Всі категорії новин
Півтора роки у керма жіночої збірної України: підсумкове інтерв'ю з Срджаном Радуловичем

Півтора роки у керма жіночої збірної України: підсумкове інтерв'ю з Срджаном Радуловичем

Жіноча збірна України продовжує боротися за вихід на Євробаскет-2021. Колектив йде шостим серед команд, які зайюмать другу сходинку в своїх групах, а для того, аби пробитися у фінальну частину, необхідно бути в п'ятірці. Щоб в неї потрапити, потрібно впевнено перемагати суперниць ще у двох відбіркових матчах, що залишился. Про збірну України, її суперниць, гравчинь команди та виступи своєї Чайки у жіночій Суперліги Срджан Радулович розповів у великому підсумковому інтерв'ю сайту ФБУ.

Читайте: Перший рік зі збірною України: велике підсумкове інтерв’ю з Айнарсом Багатскісом

- Ви майже півтора роки у керма жіночої збірної України. Як вони пройшли для вас? 

- Тільки позитивне можу сказати. Зрозуміло, що це велика відповідальність, бути головним тренером жіночої збірної України. Та водночас з тим, це і велике задоволення, працювати з такими гравцями як Аліна Ягупова та інші. 

- Ви провели велику роботу з омолодження складу збірної.

- Так, в нас була важка задача провести зміну поколінь. Підготувати на майбутнє дівчат, в яких колись не було шансів потрапити в національну команду та вийти на такий рівень. Просто прийшов час. В нас була важка ситуація. Ми змінили 60-70% гравчинь, а зазвичай міняють склад на 10-20% і поступово додають. Проте, довелося зробити так, адже через рік, або два, було б вже пізно. Просто прийшов час. 

- В осінніх кваліфікаційних матчах чемпіонату Європи-2021 з Бельгією та Фінляндією, наша збірна важко входила у гру. З чим це пов’язано?

- Це пов’язано з досвідом. Більшість дівчат не грали на такому рівні і не грали з такими суперниками як збірна Бельгії. Ми упускали початок гри, йшли -15, але потім збиралися і добре грали. Нам не вистачало досвіду і сили, і тому все лягало на плечі Аліни Ягупової, але вона теж людина. Грати на такому рівні по 40 хвилин – це дуже важко. Зрозуміло, що вона одна з найкращих баскетболісток світу. Та все ж, з Бельгією грати на одному рівні всі 40 хвилин – ну це дуже важко. В цей момент повинні були проявлятися нові гравчині, показувати свій характер та майстерність на останніх хвилинах. Їм потрібно було тримати рахунок, але ми впустили хорошу гру. Грали 25 хвилин добре, але впустили перемогу на останніх трьох хвилинах. Все було на Аліні, а повинні допомагати й інші гравці. Проте, все це досвід, потрібен час, для цього ми і робили зміну поколінь. Далі буде краще. 

- Через коронавірус не змогли допомогти команді деякі ключові гравчині. Це стало серйозною проблемою перед матчами?

- Це була велика проблема. Проте, це торкнулося всіх команд. Зараз ми плакати не будемо – це глобальна проблема. Потрібно боротися, грати як команда. Якщо казати конкретно про нашу команду, то ця ситуація вплинула не лише на матчі збірної, а й на тренувальний процес. Мені було важко організувати тренування, просто не вистачало гравчинь. Було важко потренуватися 5 на 5. Якщо про матчі говорити – це також було серйозною проблемою. В мене була ситуація, коли я повинен був поставити на четверту позицію дівчину, яка ніколи на ній не грала. Загалом, не вистачало гравчинь на четвертій та п’ятій позиціях. Та як я казав, не можна плакатися. 

- Якщо врахувати всі проблеми, з якими зіштовхнулися дівчата, ви задоволені ними?

- Чесно вам скажу, я – задоволений. Так, були помилки, як безглузді, так і баскетбольні. Та я все одно задоволений, дівчата на максимум викладалися, серцем і душею грали кожний матч. За це я їм дуже вдячний. Впевнений, що далі, через таке старання та такі ігри, майстерність прийде. Якщо будемо відповідально ставитися і серйозно викладатися на тренуваннях, то і результат буде.

- Ми йдемо шостими у списку команд, які посідають друге місце в групах. Щоб пройти кваліфікаційних відбір, потрібно бути в п’ятірці. Попереду ще два матчі, які ми повинні вигравати з максимальним результатом. Як гадаєте, завдання здійсненне?

- Завдання завжди здійсненне, головне не опускати руки. Так, важко, але важко буде завжди. Ми повинні перемогти в цих двох матчах. Тяжко сказати, що буде завтра, але ми повинні виграти і потрапити на чемпіонат Європи. 

- Більше року тому, коли ви стали у керма збірної і розпочинали з нею відбір на Євробаскет-2021, ви казали, що хвилювання присутнє. Зараз воно ще є перед матчами? 

- Перед кожним матчем воно є, але це приємне хвилювання. Я відчуваю себе дуже комфортно і люблю це відчуття. Якщо хвилювання відсутнє, то тобі все одно на результат і на свою роботу та команду. Воно повинно бути і тут питання тільки одне, яке саме це хвилювання – позитивне, або негативне? Якщо перший варіант – це передається команді, якщо другий – це також впливає і гравчині відчують одразу. Тому, я себе відчуваю комфортно.

- Рік тому ви сказали, що між досвідченними гравчинями без амбіцій і молодими дівчатами, але амбітними, обрали б - других. Наразі, у збірній багато молодих спортсменок. Ви не змінили свою думку? 

- Так, я пам’ятаю ті слова і не змінив свою думку. Гравець без амбіцій нічого не покаже, тоді як голодний продемонструє результат, це лише питання часу. Я люблю працювати з молодими гравчинями, тому для мене велике задоволення бачити їхній прогрес.

- Жіноча команда Прометея гратиме у другій половині січня в Єврокубку. Наскільки корисним це є для збірної, адже в складі кам’янського колективу грає багато її членкинь.    

- Звичайно, це дуже важливо для всього українського, жіночого баскетболу. Всі інші команди будуть слідкувати за Прометеєм  і дивитися, як його гравчині себе покажуть.  Тільки так зростає рівень баскетболу в Україні. Я бажаю їм вдачі у майбутніх матчах. Завдяки цьому зростає і рівень збірної і рівень чемпіонату. 

- Чайка наразі йде четвертою в турнірній таблиці жіночої Суперліги. Як оціните першу половину сезону?

- Я задоволений. На початку сезону в нас у суперника було Рівне, а потім Київ-Баскет, Динамо та Прометей. Було дуже важко. Та останні матчі показали, що ми набрали форму. Нам вдалося перемогти Вінницьких Блискавок, Інтерхім та Франківськ. Ми на четвертій позиції, будемо боротися за плей-оф, за медалі. Проте, в нас є проблеми з коронавірусом. Наразі в нас хворіє 4 гравчині і я команду розпустив. Ми взагалі не тренуємося зараз. 

- Дівчата вже повністю звиклися з форматом спарених матчів?

- Гравчині, які грають в Суперлізі, грають і в збірній. Такий формат чудово підходить для національної команди, адже на матчах відбору ми також проводимо декілька ігор поспіль. Такий темп є чудовим для них. Це було правильним рішенням, зробити такий формат. Я бачу лише плюси.

- Що побажаєте вболівальникам у Новому році?

- Баскетбол – це гра для вболівальників, тільки для них. Без фанатів не таке задоволення виступати. Я сподіваюся, що все це якомога швидше закінчиться і вони повернуться на трибуни. Я бажаю їм міцного здоров’я, повернення в зал і тоді ми всі будемо отримувати максимальне задоволення від басаетболу. 

Новини по темі
Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА
Останні офіційні матчі збірна України провела у листопаді 2023 року.
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Гравчиня збірної України набрала 41 очко в матчі у Варшаві.
Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль
Гравчиня збірної України перебралась до чемпіонату Ізраїля
Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі
Українська захисниця допомогла команді здобути перемогу в Румунії
Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Новорічна анкета: Віта Горобець Новорічна анкета: Віта Горобець
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії
Гравчиня жіночої збірної змінила одного аутсайдера Серії А на іншого
Новорічна анкета: Вікторія Балабан Новорічна анкета: Вікторія Балабан
Привітання зі святами від гравчині збірної України
Аліна Ягупова залишає Чукурову Аліна Ягупова залишає Чукурову
Зірка збірної України продовжить кар'єру в іншому клубі
Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії
Розігруюча нашої національної команди — про другу гру кваліфікації
Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Україна - Португалія у відборі на чемпіонат Європи
Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Жіноча збірна України без перемог провела два матчі першого вікна відбору
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Відео 12.11.2023
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Дивіться матч жіночої національної збірної у кваліфікації на чемпіонат Європи-2025
Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним
Придбати благодійний квиток можуть абсолютно усі охочі
Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу
Захисниця збірної України — про матч відбору на Євробаскет-2025