Всі категорії новин
Олена Вергун: баскетбол не стоїть на місці

Олена Вергун: баскетбол не стоїть на місці

Чемпіонка Європи-1995 Олена Вергун поновила кар’єру гравця у цьому році, вийшовши 3-го лютого у матчі ХАІ – ІнтерХім у складі господарок. Найтитулованіший гравець жіночої Суперліги поділилася своїми враженнями від українського жіночого баскетболу і розповіла, чи продовжуватиме кар’єру далі.
 
- Перед початком сезону у мене були пропозиції. Та сама Елеонора Чек мені пропонувала грати, але за сімейними обставинами я не могла розпочати з ними сезон і тоді відмовилася. Але коли мої сімейні питання налагодилися, я вирішила поновити кар’єру. Запитала, хто хотів би мене бачити у своїй команді. Дехто побоявся через вік, але я вирішила не випробовувати долю і перевіряти на міць свої нерви, набрала Елеонору Чек, сказала: Я готова, якщо тобі ще потрібна. Вона відповіла: Так, Лєна, звісно. Давидов (головний тренер Таврійської Зірки – ред.) теж хотів, щоб я грала у його команді, але оскільки я з Чек вже домовлялася, зупинилася на варіанті з ХАІ. Хоча з Олексієм два роки тому я грала за Херсон, а перед цим за Регіну-Бар грала у вищій лізі. Так і відбулося моє повернення, а так я 6 років вже перебуваю у ветеранському русі, на ходу, як кажуть, ми регулярно виграємо.
 
 
- За яку команду граєте?
- Ледіс Легіон. Двічі у віковій категорії 30+ і 35+ ми були чемпіонками світу. Чемпіонками світової ліги у категорії 30+ і цього року в Італії ми теж стали чемпіонками світу, я вже була в своїй категорії 45+. 
 
- Вітаю! Якщо повернутися до Жіночої Суперліги. Які враження?
- Відверто кажучи, порівняно з європейським баскетболом ми відстаємо. Чимало пробілов є. Начеб-то і є гравці, але мені здається, у багатьох нема школи. Багато хто не розуміє елементарних речей. Це я взагалі кажу, не кажу конкретно про вою команду, за яку грала. Люди багато чого не розуміють, і у нападі, і у захисті. Навіть ті команди, що на ходу, які грають за призові місця – там теж є свої нюанси. Я, чесно, не розумію деяких гравців – чому вони і досі ще перебувають тут. Мені здається, кожний гравець прагне вдосконалюватися, зростати. Багато хто їде за кордон, але деякі залишаються тут. Вони деградують тут, між нами кажучи. Рівень слабкий.
 
 
- Посередній, скажемо так.
- Можливо нам треба якихось авторитетних тренерів запрошувати, які б могли нашим тренерам, дитячих і дорослих команд, щось пояснювати. Треба змінювати щось у системі. Безумовно, я бачу, що Федерація Баскетболу України намагається розвивати жіночий баскетбол. Але система у тренувальному плані, мені здається, має бути єдиною. Бо одні тренери дають одне, інші – інше. І коли діти зустрічаються у збірних, і я спілкувалася з дівчатами, бо і цього року, і позаминулого, я була тренером 3х3, все одно ці дівчата з 5х5. І бачу, що коли гравці потрапляють з різних команд в один колектив, к іншому тренеру, вони не розуміють, що від них вимагають. За кордоном по-іншому. Я просто знаю, у мене подруга тренер і клуба, і збірної. У них якось більше ця система поширюється на всіх. Так у країнах Балтії все за однією системою працюють – і дитячі тренери, і тренери збірних. Тоді гравці, які потрапляють до збірних, розуміють, що від них хочуть. А тут доводиться окрім того, що фізичну підготовку їм піднімати, а на це, як правило часу нема, ще й тактично з ними доводиться займатися. І психологічно. А осягнути неосяжне неможливо за короткий термін. Але це моя думка. Бо ж я не тренер, я гравець. Але ж ви розумієте, баскетбол – рухається вперед. У нас було одне, зараз по тактиці мені також доводилося перебудовуватися, бо захисні дії дещо змінюються. Я не завжди встигала перебудуватися, хоч і намагалася. Але баскетбол не стоїть на місці. У нас була одна тактика, зараз – інша. Хоча швидкий прорив ніхто не відміняв, але тим не менш люди не біжать. Хоча я закликала, просила: я можу дати дальню передачу, ви біжіть! Люди добігають до середини майданчика і зупиняються. Нема цього. А це найелементарніше – як швидкий м’яч заробити – це втекти у швидкий прорив. Чим ми і вигравали і чемпіонат Європи, і чемпіонат СРСР. Бо ми бігли, ми фізично були готові! Ми готові були пресингувати. А зараз люди не готові, вони фізично слабкі. Вони не можуть довго пресингувати, вони навіть напевно не знають, як правильно пресингувати. Нема системи, за якою б тренувалися, готувалися, щоб діти приходили до збірної і робили одне й те саме. А не одному пояснюєш, а інший стоїть з квадратними очима. Дивиться на тебе і е розуміє, про що ти йому говориш. Тому і важко тренерам збірних. За невеликий термін усе це налагодити. Це має йти з ДЮСШ, а для цього має бути одна система, за якою працюють усі тренери. Але це моя точка зору. 
 
