Всі категорії новин
Підготовка до нового сезону вступає у завершальну фазу

Підготовка до нового сезону вступає у завершальну фазу

До нового чемпіонату України, вже 28-го за ліком, готуються не лише команди, тренери, гравці. Кожний підрозділ ФБУ на своїй ділянці працює над покращенням системи проведення змагань. Готується і суддівський корпус. Про нововведення і здобутки українського баскетбольного арбітражу розповідають голова Технічної комісії ФБУ Борис Рижик, головний спеціаліст ФБУ з питань суддівства Микола Амбросов і заступник генерального секретаря ФБУ Лариса Шабанова.

Борис Рижик, голова Технічної комісії ФБУ:

- Протягом літа технічна комісія ФБУ провела низку семінарів насамперед зі збірними усіх вікових груп щодо змін у правилах і трактування ігрових ситуацій. На мою думку, це допомогло нашим командам під час виступу на чемпіонатах Європи. Це по-перше. По-друге, ми не почали підготовку до нового сезону, ми не припиняємо її, працюємо цілий рік. Тим більше, що з першого жовтня набувають чинності нові правила гри, зміни будуть суттєвими. Про них ми розповідатимемо і надалі, на усіх семінарах, які відбуватимуться у вересні. Семінари у нас, як і зазвичай, заплановані для суддів трьох ліцензій: А- Суперліги, В- Вищої ліги, С- інших ліг. На останньому засіданні Виконкому ФБУ було прийняте рішення про зміни у системі суддівства. Функції комісара буде спрощено. Насамперед, через впровадження системи відеоповторів, на усіх іграх Суперліги в обов’язковому порядку. Звісно, у тих залах, де її встановлять, вона діятиме і на іграх жіночої Суперліги, Вищої ліги та нижчих ліг. На таких матчах комісарів не буде. Функції старшого арбітра гри будуть розширені. Старші арбітри частково виконуватимуть функцію комісарів.Буде впроваджено ще одну посаду – спостерігача суддівства. Він безпосередньо буде стежити виключно за суддівством матчу, там, де не буде комісара. Тобто у Суперлізі це буде скрізь, це вже буде прописано у регламенті. Склад технічної комісії ФБУ ми також змінимо.

   До цього її членами були три комісари яких більше не буде у комісії. Членами комісій будуть тільки діючі судді. Також ми започаткували програму «TalentGroup» - це група талановитих, на нашу думку, суддів у складі п’яти осіб. Вони цього літа провели свій перший кемп. Ми усіх її учасників залучатимемо в тому числі і до матчів Суперліги. Програма розрахована на два роки. Також ми залучатимемо найкращих суддів до програми Tutor. Вони безпосередньо опікуватимуться цими п’ятьма суддями. За тиждень буде проведено суддівські семінари. Вони відбуватимуться з 30-го серпня по 2-ге вересня у Рівному (для суддів ліцензії В). Наступний семінар пройде 4-5 вересня для арбітрів чоловічої Суперліги (ліцензії А). Також 5-го вересня відбудеться семінар для комісарів. І заключний семінар у нас відбудеться у Вінниці, з 6-го по 9-те вересня. Це судді з ліцензією С і на ньому очікуються близькo 87 слухачів, з яких 57 це молоді судді, які обслуговуватимуть матчі Вищої жіночої ліги, Першої ліги чоловіків, ВЮБЛ, Студентської ліги та баскетбол 3х3. 

Микола Амбросов, головний спеціаліст ФБУ з питань суддівства:

- Якщо підбивати підсумки минулого сезону, то можна сказати, що у нас був лише один протест, у Вищій лізі серед чоловіків. Хоча чемпіонат України був дуже напруженим, і у чоловіків, і у жінок, і кубкові баталії. На стадії плей-оф була безкомпромісна боротьба в усіх матчах, а на виході мали лише один протест у другому дивізіоні чоловічої ліги. Це свідчить про якість проведення чемпіонату і про якість суддівства. Наведу також кілька цифр для порівняння: за останні 3 роки, а це саме час каденції на посаді Президента ФБУ Михайла Бродського, у нас кількість суддів збільшилася у два з половиною рази. Сезон 2014/2015рр. ми почали з 72-ма суддями. На сьогодні, тобто на початок сезону 2018/2019, ми маємо цифру 182 арбітри.

