Всі категорії новин
Сергій Чебишев: Харківські Соколи налаштовані не тільки чіплятись за плей-оф, а бути там

Сергій Чебишев: Харківські Соколи налаштовані не тільки чіплятись за плей-оф, а бути там

За декілька днів до початку підготовки до нового сезону у Суперлізі Парі-Матч прес-служба Харківських Соколів поспілкувалась з президентом клубу Сергієм Чебишевим і дізналась про процес формування нової команди та плани на майбутнє. 

Читайте: Харківські Соколи оприлюднили плани участі в передсезонних турнірах

- Сергіє Станіславовичу, у порівнянні з минулим роком, коли ви дебютували у Суперлізі, чим відрізняється підготовка до вже другого сезону Харківських Соколів в елітному баскетбольному дивізіоні?
- Так, звісно. Цьогоріч ми підійшли більш серйозно до процесу селекції, в першу чергу це пов'язано з вибором українців. Не секрет, що на ринку вільних агентів українців мало, і часто цінник на них завищений. 

Перш за все, я задоволений тим, що ми зберегли нашого капітана Ігоря Бояркіна. У минулому році у нього були як хороші матчі, так і погані, але за рахунок своїх бійцівських якостей він – лідер команди і веде її вперед. 

Також ми раді, що нам вдалося зберегти молодого, талановитого гравця Антона Мусієнка. Минулий сезон у нього був скоріш «пристрілювальним», в цьому ми розраховуємо на нього, як на одного з лідерів команди. Він харків'янин, швидкий гравець, вміє захищатися, у нього хороший силовий прохід. 

Безумовно, ми раді і нашим новим придбанням. Нарешті повернувся до рідного міста досвідчений Ігор Чумаков. Віримо, що перед рідними вболівальниками у нього «відкриється друге дихання». 

Тобто ми маємо трійку гравців-харків'ян. Ігоря я вже вважаю теж харків'янином. До нього в нас додався квартет гравців з Дніпра. До добре знайомого нам Олександра Тарасенка, від якого, до речі, ми теж чекаємо сплеску, приєдналися Ілля Нємцу, Володимир Шевченко та Олександр Місяць. 

Гра Іллі на мене склала враження минулого сезону. Він атлет, завжди заряджений на боротьбу, входить до збірної 3х3. Окрім цього він дуже приємний та інтелігентний молодий чоловік. Ми дуже сподіваємось на нього, домовились з ним, що будемо довіряти йому час на майданчику. І, відверто кажучи, Нємцу єдиний баскетболіст у «Соколах», з яким ми підписали контракт за схемою 1+1. 

Олександра Місяця я пам’ятаю давно. І для мене останній рік в Прометеї, який він просидів на лавці запасних дуже вибивається з лінії його кар’єри. В нього гарна антропометрія, чудові баскетбольні якості, добрий кидок. Ми вирішили дати хлопцю шанс повернути собі впевненість та віднайти себе на паркеті у новій команді, де йому довіряють. 

Володимир Шевченко завжди був на серйозних ролях майже в кожній команді, де він грав. І я впевнений, що він буде важливим механізмом і в Соколах. 

Взагалі, треба відмітити, що в нашій команді зібралась четвірка з Дніпра, яка пройшла фундаментальну школу, що вже 30 років виховує гравців найвищого класу. Це тей рівень роботи з дітьми, до якого нам у Харкові ще треба рости і рости. І маючи таку прекрасну базу і досвід минулих клубів, я чекаю, що всі ці хлопці засяють по-новому у Харкові. 

Ще в нас зараз на перегляді двоє молодих. Проте про них ще зарано робити якісь висновки. 

- Чи були гравці, з якими домовитись не вдалося? 
- Ми з самого початку позиціонували себе саме як харківська команда. Тому перед цим сезоном ми хотіли укріпити склад харків’янами. Дмитро Глєбов, Володимир Конєв, Антон Рочняк та Роман Козлов – з усіма цими гравцями ми вели перемовини, проте з жодним з них, з різних причин нам не вдалось домовитись. На жаль… Ви лише уявіть, яка команда могла б у нас бути? З Чумаковим, Бояркіним, Мусієнком та вищеназваними хлопцями… 

- Ви вважаєте, що цьогорічний склад сильніший за минулорічний?
- Мені подобається, що ми змогли укомплектувати українцями всі лінії, додатково кожну лінію ще підсилять іноземці. На даний момент, команда готова, в ній немає «пасажирів». Будемо сподіватися, що ми врахували помилки минулого сезону і нам вдасться уникнути провалу на старті, з якого ми дуже довго не могли вибратися, як це було в минулоріч.