 
- Ви у наступному сезоні продовжите виступи?
- Була нарада тренерів суперліги і вищої ліги, на якій я була присутньою, і Михайло Бродський тоді сказав, що планують ввести вікове обмеження – допускається один гравець 35-річного віку. Але я спілкувалася з генеральним секретарем ФБУ Володимиром Драбіковським, сказала йому: чим я вам заважаю? (посміхається – ред.). Тому якщо допустять, усе можливо. Якщо здоров’я дозволятиме. Бо самі розумієте, безслідно усе не відбувається, у мене є травми, але я фізичної форми не втрачаю, тренуюся 4-5 разів на тиждень, я граю, я з хлопцями тренуюся, у ветеранських турнірах виступаю, відтак я постійно перебуваю у фізичній формі. Я вважаю, для свого віку у гарних кондиціях. Якщо буде можливість, і мене якась команда захоче бачити – чому б і ні?
 
- Ви розглядаєте не лише ХАІ?
- Якщо я комусь буду потрібна, чому б і ні. Я готова. 
 
- В Чайці теж грають парочка досвідчених гравців Радуловіч – Цекова, хоч вони більш молодого покоління. Ветерани виглядають не гірше за молодих?
- Цекова з нами до речі зараз їде на чемпіонат Європи, серед ветеранів, до Марібору.
 
 
- Тобто рівень Суперліги залишає бажати кращого? Бо якби уявити, що у чемпіонаті СРСР можливі такі повернення?
- Скажу чесно, тоді було дуже важко. Повірте мені. Якби мені було 20 чи 25 років, як дівчатам зараз, і проти мене вийшла така жінка, не хочу на себе наговорювати, повірте мені, я б її на одній нозі обіграла б. У такій фізичній формі я була. Я б у ній суперника не бачила. Так, вона б могла десь взяти досвідом, хитрістю. Але фізичні дані? Я думаю, я б їй не поступилася, повірте мені. 
 
- Київ-Баскет без проблем став чемпіоном. Чому? У нього така гарна ротація? Ви про гравців цієї команди говорили, що їм треба їхати?
- Ви розумієте, я нічого проти не маю. Там зібрані найкращі гравці, які є в Україні. Будемо відвертими. Так, у якийсь момент, коли Рівне посилилося, Бердянськ посилився, Одеса… Щоправда, ІнтерХім – єдина команда, у якій свої люди грають, саме свої. А інші команди вони по 50 по 60 очок обігрують. Скажіть будь-ласка, ім. дуже цікаво грати? Це не деградація? Так, з Одесою їм цікаво – там люди сильні, десь може Рівне, Чайка. А решта команд? Ви ж розумієте, у чемпіонаті у них чотири гри з тими, чотири з тими, а решта часу ? В інших країнах люди грають з такими командами, як Одеса, нехай Рівне, Бердянськ, плюс-мінус, вони грають увесь сезон. То в Україні люди грають лічені ігри серйозно, де вони викладаються, де їм треба трохи попрацювати, побігати, докласти зусиль. Ви не погоджуєтеся зі мною?
 