   Популярність баскетболу зростає, інтерес до суддівства також виріс. Не тільки до баскетболу 5х5, а й до баскетболу 3х3. У нас з’явилося 2 арбітра ФІБА 3х3. Перший – минулого року В’ячеслав Слюсар, а цього року – перша жінка-арбітр ФІБА з баскетболу 3х3 Ксенія Монзуль. Отже, є прогрес і у цьому напрямку. Нагадаю, баскетбол 3х3 набув олімпійського статусу і буде представлений вже на найближчій Олімпіаді у Токіо-2020. Минулого сезону ми організували п’ять суддівських кемпів. До цього було проведено тільки 4. Кількість семінарів для суддів та комісарів у нас зросла з чотирьох по Україні до 30-ти! Проведення семінарів для тренерів – минулого сезону ми провели 33 семінари у кожному регіоні, а у деяких двічі. Для суддів-секретарів за останній сезон проведено 27 семінарів – а три роки тому таких семінарів було проведено лише два. Хочу нагадати, що у нас є регіональні інструктори, не тільки суддівський відділ проводить семінари, а й семеро регіональних інструкторів до цього долучаються. Кількість проведення міжнародних семінарів у нас зросла з нуля до трьох. І цей сезон ми також розпочнемо з підготовчого семінару – у нас відбудеться семінар з баскетбольної статистики. Судді-секретарі, які займаються статистикою, мають цього року пройти ФІБА-платформу, це онлайн-реєстрація та онлайн-тестування. До нас з Німеччини приїде інструктор ФІБА, який 5-го вересня проведе такий семінар, на який з’їдуться близько сорока статистиків. Здебільшого вони обслуговуватимуть команди Суперліги серед чоловіків та жінок. Коротко для чого це робиться, - по перше за новим введенням ФІБА це дає змогу працювати на міжнародній арені.

   Прикладом є залучення наших спеціалістів до обслуговування чемпіонату Європи у Кишиневі (Молдова) у сусідів людей із належними ліцензіями, а по друге ФІБА може призначити юнацький або молодіжний Євробаскет в Україні, а за ним, ми сподіваймося, і дорослий. Отже ми маємо бути готові. На сьогодні у нас є 11 арбітрів ФІБА. Також у нас є 8 статистиків ФІБА і 28 суддів-секретарів котрі мають міжнародну ліцензію, які мають відповідну ліцензію. Минулого сезону ми організували разом з ФІБА 97 онлайн-статистиків. У сезоні 2015/2016 ця цифра була нуль. Минулого сезону ми провели 17 семінарів онлайн. Українські арбітри обслуговували топ-змагання – це Олімпійські ігри, Чемпіонати Світу та Європи. Минулого сезону у нас 9 арбітрів брали участь у топ-змаганнях. Також важливо додати, що за останній сезон було переглянуто 100% ігор чоловічої Суперліги. У жіночій Суперлізі було переглянуто 60% матчів. Вища ліги (чоловіки) також 100%. Інші ліги – це перша ліга чоловіки, вища ліга жінки, через слабку якість відео переглянуто лише 40% ігор. Ми готуємо матеріали для суддівських таборів, для регіональних інструкторів, семінарів тощо, це уже 2242 кліпи. Отже, записи матчів фільтруються і маємо істину з критеріїв механіки, блокування, тобто маємо повний набір з усіх суддівських критеріїв. Яких помилок більше, над тими будемо працювати, щоб наша якість не зупинялася, а тільки зростала.

    Хочу звернутися до усіх тренерів в Україні – у зв’язку з суттєвими змінами у правилах, прошу поставитися до цього дуже серйозно, щоб не було у нас на початку сезону забагато питань і непорозумінь, будуть проводитися семінари Федерацією баскетболу України, регіональними федераціями та інструкторами. Закликаю знайти час відвідати їх, трохи приділити уваги – це декілька годин кожному тренеру в області, місті. Прийти на семінар, прослухати, поставити свої питання. Так буде легше протягом сезону і суддям, і тренерам, і гравцям. Якщо гравці виявлять бажання прийти, вони можуть це зробити. То ж слідкуйте за анонсами на сайті ФБУ – дати і місця проведення, хто проводить. Якщо клуб виявить бажання запросити до себе інструктора для проведення семінару, його зможуть відвідати і дорослі, і діти. Будь-ласка, нема проблем, ми підемо назустріч і організуємо такий семінар безпосередньо на місцях, у клубних структурах.

Лариса Шабанова, заступник генерального секретаря ФБУ:

- До нового сезону готуються не тільки клуби, гравці, активно працюють у у ФБУ: департамент організації і проведення змагань  приймає заявки від команд і працює над календарями змагань, департамент інформаційних технологій і маркетингу створює з прийдешнього чемпіонату продукт для спонсорів, веде роботу зі ЗМІ, контролює вимоги щодо онлайн трансляцій тощо. Що стосується системи відеоповторів, то необхідне обладнання до початку сезону буде передано ФБУ до клубів Суперліги, і встановлено в ігрових залах, де будуть грати команди восьми клубів Суперліги. Якщо у цьому спорткомплексі окрім команди Суперліги гратимуть команди других ешелонів, на тих матчах також працюватиме система відео повторів і комісарів не буде. Це такі зали, як, скажімо, у Київ-Баскета – це спорткомплекс Меридіан, у цього ж клубу є і команди чоловічої і жіночої Суперліги, і команди Вищої чоловічої і жіночої ліг. Також вона працюватиме у Южному, Дніпрі, Запоріжжі, там теж по кілька команд, тощо. Завдяки президенту ФБУ Михайлу Бродському (впровадження системи відеоповторів – його ідея та його наполегливі дії)  український баскетбол зробить дійсно революційний крок. Він дасть можливість мінімізувати кількість помилок арбітра, бо вони зможуть переглянути суперечливий момент і прийняти вірне рішення. Це зменшить кількість конфліктних ситуацій, непорозумінь, що виникають у нас на майданчику через різне бачення того чи іншого епізоду. Ми до цього йшли кілька років.

   На сьогодні ми маємо прямі трансляції усіх матчів Суперліги – чоловічої і жіночої. Пряма трансляція команд Вищої ліги. На сайті ФБУ також можна переглянути ігри команд першої ліги. Впровадження відеоповтору – наступний крок у цій системі. Він дозволить нам усунути непорозуміння і зменшити кількість помилок, які можливі під час прийняття рішень. Не помиляється той, хто нічого не робить. Замість комісарів на таких матчах працюватимуть спостерігачі. Це фахівець, який може переглядати гру не лише на відео, але і у залі. Переглядати її кілька разів, він контролює якість суддівства, вивчає роботу арбітра і надає йому певні рекомендації, а не лише оцінює. Він аналізує більш ретельно і професійно, ніж колись. Ми у цьому переконані. У результаті отримаємо підвищення якості роботи наших арбітрів. У нас у найвищому дивізіоні працюють чимало молодих хлопців з ліцензією А, як і у Вищій лізі. Їм потрібен наставник, який їх вестиме, яка їм даватиме поради. Це інший рівень коли матеріал дивиться професіонал, який розуміє, про що йдеться. Він або вкаже на помилку і скаже, до якого результату вона призвела, або навпаки підкреслить позитивний бік роботи того чи іншого арбітра: де він прийняв правильне, своєчасне рішення у складній ситуації. Це теж дуже важливо. У цьому і бачу сенс впровадження відео повторів. Як тренер аналізує з гравцями гру, виконали вони завдання чи навпаки, так само і судді аналізують кожну гру, яку провели. У кожного арбітра є самоаналіз і тепер ще спостерігач підкаже арбітру – у чому він правий, а в чому ні. 

Новини по темі
Володимир Коваль: В півфіналі на нас чекає принциповий суперник — Черкаські Мавпи
Суперліга 29.03.2024
Володимир Коваль: В півфіналі на нас чекає принциповий суперник — Черкаські Мавпи
Учасники матчу Політехніка-Галичина — Дніпро підбили підсумки серії
Олександр Тищенко: Зараз є відчуття свята, але матч – вже історія
Суперліга 28.03.2024
Олександр Тищенко: Зараз є відчуття свята, але матч – вже історія
Центровий Черкаських Мавп Олександр Тищенко прокоментував вихід команди до півфіналу Суперліги Favbet.
Володимир Коваль: Нам дійсно було важко, грали ротацією, в котрій ми не звикли грати
Суперліга 28.03.2024
Володимир Коваль: Нам дійсно було важко, грали ротацією, в котрій ми не звикли грати
Наставник Дніпра розповів про проблеми, з якими зіткнулась команда перед матчами плей-оф з Політехнікою-Галичиною.
Михайло Переверзій: Дякую вболівальникам, давно такої атмосфери не бачили
Суперліга 28.03.2024
Михайло Переверзій: Дякую вболівальникам, давно такої атмосфери не бачили
Головний тренер Рівного прокоментував перемогу команди в першому матчі плей-оф проти Старого Луцька.
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Відео 27.03.2024
Рівне отримав перевагу в серії зі Старим Луцьком: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Відео 27.03.2024
Дніпро виграв перший матч серії у Політехніки-Галичини: відео коментарів
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою дніпрян
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Суперліга 27.03.2024
Черкаські Мавпи виграли чвертьфінальну серію у Запоріжжя: коментарі після матчу
Тренери та гравці команд про матч Черкаські Мавпи – Запоріжжя
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Суперліга 27.03.2024
Черкаські Мавпи стали першим півфіналістом Суперліги Favbet
Черкаський клуб вдома впевнено виграв серію у Запоріжжя
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Суперліга 27.03.2024
Рівне відкрив рахунок в серії проти Старого Луцька
Господарі впевнено виграли стартову гру чвертьфіналу
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Суперліга 27.03.2024
Дніпро впевнено переміг Політехніку-Галичину в першому матчі серії
Переможці регулярки виграли стартову гру 1/4 фіналу плей-оф
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Суперліга 27.03.2024
Київ-Баскет виграв домашній матч плей-оф Суперліги у Прикарпаття-Говерли: коментарі після гри
Тренери та гравці команд про матч Київ-Баскет – Прикарпаття-Говерла
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Суперліга 27.03.2024
Рівне — Старий Луцьк: прев’ю 1/4 фіналу плей-оф Суперліги
Представляємо ще одну пару першого раунду
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Суперліга 27.03.2024
Київ-Баскет та Черкаські Мавпи з перемог стартували в плей-оф: хайлайти матчів 26 березня
Дивіться кращі моменти перших матчів чвертьфіналів плей-оф Суперліги Favbet