Всі категорії новин
Сергій Ліщук: Я для цього і повернувся в Україну, щоб розбудовувати в моїй країні улюблену справу

Сергій Ліщук: Я для цього і повернувся в Україну, щоб розбудовувати в моїй країні улюблену справу

Видатний український баскетболіст Сергій Ліщук під час нещодавнього Конгресу Федерації баскетболу України був обраний віце-президентом ФБУ з напрямку розвитку дитячого баскетболу.

Ліщук є засновником дитячої академії баскетболу в Рівному, а також очолив спортивну школу олімпійського резерву, але тепер перед ним постає завдання розвитку дитячого баскетболу у всеукраїнському масштабі. Про своє призначення та плани Сергій Ліщук розповів в інтерв’ю прес-службі ФБУ.

- Хочеться сказати, що хоча дитячий баскетбол – не щось нове для мене, але все одно це виклик. Одне діло це все робити на регіональному рівні, на рівні області, а інше – у всеукраїнському масштабі.  Для мене, чесно кажучи, було дещо несподівано, що мене призначили на посаду віце-президента ФБУ в цьому напряму.

Але є певне бачення, розуміння, як це розвивати. Перше, що хочеться зробити – це ознайомитись зі станом дитячого баскетболу в країні. Нажаль, зараз склалась така ситуація, що багато дітей і тренерів повиїздили закордон. Треба проаналізувати те, що в нас залишилось, щоб залишити найкраще, що в нас є. А далі планую налагодити співпрацю з моїми друзями у Валенсії, з країн Балтики. Хочу подивитись, як вони там працюють і зробити такий мікс з наших напрацювань, досвіду і їх бачення розвитку.

- У Вас великий досвід гри в Іспанії, яка за підсумком цього літа домінує в європейському молодіжному баскетболі. Ймовірно, під час кар’єри Ви не звертали увагу на роботу з дітьми там, але можливо є розуміння, що ми звідти могли би взяти для українського дитячого баскетболу?

- Так, є багато друзів, які теж завершили кар’єру і зараз працюють в напрямку роботи з дітьми. Що стосується Іспанії, то дійсно під час кар’єри я не звертав на це уваги, але останніми роками ми багато спілкуємось на цю тему, тим більше моя дочка тренується в дитячій академії Валенсії.

Я виїздив з ними на турніри і деякі моменти для себе відмітив. Наприклад, дитяча група грає на менше кільце, ніж 3,05 метрів. Це зроблено для того, щоб дитині не ламати кидок. Це цікава задумка. Я розумію, що в Україні це важко буде запровадити, тим не менш…

Ще момент, коли команди грають між собою і рахунок стає більше 20 чи 30 очок, то далі команди дограють без введення рахунку. Щоб не травмувати психіку дітей. Є деякі інші цікаві моменти, які хотілось би спробувати запровадити у нас.

Я планую після Нового року поїхати в Іспанію, поспілкуватись з місцевими тренерами, Федерацією розібратись з деталями. Роботи дуже багато і потрібно трохи часу.

- Як Ви вже сказали, багато дітей зараз виїхали з України. Зрозуміло, що Ви на цю ситуацію не можете вплинути, але можливо є думки, як їх повернути назад?

- Формула насправді проста – треба закінчення війни, встановлення в України миру та спокою і я думаю, що відсотків 70-80 повернуться. Суджу по собі, тому що в мене була можливість залишитись працювати в Іспанії, але мене тягнуло додому. Закордоном гарні умови, але все одно хочеться додому. Дуже мало людей з кола мого спілкування, хто повністю задоволений життям закордоном. Моє переконання, що як тільки в нас все нормалізується і буде тотальна відбудова країни, в тому числі спортивної інфраструктури, всі почнуть повертатись. Звичайно, буде якийсь перехідний період 2-3 роки, але думаю, що більшість повернеться.

- Важливе питання того, хто дітей буде тренувати. Чи є в планах навчання наших дитячих тренерів?

Звичайно, є певні ідеї запрошення іноземних тренерів, проведення семінарів, обміну досвідом. І навпаки, групи зацікавлених тренерів можна вивозити на практику в країни Балтики, Іспанію. Будемо дивитись на наші можливості. Думаю, що після закінчення війни іноземним спеціалістам буде цікаво приїхати до нас,подивитись, допомогти. Після війни ми будемо ближче до Європи і я думаю, люди будуть відгукуватись на наші запрошення, будуть приїздити для допомаги. Я переконаний в цьому. Є відчуття, що нам будуть допомагати не лише в розбудові країни, а й в таких моментах, як співпраця між федераціями, клубами.

- Є сподівання, що при відбудові країни після війни питання відбудови інфраструктури для дитячого баскетболу не буде забуте?