- Я погоджуюся.
- Коли у нас був чемпіонат СРСР, у нас кожна гра така була. У нас на кожну гру команда виходила – як на останній бій. Бо кожна команда мала кваліфікованих гравців, які були представлені у збірних. І з кожною командою доводилося битися. У нас не було по 50-60 очок, що ми якусь команду розривали постійно. Тому я і кажу, що якоюсь мірою у них деградація, вони не зростають, як спортсменки. У нас невисокий, я не кажу, що у нас ніякий баскетбол, але не високий рівень. Ось взяти людей, які приїздять у збірну з-за кордону – ту саму Бовикіну (після одруження Удоденко – ред.). Ви бачите, на якому вона рівні? Ну хто у нас зможе на рівних діяти з нею? Ну, я Аліну (Ягупову – ред.) не беру, це індивідуум особливий, а решта? Якщо вони ще сезон-два пограють у такому колективі… Да, це прекрасно, але решті команд? Решті команд є чого прагнути, вони на них ростуть. Але я не впевнена, що ростуть ці дівчата, обіграючи суперниць по 50-60 очок, вони просто бігають і посміхаються. Це коли я з ветеранами граю, я просто їх… для мене вони взагалі «не існують». Я бігаю, посміхаюся, мені не цікаво з ними грати. Навіть я грала у категорії 30+, є люди з якими не цікаво у протистояннях, хоча вони молодші за мене, але слабші. Не такий рівень. Так і тут я не впевнена, що дівчатам цікаво, я про це кажу. А якщо рік, два вони ще побудуть, я навіть не знаю, що буде з ними.
 
 
- Хоч чемпіонат у нас не високого рівня, але ж збірна України у Європі має репутацію сильної команди. Парадокс?
- Я так не вважаю. Подивіться на прізвища гравців, які грають у її складі. Де вони грають? В Україні? У сильних чемпіонатах. Ви ж розумієте, гравцю треба зростати, підвищувати свій рівень. Якщо я слабша, а ви сильніший? Якщо я гратиму проти вас, я буду рости, а ви – ні. Як ви будете вдосконалюватися, якщо я слабкий гравець і ви мене на одній нозі обігруєте? Ось і все. Їм потрібно, щоб у них постійно була конкуренція. Коли це буде, тоді і вони зростатимуть. Але може їм цікаво усіх обігрувати, але тоді на місці тупцюватимуть. 
 
 
- У цього покоління гравців збірної України ще є шанс проявити себе?
- Думаю, так. А хтось сподівався, що ми станемо чемпіонками Європи у 95-му? Я не впевнена, що коли ми їхали, хтось на нас робив ставку, що ми здобудемо титул? Так, ми грали, був гарний склад, кістяк команди. Але інші країни також були дуже сильні – Італія, Іспанія, Словенія, Словаччина, Румунія, Росія. Так само і тут – головне робота, підхід, підбір гравців, правильно налагодити тренувальний процес. Але це вже тренерам вирішувати. А склад гарний. Усі шанси у них є. Це вже як вони фізично і психологічно будуть готові. Для успішного виступу потрібна гарна фізична форма.
 
