Всі категорії новин
Степановський став 12-м тренером збірної України: згадуємо попередніх

Степановський став 12-м тренером збірної України: згадуємо попередніх

Новим головним тренером національної чоловічої збірної України призначено 41-річного українського тренера Віталія Степановського.

Степановський входив до тренерського штабу Айнарса Багатскіса в національній збірній України, працювавши відбіркових турнірах до Євробаскету-2022 та чемпіонату світу-2023.

Читайте: Віталій Степановський очолив чоловічу збірну України

Він стане 12-м тренером чоловічих збірних України в історії. Пригадуємо попередніх тренерів та їх досягнення з національною командою:

Заурбек Хромаєв (1992–1997)
Матчі – 34 (20 перемог/14 поразок)

Збірна України не пройшла кваліфікацію на Євробаскет-1993 та Євробаскет-1995, вийшла на Євробаскет-1997, де зайняла 13-е місце.

Владислав Пустогаров (1997–1998)

Матчі – 5 (2 перемоги/3 поразки)

Збірна України під керівництвом Владислава Пустогарова встигла провести половину матчів відбору на Євробаскет-1999, програвши Іспанії, Ізраїлю та Данії, обігравши Англію та Біларусь.

Володимир Рижов (1998–2000)

Матчі – 12 (6 перемог/4 поразки)

Володимир Рижов дограв відбір на Євробаскет-1999, вигравши три матчі з п’яти і не зумівши вивести на чемпіонат Європи збірну. У відборі на Євробаскет-2001 національна команда стартувала з впевнених перемог над Ісландією, Португалією та Бельгією, але потім програла конкурентам в боротьбі за путівку на континентальну першість Словенії та Македонії.

Геннадій Защук (2000–2005)

Матчі – 30 (15 перемог/15 поразок)

Геннадію Защуку було довірено дограти відбір на Євробаскет-2001 і вигравши чотири матчі з п’яти, він вивів національну збірну на чемпіонат Європи. Далі у Защука було ще два успішних відбори. В кваліфікаційних матчах у нього 14 перемог в 21 матчі. Як головний тренер збірної він не програв жодного офіційного матчу в Києві, а загалом вдома поступилася лише раз – у відборі на Євробаскет-2005 у Южному збірній Німеччини з Дірком Новіцкі.

На чемпіонатах Європи збірна під керівництвом Геннадія Защука виступила менш вдало – за три Євробаскети він виграв лише один матч з дев'яти. Двічі збірна України зайняла 14-е місце, ще раз 16-е.

Віталій Лебединцев (2006–2007)

Матчі - 7 (3 перемоги/4 поразки)

У першому етапі відбору під керівництвом Віталія Лебединцева збірна України виграла три матчі з шести, посівши третє місце в групі з Польщею, Швецією та Болгарією. В додатковому відбірному турнірі Україна стартувала з домашньої поразки Бельгії 45:70, після чого Лебединцев подав у відставку.

Валентин Берестнєв, в. о. (2007)

Матчі – 5 (1 перемога/4 поразки)

З Валентином Берестнєвим збірна України дограла додатковий відбір на Євробаскет-2007, вигравши один у Данії і поступившись в решті чотирьох іграх, не зумівши пробитись на чемпіонат Європи.

Валентин Мельничук (2008–2009)

Матчі – 12 (5 перемог/7 поразок)

З Валентином Мельничуком збірна України не потрапила на другий Євробаскет поспіль, вигравши у відборі лише один матч з п’яти. Далі за право залишитись у Дивізіоні А збірна виграла 4 матчі з 6, ставши другою в групі і залишившись у Дивізіоні.

Віталій Черній (2010)

Матчі – 8 (3 перемоги/5 поразок)

У відборі на Євробаскет-2011 збірна України виграла три матчі з восьми, зайнявши четверте місце в групі з п’яти команд, але завдяки рішенню ФІБА розширити фінал до 24 команд, наша національна команда стала учасником чемпіонату Європи. Втім, до Євробаскету команду готував вже новий наставник.

Майк Фрателло (2011-2015)

Матчі – 29 матчів (16 перемог/13 поразок)

Американський тренер Майк Фрателло очолив збірну України у лютому 2011 року. Американець працював із командою на двох Євробаскетах, а також на чемпіонаті світу. Якщо на Євробаскеті-2011 він виграв два матчі з п’яти і зайняв зі збірною 17-е місце, то у 2013 році на чемпіонаті Європи збірна під його керівництвом посіла шосте місце та кваліфікувалася на чемпіонат світу. На світовій першості в Іспанії збірна України виграла два матчі з п’яти і не вийшла з групи, посівши підсумкове 18-е місце.

Євгеній Мурзін (2015-2019)

Матчі – 31 (14 перемог/17 поразок)

Євгеній Мурзін очолював чоловічу національну збірну з 2015 року. На чемпіонат Європи 2015 року збірна України потрапила автоматично (наша країна мала стати одним з співгосподарем першості) і стала 22-ю, вигравши один матч з п’яти.

Після цього Мурзін вивів збірну на Євробаскет-2017, де збірна вийшла у плейоф, зайнявши підсумкове 15-е місце. Після цього збірна не зуміла вийти на чемпіонат світу-2019.

Айнарс Багатскіс (2019-2023)

Матчі 24 (13 перемог/11 поразок)

За три з половиною роки, які Айнарс Багатскіс працював на посаді головного тренера йому вдалося кваліфікуватися на чемпіонат Європи-2021, вигравши свою групу відбору, вивести збірну України у плейоф Євробаскету, де минулої осені команда зупинилася на стадії 1/8 фіналу. У підсумку Україна посіла 11 місце на турнірі.

Айнарс Багатскіс: Я отримував задоволення від роботи зі збірною України, але ми не виконали завдання

В кваліфікації чемпіонату світу-2023 українська збірна зуміла вийти у другий етап, однак виконати поставлене перед нею завдання та вийти на чемпіонат світу не змогла, посівши п’яте місце у своїй групі.
Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі