Всі категорії новин
Ірина Нагорна: один у полі не воїн

Ірина Нагорна: один у полі не воїн

Головний тренер збірної Києва та кадетської жіночої збірної України U-15 Ірина Нагорна підбила підсумки клубного сезону і розповіла про плани жіночої збірної на літо. Її дівчата стали чемпіонками України у трьох вікових групах – 2003, 2004, 2005 р.н. З останнього чемпіонства навіть такий досвідчений тренер, як Нагорна, зробив певні висновки.
 
- Є наша провина у тому, що ми увесь сезон розказували – дівчата, у нас попереду фінал, ми маємо гідно його відіграти. Накачували, накачували, а треба навпаки, розслабляти замість того, щоб налаштовувати. Вийшли на фінальну гру (з МСДЮСШОР Вінниця – ред.) і збоку було помітно, що зовнішні чинники на них дуже сильно впливають. Тільки після перерви, коли сказали, що будь-який результат є гарним, кожна з вас є кандидатом у збірну, на вас дивляться тренери, глядачі, рідні, маєте показати себе з кращого боку, тільки після цього спіймали свою гру і одразу ж +40 вийшло. Це діти, тут нікуди не подінешся (посміхається – ред.)
 
- У вас три команди. Хто з ваших команд відчував найбільший спротив у чемпіонаті?
- Уся справа – у суперниках. Так сталося, що ми з Ларисою Єщенко ніколи не робили ставку на 2004-й рік, а вийшло, що саме цим віком ви виступили найкраще, без складнощів стали чемпіонками. У ВЮБЛ-2003 у нас є напрочуд сильний конкурент – це ОСДЮСШОР Рівне. Увесь чемпіонат йшли з ними очко в очко, фінальна гра виявилася хвилюючою для нас. Переймалася, бо гра була рівною, наші і рівненські дівчата становлять основу збірної U-15. Відчуваю, що і наш почерк з’являється у дівчат (з Рівного – ред.). І тренер ОСДЮСШОР Марина Максимчук теж робить свій вагомий внесок в організацію гри збірної. Ми злилися і нам важко грати між собою. Бо кожний знає секрети одне одного.
 
- Коли такий небезпечний суперник, прогрес у майстерності прискорюється?
- Звісно, без сильного суперника неможна. Ми були зі збірною U-15 у Римі, на товариських матчах зі збірною Італії. Дуже непогано відіграли і рівненські дівчата, і дівчата Багіри (збірна Києва – ред.). І буквально за два дні після повернення у нас фінал! Ми зустрічаємося, але вже як конкуренти. І боротьба, і розв’язка були дуже цікавими. А у ВЮБЛ-2004 для нас усе склалося простіше. Не знаю як, але психологічно на фінал вийшли налаштованими і ніщо нас не могло зупинити. На високій швидкості провели гру. А якщо взяти ВЮБЛ-2005, то Вінниця була першою, у нас було, до кого тягнутися, була мета наздогнати і випередити. Тому протягом сезона ми це зробили і у фіналі поставили крапку.
 
 
- Якщо команда-2005 грає ще у дитячий баскетбол, то команда-2003 вже у дорослий?
- Скажімо, обриси дорослого баскетболу є. Дозволяють усі види захисту, зони. Перший рік так грали. Вже є комбінаційна гра. Якщо у більш молодших гра на лідера проходить. Навіть, грубо кажучи, один гравець може обіграти усю команду, то тут вже ні. Тут вже командна гра. Ставку робимо на кожного гравця, кожний -  значимий у грі. 
 
- А у дітей один гравець може обіграти усю команду, це Ви про Єву Адаменко?
- Єва Адаменко? Ось саме перша половина фіналу-2005 показала, що один у полі не воїн. Але такий дуплет, як Єва Адаменко і Катерина Коваль дуже потужний. І ми покладаємо сподівання на цю пару і на усю команду. Бо окрім цих двох  дівчат у нас непогана зміна росте. У нас є чотири дівчини 2006-го року, дві з них за 180см зросту. Зростає покоління, яке буде допомагати, а не просто перебувати поруч. Є перспективні діти, які здатні підтримати лідерів і наступного року, сподіваюся, самі ними стануть. І дуже мені подобається, що у команді 2005-го року є дві Насті, два захисника, дуже потужно зіграли. А без захисників команда не може відбутися. Є перспективні діти.
 
