Всі категорії новин
Олександр Скутельник - про МБК Маріуполь: підсумки сезону, ситуація з ареною та подальші цілі

Олександр Скутельник - про МБК Маріуполь: підсумки сезону, ситуація з ареною та подальші цілі

Спортивний директор, а нині президент МБК Маріуполь Олександр Скутельник в інтерв’ю сайту ФБУ підбив підсумки минулого сезону Вищої ліги, який команда завершила на сьомій позиції, а також розповів про поточний стан баскетбольних справ у місті з великими баскетбольними традиціями. 

Як оціните для клубу сезон 2017/18?

- В цілому, якщо брати результат, то минулий сезон можу оцінити позитивно. Як ми з тренером і планували, при усіх наших можливостях, які на сьогодняшній день у нас є, результатом ми задоволені. В плані организації у нас нічого нового не було. Були деякі незручності з залом, тому що у холодну пору року ми просимо по можливості проводити наші матчі на виїзді. Адже грати у холодному залі і для нас, і для вболівальників не дуже приємно.

Але світло в кінці тунелю є: планується, що до кінця 2018 року місто має викупити нашу головну арену, на якій раніше виступала команда. Це, звичайно, завдяки Михайлу Бродському та його домовленостям з міською владою - завдяки йому процес пішов. Звичайно є різниця, адже і вболівати, і грати на хорошій арені - це зовсім інше. Коли гості приїжджають і грають у хорошому залі, це вже візитна карточка команди.

Які були цілі на сезон?

- В першу чергу, щоб ставити якісь цілі, треба, щоб було нормальне фінансування, щоб хлопці отримували хоч якусь зарплатню і ми могли вимагати від них щось більш конкретне. Сподіваюсь, що це лише початковий етап і далі усе буде добре, але у фінансовому плані нам поки що важкувато.

Марк Боднар виступав у складі збірної U-20 на нещодавньому ЄвроБаскеті у Німеччині. Чи є розвиток молодих гравців наразі ключовою метою команди?

- Звісно, ми завжди намагаємось віддати весь досвід, який у нас є, нашим вихованцям. У Сергія Заваліна величезний тренерський багаж і ми намагаємося усе це передати нашим хлопцям. Один з прикладів - це Марк Боднар, який за два сезони додав дуже серйозно, додав і Дмитро Берьозкін. 

Чемпіонат Європи я дивився, але Марку, на мій погляд, давали небагато ігрового часу. Тому на чемпіонаті він нічого не показав, але й хлопці на його позиції були хорошого рівня. Попав у збірну - це вже добре, але щоб ще й показати себе, треба працювати ще трохи більше. 

Як налагоджена співпраця з дитячими школами?

- Після нещодавніх подій у нашому місті усе сильно призупинилось - у дитячому баскетболі у тому числі. З минулого року ми почали знову по-троху це діло розвивати. Так, це непростий процес, адже ти не зробиш усе з чистого аркушу так, як тобі хотілося, так, як було у клубі раніше. Тоді у нас була команда у кожній віковій категорії, кожен рік грав у ВЮБЛ. Але зараз завдяки міській владі ми отримуємо фінансування на розвиток дитячого баскетболу. Для них це цікаво, адже ми представляєо Маріуполь, і ми намагаємось показати усім, що місто живе. Ми починали з однієї команди у Першій лізі, а зараз у нас дві команди - у Вищій та Першій лігах, а також три команди у ВЮБЛ. 

Зараз ви займаєте посаду спортивного директора клубу…

- На сьогодняшній день юридично я президент клубу МБК Маріуполь. Будемо намагатись розвивати баскетбол, але усе поки що впирається у фінансові можливості. Ми не хочемо брати гравців з інших міст - у нас є своя школа, з вихованцями якої ми і працюємо. Можна було б взяти того ж Ернесто Ткачука, Олександра Беллу, Богдана Ясиненка, але він, на жаль, зараз травмований. З нашими гравцями можна ставити реальні задачі вирішувати їх, але для цього з ними треба домовитись.

Наскільки важко поєднувати усі ці обов’язки, які у вас є в клубі?

- Ми почали цей проект разом із Сергієм Заваліним, адже це наше життя. Без баскетболу ми не можемо. Також нам добре допомагає доктор, який разом з нами був в Азовмаші. Тож перший сезон ми взагалі починали і за доктора, і за батька і за матір - хлопці були молоді. 

Поки що у нас в клубі якогось штатного розкладу немає, а із адміністративного сладу у нас я, Сергій Завалін та доктор Валерій Солодовніков. Тому обов’язки розподіляти нема між ким. Кожен по можливості робить усе. У тренувальному і ігровому процесі ми допомагаємо, але в цілому усе це легло на плечі Сергія Заваліна. Я, в свою чергу, по можливості, беру участь і тренуюся разом із хлопцями. Треба підтримувати форму, адже у гравців були травми, хтось захворів і у нас просто не вистачало людей. Тож мені приходилось допомагати. Добре, що я був у більш-менш непоганій формі, але у кінці сезону вже набрав непогані кондиції. 

Які у вас враження від тренерськиї курсів, які нещодавно відбулися у Києві?

- Це дуже хороша ідея, ці курси мають бути - це правильний крок. Навіть якщо були якісь недоліки, то вони незначні. Такі курси мають бути регулярними, мають бути тренерські та суддівські семінари - без цього нікуди. Якщо ми хочемо розвивати баскетбол в Україні, треба робити акцент на дитячих тренерах, адже це у нас завжди першочергова проблема. 

На курсах я отримав багато важливої інформації не тільки у баскетбольній сфері, а й у навколобаскетбольній. Там і доктор виступав, і психолог, які розповідали, як працювати з командою. Це був дуже корисний досвід. 

Зараз ви і досі гравець, і тренер, і президент. Що для вас найбільш цікаве?

- Знаєте, зараз «президент» - це гучне слово. Я номінально президент. Ми з хлопцями в хороших взаємовідносинах, зрозуміло, що про золоті гори ми їм не розповідаємо, але відкрито і чесно виконуємо свої обов’язки - робимо те, що пообіцяли. Якщо щось не виходить, я підійду і відкрито в очі це скажу, що якщо у гравця є можливість кудись піти на підвищення, ми його спокійно відпустимо. Ми прекрасно розуміємо, що це життя і кожен хоче заробити копійку. Тож у нас нормальні відкриті стосунки і, думаю, хлопцям це також подобається, адже нічого ховається за їх спинами. Хлопці знають, якщо я сказав, я це виконаю. 

Чи є якась конкретика по комплектації команди на наступний сезон?

- У нас усе залишається на тому ж рівні. Залишить нас лише Бузько, у якого поповнення в родині і він вирішив шукати роботу. Попередив, що допомогти нам не зможе. Тож зараз у нас звільнилася якась частина коштів, яка до цього йшла на Бузька і ми будемо шукати людей і розмовляти знову ж таки з нашими маріупольскими вихованцями. 

До сезону ми будемо готуватись, як завжди, у Новаторі (домашній зал команди - ред.). Приємний фактор, що у нас нема необхідності кудись їхати, адже у нас є своє море і тут на пісочку хлопці також можуть потренуватися. Підготовку до сезону ми плануємо розпочинати 7-8 серпня, а план тренувань ми з головним тренером вже маємо.

Одним з неприємних моментів минулого сезону був матч Харківських Соколів та Кременя, який було визнано договірним. Наскільки актуальна ця проблема і як, на вашу думку, з цим треба боротись?

- Я не вникаю у ці моменти, але, я так розумію, у молодих гравців та й не тільки у молодих з’являються думки заробити легкі гроші. І у зв’язку з цим з’являються такі випадки, але це вже не fair play і з цим треба досить жорстко боротись. 

Зараз у Федерації створено спеціальну комісію, очолує яку Сергій Ліщук, у нього багато помічників, які будуть слідкувати та моніторити цю ситуацію. Вони будуть розбирати матчі, до яких можуть бути питання. Це питання президент Федерації досить жорстко контролює і може доходити до того, що гравців, які пішли на це, можуть дискваліфікувати довічно.

Сергій Ліщук також займається баскетболом у своєму рідному місті. Спілкуєтесь з ним на цю тему, звертаєтесь за порадами один до одного?

- Звичайно, постійно це робимо, адже і він, і я майже в один момент зайнялись своїм улюбленим ділом, але трохи під іншим кутом. Звичайно, у будь-якому випадку, і у баскетболі, і у цій сфері діяльності досвід приходить по ходу діла. Ми постійно навчаємось, радимось та спілкуємось. 

Ми перетиналися з його БК Рівне у позаминулому сезоні і на той момент рівень наших команд був приблизно рівним, ми обмінялися перемогами у тому сезоні. Ніякого принципового моменту для нас у цих матчах немає, адже ми друзі, куми - усе в поєдинках вирішується на майданчику.

Головною задачою протягом останніх двох років було збереження баскетболу та баскетбольних традицій у Маріуполі. Як вважаєте, вдалося впоратись із цим завданням?

- Чесно кажучи, коли люди приходять на ігри і зал переповнений - це дуже приємно. Приємно, що фан-клуб нас не кинув і хлопці навіть самі за свій рахунок їздять на виїзди. У нас одна велика дружня баскетбольна родина у Маріуполі. Постійно люди питають: «Ну коли, коли вже будете у Суперлізі?». Ви думаєте я не хочу? Але ми будем діяти поетапно - і перший етап, це, мабуть, зал. Зараз у Суперлізі також ситуація непроста і, мабуть, на сьогодняшній день знайти інвесторів не так то й просто.