- Ще до війни це питання було актуальним, а зараз тим більше. Є спілкування з Міністром молоді та спорту, а зараз ще й очільником НОКу Вадимом Гутцайтом, є велике бажання до відбудови українського баскетболу у президента ФБУ - Михайла Бродського. До війни були зустрічі з президентом країни - Володимиром Зеленським. Є чітке розуміння, що люди розуміють, що спорт загалом і баскетбол зокрема – це важлива ланка життєдіяльності країни і на неї звертається увага. І я впевнений, що в питаннях відбудови країни буде закладатись питання і відбудови спортивної інфраструктури, дитячих залів.

Після нашої перемоги будемо зустрічатись керівництвом Федерації баскетболу з керівництвом країни для того, щоб прийняти етап Кубку світу чи чемпіонат Європи. Це так само дасть поштовх для розвитку нашої улюбленої гри. Нам лише потрібно по швидше закінчити цю війну і я думаю, що у нас буде світле майбутнє. Я для цього сюди і повернувся, щоб розбудовувати в моїй країні мою улюблену справу.

- Останнє питання про цей сезон ВЮБЛ. Вже є регламент, але поки нема подробиць першого етапу, який пройде в межах областей. Чи є розуміння, яким буде цей чемпіонат?

- Перш за все хочеться подякувати ЗСУ, що ми проведемо сезон ВЮБЛ. Завдяки хлопцям і дівчатам, які боронять нашу країну, ми можемо жити в нашій країн і більш-менш відчувати себе спокійно. Вони роблять велику справу і честь їм і хвала, і вічна пам'ять героям, які полягли за нашу країну.

Поки що я не докладав зусиль до старту цього сезону, тому що лише нещодавно отримав призначення. Трішки потрібно часу, щоб зрозуміти стан справ в регіонах, можливості обласних федерацій. У нас в Рівненській області теж ще є достатньо питань щодо проведення чемпіонату в цьому сезоні. Дуже добре, що дозволили проведення дитячих змагань, але зараз будемо зустрічатись з місцевою владою, щоб вони посприяли нам в проведенні змагань.

Питань достатньо, але дуже добре, що запустився дорослий чемпіонат, що запускається дитячий. Баскетбол має жити, не треба зупинятись, треба працювати, щоб країна жила повноцінним життям.

Новини по темі
Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL
Українська команда успішно виступила на турнірі в Литві
Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження! Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження!
Сьогодні свій День народження відзначає президент ФБУ Михайло Бродський.
Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк
Не стало засновника Пульсара та баскетбольної школи Рівненщини
Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм! Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм!
Легендарний український баскетболіст святкує 60-річчя
Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського
Генеральний секретар ФБУ святкує 65-ювілей
Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун
Вадим Гладун пішов з життя на 87 році життя після сердцевого нападу
Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого
Юні українські баскетболісти стали жертвами озброєного нападу в Німеччині
Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги
БК Старий Луцьк-Університет та друзі клубу збирали кошти для ЗСУ
Артем Козаченко помер у лікарні Артем Козаченко помер у лікарні
18-річний український баскетболіст став другою жертвою нападу
ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко
Федерація баскетболу України висловлює свою щиросердну подяку Марсіну Хансену та школі ART GIANTS DŨSSELDORF
Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм
Генеральний секретар Федерації баскетболу України рішення щодо жорсткого покарання гравців, які без поважної причини не прибудуть у розташування збірної.
Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода
На 77 році життя не стало легендарного українського баскетболіста.
Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону
Борис Завацький на початку 2000-х грав у Вищій лізі за харківський Політехнік, а в 1999 році ставав чемпіоном України з баскетболу 3х3, а днями повернувся з полону, в якому перебував 21 місяць.
А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні
Міністерство молоді та спорту України працює над тим, щоб якомога більше людей в Україні займалися спортом.
Баскетбольний календар 2024: головні події року Баскетбольний календар 2024: головні події року
Розповідаємо, коли заплановані головні баскетбольні події року
Головні моменти баскетбольного 2023 року Головні моменти баскетбольного 2023 року
Згадуємо разом, яким нам запам’ятається рік, що минає.
З Новим роком! З Новим роком!
Сподіваємось, 2024-й подарує найголовніше - перемогу і мир.
П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись
Підбірка баскетбольних матчів в українському баскетболі за 2023 рік, які варто переглянути ще раз в очікуванні нових яскравих емоцій
Віктор Кобзистий загинув у Львові внаслідок ракетного обстрілу Віктор Кобзистий загинув у Львові внаслідок ракетного обстрілу
Під час ракетної атаки по Львову загинув екс-гравець збірної України та відомий тренер