- У такому віці багато перспективних, але стати зірками дорослого баскетболу вдається одиницям. Чому?
- Це і наше завдання, тренерів, щоб зберегти цих дітей. Їх треба зацікавлювати, показувати перспективу. Добре, що у нас є старші покоління, які вже у національній збірній грають. Ми можемо на цьому прикладі працювати. Дівчата знають, що вони так само з 3-го класу займалися у спортивній школі і так ми відслідковуємо увесь їхній шлях. Розповідаємо їм і вони бачать – такий шлях може пройти кожен, треба мати бажання і талант. 
 
- Ви головний тренер жіночої збірної U-15. На відміну від на рік старших ви не маєте головного старту сезону – чемпіонату Європи. Важко ставити мету чи маєте чітке уявлення підготовки?
- Для нас цей літній сезон дуже важливий. Коли ти готуєшся до чемпіонату Європи і перед тобою стоїть конкретна мета, ти часом не встигаєш звертати увагу на дрібниці. А дрібницями я називаю те, що гравці мають відпрацьовувати у своїх клубах – якість постановки заслону, інші баскетбольні нюанси, з якими діти мають приходити але не завжди вдається. Тому саме зараз на зборах ми приділяємо увагу цим дрібницям. І я вважаю, що і ці, і наступні збори будуть вкрай корисними. Ми можемо спокійно сидіти і працювати над цими дрібницями, над технікою, нас нічого не підштовхує вперед, ми не маємо грандіозних змагань. Зараз буде виїзд до Білорусі на спаринги, ми працювали над заслонами і ось там я зможу побачити – що ми приготували, наскільки якісно провели підготовку. Далі у нас виїздів не планується, але підготовка до наступного року триватиме. Ми знову візьмемо участь у юнацькій Євролізі. Але вже по 2001-му року народження. Бо у цьому сезоні ми змагалися по своєму року народження. Не скажу, що для нас виступ був простим, усі команди дуже цікаві. Були збірні команди. І знов-таки, ми обіграли збірну Італії (55:51 – ред.), поступилися тільки росіянкам (Спартак-Відноє 32:53 – ред.), але у них теж збірна. Начеб-то Московської області, але там у них входить уся Росія. Вони збирають найсильніших в інтернат і роблять збірну. Підбір гравців на найвищому рівні, уся Росія там. Для нас у цьому сезоні грати проти них було найскладніше. А з іншими командами абсолютно рівні матчі. У багатьох країнах працюють інтернати, я їх так називаю, баскетбольні академії. По різному вони звуться, цього року за таким принципом італійці почали працювати. Вони ставлять експеримент. Ми приїхали з Рима, я у захваті – бо були у серці цієї баскетбольної лабораторії, бачили, як відбувається підготовка. 18 дівчат з усієї Італії зібрані у цей інтернат, назву це так. З ними працюють наукові бригади, ми усе це бачили. Мене здивувало, що мають одне баскетбольне тренування на день. Одне, а ще тренування – це або плавання, або фізпідготовка, але індивідуальна. З кожним гравцем працюють так. Зараз ми з ними зіграли на рівних, у другому матчі програли тільки в овертаймі. Потенціал у наших бачу. Але підбір гравців у італійців на вищому рівні.
 
- У вас є кадрові проблеми у збірній?
- Усі є. Але чомусь так виходить, коли ми збираємо збірну, у нас небагато кандидатів у підсумку, готових виступати у збірній. Ми перешерстили усю Україну, передивилися усіх. На цьому зборі, який зараз проходить у Пущі Водиці, підключили дівчат з КСЛІ, з Полтави дівчину, пробуємо, переглядаємо. Але так, щоб такий вибір був, як в Італії – цього нема. Ростові дані не ті, фізичні кондиції.
 
