Всі категорії новин
Пустовий: Зараз дуже важливо продовжувати робити акції на підтримку України

Пустовий: Зараз дуже важливо продовжувати робити акції на підтримку України

Лідер збірної України Артем Пустовий був у складі національної команди 24 лютого — в день початку війни. Саме в цей день чоловіча збірна в рамках відбору на ЧС-2023 у Кордові грала проти чинних чемпіонів світу команди Іспанії. Але вже рано вранці стало зрозуміло, що думок про баскетбол більше не буде. В інтерв’ю XSPORT Артем пригадав день, який кожен українець запам’ятав на все життя.

«Як і для всіх гравців, той день запам’ятався на все життя. Це був страшний сон, в який не хотілося вірити. Той випадок, коли хочеш прокинутися, але не можеш, і розумієш, що це реальність. Виходячи на паркет, вже ніхто не думав про гру, всі думали про своїх рідних. Настрою особливо не було. Хотілося відіграти та поскоріше повернутися до готелю, щоб дізнатися чи все добре у родини.

Написати на обличчі No War вирішив десь за годину до матчу з Іспанією. Емоцій було багато і я розумів, що треба їх якось висловити».

Читайте: Рендл дебютував за Леваллуа, перемоги команд Боброва та Скапінцева

Вже сьомий рік Пустивий виступає у найсильнішому чемпіонаті Європи — іспанській Лізі АСВ — де в сезоні 2021/22 є одним із ключових гравців Гран Канарії. За словами Артема, іспанці дуже переживають за українців:

«Іспанці виказують просто колосальну підтримку. Я отримав багато особистих повідомлень, також чую теплі слова від людей, яких просто зустрічаю на вулицях. Коли граємо проти інших іспанських команд в чемпіонаті, гравці постійно підходять та питають про мою родину, про українців та війну. Підтримка від місцевих відчувається дуже сильно.

Чи допомагає баскетбол відволікатися?

Коли все тільки почалося, все було однаково: прокинувся, читаєш новини, потренувався, знову читаєш новини. І так без зупинки. Так, під час тренування та гри вдається трохи відволікатися, але потім знову бачиш весь цей жах та злочини.

Коли почалася війна, я десь місяць був сам, адже моя родина поїхала до родичів. Коли вони повернулися, стало трохи легше, син допомагає відволікатися. Але сьогодні (інтерв’ю відбулося 8 квітня — ред.) зранку знову прочитав новини про те, що сталося у Краматорську — в це неможливо повірити».

Центровий збірної України прокоментував відмову гравців Црвени Звезди підтримати Україну перед матчем з Жальгірісом у Євролізі, а також розповів про реакцію на війну від жителів росії:

«В перший день війни мені написав баскетболіст з росії, з я ким я раніше спілкувався: «Вибач, ми цього не хотіли». Більше ніхто нічого не писав. Деякі люди, які зараз там живуть, також мені писали, але у нас різні думки. Вони думають, що війна — це миротворча місія і вони рятують народ.

Щодо ситуації з Црвеною Звездою перед матчем у Каунасі, наскільки я знаю, вони спочатку домовилися тримати білі папірці з написани «No War». А коли винесли наш український прапор, гравцям сказали не брати його. Це те що я знаю».

Читайте: Ільзе Багатскіс: Ми намагаємося у Латвії створити для українських дітей умови тренувань, які у них були до війни

Влітку національна збірна має зіграти матчі відбору на ЧС-2023, а в вересні — виступити у фінальній частині Євробаскета-2022. Артем зазнавчив, що команда обов’язково гратиме, а також розповів про виступи свого клубу:

«Поки що невідомо де ми зберемося влітку, але точно знаємо, що ми будемо збиратися. Будемо спочатку готуватися до відбору на чемпіонат світу, а потім вже на чемпіонат Європи. Але поки що невідомо на території якої країни. Влітку гратимемо.

З Гран Канарією нарешті вибралися з ями, адже у нас був відрізок у 7 поспіль поразок у чемпіонаті Іспанії. Зараз ми додали і головне завдання — потрапити у плейоф. У нас попереду дуже важливі матчі. Розслаблятися зарано, адже попереду у нас дуже багато матчів і треба старатися вигравати кожну. Для клуба зараз важливіше саме чемпіонат Іспанії, а не Єврокубок, адже на євроарені ми вийшли у плейоф заздалегідь. Тренер давав відпочинок лідерам, більше хвилин отримували гравці лави запасних. Всі сили зараз ми кинули на чемпіонат Іспанії».

Артем Пустовий наголосив на тому, що спортсменам важливо не зупинятися та продовжувати нагадувати світу про війну в Україні, яку розв'язали російські окупанти:

Зараз дуже важливо продовжувати робити акції на підтримку України. Людям потрібно нагадувати, що в Україні відбуваються жахливі речі. Треба нагадувати, що важливо зупинити війну якнайшвидше. Тому я перед кожним матчем намагаюся робити написи на майках та постійно про це говорити. Якщо один зупиниться, потім зупиниться і інший, і тоді згодом все може забутися, Україна просто асоціюватиметься із війною, а людям стане байдуже на ті жахливі події, які відбуваються в Україні. Тож дуже важливо не зупинятися і продовжувати це робити. Вбивства дітей, жінок, мирного населення — це не війна, це тероризм».

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі