Всі категорії новин
Старий Луцьк підбив підсумки сезону в Вищій лізі

Старий Луцьк підбив підсумки сезону в Вищій лізі

У жовтні минулого року стартував сезон у Вищій лізі України з баскетболу. Ще до початку чемпіонату, з огляду на кадровий потенціал команд, «вишку» 2019-2020 рр. називали однією із найсильніших за роки незалежності України. З кожним туром команди все частіше заглядали у турнірну таблицю, прогнозуючи своїх суперників у плеф-оф. Проте не так сталося, як гадалося. Життя внесло свої корективи і за спортивним принципом визначити найкращі команди змагань так і не вийшло.

Березень 2020 року став відправною точкою вимушених змін у світі спорту. Чемпіонати тимчасово призупинили, Євро-2020 з футболу та Олімпійські ігри – перенесли. Не стали виключенням і баскетбольні змагання в Україні. Зокрема, чемпіонати у Суперлізі та Вищій лізі достроково завершили.

З огляду на те, що змагання у Вищій лізі варто вважати завершеними, є сенс підсумувати сезон баскетбольного клубу «Старий Луцьк».

Продуктивні збори та напружений сезон

Перед стартом сезону команда Володимира Журжія зуміла закласти хороший «фундамент», провівши передсезонні збори. Баскетболісти працювали над фізичною формою, згодом напрацьовували і тактико-технічні навички. Доки левова частина команд Вищої ліги займалася пошуком коштів, тренувальних залів та вирішувала інші побутові питання, гравці «Старого Луцька» могли сконцентруватися лише на спортивній складовій. Всі фінансові та організаційні питання було вирішено керівництвом клубу на чолі із президентом Олексієм Мельником, віце-президентом Дмитром Чайковським та виконавчим директором Олександром Лукашуком. Допомогло і фінансове сприяння для клубу від Волинської обласної ради.

На початку зборів наставник команди Володимир Журжій заявив, що питання щодо нових гравців буде вирішуватися поступово. Тренерський штаб вирішив не ухвалювати поспішних рішень щодо підписання новачків, а насамперед перевірити тих гравців, які виступали за клуб у попередньому сезоні.

Зрештою, першим новобранцем команди став досвідчений Денис Тютюнник. Упродовж сезону до команди приєдналися Андрій Співак, Андрій Гуцалюк та Юрій Крамар. Тренери не приховували бажання підсилити склад кваліфікованим бігменом, але гравця для ротації підписувати не було потреби, а явного підсилення знайти не вдалося.

Зрештою, кадровий потенціал Старого Луцька і так виглядав досить непогано. Підтвердження цьому і слова головного тренера БК «Рівне» Михайла Переверзія, який зауважив, що за підбором гравців луцька команда точно не поступається рівнянам. Про це говорили й інші тренери та фахівці. Зрештою, підсиленням команди був задоволений головний тренер лучан Володимир Журжій. 

Регулярний розіграш Вищої ліги з перших матчів підтвердив те, що «хлопчиків для биття» тут точно не буде. Вже у першому турі дебютанти чемпіонату «ДіДіБао» із Кам’янця-Подільського зуміли «показати зуби» волинським хлопцям. Суперники обмінялися перемогами, що було доволі неочікуваним для багатьох вболівальників. Упродовж чемпіонату «прохідних» поєдинків у групі, фактично, не було.  «Старий Луцьк» довів, що може перемагати лідерів. Волиняни вигравали у «Тернополя», «Рівного» та дубля южненського «Хіміка».

Зважаючи на те, що тренери підводили гравців до піку форми на початок серії плей-оф, прикро, що так і не вдалося випробувати себе у вирішальних матчах. А надій на хороший результат були, зважаючи на кадровий потенціал, форму лідерів колективу, тактико-технічні навички гравців та інші фактори.

Зрештою, варто пам’ятати і успішний досвід «Старого Луцька» у серії плей-оф Першої ліги. Тоді луцька команда у матчах на вибування зуміла стати переможцями чемпіонату.  Як би там не було, «гадати на кавовій гущі» зараз не варто,  констатуємо факт: надії на хороший результат були. Є впевненість, що вони не розгубляться і до наступного сезону.

Прогрес молоді та зіграність основи

Наявність згуртованого колективу і хорошої конкуренції за місце в основному складі завжди стимулює розвиток та прогрес. Звісно, для цього ще потрібно мати мотивацію та прислуховуватися до порад тренерів. З огляду на те, що чемпіонат так і не дограли, про загальний прогрес команди в контексті конкретного місця у Вищій лізі говорити важко. Однак, є що аналізувати і без того.

Для початку згадаємо про фізичні кондиції гравців. Вже під кінець зборів і на старті чемпіонату було видно те, що баскетболісти «Старого Луцька» перебувають у хороших функціональних кондиціях. Це підтвердилося і впродовж чемпіонату.

Варто говорити і про прогрес гравців в контексті ігрових навичків та взаємодій. Звісно, про це краще можуть розповісти тренери, проте навіть неозброєним оком журналіста, людини, яка ніколи не займалася професійно баскетболом,  видно прогрес у порівнянні з минулим сезоном.

Чи не єдиним стримуючим фактором цього прогресу були травми та пошкодження, які не давали деяким гравцям проявити себе на всі 100%. Для прикладу, варто згадати лідера команди у попередньому сезоні Володимира Коцька, капітана й душу команди Едуарда Федчука або ж стабільного гравця основної «обойми» Петра Глушка. Перший грав з травмою, фактично, впродовж всього поточного сезону, а інші двоє пропустили низку матчів через пошкодження.

Отримували свій час і молоді гравці. Колись за часів «Волиньбаскета» таким чином до основи підпускали тих же Дейну, Глушка, Коцька та інших баскетболістів, які зараз є кістяком команди «Старий Луцьк».

У перспективі наступного сезону керівництво клубу говорить про команду дублерів для участі у Першій лізі. Це дасть можливість не просто додати двох досвідченіших гравців у заявку на матчі основної команди, а й доповнить баскетбольну вертикаль. До неї варто зарахувати дитячі групи, які тренують наставники клубу Володимир Журжій, Дмитро Чайковський та чинний гравець «Старого Луцька» Ілля Бедлінський, який розвивається як тренер. Ці діти та інші школярі мають можливість брати участь у чемпіонаті міста «Шабля». Вертикаль формує і студентська команда, яка грає в Аматорській баскетбольній лізі та Студентській баскетбольній лізі України. Наявність повноцінної такої вертикалі – один з пріоритетів керівництва та тренерів БК «Старий Луцьк».

Баскетбольний матч – повноцінний «івент»

Прогрес клубу не обмежився спортивною складовою. За три роки існування БК «Старий Луцьк» вболівальники звикли до того, що матчі їх улюбленців – це комплексне дійство, з танцями черлідерів, конкурсами, інтерактивом та іншими цікавинками.

У клубу з’явився запальний гімн, який написав екс-соліст гурту «Тартак» Олександр Положинський. Матчі та заходи клубу проводив професійний ведучий, шоумен Сергій Абрамчук. Над звуком працювали спеціалісти з компанії «Октава» та професійні діджеї. Настрій для публіки задавав маскот,  здійснювалася фото- та відеозйомка матчів.

При цьому, залучалися як кошти та ресурси спонсорів, так і баскетбольного клубу, зокрема, генерального спонсора компанії «Промбудсфера» в особі Олексія Мельника. Для прикладу, президент БК «Старий Луцьк» нагородив призом у 10 тисяч гривень колектив «Castle dance studio», який переміг у конкурсі талантів.

Коли були «вікна» між матчами, команда БК «Старий Луцьк» працювала над організацією інших дійств. Тут варто згадати новорічне «Свято баскетболу» для дітей.

Показовим фактом було те, що працівники клубу «набивали гулі» на власних помилках, але враховували їх та аналізували. Зрештою, вже у цьому сезоні матчі «Старого Луцька», без сумніву, були в ТОПі Вищої ліги за кількістю глядачів. Те ж саме стосується аудиторії, яка спостерігала за матчами клубу в Ютубі та на 12 каналі.

Вдячність владі та спонсорам

Варто відзначити постійний контакт між міською владою та баскетбольним клубом БК «Старий Луцьк». В.о. міського голови, секретар Луцькради Григорій Пустовіт, перший заступник міського голови Григорій Недопад, радник міського голови Ігор Поліщук – часті гості на поєдинках клубу. Значна роль у налагоджені такого контакту належить Олексію Веремійчику, надійному другу БК «Старий Луцьк-Університет», який трагічно загинув у жовтні минулого року.

