Всі категорії новин
Срджан Радулович: Успіх у матчі з Францією – найсолодша перемога в моїй кар'єрі

Срджан Радулович: Успіх у матчі з Францією – найсолодша перемога в моїй кар'єрі

Головний тренер жіночої збірної України та Будівельника Срджан Радулович в інтерв'ю клубній пресслужбі підбив підсумки року, що минає.

Читайте: Срджан Радулович: Якщо можна налаштувати збірну України на перемогу над Францією, чому Будівельник не може виграти у Прометея?

- Збірна України виграла два стартові поєдинки відбору на наступний ЄвроБаскет. Перед яким із матчів було складніше налаштовувати команду: перед дуже сильною Францією чи Фінляндією, коли, можливо, була моральна втома після першої гри?

- Коли ти граєш проти такої сильної команди, як Франція, налаштувати команду – складний процес. Баскетболістки мають вірити в перемогу, в те, що вони можуть виграти. І вони вірили. Вони грали, як команда, у цій грі дали максимум як фізично, так і емоційно.

Потім матч із Фінляндією. Напередодні дівчата і фізично, і морально втомилися. Я так боявся цієї другої гри, просто тому, що гравці віддали максимум у першому поєдинку лише два дні тому. Але мої побоювання виявилися марними, дівчата знову зіграли на максимумі та професійно. Попри те, що була дуже складна гра, перемогли. Два різних матчі, але, повірте, дуже складні і перший, і другий.

- Скажіть, будь ласка, чи я права, що в жіночому баскетболі не так складно поставити гру, як налаштувати психологічно?

- Якщо порівнювати чоловічий та жіночий баскетбол, то різниця стає все меншою і меншою. Жіночий баскетбол робить неймовірний прогрес. Є баскетболістки, які могли б грати і в чоловічому баскетболі. Дівчата – професіонали, і вони мають професійно ставитися до будь-якого завдання.

- Тобто немає таких моментів, коли ви думаєте "От з чоловіками було б простіше знайти спільну мову"?

- Є свої плюси та мінуси. Є мінуси в чоловічому баскетболі, є плюси у жіночому. Однозначно не можна сказати. Зрештою – це той самий баскетбол. Але я можу зауважити, що, безумовно, жінкам набагато складніше займатися професійним спортом з низки об'єктивних причин. Тому я ставлюся з величезною повагою до дівчат, котрі професійно займаються будь-якими видами спорту.

- Яку з ліній збірної України ви підсилили би, додали ротації, якби мали можливість?

- Позиції 1 та 5.

- І звідси логічно витікає запитання – чи можлива поява у збірній натуралізованого гравця?

-Я це і мав на увазі. Сподіваюся, це буде натуралізований гравець. Він потрібен збірній, якщо хочемо високих результатів. Ви бачите, що чимало європейських збірних мають натуралізованих гравців. У нас є можливість подивитися на іноземок та прийняти правильне рішення. Це має бути гравець топ-рівня.

- Знаю, що вболівальники під час трансляцій жіночої Суперліги писали, що були б не проти побачити у збірній України баскетболістку «Будівельника» Крістен Споляр. Вона була б корисною для збірної?

- Споляр - супер-гравець. Вона дуже професійно ставиться до кожного тренування, до кожної гри. Я дуже задоволений тим, як вона грає в «Будівельнику». Але зараз ще рано говорити з приводу Крістен у національній збірній. Є інші варіанти. Всі ці варіанти треба дуже акуратно розглядати і виважено ухвалювати рішення.

- Є ще нюанс, що команди Суперліги переважно не такого високого рівня, як національні збірні, з якими ми гратимемо. Чи важко побачити справжній рівень гравця у матчах із суперниками не такого високого рівня?

- Тренер може побачити потенціал гравця навіть на тренуванні. Крім того, у чемпіонаті України є три сильні команди – «Будівельник», «Прометей» та «Київ-Баскет». В іграх між ними також можна побачити, на що здатний той чи інший гравець. Коли є велике навантаження і в захисті, і в нападі, тоді тренер може побачити, який максимум цього гравця.

- Перемога над збірною Франції – найбільша сенсація в українському баскетболі 2021 року. Ви здивували вболівальників та навіть експертів. А хтось зміг здивувати вас? Маю на увазі хтось із гравців збірної своєю грою у двох матчах відбору? Так, ви їх готували до ігор. Але, можливо, хтось із дівчат зіграв так, що здивував навіть вас?

- Мені складно виділити когось. Але назву Аліну Ягупову, яка є топ-гравцем. На мою думку, вона найкраща баскетболістка світу. Вона дуже професійно ставиться до справи, справжній капітан команди. Однак ми перемогли Францію як команда. За це я дуже вдячний дівчатам. Вони показали командний дух. Вони показали, як треба боротися за прапор України. Особливо зараз у ці складні часи, які переживає країна.

- Ви сказали, Аліна Ягупова – найкраща баскетболістка у світі, вірно?

- Так. Дивіться, у мене був досвід роботи із найсильнішими гравцями світу. Лорен Джексон, Сільвія Фаулз, багато європейських баскетболісток. Повірте, такого гравця як Аліна немає. Вона топ і фізично, і дуже добре розуміє баскетбол, дуже великий талант. На даний момент – це найкраща баскетболістка світу без конкуренції.

- Поставлю вам запитання, яке хвилює ймовірно не тільки мене, а й багатьох уболівальників. Як довго Аліна ще гратиме на такому космічному рівні? Ви розумієте, чому запитую. Адже хочеться бачити участь та перемоги збірної України на чемпіонатах Європи, світу.

- Вона може довго грати. Все залежить від фізичного стану, відсутності травм, реабілітації, правильного відновлення. Спортсмен щодня тренується чотири години, великі навантаження. Тому має значення відновлення.

Я ще хочу відзначити момент, який багато хто не розуміє. Так, Аліна – найкраща у світі, але баскетбол – це командний спорт. Одна Аліна не може обіграти Францію. Для цього ми маємо грати, як команда. І ми це зробили. Ви знаєте, що були ігри, у яких Ягупова набирала по 40 очок, але команда програвала. Результат приходить тоді, коли грає команда. Я радий, що дівчата почули мене, повірили мені, коли я казав їм, що ми можемо обіграти Францію. Це для мене велике задоволення. Найсолодша перемога на даний момент у моїй кар'єрі.

- Олеся Малашенко повернулася до чемпіонату Франції, де вона матиме менше ігрового часу, але виступатиме у сильніших турнірах. Ви, як тренер збірної, бачите у цьому більше плюсів чи мінусів?

- Я був такий радий, коли почув, що Малашенко повернулася до України. Адже грати проти баскетболістки такого рівня – це великий плюс для українських дівчат, для українського баскетболу. І я засмутився, що вона залишила чемпіонат України. Я завжди радітиму поверненню наших баскетболісток в Україну. Але бажаю Олесі лише всього найкращого у спортивній кар'єрі та в житті. Персонально це правильний вибір. Але засмучений я за український баскетбол, оскільки місцевий чемпіонат втратив такого сильного гравця.

- І останнє запитання. Давайте підіб'ємо загальні підсумки 2021 року для вас у збірній України. Наскільки ви задоволені цим роком вашої кар'єри?

- Повторюся, що успіх у матчі з Францією – найсолодша перемога поки що в моїй кар'єрі. Цього року професійно я дуже задоволений.

Новини по темі
Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА
Останні офіційні матчі збірна України провела у листопаді 2023 року.
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Гравчиня збірної України набрала 41 очко в матчі у Варшаві.
Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль
Гравчиня збірної України перебралась до чемпіонату Ізраїля
Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі
Українська захисниця допомогла команді здобути перемогу в Румунії
Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Новорічна анкета: Віта Горобець Новорічна анкета: Віта Горобець
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії
Гравчиня жіночої збірної змінила одного аутсайдера Серії А на іншого
Новорічна анкета: Вікторія Балабан Новорічна анкета: Вікторія Балабан
Привітання зі святами від гравчині збірної України
Аліна Ягупова залишає Чукурову Аліна Ягупова залишає Чукурову
Зірка збірної України продовжить кар'єру в іншому клубі
Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії
Розігруюча нашої національної команди — про другу гру кваліфікації
Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Україна - Португалія у відборі на чемпіонат Європи
Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Жіноча збірна України без перемог провела два матчі першого вікна відбору
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Відео 12.11.2023
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Дивіться матч жіночої національної збірної у кваліфікації на чемпіонат Європи-2025
Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним
Придбати благодійний квиток можуть абсолютно усі охочі
Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу
Захисниця збірної України — про матч відбору на Євробаскет-2025