- Те, що задоволені комплектацією команди, зрозуміло. Друге питання, чи всі ці гравці підписувались зі згоди головного тренера Олега Манойленка? Саме йому ви вирішили довірити крісло головного тренера? 
- Звісно, з ним узгоджувалася кожна кандидатура. Частина гравців – були його креатурами, по решті з ним радилися і узгоджували. Він давав добро на кожного гравця. Наскільки якісно ми разом обрали гравців – покаже час.

- На даний момент до головного тренера повна довіра?
- Так, безумовно. Насправді рішення залишити Олега головним тренером далося непросто. Звісно, я розумію, що йому не вистачає досвіду матчів в Суперлізі в якості головного тренера, але при прийнятті цього рішення я брав до уваги, що він заслужив це призначення. Ми повинні дати йому шанс продемонструвати всі свої якості. Чи скористається він цим шансом чи ні - це вже інше питання. 

У нас були інші варіанти, але все-таки ми зупинилися на кандидатурі Олега Манойленка. Безумовно, впоратися одному йому б було дуже важко, особливо враховуючи наявність у складі досвідчених іноземців, тому тренерський штаб доповнить відомий харківський екс-баскетболіст і тренер Володимир Чурсін. Людина, яка багато попрацювала і в клубному баскетболі, і зі збірними різних вікових категорій. Сподіваємося, що цей тренерський тандем, поєднання досвіду та молодості допоможе команді дати той результат, на який ми всі сподіваємося.

Крім цього, Володимир Чурсін стояв біля витоків створення академії Черкаських Мавп. Це людина, яка знає, як має працювати дитячий баскетбол. І в нас на нього велика надія, тому що в на с є плани на реорганізацію дитячого баскетболу у Харкові. Він розуміє, як налагодити роботу з вчителями фізкультури і не проґавити ще зовсім юного таланта. Ми впевнені, що Володимир Борисович допоможе нам закласти перші цеглини цього великого проекту. 

- З українцями ми розібралися. Розкажіть докладніше, як підбирали легіонерів? Діяли за класичною схемою: перший – третій – п’ятий? 
- В першу чергу, виходили з тих позицій, які нам потрібно посилювати. Досвід минулого року показав, що наявність такого класичного центрового, як Джин Тіг, з одного боку, дозволяє йому набирати багато очок і фолів на собі, з іншого боку, робить командою залежною від одного гравця Тож за рахунок його низької швидкості команда грала повільно, доводилося грати в позиційному нападі, на це не завжди вистачало сил. 

В цьому році ми вирішили, що наш склад повинен бути легким, швидким. Це був одним з основних факторів вибору іноземних гравців. Я пам'ятаю Ларона Денді за виступами в українській Суперлізі, тоді він ще був молодим гравцем. Зараз це зовсім інший гравець. Він набрався досвіду, виступаючи в сильних європейських чемпіонатах і в Лізі Чемпіонів ФІБА. Він має швидкість, і я дуже сподіваюся, що він нам допоможе.

Те ж стосується і двох інших гравців: Графа й Боггза. В Деджуані Графі сподобалося швидке прийняття рішень, для розігруючого це дуже важливо: пас, кидок або прохід.

У Брендона Боггза сподобалась зарядженість на кільце, на прохід, на забивання м'ячів зверху, з фолом… У нього вибуховий характер, може повести команду за собою, так само є бажання грати для глядачів, це дуже важливо для нас. Також, як виявилося, ці хлопці давно один одного знають, це ще один плюс. У минулому сезоні у нас були з цим проблеми, коли були іноземці, різні за характером, за віком, не було єдиного колективу, як на майданчику, так і поза ним.

- Якщо вже ви торкнулися питання глядачів, чи є якась інформація щодо можливого допуску глядачів на матчі в Суперлізі?
- Поки на це питання відповіді немає. Ситуація розвивається динамічно, на жаль, не в кращу сторону. Федерація буде вирішувати це питання після консультацій з Міністерством охорони здоров'я. Нам би дуже хотілося, щоб ситуація вирішилася в позитивну сторону, тому що я не уявляю, як ми будемо грати без глядачів. В першу чергу, ми граємо для них, для наших уболівальників. Ми кожного знаємо в обличчя, по імені, наша армія вболівальників зростає з кожним матчем. Баскетбольне ком'юніті Харкова розширюється, все більше дітей приходить в баскетбольні школи. Ми, звичайно, мріємо побачити заповнені трибуни Палацу Спорту Локомотив. Але нам залишається тільки чекати. 

