Всі категорії новин
Розпочала діяти система нарахування стипендій тренерам, які підготували гравців збірної

Розпочала діяти система нарахування стипендій тренерам, які підготували гравців збірної

 
Робота дитячого тренера – це основа будь-якого виду спорту, у будь-якій країні. Перший тренер має зацікавити хлопчиків і дівчаток у активному способі життя, допомогти полюбити спорт, сформувати правильне ставлення до тренувань і дати необхідні основи для подальшого зростання особистості і баскетболіста. Такі фахівці дуже цінні, але їхня робота не оцінена належним чином. Федерація баскетболу, як організація, що займається популяризацією баскетболу, приділяє увагу роботі дитячих тренерів, тому заохочення тренерів, чиї вихованці досягають рівня збірної України було необхідним кроком, який чекав лише на розробку й запровадження ефективного і прозорого механізму реалізації. Тепер завдяки ініціативам ФБУ дитячі тренери мають можливість отримувати і стипендії, і компенсацію за підготовку гравців-професіоналів, те, про що говорилося дуже довго, наразі стало реальністю.
- Минулого року, ми зробили перший крок, було ухвалено рішення по створенню збірних U14 i U15, - розповідає голова комісії збірних команд України Андрій Подковиров, - Щороку у Туреччині відбувається доволі представницький турнір дитячих команд саме цієї вікової категорії, спостерігаючи за цими змаганнями, я звернув увагу, наскільки малопідготовленими виглядають наші діти на тлі своїх однолітків із інших країн. Своїми враженнями я поділився із Михайлом Бродським і він запропонував значно більш системний і відповідальний підхід до роботи із дітьми.
 
- У чому полягає цей підхід?
- Цього літа ми провели близько 70 днів зборів, на яких переглянули приблизно 80 дітей вікової категорії 14-15 років. На кожних зборах було по 18 хлопців, з числа тих, що найкращим чином зарекомендували себе у матчах ВЮБЛ. Також переглянули тих, хто має перспективу,але поки ще не найкращий. За ними будемо спостергати. У підсумку ми відібрали  14 гравців, які зараз могли би бути збірною України. Було зіграно два міжнародних турніри у Словенії та Литві і, таким чином, сформовано команду на основі відбору і міжнародних матчів. Усі баскетболісти отримали свої завдання і надалі продовжують працювати. Також було сформовано команду і у дівчат. Ми плануємо, що з наступного року робота із дівочою збірною не буде відрізнятися від роботи із хлопцями: такі ж збори і турніри, такий же відсів. Цього року і хлопці, і дівчата беруть участь у дитячій Євролізі, а це ще мінімум по 3 міжнародних виїзди протягом сезону, на яких буде зіграно мінімум 15 міжнародних матчів.
 
- Тренери цих дітей, яких відібрали до збірних, і отримають стипендії?
- Так, не лише тренери, а й самі гравці. Це і є заохоченням для тренера не просто працювати із хлопцем чи дівчинкою, але й поліпшувати свої методи роботи, розвивати нові якості у вихованця, одночасно це відзнака за уже зроблену працю. Кожному тренеру і його вихованцю з числа гравців, що потрапили до збірних у наймолодших категоріях, як у хлопців так і у дівчат, передбачено щомісячну стипендію від ФБУ розміром у 1000 гривень, але зазначу, що решта гравців також перебувають у нашому полі зору. Усі потенційні кандидати продовжують виступати у ВЮБЛ і ми ведемо спостереження за цими гравцями, дивимося, у якому стані приїжджають збірники на тури Євроліги, чи є у них прогрес, тому не виключено, що у списках збірних і відповідно стипендіатів можуть бути зміни уже по ходу сезону. Отримувати стіпендію будуть найкращі. Таким чином федерація готує гравців, які будуть виступати на кадетських чемпіонатах Європи. Це будуть уже значно краще підготовлені баскетболісти.
 
 
- Якщо, основою для відбору є ВЮБЛ, чи не випадають зі списку кандидатів хлопці і дівчата, які з тих чи інших причин на даному етапі опинилися за кордоном?
- Звісно, ми мірою можливостей стежимо і за цими гравцями. Щоправда, вони та їхні тренери не можуть претендувати на стипендії від ФБУ, але вони також можуть стати гравцями збірної, і такі випадки траплялися.  Важливо зазначити, що стипендію отримує той тренер, який підготував юного баскетболіста чи баскетболістку як гравця збірної, тобто це не завжди перший тренер, а той наставник, який зробив найбільший внесок у виховання і довів гравця до його нинішнього рівня.
 
- Чи змінюється сума стипендії, якщо тренер підготував кілька гравців для збірної?
- Звичайно, у нього може бути кілька вихованців у збірних різних вікових категорій, і за кожного з них він буде отримувати щомісячну стипендію, рівно стільки, скільки кожен з цих гравців буде у збірній.
 