Хтось із колишніх гравців ще Азовмашу залишився на зв’язку? Цікавляться баскетбольними справами у Маріуполі?

- Так, час від часу я переписуюсь з Фредом Хаусом, минолого тижня спілкувався з Халідом Ель-Аміном, перекинулись з ним парой слів. З тренером Мірко Оцоколічем спілкуємось - він зараз разом із Звєзданом Мітровічем перейшов до нового клубу у чемпіонаті Франції. Той же Томас Делінінкайтіс на зв’язку, Єгор Мещеряков. Хлопці турбуються та усі раді тому, що, незважаючи на те, що місто пережило, баскетбол потроху відроджується. 

Новини по темі
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Відео 19.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Дивіться перші першого ігрового дня Фіналу восьми Вищої ліги
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
Вища лiга 18.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
На цьому тижні пройдуть вирішальні матчі сезону у Вищій лізі
Вища ліга: лідери за потрапляннями до збірних туру та MVP тижня
Вища лiга 18.04.2024
Вища ліга: лідери за потрапляннями до збірних туру та MVP тижня
Окрім медалей, кращі гравці сезону отримають індивідуальні нагороди
СумДУ завершив регулярний чемпіонат Вищої ліги двома перемогами в Хмельницькому
Вища лiга 17.04.2024
СумДУ завершив регулярний чемпіонат Вищої ліги двома перемогами в Хмельницькому
Сумська команда здобула дві перемоги над Хмельницьким
Вища ліга: відеотрансляція матчу 17 квітня
Відео 17.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчу 17 квітня
Дивіться зустрічі регулярного чемпіонату в прямому ефірі
Визначено місце проведення Фіналу восьми Вищої ліги
Вища лiга 12.04.2024
Визначено місце проведення Фіналу восьми Вищої ліги
Чемпіон Вищої ліги визначиться 19-21 квітня
Регулярний чемпіонат у Вищій лізі завершиться матчами 16-17 квітня
Вища лiга 12.04.2024
Регулярний чемпіонат у Вищій лізі завершиться матчами 16-17 квітня
Визначились дати перенесених матчів Хмельницька та СумДУ.
Визначено MVP та символічну збірну 14-го ігрового тижня Вищої ліги
Вища лiга 09.04.2024
Визначено MVP та символічну збірну 14-го ігрового тижня Вищої ліги
На минулому тижні відбулись матчі в Києві та Пущі-Водиці
Push-ЦДУ знято з розіграшу Вищої ліги
Вища лiга 09.04.2024
Push-ЦДУ знято з розіграшу Вищої ліги
В турнірній таблиці відбулися зміни
Вадим Довідний встановив рекорд результативності сезону у Вищій лізі
Вища лiга 07.04.2024
Вадим Довідний встановив рекорд результативності сезону у Вищій лізі
Гравець Селф Мейда в столичному дербі набрав 51 очко.
Вища ліга: Самбір обіграв Ніко-Баскет, Харківські Соколи поступились СумДУ
Вища лiга 07.04.2024
Вища ліга: Самбір обіграв Ніко-Баскет, Харківські Соколи поступились СумДУ
У регулярному чемпіонаті Вищої ілги відбулись п'ять матчів.
Вища ліга: відеотрансляція матчів 7 квітня
Відео 07.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 7 квітня
Дивіться зустрічі регулярного чемпіонату в прямому ефірі
Вища ліга: СумДУ обіграв Селф Мейд, розгромні перемоги Прометея та Самбора
Вища лiга 06.04.2024
Вища ліга: СумДУ обіграв Селф Мейд, розгромні перемоги Прометея та Самбора
У Вищій лізі відбулись п'ять матчів регулярного чемпіонату.
Вища ліга: відеотрансляція матчів 6 квітня
Відео 06.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 6 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Селф Мейд здолав Хмельницький в овертаймі: фотогалерея
Вища лiга 05.04.2024
Селф Мейд здолав Хмельницький в овертаймі: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Вищої ліги Push Селф Мейд – Хмельницький
Харківські Соколи поступились Push Team-ДТЕУ у Вищій лізі: фотогалерея
Вища лiга 05.04.2024
Харківські Соколи поступились Push Team-ДТЕУ у Вищій лізі: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Вищої ліги Push Team-ДТЕУ – Харківські Соколи
Вища ліга: відеотрансляція матчів 5 квітня
Відео 05.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 5 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: анонс матчів 5-7 квітня
Вища лiга 04.04.2024
Вища ліга: анонс матчів 5-7 квітня
У регулярногому чемпіонаті Вищої ліги буде проведена останній ігровий тиждень.
Перед фіналом регулярного чемпіонату Вищої ліги: лідери за статистичними показниками
Вища лiга 03.04.2024
Перед фіналом регулярного чемпіонату Вищої ліги: лідери за статистичними показниками
ФБУ звертає увагу на кращих гравців сезону за основними статистичними показниками