Спостерігаючи за розвитком клубу та співпрацею із владою на контакт ішли представники бізнесу та різних організацій. Їх перераховувати у статті немає сенсу. На кожному дійстві, організованому «Старим Луцьком», називають тих, хто допомагає як матеріальними, так і іншими ресурсами. Загалом же клуб відкритий до пропозицій щодо взаємної співпраці.

Головним спонсором клубу та багатьох інших баскетбольних дійств у Луцьку є компанія «Промбудсфера» в особі Олексія Мельника, який є президентом БК «Старий Луцьк-Університет».Для гравців дуже важливо, що президент клубу не лише виконує всі зобов’язання, незважаючи на дострокове завершення чемпіонату, а й постійно комунікує з командою, підтримує її під час поєдинків. З огляду на досвід інших професійних спортивних клубів, коли президенти є такими собі «сірими кардиналами», яких ніхто з гравців не бачить вживу, постійний контакт Олексія Мельника та команди є дуже важливим. Зокрема, для морального стану та відчуття впевненості.

Баскетбольний клуб та університет – приклад якісної співпраці

Важливо згадати і про співпрацю клубу зі Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки. БК «Старий Луцьк» в своїй офіційній назві не дарма носить частку «Університет». Клуб і виш співпрацюють у плані організації спільних заходів, низка гравців клубу – студенти Лесиного вишу, а команда тренується в спортивних спорудах Університету.

Зважаючи на те, що в клубу ще немає дублюючого складу, ним, де факто, є студентська команда, яка виступає в Аматорській баскетбольній лізі Луцька та Студентській баскетбольній лізі України. Її тренером, до слова, є Петро Глушко – гравець «Старого Луцька», асистент та аспірант кафедри теорії фізичного виховання, фітнесу та рекреації СНУ імені Лесі Українки.

Клуб є стимулом для розвитку студентів вишу як у професійному плані, так і у педагогічному. Керівництво та викладачі Університету є частими гостями на матчах БК «Старий Луцьк».

Козир у домашніх матчах

Луцьк завжди славився своїми вболівальниками. Ще з часів «Волиньбаскета» на трибуни обласної ДЮСШ приходило чимало глядачів. Всього за три роки існування БК «Старий Луцьк» зумів сформувати навколо себе справжню «торсиду» вірних фанатів.

Особливо приємно, що люди, які вболівають за баскетболістів – не зібраний штучно натовп. Принциповою позицією клубу було згуртувати вболівальників, а не збирати їх силоміць. Таким чином протягом сезону в «Старого Луцька» з’явився фан-сектор з атрибутикою клубу, символікою та барабанами.

Гравці «Старого Луцька»  та тренери клубу у післяматчевих коментарях неодноразово дякували вболівальникам за підтримку. Домашні трибуни допомагали гравцям зібратися з силами та знаходити внутрішні резерви для позитивного результату.

 Надійні друзі – журналісти

Протягом сезону навколо баскетбольного клубу сформувалася справжня «коаліція» журналістів. Команда 12 каналу, медійники Олександр Зелінський(ІА «Волинські Новини») та Дмитро Кузнецов(ТРК «Аверс») стали членами великої баскетбольної родини «Старого Луцька», адже були присутні, фактично, на всіх матчах клубу.

До відвідування спортивних івентів від нашого клубу доєдналися і колеги із новостореного проєкту «Спорт. Район». Загалом же, засоби масової інформації Волині надавали інформаційну підтримку клубу, готуючи журналістські матеріли про «Старий Луцьк».

В інформаційній підтримці клубу допомагав кожен, хто поширював інформацію про «Старий Луцьк» в соціальних мережах, або хоча б розповідав про нього знайомим та друзям.

Перемоги – попереду!

В спорті дуже важливі три фундаментальні речі –  результат, розвиток та стабільність. Якщо повноцінно дати оцінку спортивному результату за сезон 2019-2020 не можливо, то з іншими двома позиціями все очевидніше.

Розвиток клубу забезпечує керівництво, тренери, адмінперсонал, гравці, вболівальники та всі, хто підтримує баскетбольний клуб «Старий Луцьк». Це така собі «сродна праця», про яку говорив Сковорода, тільки у спорті. Її результати вже очевидні. Не тільки на волинському рівні, а й на загальнонаціональному.

Щодо стабільності, то тут теж все в порядку. В тому числі, у плані організаційному, фінансовому та спортивному.