 
- Тренер-іноземець вирівняє усі гострі кути в команді.
- На це не треба кивати, що він вирівняє. Кожний гравець, якщо їде до збірної, має перебувати у гарній фізичній формі. Бо тренер протягом тижня-двох не зможе йому дати ту фізичну форму, яку він набирає роками. Гравець протягом сезону має тримати себе у фізичній формі, щоб він міг витримувати навантаження, 20-30 хвилин перебувати у грі. А не сказали пресингуй, він двічі пробіг, язик на плечі і його вже треба міняти. Бо тоді вже голова не тямить, він вже тоді не знає, куди передачу віддати. Так, тренер може їх тактично побудувати, організувати гру, дії у захисті, а фізична підготовка і кидкова – це все залежить від гравця, у якій формі він приїде у збірну, як буде протягом сезону готувати себе до цього. Тому тут гравці мають підійти серйозно до того моменту, що вони їдуть захищати честь України, і їм потрібно постійно себе готувати. Це важко, але усе можливо.
Новини по темі
ТАСКОМБАНК став офіційним спонсором молодіжних збірних України ТАСКОМБАНК став офіційним спонсором молодіжних збірних України
Протягом цього літа відразу шість молодіжних збірних України візьмуть участь у чемпіонатах Європи своїх вікових категорій
Визначено суперників збірних України на молодіжних Євробаскетах-2023 Визначено суперників збірних України на молодіжних Євробаскетах-2023
Всі молодіжні збірні України виступлять в Дивізіонах В
В Австралії стартує жіночий чемпіонат світу-2022 В Австралії стартує жіночий чемпіонат світу-2022
Європу на турнірі представлять чотири збірні
Михайло Бродський: У час війни не бачу особливого сенсу у балачках – потрібно тихо працювати Михайло Бродський: У час війни не бачу особливого сенсу у балачках – потрібно тихо працювати
Президент ФБУ розповів про стан речей в українському баскетболі у період війни
Збірні України отримали суперників у кваліфікації чемпіонату Європи 3х3 Збірні України отримали суперників у кваліфікації чемпіонату Європи 3х3
Чоловіча та жіноча збірні України 3х3 виборюватимуть 3-4 червня путівки на ЄвроБаскет
Визначено суперників збірних України на молодіжних ЄвроБаскетах Визначено суперників збірних України на молодіжних ЄвроБаскетах
ФІБА провела жеребкування молодіжних чемпіонатів Європи
Жіноча збірна України U-16 фінішувала третьою на етапі EGBL Жіноча збірна України U-16 фінішувала третьою на етапі EGBL
Українки здобули чотири перемоги в п’яти матчах
Жіноча кадетська збірна України готується до етапу EGBL Жіноча кадетська збірна України готується до етапу EGBL
Команда U-16 має зіграти на початку лютого в Латвії
Жіноча збірна України U-15 зіграє на етапі ЄЮБЛ в Латвії Жіноча збірна України U-15 зіграє на етапі ЄЮБЛ в Латвії
Команда Євгена Мурзіна виступає в дивізіоні U-16
Жіноча збірна України U-16 зіграє за третє місце етапу EGBL Жіноча збірна України U-16 зіграє за третє місце етапу EGBL
У півфіналі наші дівчата поступилися словацькій команді Янг Ейнджелс
Кадетська збірна України U-16 впевнено стартувала на етапі EGBL Кадетська збірна України U-16 впевнено стартувала на етапі EGBL
Наші дівчата двічі перемогли в перший день змагань у Литві
Жіноча збірна України U-16 зіграє на етапі EGBL Жіноча збірна України U-16 зіграє на етапі EGBL
Команда Олени Федченко гратиме в категорії U-18
Придбай квитки на матч України проти віцечемпіонів Європи Придбай квитки на матч України проти віцечемпіонів Європи
Розпочався продаж квитків на матч жіночої збірної України з Францією
Аліна Ягупова - в топ-10 рейтингу претенденток на MVP жіночої Євроліги цього сезону Аліна Ягупова - в топ-10 рейтингу претенденток на MVP жіночої Євроліги цього сезону
Українка після двох зіграних турів займає восьму позицію.
Збірна Франції назвала заявку на матч проти України Збірна Франції назвала заявку на матч проти України
Жіночі збірні зіграють 11 листопада в кваліфікації ЄвроБаскета-2023
Ягупова стала найкращою в контрольному матчі Фенербахче Ягупова стала найкращою в контрольному матчі Фенербахче
Українка готується до старту в чемпіонаті Туреччини та Євролізі
Денис Спиридонов: наші дівчата досягли пристойний результат в Португалії Денис Спиридонов: наші дівчата досягли пристойний результат в Португалії
Тренер жіночої збірної України U-17 прокоментував виступ команди на чемпіонаті Європи з баскетболу 3х3
У Києві зустріли призерів юнацького чемпіонату Європи з баскетболу 3х3 У Києві зустріли призерів юнацького чемпіонату Європи з баскетболу 3х3
Напередодні чоловіча збірна України U-17 виборола срібні медалі ЄвроБаскета
Чемпіонат Європи 3х3: підсумки виступу збірних України U-17 Чемпіонат Європи 3х3: підсумки виступу збірних України U-17
Чоловіча збірна України виборола срібні нагороди ЄвроБаскета в Португалії
Жіноча збірна України U-17 поступилася в матчі за бронзу ЄвроБаскета 3х3 Жіноча збірна України U-17 поступилася в матчі за бронзу ЄвроБаскета 3х3
У заключному матчі чемпіонату Європи українки поступилися суперницям з Білорусі