Всі категорії новин
Перший тренер Михайлюка: Свят до останнього терпів, вичікував і дочекався шансу у Бостоні

Перший тренер Михайлюка: Свят до останнього терпів, вичікував і дочекався шансу у Бостоні

Цього літа вдруге в історії чемпіоном НБА став український баскетболіст – вихованець Черкаських Мавп та гравець збірної України Святослав Михайлюк допоміг Бостону завоювати чемпіонський титул.

Другий чемпіон НБА з України: сезон Святослава Михайлюка з Бостон Селтікс

Про те, як розпочинався непростий шлях Свята до чемпіонського персня НБА в Черкасах сайт ФБУ пригадав разом з першим тренером Михайлюка Олександром Молчановим.

- Олександр Миколайович, мабуть тисячі разів Ви розповідали історію, як вперше побачили Свята, але початок роботи з ним буде логічним початком нашої бесіди з Вами…

- Моя основна робота – вчитель фізичної культури в Першій міській гімназії Черкас. Працюю з 1983 року. І моя думка, що чим раніше дитина потрапляє в спорт, тим більше у неї шансів досягти результатів. Тому я займаюсь з дітками початковою підготовкою.

Михайлюк перший клас ходив при садочку, тому що не було достатньо приміщень для класів, а у другому перейшов до гімназії. У них тоді гарні були хлопці – Святослав Михайлюк, Нікіта Воєвода, Володимир Потапенко, який потім грав у збірній U-16, і інші. Я побачив, що дітки непогані, з них можна щось робити і спочатку почав з ними займатись як шкільний гурток.

Після другого класу до мене звернувся Валентин Васильович Дячук – це тренер, який у 1995 році вперше черкаську команду привів до чемпіонства ВЮБЛ. Він запропонував, раз у мене дітки хороші, то оформити групу у КДЮСШ №1. Мене взяли тренером, я набрав групу початкової підготовки і почав працювати. В тій команді був і Свят Михайлюк.

- А потім був період в Черкаських Мавпах?

- Два роки ми так з дітьми працювали. І якраз в цей час Михайло Бродський, розуміючи, що не буде команди Суперліги без своєї школи, своїх вихованців, поставив завдання набрати тренерів та дітей всіх вікових груп для Черкаських Мавп.

У вересні 2007 року в Черкаси приїхав з Кривого Рогу Максим Міхельсон, який набирав команду 1996 року народження. Я став другим тренером команди. Був кинутий клич між шкільними вчителями, що хто приведе 4 сильних хлопців, отримає премію.

Я привіз Нікіту Воєводу і Святослава Михайлюк на відбір. Вони пройшли до 20 гравців команди і з того моменту починається робота.

В першому і другому сезоні ми стали срібними призерами, а ось з третього сезону ця команда чотири рази поспіль виграла ВЮБЛ. В команді грали Михайлюк, Руслов, Кобець, Мирошниченко і інші. Непогана команда зібралась: талановиті діти, тренерська робота і звичайно батьки, які підтримували дітей і були дуже ініціативні. Це все складові успіху.

Після двох виграних чемпіонств мені сказали набирати команду 2000 року народження, а Максим Міхельсон далі працював з командою вже сам.

Що стосується Михайлюка, то він до виграних чотирьох ВЮБЛ з командою 1996 року народження, додав ще перемогу в чемпіонаті ВЮБЛ з командою 1995 року – тоді у випускний рік цієї команди склалась така ситуація, що залишилось лише кілька гравців цього віку і до них доєднали хлопців 1996 року, в тому числі Свята, які виграли золото.

Читайте: Черкаські Мавпи-96: шлях до успіху

А ось в команду 1997 року народження Святослава Михайлюка не відпускали. Лише коли туди прийшов Олександр Ворона, він зумів у випускний сезон переконати дати Свята його команді і вони стали чемпіонами – Михайлюк по своєму віку в підсумку виграв лише одне чемпіонство ВЮБЛ.

- Святослав ще займався іншими видами спорту чи баскетбол – єдине "його кохання"?

- Він до цього нічим не займався, і після того як почав займатись у мене, то окрім баскетболу нічого не було. Баскетбол – то його єдина любов, думаю на все життя.

- А як з характером, дисципліною у нього було?

- Ніяких проблем з дисципліною не було. Абсолютно врівноважений, спокійний, тихий, але по спортивному злий. У нього характер батька Юрія Миколайовича, який такий самий. Я ніколи не чув, не бачив, щоб він підвищував голос на Свята чи когось іншого.

Єдине, що часто забував то футболку, то кросівки. Мама приходила, питала "чи не тут залишив?", а я кажу "так, тут".

- Майже всі діти хочуть набирати очки, слідкують за своєю статистикою. Михайлюк був таким же?

- В дитячій команді він у нас більше грав у нападі, легкого форварда. Був універсальним уже в цьому віці – міг віддати передачу, вивести м’яч, зіграти на любій позиції, крім центрового. І дуже відповідальний, викладався на тренуваннях на 100%, завжди старався був кращим.

- Зустрів інформацію, що в 14 років Михайлюк вже мав зріст в 196 см. А до того завжди він був рослим?

- Класу до восьмого Свят не виділявся зростом. Мені здається, що він вистрелив після дев'ятого класу.

- У 2014 році Святослав переїхав до США. Він розповідав, чи простою була для нього адаптація?

- Він потрапив на радар скаутів після вдалого виступу на домашньому чемпіонаті Європи U-16, де Святослав отримав повний карт-бланш від тренерів і потрапив до символічної збірної турніру, став другим за результативністю. Круто засвітився і отримав безліч пропозицій – здається були Реал, Барселона, Фенербахче і інші в Європі, а також американські університети.

Вибір був зроблений на користь Канзасу, який є Меккою баскетболу. Там народився баскетбол, тому думаю, батьки Свята довго не думали.

На рахунок адаптації… У нас полілінгвістична гімназія, тому англійську він знав добре. Незважаючи на те, що в останні два роки він більше був на змаганнях, ніж в школі, грав уже за Черкаські Мавпи, але був дуже відповідальним і коли повертався, то без розмов все робив, ходив до вчителів. І загалом гарне по собі враження залишив, завжди, коли був у Черкасах, то заходив до гімназії, до мене на тренування з дітками.

Тому знання мови однозначно допомогло йому в адаптації. По тренувальному процесу він мені розповідав, що було важко, були колосальні фізичні навантаження. Але він розумів, що потрібно перетерпіти, що це має дати результат.

Що ще мене вразило, що на ігри з ними летіли викладачі (а летіли вони на декілька днів), і ось після ігор, після розбору матчів заходили вчителі і займались, щоб спортсмени не відставали від однолітків.

В університеті були такі умови, що тренуватись, щось відпрацьовувати ти міг самостійно в будь-який момент дня і ночі. Все продумано для того, щоб людина могла себе реалізувати, щоб могла показати результат.

- Останні шість сезонів Свят грає в НБА. При цьому довше ніж на сезон він не затримується в команді, але продовжує грати в сильнішій лізі світу…

- Це треба бути психологічно стійким. Як він мені розповідав, від тебе не завжди все залежить. Ти не знаєш, які у менеджменту команди плани, які гравці їм треба. Ти сам собі не належиш, якщо ти не Дончич чи ЛеБрон Джеймс. Ти не можеш знати, що тебе чекає у міжсезоння чи у період обмінів. І від тебе тут нічого не залежить, окрім того, що тобі треба на тренуваннях доводити своє право на місце в складі чи на майданчику.

Ось минулого літа Свята куди тільки не відправляли, але він до останнього терпів, вичікував і дочекався шансу у Бостоні. І по ходу сезону його могли обміняти, але ж залишили. Значить на нього розраховували, у нього була своя роль, не просто його залишили, щоб сидів на лавці. Значить він довів все на тренуваннях.

- Що Ви відчули, коли Михайлюк став чемпіоном НБА?

- Чесно скажу, що мені важко вночі дивитись матчі НБА, тому що останніми роками приходиться працювати на трьох роботах. Не вистачає сил ще й в ночі дивитись баскетбол. Звичайно, коли зранку дізнався, що Свят став чемпіоном, то була ейфорія.

Святослав Михайлюк: Хотілося підтримати свою країну під час фіналу НБА, адже я пишаюся бути українцем

- За ці шість років бачили вживу гру Святослава?

- Я скромний, тому ніколи цього не просив, хоча і хочеться вживу побачити гру Свята в НБА. Але я не нав’язуюсь, хоча можна було написати. Ну можливо як війна закінчиться, то моя мрія збудеться.

- Зараз підтримуєте зв'язок? Привітали з чемпіонством?

- Зі Святом більше останнім часом спілкуємось смс, вітав його 10 червня з днем народження і він відповів. А ось його батько Юрій Михайлюк позвонив і привітав, подякував за роботу з сином. Хоча, якби не батьки, не їх підтримка, то тренеру важко працювати з дітьми, тому подякував у відповідь.

– Ви і зараз дитячі таланти знаходите і виховуєте?

- Зараз я треную команду КДЮСШ-1 2010 року народження. Через ситуацію в країні нема залу для проведення початкової підготовки, тому зараз зосереджуюсь на роботі з однією командою. Ми були п’ятими три сезони поспіль, а в цьому році стали десятими, особливо нема чим похвалитись.

Олександр Волков: Титул Михайлюка в НБА — це мотивація для молоді та престиж для України

Є кадрові питання. Один хлопчик поїхав у Канаду, два у Латвію, один в Польщу, в Італію, ще й два гравця травмувались. Ось такі кадрові втрати, але в десятку з 24 команд потрапили. Стали другими в чемпіонаті Київської області. Працюємо, поки є сили. Хочеться довести цю команду до випуску, а так подивимось. Як буде складатись обстановка в країні. Можливо, це остання моя команда.

Новий Михайлюк? Є цікавий хлопчик Матвій Дяченко 2011 року народження – я бачу в ньому перспективу, може засвітитись. Він розумний, працьовитий, є ігрове бачення, розуміється на грі. Цікавиться тим, як може покращити гру, є бажання розвиватись. І батьки у нього високого зросту, тому може вирости.

Новини по темі
Українці за кордоном: неймовірний матч від Пустового, зустріч Ковляра та Шевченка Українці за кордоном: неймовірний матч від Пустового, зустріч Ковляра та Шевченка
Наші баскетболісти продовжують брати участь у контрольних матчах
Олександр Липовий в наступному сезоні гратиме в Іспанії Олександр Липовий в наступному сезоні гратиме в Іспанії
Аліканте оголосив про підписання досвідченого українського баскетболіста
Дарія Дубнюк продовжить кар'єру в чемпіонаті Польщі Дарія Дубнюк продовжить кар'єру в чемпіонаті Польщі
Гравчиня національної збірної України виступатиме у сезоні-2024/25 за кордоном
Українець Назарій Кулішенко гратиме в третій іспанській лізі Українець Назарій Кулішенко гратиме в третій іспанській лізі
Гравець молодіжної збірної України на правах оренди виступатиме у Segunda FEB
Українці за кордоном: результативні матчі Санона та Пустового Українці за кордоном: результативні матчі Санона та Пустового
Гравці національної збірної продовжують підготовку до нового сезону
Центровий збірної України U-20 тренується із командою Євроліги Центровий збірної України U-20 тренується із командою Євроліги
Максим Кличко приєднався до тренувального кемпу Монако
Артем Пустовий вийшов в старті в першому матчі за Ховентуд Артем Пустовий вийшов в старті в першому матчі за Ховентуд
Капітан збірної України взяв участь у контрольній грі проти Андорри
Олеся Малашенко гратиме в Ізраїлі в наступному сезоні Олеся Малашенко гратиме в Ізраїлі в наступному сезоні
Гравчиня збірної вже має досвід гри в чемпіонаті Ізраїлю
Ігор Зайцев продовжить кар'єру в чемпіонаті Тайваню Ігор Зайцев продовжить кар'єру в чемпіонаті Тайваню
Екс-бігмен збірної України гратиме за Тайбей Марс
Вікторія Балабан ще на сезон залишиться у Нептунасі Вікторія Балабан ще на сезон залишиться у Нептунасі
Гравчиня збірної України продовжила контракт зі своїм клубом
Сергій Павлов продовжить кар’єру в Іспанії Сергій Павлов продовжить кар’єру в Іспанії
Бігмен повернувся до Мелільї, за яку грав у 2022 році
Євгенія Путра в наступному сезоні гратиме у Словаччині Євгенія Путра в наступному сезоні гратиме у Словаччині
Українська центрова домовилась про контракт на наступний рік
Богдан Близнюк відновить кар’єру у Литві Богдан Близнюк відновить кар’єру у Литві
Українець наступний сезон проведе у складі литовської Йонави.
Артем Пустовий не зумів стати чемпіоном Індонезії Артем Пустовий не зумів стати чемпіоном Індонезії
Команда українця поступилась в фінальній серії
Артему Пустовому не вистачило одного підбирання до дабл-даблу в Індонезії Артему Пустовому не вистачило одного підбирання до дабл-даблу в Індонезії
Доля чемпіонства в Індонезії вирішиться у третьому матчі
Артем Пустовий - в кроці від перемоги у чемпіонаті Індонезії Артем Пустовий - в кроці від перемоги у чемпіонаті Індонезії
Команда українського центрового повела у фінальній серії