 2005 та 2006 р.н. будуть грати своїми п’ятірками не по 5, а по 10 хвилин, тобто цілий період гри, а для команди 2004 року народження взагалі будуть грати за дорослими правилами, виключаючи можливість тільки зонного захисту. Адже категорія юнаків та дівчат 13-14 років – перехідна до дорослого баскетболу, і дозвіл використовувати елементи зонного пресингу та заслонів буде сприяти розвитку баскетбольного мислення та кращого розуміння гри. Найбільш революційних змін зазнала система проведення змагань у двох молодших вікових категоріях. З цього сезону змагання переходять на регіональний принцип проведення.

 

 

Як виникла ідея і для чого було зроблено регіональний етап у деяких вікових категоріях?

Президент ФБУ – Михайло Юрійович Бродський – людина прогресивна, яка невпинно рухається вперед і веде за собою український баскетбол. Якщо ми хочемо досягти успіхів у масштабах країни, то зміни також мають бути кардинальними. Регіональний принцип – це дуже логічна система змагань: якщо ти хочеш бути у числі топових команд – маєш бути кращим у своєму регіоні, крім того, важливою складовою є економія коштів і часу, адже діти будуть уникати довгих подорожей. Так за регіональним принципом грає Іспанія, значна кількість ігор чемпіонату відбувається у провінціях. Звісно, в Іспанії ця система вже розвинена, і на регіональному етапі грає дуже багато команд. Але, вони теж йшли до цього не один рік. Ми зараз робимо в цьому напрямку тільки перші кроки, тому не все першого сезону буде ідеально. Але не помиляється тільки той, хто нічого не робить.Україна – це велика за територією країна, з великою кількістю спортивних шкіл з  відділеннями баскетболу, і наша мета – вибудувати таку систему змагань, де згодом будуть приймати участь усі спортивні школи, де діти займаються баскетболом. Цього року змагання для команд 2005 та 2006 року народження поділено на три етапи: обласний – команди мають прийняти участь у чемпіонаті/першості області, міжрегіональний (ігри в регіонах) – де візьмуть участь по три перші команди від кожноїобласті, і аж потім – кращі 16 команд розіграють між собою у Дивізіоні А медалі Чемпіонату.

 

Розкажи детальніше про географічний поділ.

Ми використовуємо географічний поділ на 8 регіонів за територіальною ознакою: «СЛОБОЖАНЩИНА», «ДНІПРО», «ЧОРНЕ МОРЕ», «ЦЕНТР-1», «ЦЕНТР-2», «СТОЛИЧНИЙ» та «ЗАХІД-1» та «ЗАХІД-2». Кожний регіон включає в себе в середньому 3 суміжні між собою області України. Обласний етап змагань пройде до 15 листопада, в багатьох областях вже провели першість області, і, я думаю, за два тижні, ми опублікуємо на сайті всіх переможців та призерів цього етапу.

 

 

Як команди відреагували на новий формат у молодших вікових категоріях?

Людям властиво звикати до чогось певного, і зміни теж кожна людина сприймає по-різному. Дитячі баскетбольні тренери не виняток у цьому випадку. Система змагань ВЮБЛ, якою вона була останні сезони, також створювалась впродовж не одного року, і на це пішло багато сил і праці. Зараз настав час змін, і ми маємо разом з керівниками обласних, міських федерацій, тренерами команд ці зміни втілювати у життя. Так, дійсно, на сьогоднішній день рівень команд у одному регіоні може відрізнятися дуже сильно. Тому виникають певні нарікання з боку тренерів, що деякі ігри проходять з великою різницею у рахунку. Зараз це цілком природно, подивіться на ту ж Іспанію. Там існує правило на дитячих змаганнях, коли різниця у рахунку сягає 50 очок, рахунок більше не ведуть, але гра продовжується, і діти отримують ігрову практику,  більше задоволення від гри і менше розчарування. Про що це правило свідчить? По-перше,навіть у Іспанії, яка має одну з найкращих систем змагань, також є команди цілком різні за рівнем підготовки, а по-друге, мета дитячо-юнацьких змагань – перш за все навчити їх грі у баскетбол та оселити в їх серці на все життя любов до спорту, здорового способу життя.

