Всі категорії новин
Олександр Цикалюк: фармацевт – гарна професія, але зараз понад усе баскетбол

Олександр Цикалюк: фармацевт – гарна професія, але зараз понад усе баскетбол

Немає злого, щоб на добре не вийшло. Як травма привела Олександра Цикалюка знову до міста корабелів і як біда проявила чесноти керівництва МБК Миколаїв. Читайте інтерв’ю Олександра Цикалюка клубній прес-службі.

Сезон 2015/2016 Олександр Цикалюк провів у МБК "Миколаїв", зіграв 32 гри, у середньому набирав 8,5 очок, робив 7,2 підбирання; у п'яти іграх сезону 2016|2017 Олександр зробив дабл-дабл, а найкращий свій матч провів проти БК "Хімік"(!), де набрав 26 очок, 13 підбирань, зробив 4 передачі; рейтинг ефективності гравця в цій грі склав 39 пунктів. Олександр Цикалюк - вихованець миколаївського баскетболу, з 2011 року грав в командах клубу, з 2013 року увійшов до складу команди суперліги МБК "Миколаїв".

- Сам я родом з невеликого села Нововолодимирівка, це Березнегуватський район, що в Миколаївській обл. Я провчився три роки в базовому медичному коледжі міста Миколаєва, отримав спеціальність фармацевт. Грав за коледж убаскетбол, а до цього взагалі жодного разу не займався цим видом спорту. Тоді моїм тренером була Ганна Череповська, зараз вона обслуговує ігри різного рівня за суддівським столиком, саме вона і запропонувала мені спробувати себе в дублі МБК "Миколаїв". На той час наставником команди дублерів був Сергій Кирлан, я тренувався до кінця сезону. Коли настало міжсезоння, в яке Олексій Онуфрієв перейшов у "Будівельник" і клуб був на грані розвалу. Гравці дубля пороз'їжджалися, а команді потрібні були виконавці. І ось у новому сезоні під керівництвом уже Сергія Петренка у мене був перший професійний сезон в команді дубля. Відігравши рік, вважаю, що непогано себе проявив. Після цього клуб запропонував мені контракт з перспективою потрапляння до заявки основної команди. У сезоні 2012/2013 рр. продовжував виступати за другу команду і підключався до тренувань першої. Перший дорослий сезон в основному складі за МБК "Миколаїв" у моїй кар'єрі був під керівництвом Агріса Галвановскіса. Не догравши повний сезон 2014/2015 рр. в Суперлізі, після нового року я поїхав до Латвії. 

- У цьому тобі посприяв Галвановскіс? 

- Ні, мій агент Райвіс Ушацкіс. У сезоні 2012/2013 я підписав з ним контракт і також з МБК "Миколаїв". Після Нового року сезону 2014/2015 багато лідерів команди пішли, як і латвійський фахівець. Агент запропонував варіант спробувати свої сили в зарубіжному чемпіонаті. Я грав три місяці за команду "Елгава" в ролі запасного центрового, у парі матчів заробляв дабл-дабли. Завершивши там сезон, повернувся в Україну. МБК "Миколаїв" запропонував мені новий контракт на 2015/2016 сезон, який виявився вдалим, і по закінченні якого я отримав пропозицію від южненського "Хіміка". На той момент, як мені здається, мрією будь-якого гравця було потрапити в склад "Хіміка", і я став гравцем южненського клубу. 

- У Южному ти отримував недостатньо ігрового часу порівняно з Миколаєвом. Саме там ти і отримав травму ?! 

- Протягом всієї моєї кар'єри у мене були проблеми з правим коліном, бувало краще, гірше, спади, загострення. Турбувало мене коліно, але я продовжував грати. З БК "Хімік" , після медогляду ми уклали контракт з опцією можливого розірвання контракту через можливу причину отримання травми коліна. Провівши збори в Каунасі (Литва), на передсезонній грі я отримав надрив зв'язки коліна. Клуб не розірвав контракт, хоча мав на це повне право, запропонувавши лікування і подальшу ймовірну співпрацю. Лікування затягнулося на довгий термін, близько 4-5 місяців, без операційного втручання. Минув певний час, закінчилося лікування, я приступив до тренувань і все одно відчував дискомфорт. Першу операцію мені зробили в Києві, яка як з'ясувалося пізніше виявилася неуспішною. Після операції почалася реабілітація, працював з тренером з фізпідготовки в Южному під керівництвом докторського штабу. Численні поїздки до лікарів не давали жодного ефекту. Хотілося відновитися і виступати за чемпіона країни "Хімік", тому боровся до останнього. За підсумком в кінці сезону 2016-2017 рр. у Южному мені повідомили, що вони зробили все можливе для лікування, і за двостороннім рішенням було розірвано контракт. 

- І минулого літа ти знову повертаєшся в Миколаїв, потрапляючи в заявку на новий сезон? 

- Мені зателефонував новообраний президент МБК "Миколаїв" Бобров Микола Євгенович, запевнивши що хоче бачити мене в складі. У результаті ми прийшли до угоди. Я розпочав передсезонну підготовку із клубом, але проблемні відчуття в коліні не проходили. Я не відчував, що зможу тренуватися на всі сто відсотків. Влітку звертався до хірургів, лікарів по Україні, які змогли б допомогти, проте все було безрезультатно. Мій агент турбувався про моє здоров'я, ми відправили МРТ в латвійську клініку, в якій після проведення діагностики повідомили, що необхідна ще одна операція, так як дуже великі проблеми з власними зв'язками надколінка. Тут не йшлося навіть про продовження кар'єри, а про моє здоров'я в цілому. Ситуація з коліном погіршувалася, могло привезти до інвалідності. 
Президент сказав, що керівництво зацікавлене в мені і клуб надав фінансову допомогу для проведення операції в Латвії. Висловлюю величезну подяку компанії "Техноторг", генеральному спонсору клубу та особисто керівнику Калюжному Ігорю Івановичу за надану можливість відновлення кар'єри. 

- Як пройшла операція, розказуй? 

- Операцію мені зробили в листопаді, вона виявилася дуже складною і рідкісною у спорті. Мені робили автопластику, це пересадка з іншої частини тіла зв'язки в проблемну мою зону, все це було закріплено болтами, поставлені були залізні пластини. Непересічна була операція. На сьогоднішній день пройшло вже три місяці, буквально позавчора я був у Латвії на заключній консультації, показавши через три місяці свої МРТ і аналізи. Хірург, який оперував, доктор Вільямс залишився задоволений результатами. За його словами, зв'язка виглядає добре. Це дуже позитивний момент в тому плані, що я зможу продовжити кар'єру. Я був безмірно радий чути такі новини. Зараз буду проходити шлях відновлення, розписаний латвійськими реабілітологами до дрібниць по кожному дню. Планую на початок літа активно приступити до тренувальних занять, а до кінця поїхати з командою на тренувальні збори і в наступному сезоні виступати в майці МБК "Миколаїв". 

- На даному етапі відновлення не відчуваєш сильний біль в коліні? 

- Пройшло відносно мало часу, відчуваю себе комфортно. Бувають невеликі болі, але це нормально. Можливо, потрібно буде вилучити залізну пластину для кращого стану. Попереду непростий шлях до відновлення, максимально позитивний настрій. Буквально після інтерв'ю відразу приступаю до занять. 

- До операції ти разом з тренером дубля Дімою Шиманским проводив тренування з гравцями МБК-2, ніби перебуваючи у розташуванні організації клубу. Чия була ініціатива? 

- До появи коштів на операцію я був не в змозі повноцінно займатися, бігати, виконувати навантаження. Я вихованець МБК "Миколаїв", тому не хотів сидіти склавши руки, а хотів допомогти клубу. Ми з керівництвом прийшли до спільного знаменника, що я буду працювати з молоддю, ділячись з ними вже отриманим досвідом. З командою дубля ми провели збори разом з тренером з фізпідготовки Сергієнко Юрієм Макаровичем, також займалися в тренажерному залі. Це був дуже цікавий період до операції. Роботи була проведена колосальна, думаю хлопцям це все пішло на користь. 

- Ти їздив з миколаївською командою в Южний на матчі регулярного сезону Суперліги проти "Хіміка" в середині січня, підтримував разом з президентом команду за лавою запасних! В інші міста теж був на виїздах ? 

- Завжди хочеться бути ближче до команди. Після операції хочеться бути поруч і перебувати у справі, перейматися всіма моментами, атмосферою, тренувальним процесом та офіційними іграми. Це загартовує дух і додає сил для швидкого відновлення. Я відчуваю, що я в клубі, все нормально, ми рухаємося в одному напрямку. І навіть просто повболівати з лавки ) Почасти це самий найближчий виїзд, на кожну гру в інші міста не виходить. А тим більше в Южному я виступав у минулому році. В Южному та Одесі підтримував команду. 

- На Матчі зірок в Миколаєві ти був, якщо не помиляюся зі скаутами з Латвії ?! 

- Це був мій агент Райвіс Ушацкис. Він приїхав в Україну на зірковий вікенд, поспостерігати за шоу, за рівнем українського баскетболу, поспілкуватися з іншими своїми гравцями Мальчевским, Конєвим, Войналовичем. Райвіс був зі своїм партнером, який переглядає баскетболістів, роблячи певні нотатки по гравцям. 

- На іграх в "Надії" ти також сидиш за лавою запасних МБК, і часто в твій адрес, ми чуємо скандування фан-сектора "ЦІ-КА-ЛЮК". Ти реагуєш оплесками на такого роду прояви вболівальників! Помітно, що фанати скучили за тобою. 

- Я виріс у Миколаєві в плані, як гравець. Це дуже приємно. Я жодного разу не лукавлю. Миколаївські вболівальники - одні з кращих в Україні по самовіддачі, по атмосфері в залі. Думаю, це всі прекрасно розуміють. І коли ти виріс в цій атмосфері, порівняно з іншими клубами, дуже приємно, коли твоє прізвище звучить з трибун. Після такого тільки настрій на те, щоб на 120 % віддаватися грі і клубу за таких вболівальників. 

- Ти і сам, я впевнений, скучив за великим баскетболом?! 

- Поки що я не тренуюся, тому більше часу приділяю переглядам ігор української першості, відстеженню інших чемпіонатів. Це баскетбольне життя, мені здається, будь-який інший гравець так би і робив. Дуже велике бажання вийти на майданчик, і не сидіти за командою і чути своє прізвище, а приносити корисні дії в грі і чути оплески на свою адресу. Для гравця важлива підтримка. Дуже хочеться грати. 

- На що ще часу вистачає крім навколобаскетбольных справ? 

- Завтра їду до рідних додому. Це важливо для мене, час з сім'єю додає сил і впевненості додаткової. Родичі завжди підтримують теплим словом. Знаєш, от морально важко пропускати сезон, непроста ситуація склалася в плані фізичного стану. Тому я завжди вдячний за підтримку від своїх близьких людей. Вони мотивують мене боротися і рухатися вперед. 
А так захоплень особливих немає, все так чи інакше пов'язане з баскетболом. Дивлюся Євролігу більше, ніж НБА. Мені ближче європейський баскетбол. 

- На початку інтерв'ю ти повідав, що в тебе спеціальність фармацевт, але на першому місці баскетбол зараз у твоєму житті, як і п'ять років тому в принципі. 

- Мені подобалася ця професія фармацевта, але зараз тільки баскетбол. Це справа всього мого життя зараз, якою не думаю припиняти займатися. На даному етапі навчаюся на четвертому курсі МКІ їм. адмірала Макарова, спеціальність - олімпійський спорт. У планах - отримати магістра, час покаже. 

- В тренажерці навантаження робиш більше на руки, на ноги ще рано, правильно? 

- Намагаюся набрати вагу. Тримаю себе в тонусі. Коли коліно дозволить відчувати себе фізично в нормальних кондиціях, я буду концентруватися на навантаженнях на все тіло. 

- З весни твій процес відновлення піде повним ходом? 

- Саме так. Кожен день розписаний, заняття визначені на ранкових і вечірніх тренуваннях. Робота в тренажерному залі чергується з басейном, з прогулянками, з вправами для зміцнення моєї проблемної зони. Це все вибудовано в один тренувальний план, якого я буду дотримуватися і після закінчення півтора-двох місяців повинен почати бігати, приступити до пробіжок. І, звичайно ж, з перспективою в наступному сезоні вийти на паркет. 

- Всі в це вірять, Саша, бажаємо якнайшвидшого відновлення. Побачимося. 

- Дякую!

Новини по темі
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Відео 27.03.2024
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Відео 27.03.2024
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою дніпрян
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Суперліга 27.03.2024
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Тренери та гравці команд про матч Черкаські Мавпи – Запоріжжя
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Суперліга 27.03.2024
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Черкаський клуб вдома впевнено виграв серію у Запоріжжя
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Суперліга 27.03.2024
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Господарі впевнено виграли стартову гру чвертьфіналу
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Суперліга 27.03.2024
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Переможці регулярки виграли стартову гру 1/4 фіналу плей-оф
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Суперліга 27.03.2024
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Тренери та гравці команд про матч Київ-Баскет – Прикарпаття-Говерла
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Суперліга 27.03.2024
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Представляємо ще одну пару першого раунду
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Суперліга 27.03.2024
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Дивіться кращі моменти перших матчів чвертьфіналів плей-оф Суперліги Favbet
Київ-Баскет повів у серії плей-оф проти Прикарпаття-Говерли
Суперліга 26.03.2024
Київ-Баскет повів у серії плей-оф проти Прикарпаття-Говерли
Кияни виграли перший матч чвертьфіналу плей-оф Суперліги Favbet
Підсумки Суперліги Favbet очами тренерів: версія Володимира Коваля та Ярослава Зубрицького
Суперліга 26.03.2024
Підсумки Суперліги Favbet очами тренерів: версія Володимира Коваля та Ярослава Зубрицького
Тренери команд Суперліги Favbet назвали своє бачення кращих гравців і команд сезону.
Володимир Коваль: Ігри плей-оф відрізняються від матчів регулярного чемпіонату
Суперліга 26.03.2024
Володимир Коваль: Ігри плей-оф відрізняються від матчів регулярного чемпіонату
Наставник Дніпра розповів про готовність команди до плей-оф
Київ-Баскет — Прикарпаття-Говерла: прев’ю серії 1/4 фіналу Суперліги
Суперліга 26.03.2024
Київ-Баскет — Прикарпаття-Говерла: прев’ю серії 1/4 фіналу Суперліги
Історія протистоянь, лідери поточного сезону та статистичні порівняння
Запоріжжя — Черкаські Мавпи: прев’ю серії 1/4 фіналу Суперліги
Суперліга 26.03.2024
Запоріжжя — Черкаські Мавпи: прев’ю серії 1/4 фіналу Суперліги
Історія протистоянь, лідери поточного сезону та статистичні порівняння