Це лише перші кроки для фінансового заохочення тренерів, які розкривають і формують гравців із талановитих баскетболістів. У листопаді кілька тренерів уже отримали компенсаційні виплати за підготовку гравців для команд Суперліги і Вищої ліги. Це питання багато років стояло на порядку денному, але зрушити його вдалося лише зараз. Гравці зростали, йшли у дорослий баскетбол, укладали професійні контракти, а їхні дитячі тренери і школи отримували від цього лише моральну компенсацію і особисті подяки від вихованців. Про це досягнення розповідає Лариса Шабанова – директор департаменту організації і проведення змагань ФБУ
- Про компенсації говорилось давно і прописано у документах також було давно, але далі нічого не робилося. Нарешті зараз розроблено механізм, по якому тренери реально отримали компенсаційні виплати за підготовку гравців до команд Суперліги і Вищої ліги – як у чоловіків, так і у жінок. Раніше було так: представник клубу розмовляв з тренером – і тренер не заперечував проти переходу гравця, аби тільки баскетболіст виступав у Суперлізі.  Тепер якщо гравець потрібен клубу, необхідну суму (у гривнях) клуб перераховує на рахунок ФБУ, а федерація у свою чергу стежить за тим, щоб ці гроші потрапили на рахунок тренера. Якщо є суперечності між кількома тренерами за гравця – комісія ФБУ з розгляду питань щодо сплати компенсаційних внесків вирішує, в яких пропорціях якому тренеру треба виплатити компенсацію. На сьогоднішній день уже вирішено питання компенсаційних виплат для тренерів семи гравців (чоловіків та жінок), що отримали першу реєстрацію в командах Суперліги і Вищої ліги у поточному сезоні. Повторюю: кожна перша реєстрація гравця в команді Суперліги або Вищій лізі можлива тільки при перерахуванні до ФБУ грошей для тренера, що підготував цього гравця. Без компенсаційних виплат гравця не буде допущено до змагань за команду професійного клубу. Цей закон діє до досягнення гравцем 21 року.
 
 
- Як бути із клубами, які самі виховали гравців Суперліги, наприклад, є такі структури як Хімік, Дніпро, Черкаські Мавпи, вищолігові Рівне і Маріуполь, жіночі Чайка й ІнтерХім, які значною мірою наповнюються власними вихованцями, чи не вийде так,  що гроші будуть перекладатися із правої кишені у ліву?
- Клуби, які самі виховали свій резерв, не повинні сплачувати ще і компенсаційні виплати за підготовку своїх гравців, - це очевидно, адже тренер, який виховав гравця знаходився у клубі, отримував зарплатню, можливо, ще деякі заохочення, словом,  забезпечувався клубом і використовував його матеріально-технічну базу. Якщо цей клуб запросить до себе гравця «з боку» - то слід буде розраховуватися на загальних засадах. Крім того, якщо клуб має команду в Першій лізі, він має право отримати компенсацію за підготовку гравця до іншого клубу, адже роки підготовки гравця в Першій лізі тепер зараховуються як роки підготовки в ДЮСШ. Уся сума компенсації за підготовку гравця ділиться навпіл: 50 % тренеру та 50 % дитячий школі або клубу, де починав займатися баскетболіст.
 
 
- Є ще одне доволі проблемне питання, важливо, щоб грошове заохочення нараховувалося тій людині, якій воно належить за законом, а не іншому тренеру?
- Компенсація сплачується не першому тренеру, не будь-якому іншому тренеру, а саме тому, який підготував гравця до команди Суперліги або Вищої ліги. Повторюю: якщо є суперечності – вирішує комісія.
 
- Розкажіть трішки більше про механізм перерахування коштів? Звідки вони мають з’явитися на рахунку тренера?
- Клуб перераховує на рахунок ФБУ, комісія вирішує, якому тренеру належить виплата, передає протокол засідання до Директорату чемпіонату для контролю та оформлення документів, бухгалтерія ФБУ отримає протокол засідання та документи тренера і перераховує гроші тренеру. Усе просто – тепер ФБУ контролює отримання тренером компенсації за підготовку гравця.
 
 
- Чи не буде це причиною від’їзду перспективних гравців за кордон, адже вітчизняний клуб, наприклад, не захоче укладати професійний контракт із молодим гравцем, через додаткові витрати на виплати і гравець знайде собі варіант працевлаштування за кордоном, адже закордонний клуб таких зобов’язань не матиме?
Кожeн громадянин України має право виїхати за кордон, вчитися, працювати, грати в баскетбол, але в офіційних змаганнях прийняти участь можливо тільки при виконанні  правил ФІБА. Кожний міжнародний перехід гравця, в т.ч. гравця, що не досягнув 18-річчя, контролює ФІБА. Умова одна: є контракт чи немає контракту у гравця з клубом. Якщо гравцю немає 18 років і він бажає грати десь закордоном, його не зупинить ніщо, крім контракту. Перші кроки вже зроблені – про них розповів Андрій Подковиров. Крім того, юридичний департамент ФБУ розробив проект контракту клубу з батьками неповнолітнього гравця: наявність контракту допоможе клубу затримати гравця в Україні або мати право на отримання компенсації за підготовку гравця від  закордонного клубу. Це також вирішують у ФІБА – відповідність контракту міжнародним правилам та суму компенсації. Додам, що ФІБА дає дозвіл на перехід неповнолітнього гравця не більш ніж 10 особам за календарний рік – хлопців і дівчат. Такої кількості молодих гравців від нас не виїжджає. Так що дитячі тренери зараз значно краще захищені ніж раніше і компенсаційні виплати, і стипендії це лише початок.
Новини по темі
Айнарс Багатскіс: Те, через що пройшли українці, має стати фундаментом спортивної агресії у матчах збірної
Збірні 23.05.2022
Айнарс Багатскіс: Те, через що пройшли українці, має стати фундаментом спортивної агресії у матчах збірної
Головний тренер чоловічої збірної України розповів про підготовку до матчів з Грузією та Іспанією
Володимир Драбіковський: Матч з Іспанією, як і раніше, ми готуємо у Києві
Збірні 13.02.2022
Володимир Драбіковський: Матч з Іспанією, як і раніше, ми готуємо у Києві
Генеральний секретар ФБУ прокоментував фейки щодо можливого переносу матчу проти Іспанії
Дмитро Забірченко: Наше завдання – підійти до Єврочеленджера у найкращих кондиціях
Збірні 24.07.2021
Дмитро Забірченко: Наше завдання – підійти до Єврочеленджера у найкращих кондиціях
Головний тренер чоловічої збірної України U-18 розповів про підготовку до серпневого турніру
Теми сьогоднішнього Overtime: профспілка баскетболістів, визначення перших учасників Олімпіади і звісно українські клуби у Євро Кубку
Збірні 02.11.2019
Теми сьогоднішнього Overtime: профспілка баскетболістів, визначення перших учасників Олімпіади і звісно українські клуби у Євро Кубку
У Overtime: В’ячеслав Кравцов, Юрій Щербак , а також на прямому зв’язку Артем Ковальов і команда Університету ім. В.Стефаника, на студентському Чемпіонаті світу
Overtime. Усе про Амстердам, Мінськ і київський трнір на Троїцькій площі
Збірні 29.06.2019
Overtime. Усе про Амстердам, Мінськ і київський трнір на Троїцькій площі
До початку кваліфікації на Чемпіонат Європи з баскетболу 3х3 лишаються лічені години, усе найцікавіше про цей турнір в Overtime
Виконком ФБУ затвердив тренерський склад збірних України
Збірні 11.12.2018
Виконком ФБУ затвердив тренерський склад збірних України
11 збірних з баскетболу 5х5, 6 збірних з баскетболу 3х3 отримали своїх наставників
Володимир Герун: Усі розуміють, що збірній потрібні перемоги!
Збірні 30.08.2018
Володимир Герун: Усі розуміють, що збірній потрібні перемоги!
Молодий бігмен збірної України поділився своїми очікуваннями від історичного матчу з Іспанією
Матч Україна – Іспанія прийме столичний Палац спорту
Збірні 24.07.2018
Матч Україна – Іспанія прийме столичний Палац спорту
Україна та Іспанія зіграють у Києві
Дві збірні України візьмуть участь у молодіжному чемпіонаті світу з баскетболу 3х3
Збірні 19.07.2018
Дві збірні України візьмуть участь у молодіжному чемпіонаті світу з баскетболу 3х3
Спеціальне запрошення на чемпіонат світу отримала жіноча молодіжна збірна України з баскетболу 3х3
До уваги тренерів!
Збірні 11.07.2018
До уваги тренерів!
У липні закінчується програма для отримання тренерської ліцензії, категорії "PRO"
Розклад матчів збірної України у другому раунді відбору на чемпіонат світу-2019
Збірні 02.07.2018
Розклад матчів збірної України у другому раунді відбору на чемпіонат світу-2019
Чоловіча національна команда розпочне наступний етап матчем з Іспанією
Ажіотаж навколо гри. До матчу Україна – Латвія написали пісню
Збірні 25.06.2018
Ажіотаж навколо гри. До матчу Україна – Латвія написали пісню
1-го липня уся Україна має бути у київському Палаці Спорту!
Збірна України поступилася з найрезультативнішим гравцем кваліфікації у складі
Збірні 25.06.2018
Збірна України поступилася з найрезультативнішим гравцем кваліфікації у складі
Наш Станіслав Тимофеєнко став кращим снайпером турніру в Андоррі
Матчі збірної України проти Туреччини та Латвії покаже Хsport
Збірні 24.06.2018
Матчі збірної України проти Туреччини та Латвії покаже Хsport
Хsport, ФБУ та FIBA підписали тристоронню угоду
Святослав Михайлюк: це честь грати за Лейкерс
Збірні 23.06.2018
Святослав Михайлюк: це честь грати за Лейкерс
Український захисник дав ексклюзивний коментар після драфту НБА