 

У ліги тепер є своє лого, чи потрібне воно?

У будь-яких змагань є своє лого, їхня мета ідентифікація, впізнаваність турніру. У нас дуже великий турнір із сотнями команд із різних частин країни, у різних вікових категорій, ця кількість знову почала збільшуватися, тому те що у турніру буде свій маркер, це дуже корисно. Це сприятиме кращій ідентифікації, тому поява логотипу і логічна і потрібна.

 

ВЮБЛ наймасовіший баскетбольний турнір у нашій країні, розкажи, як змінилася чисельність команд у турнірі за останні 5 років, з огляди на усі події, які відбулися за цей час у нашій країні?

Звісно, у сезонах 2013/2014 та 2014/2015 ми втратили у своїх лавах значну кількість команд, що представляли Донецьку, Луганську області та Крим. Ти, звісно, пам’ятаєш, що в Донецькій області два клуби Суперліги – «ДОНЕЦЬК» та «АЗОВМАШ» утримували дитячі баскетбольні школи і мали значне представництво у кожній віковій категорії ВЮБЛ. Політична та економічна ситуація не могла не відбитись на загальній картині і кількості учасників. Час минає, і слава Богу, все поступово відновлюється завдяки клопіткій роботі на місцях і нашій діяльності. Цього року Донецька область вже представлена багатьма командами з Краматорська, Маріуполя, Мирнограда (колишнього Димитрова), Дружківки та Бахмута – і дівчати, і хлопці.

 

Чи виникали ситуації, коли команди відмовлялися їхати на тур у Донецьку або Луганську області, мотивуючи це питаннями безпеки дітей?

Ми тільки цьогоріч почали призначати тури у Донецькій області, вже один тур було зіграно у Маріуполі, будуть ще тури. Все пройшло спокійно, команди погоджуються на поїздки туди, так що в цьому плані проблем не існує.

 

Чи є у регіонах інтерес до ВЮБЛ?

Дуже багато залежить від активності місцевих клубів, тренерів і батьків. Якщо говорити про увагу ні рівні області, то можна відзначити Одеську обласну федерацію, яка на місцевому рівні популяризує дитячі колективи. Слід розуміти, що у деяких містечках і райцентрах дитяча баскетбольна команда є єдиною, яка виступає у всеукраїнських турнірах серед усіх ігрових видів спорту, хотілося б, щоб до таких колективів був більший інтерес, адже вони є справжніми візитівками свого краю.

 

Розкажи про участь українських команд у дитячій Євролізі, адже цього року там виступає кілька українських збірних, чи це ті самі діти, які грають і ВЮБЛ?

Так, звісно, у складі збірних виступають діти, що грають у ВЮБЛ. Є розширений склад збірних, і календар зборів та змагань, для якого ми в календарі ВЮБЛ робимо «вікна». Це чудово, що керівництво нашої Федерації знайшло можливості для виступу наших хлопців та дівчаток у дитячій Євролізі. Адже, це необхідно для успішної підготовки до Чемпіонатів Європи, що проходять влітку. Протягом сезону тренери мають змогу передивитися розширений склад збірних, випробувати кожного, як-то кажуть «у бою»,  контролювати прогрес гравців впродовж сезону. Ми сподіваємось, що цей досвід неодмінно дасть гарний результат нашим збірним влітку, і бажаємо їм успіхів!