- Чи повністю завершена комплектація команди? 
В цілому, так. На 99% ми сформували склад на сезон. Не дай бог, щось станеться з кимось під час підготовки до сезону або нам підвернеться цікавий варіант за адекватну ціну, звичайно ми його розглянемо. Однак на сьогодні ми завершили. 

- Як би ви озвучили плани команди на сезон? 
- Я буквально вчора прочитав прогноз на майбутній сезон Суперліги на одному з баскетбольних сайтів. Звісно після того, як минулого року ми здобули лише чотири перемоги, ми і не можемо претендувати на якісь високі місця в цьому рейтингу команд. Однак я навіть радий, що від нас не очікують забагато. Ми розуміємо, що ми не на одному рівні з лідерами, ані за фінансами, ані за складом, проте нерви псувати та боротись у кожному матчі ми обіцяємо. Соколи налаштовані не тільки чіплятись за плей-оф, ми налаштовані там бути. І не потрапляння туди для нас буде провалом!

Новини по темі
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Суперліга 24.04.2024
Володимир Конєв — найкращий форвард сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Суперліга 24.04.2024
Максим Закурдаєв — найкращий захисник сезону в Суперлізі Favbet
Гравець Дніпра отримав індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Суперліга 24.04.2024
Друге чемпіонство Дніпра: фотогалерея церемонії нагородження
Команда Володимира Коваля виграла фінальну серію у БК Рівне
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Суперліга 24.04.2024
Елайджа Джойнер – найкращий легіонер сезону Суперліги Favbet
Американський захисник Рівного отримав індивідуальну нагороду.
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Суперліга 24.04.2024
Станіслав Тимофеєнко — MVP сезону в Суперлізі Favbet
Бігмен Дніпра отримав головну індивідуальну нагороду за підсумком сезону
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Суперліга 24.04.2024
Дніпро переміг Рівне в другому матчі фіналу та став новим чемпіоном України
Команда Володимира Коваля виграла чемпіонську серію Суперліги Favbet
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Відео 24.04.2024
Рівне-ОШВСМ – Дніпро: відео другого матчу золотої серії Суперліги Favbet
Дивіться другу гру протистояння за перше місце
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Суперліга 24.04.2024
Максим Закурдаєв: В Рівному зал маленький, буде дуже гучно, але ми готувалися до цього
Захисник Дніпра дав коментар перед другим матчем фінальної серії
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Суперліга 24.04.2024
Київ-Баскет встановив два рекорди сезону в переможному матчі з Черкаськими Мавпами
Кияни повторили рекорд за очками в половині матчу і встановили новий рекорд за кількістю триочкових.
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Суперліга 23.04.2024
Бронза для Київ-Баскета — емоції та церемонія нагородження: фотогалерея
Столична команда завоювала медалі за підсумком сезону 2023/24
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи в серії за бронзу: відео коментарів після гри
Відео 23.04.2024
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи в серії за бронзу: відео коментарів після гри
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою киян
Вадима Заплотинського визнано найкращим гравцем захисного плану сезону Суперліги
Суперліга 23.04.2024
Вадима Заплотинського визнано найкращим гравцем захисного плану сезону Суперліги
Лідер Київ-Баскету допоміг столичному клубу завоювати бронзу
Андрій Агафонов — найкращий центровий сезону Суперліги Favbet
Суперліга 23.04.2024
Андрій Агафонов — найкращий центровий сезону Суперліги Favbet
Бігмен Черкаських Мавп отримав індивідуальну нагороду
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи та завоював бронзу Суперліги Favbet
Суперліга 23.04.2024
Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи та завоював бронзу Суперліги Favbet
Команда Дмитра Забірченка виграла обидва матчі серії
Дніпро обіграв Рівне і вийшов вперед в фінальній серії: хайлайти Суперліги Favbet 20 квітня
Суперліга 21.04.2024
Дніпро обіграв Рівне і вийшов вперед в фінальній серії: хайлайти Суперліги Favbet 20 квітня
Дивіться кращі моменти першого матчу фінальної серії Дніпро - Рівне-ОШВСМ
Дніпро отримав лідерство в фіналі з БК Рівне: відео коментарів після гри
Відео 20.04.2024
Дніпро отримав лідерство в фіналі з БК Рівне: відео коментарів після гри
Гравці та тренери команд — про матч, який завершився перемогою господарів