Амбітна ціль баскетбольного клубу «Старий Луцьк» розвиватися у всіх напрямках. Для цього потрібна підтримка та сприяння всіх небайдужих. Це стане повноцінним втіленням лозунгу клубу: «Разом до перемоги».

Наразі ж основне завдання не тільки «Старого Луцька», а й всього світу – перемогти пандемію коронавірусу. А далі будуть нові перемоги від нашої команди, як на баскетбольних майданчиках, так і за їх межами.

Новини по темі
Визначено MVP та символічну збірну 13-го ігрового тижня Вищої ліги
Вища лiга 26.03.2024
Визначено MVP та символічну збірну 13-го ігрового тижня Вищої ліги
На минулому тижні відбулись матчі в Слобожанському та Пущі-Водиці
Вища ліга: відеотрансляція матчів 24 березня
Відео 24.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 24 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: Самбір обіграв Селф Мейд та інші результати матчів 23 березня
Вища лiга 23.03.2024
Вища ліга: Самбір обіграв Селф Мейд та інші результати матчів 23 березня
У Вищій лізі відбулись шість матчів регулярного чемпіонату
17-річний Роман Потєєв встановив новий рекорд результативності Вищої ліги
Вища лiга 23.03.2024
17-річний Роман Потєєв встановив новий рекорд результативності Вищої ліги
Здобутку молодого українця виявилось замало його команді для перемоги
Вища ліга: відеотрансляція 23 березня
Відео 23.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція 23 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: впевнені перемоги лідерів та інші результати 22 березня
Вища лiга 22.03.2024
Вища ліга: впевнені перемоги лідерів та інші результати 22 березня
В регулярному чемпіонаті зіграно чергові матчі
Вища ліга: відеотрансляція матчів 22 березня
Відео 22.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 22 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: анонс матчів 22-24 березня
Вища лiга 21.03.2024
Вища ліга: анонс матчів 22-24 березня
Матчі пройдуть у Пущі-Водиці та Слобожанському, де зберуться по шість команд.
Дмитро Клебан: Постiйно працюю та вдосконалююсь як гравець
Вища лiга 14.03.2024
Дмитро Клебан: Постiйно працюю та вдосконалююсь як гравець
Найкращий центровий Фіналу чотирьох про вирішальні матчі Кубка України, виступи Прометея у Вищій лізі та найближчі кар'єрні плани.
Визначено MVP та символічну збірну 12-го ігрового тижня Вищої ліги
Вища лiга 12.03.2024
Визначено MVP та символічну збірну 12-го ігрового тижня Вищої ліги
У регулярному чемпіонаті Вищої ліги відбувся бабл у Пущі-Водиці
Вища ліга: Самбір обіграв СумДУ, ДіДіБао поступився Хмельницькому
Вища лiга 10.03.2024
Вища ліга: Самбір обіграв СумДУ, ДіДіБао поступився Хмельницькому
У Вищій лізі відбулись чергові матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: відеотрансляція матчів 10 березня
Відео 10.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 10 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: впевнені перемоги Самбора, СумДУ та Push Team-ДТЕУ
Вища лiга 09.03.2024
Вища ліга: впевнені перемоги Самбора, СумДУ та Push Team-ДТЕУ
У Вищій лізі відбулись чергові три матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: відеотрансляція матчів 9 березня
Відео 09.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 9 березня
В регулярному чемпіонаті будуть зіграні три матчі
Вища ліга: відеотрансляція матчів 8 березня
Відео 08.03.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 8 березня
В регулярному чемпіонаті будуть зіграні три матчі
Вища ліга: анонс матчів 8-10 березня
Вища лiга 07.03.2024
Вища ліга: анонс матчів 8-10 березня
В регулярному чемпіонаті Вищої ліги відбудеться черговий тур
Визначено MVP та символічну збірну 11-го ігрового тижня Вищої ліги
Вища лiга 05.03.2024
Визначено MVP та символічну збірну 11-го ігрового тижня Вищої ліги
У регулярному чемпіонаті Вищої ліги відбувся бабл у Пущі-Водиці та дві перенесені гри у Сумах.
Капітан Селф Мейда Вадим Довідний встановив новий рекорд результативності сезону у Вищій лізі
Вища лiга 03.03.2024
Капітан Селф Мейда Вадим Довідний встановив новий рекорд результативності сезону у Вищій лізі
Один з лідерів киян допоміг команді обіграти харківський Політехнік