Новини по темі
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: СДЮСШОР №5-ДФКС Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: СДЮСШОР №5-ДФКС
Наставниця дніпровської команди розповіла про підготовку СДЮСШОР №5-ДФКС до Фіналу чотирьох.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення Рівненщини-ОСДЮСШОР Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення Рівненщини-ОСДЮСШОР
Діючий чемпіон цієї вікової групи нацелений повторити свій минулорічний успіх
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення СДЮШОР з баскетболу-МОБІ Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення СДЮШОР з баскетболу-МОБІ
Столична команда, граючи обмеженою ротацією і дівчатами меншого віку пробилась до Фіналу чотирьох.
Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення КЗ ЗОДЮСШ ЗОР Фінал чотирьох ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 років: представлення КЗ ЗОДЮСШ ЗОР
Запорізька КЗ ЗОДЮСШ ЗОР пройшла сезон без поразок.
ВЮБЛ серед дівчат 2009 року: івано-франківська ІФОДЮСШ завершила етап без поразок ВЮБЛ серед дівчат 2009 року: івано-франківська ІФОДЮСШ завершила етап без поразок
Відбулись чергові матчі ВЮБЛ серед дівчат 2009 року народження.
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 28-31 березня ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 28-31 березня
На цьому тижні відбудуться матчі в трьох вікових категоріях.
ВЮБЛ серед дівчат 2011 року: ІФОДЮСШ завершила перший тур без поразок ВЮБЛ серед дівчат 2011 року: ІФОДЮСШ завершила перший тур без поразок
У віковій категорії визначились три з чотирьох команд, які продовжать боротьбу за медалі.
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 23-24 березня ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 23-24 березня
В чемпіонаті України ВЮБЛ серед дівчат відбудуться матчі в двух вікових категоріях.
ВЮБЛ серед дівчат 2010 року: в столиці відбулись чергові матчі ВЮБЛ серед дівчат 2010 року: в столиці відбулись чергові матчі
В зіграних матчах цікавим вийшов матч між ДЮСШ-3-Багірою та ЖОДЮСШ-Динамівець.
В чемпіонаті ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження відбулись перші матчі сезону В чемпіонаті ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження відбулись перші матчі сезону
Визначилась вісімка команд, яка продовжить боротьбу в чемпіонаті
ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 14-19 березня ВЮБЛ серед дівчат: анонс матчів 14-19 березня
В чемпіонаті України ВЮБЛ серед дівчат 2012 року народження стартує другий етап змагань.
ВЮБЛ серед дівчат 2010 року народження: відбулись матчі другого туру в Одесі та Рівному ВЮБЛ серед дівчат 2010 року народження: відбулись матчі другого туру в Одесі та Рівному
В зіграних матчах дві перемоги здобула СДЮСШОР ім. Літвака Б.Д. (Одеса), а рівненська ОСДЮСШОР залишається без поразок
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-12 березня ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 8-12 березня
У хлопців визначаться учасники третього туру в категоріях 2007 та 2012 років року, а у дівчат пройдуть ігри в категорії 2010 року народження.
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: МОБІ виграв два матчі у Чернівцях ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: МОБІ виграв два матчі у Чернівцях
Київська команда записала до активу перші перемоги в другому турі
ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 29 лютого – 3 березня ВЮБЛ серед юнаків та дівчат: анонс матчів 29 лютого – 3 березня
У хлопців визначаться учасники третього туру в категорії 2007 року, а у дівчат пройдуть дві гри в категорії 2007-08 року народження.
ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: у Києві та Вінниці стартував другий тур ВЮБЛ серед дівчат 2007-08 року народження: у Києві та Вінниці стартував другий тур
По дві перемоги одержали запорізька КЗ ЗОДЮСШ ЗОР, дніпровська СДЮСШОР №5-ДФКС та Рівненщина-ОСДЮСШОР
ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 24-25 лютого ВЮБЛ серед дівчат: розклад матчів 24-25 лютого
Чемпіонат України ВЮБЛ серед дівчат 2011 року народження продовжиться матчами в Полтаві та Івано-Франківську