- Чому так? Ехо Чорнобиля, екологія?
- Просто в Італії, наскільки я знаю, у кожному селі є баскетбольний клуб. У мене там подруга живе, я бачу, як вони працюють. І якщо збирати збірну Італії, це такий відбір, стільки дівчат! І жодна з них не повторюється з одного клубу, усі з різних. Про що це свідчить? Є звідки брати. У нас ще не так багато клубів, але я бачу, що ФБУ плідно працює у цьому напрямку. Зараз вже 2005-й рік, 2006-й, 07-й. Кількість команд зростає, я впевнена, ми вийдемо на якісно інший рівень.
Новини по темі
ТАСКОМБАНК став офіційним спонсором молодіжних збірних України ТАСКОМБАНК став офіційним спонсором молодіжних збірних України
Протягом цього літа відразу шість молодіжних збірних України візьмуть участь у чемпіонатах Європи своїх вікових категорій
Визначено суперників збірних України на молодіжних Євробаскетах-2023 Визначено суперників збірних України на молодіжних Євробаскетах-2023
Всі молодіжні збірні України виступлять в Дивізіонах В
В Австралії стартує жіночий чемпіонат світу-2022 В Австралії стартує жіночий чемпіонат світу-2022
Європу на турнірі представлять чотири збірні
Михайло Бродський: У час війни не бачу особливого сенсу у балачках – потрібно тихо працювати Михайло Бродський: У час війни не бачу особливого сенсу у балачках – потрібно тихо працювати
Президент ФБУ розповів про стан речей в українському баскетболі у період війни
Збірні України отримали суперників у кваліфікації чемпіонату Європи 3х3 Збірні України отримали суперників у кваліфікації чемпіонату Європи 3х3
Чоловіча та жіноча збірні України 3х3 виборюватимуть 3-4 червня путівки на ЄвроБаскет
Визначено суперників збірних України на молодіжних ЄвроБаскетах Визначено суперників збірних України на молодіжних ЄвроБаскетах
ФІБА провела жеребкування молодіжних чемпіонатів Європи
Жіноча збірна України U-16 фінішувала третьою на етапі EGBL Жіноча збірна України U-16 фінішувала третьою на етапі EGBL
Українки здобули чотири перемоги в п’яти матчах
Жіноча кадетська збірна України готується до етапу EGBL Жіноча кадетська збірна України готується до етапу EGBL
Команда U-16 має зіграти на початку лютого в Латвії
Жіноча збірна України U-15 зіграє на етапі ЄЮБЛ в Латвії Жіноча збірна України U-15 зіграє на етапі ЄЮБЛ в Латвії
Команда Євгена Мурзіна виступає в дивізіоні U-16
Жіноча збірна України U-16 зіграє за третє місце етапу EGBL Жіноча збірна України U-16 зіграє за третє місце етапу EGBL
У півфіналі наші дівчата поступилися словацькій команді Янг Ейнджелс
Кадетська збірна України U-16 впевнено стартувала на етапі EGBL Кадетська збірна України U-16 впевнено стартувала на етапі EGBL
Наші дівчата двічі перемогли в перший день змагань у Литві
Жіноча збірна України U-16 зіграє на етапі EGBL Жіноча збірна України U-16 зіграє на етапі EGBL
Команда Олени Федченко гратиме в категорії U-18
Придбай квитки на матч України проти віцечемпіонів Європи Придбай квитки на матч України проти віцечемпіонів Європи
Розпочався продаж квитків на матч жіночої збірної України з Францією
Аліна Ягупова - в топ-10 рейтингу претенденток на MVP жіночої Євроліги цього сезону Аліна Ягупова - в топ-10 рейтингу претенденток на MVP жіночої Євроліги цього сезону
Українка після двох зіграних турів займає восьму позицію.
Збірна Франції назвала заявку на матч проти України Збірна Франції назвала заявку на матч проти України
Жіночі збірні зіграють 11 листопада в кваліфікації ЄвроБаскета-2023
Ягупова стала найкращою в контрольному матчі Фенербахче Ягупова стала найкращою в контрольному матчі Фенербахче
Українка готується до старту в чемпіонаті Туреччини та Євролізі
Денис Спиридонов: наші дівчата досягли пристойний результат в Португалії Денис Спиридонов: наші дівчата досягли пристойний результат в Португалії
Тренер жіночої збірної України U-17 прокоментував виступ команди на чемпіонаті Європи з баскетболу 3х3
У Києві зустріли призерів юнацького чемпіонату Європи з баскетболу 3х3 У Києві зустріли призерів юнацького чемпіонату Європи з баскетболу 3х3
Напередодні чоловіча збірна України U-17 виборола срібні медалі ЄвроБаскета
Чемпіонат Європи 3х3: підсумки виступу збірних України U-17 Чемпіонат Європи 3х3: підсумки виступу збірних України U-17
Чоловіча збірна України виборола срібні нагороди ЄвроБаскета в Португалії
Жіноча збірна України U-17 поступилася в матчі за бронзу ЄвроБаскета 3х3 Жіноча збірна України U-17 поступилася в матчі за бронзу ЄвроБаскета 3х3
У заключному матчі чемпіонату Європи українки поступилися суперницям з Білорусі