Всі категорії новин
Тетяна Гаврильчик: ніколи не треба опускати руки

Тетяна Гаврильчик: ніколи не треба опускати руки

Гравець БК Рівне Тетяна Гаврильчик у матчі своєї команди з Вінницькими Блискавками встановила рекорд чемпіонату України за підбираннями – 24 рази ця тендітна дівчина опинялася на м’ячі першою за суперниць. З Тетяною спілкуємося про її досягнення, найближчі випробування у Суперлізі, гру у збірній України на чемпіонаті Європи U-18. Не стільки вишукана українська, як добра англійська дозволяє їй комфортно почуватися скрізь за межами баскетбольного майданчика.
 
- Насправді, після того матчу я зовсім не дивилася у статистику, я грала і не знала скільки у мене підбирань. Принципово не дивилася. Бо у перших матчах я слідкувала за статистикою і у третьому матчі своєму, а грали ми з Бердянськом, я погано зіграла, бо «працювала на статистику». Але ж баскетбол – це командна гра. І я зрозуміла, що це мені тільки заважає. У наступних матчах я вже не дивилася у статистику, і з Вінницькими Блискавками я не знала, як зіграла. Ми виграли, і я була дуже рада – на емоціях! І тільки коли ввечері, взагалі не я, а моя колежанка Вікторія Ковалевська проінформувала, починає читати і говорить: ти зараз будеш здивована, - а що таке? – у тебе 24 підбирання і ти найрезультативніший гравець, вітаю! Я була дещо шокована – я не знала, не рахувала, я грала у командну гру, (після паузи, стихішує голос – ред.). але цьому факту була дуже рада.
 
 
- Це був перший домашній матч твоєї команди у новому сезоні. Може рідні трибуни надихнули тебе на такий здобуток?
- Уся гра для нас була такою… під напругою. Ми програвали і для нас сценарій матчу до пори до часу був не дуже вдалим, я вважаю. І саме підтримка залу, підтримка глядачів, рідні трибуни, рідний зал і така спрага перемогти, ми хотіли довести, що ми чогось варті, бо у тому році ми постійно програвали блискавкам, і дійсно підтримка людей нам допомогла. І мені допомогла – хотілося показати людям хорошу гру, а не просто, щоб вони потім говорили – ми прийшли, а гра була не дуже цікавою. Тому, я думаю, підтримка вболівальників відіграє дуже важливу роль.
 
- А тобі краще чи простіше грати вдома чи у гостях?
- Є, напевно, два аспекти цього – не можу сказати, де краще. Вдома – підтримка вболівальників, рідний зал, де ти тренуєшся, і легше грати, бо ти пристосована до майданчика, знаєш його. Але і гра у гостях теж має певні плюси: ти не боїшся помилитися і тобі не буде соромно за свою помилку. Ти більш впевнено себе почиваєш. Бо коли вдома граєш, можеш зробити якийсь крок, який може призвести до небажаних наслідків. А коли ти не вдома – ти вільно себе почуваєш, і це напевно більш краще.
 
- Тобто тягара відповідальності немає.
- Не те що його немає. Він є. Бо треба грати на перемогу скрізь, і вдома і на виїзді. Але там ти не відчуваєш так різко цю помилку. 
 
- У матчі з Динамо (його Рівне провів після гри з Блискавками - ред.) ти знову зробила дабл-дабл, але команда не змогла досягти переможного результату. Чому вам не вдалося виграти (рівненчанки поступилися 62:64 – ред.)?
- Ми дуже провалили першу чверть і потім увесь час перебували у ролі наздоганяючих. Я вірила у те, що ми переможемо, до кінця. І коли ми почали наздоганяти, ми почали закидати – і останні дві трьохи – це було щось неймовірне! Ми влучили, але не вдалося наздогнати, бо дуже провалили першу чверть. 
 
- Наздоганяти - важко?
- Вони (динамівки Києва – ред.) нам нав’язали свою гру і ми у ній загрузли. Якби ми нав’язали свою гру – це був би позитивний результат. А оскільки ми так відразу не зіграли, так і вийшло. Вважаю, в кінці матчу ми підтягнулися, вже спіймали гру, але не змогли перетнути фінішний отвір переможницями. 
 
- Все одно, якщо глянути на турнірну таблицю, Рівне її очолює. Хоч прихований лідер за втраченими – Київ Баскет. І саме з ним ви зіграєте у найближчому матчі вдома. Чи можна потягатися з ними за переможний результат.
- До кожної команди треба готуватися, якою б сильною вона не була, ми все одно намагатимемося показати гарну гру і прагнутимемо перемогти. Ніколи не треба опускати руки – ми так і робимо, ніколи не опускаємо руки. Завжди ретельно готуємося до будь-якого суперника. Навіть, коли розуміємо, що він у чомусь сильніший за нас, але я вважаю, що та команда, яка більше прагне, у якої більше бажання, вона і перемагає. Тому ми будемо старатися перемогти. У мене є велике бажання перемогти – думаю, у моїх дівчат, партнерок по команді також воно є. Будемо старатися, а результат побачимо після гри. 
 
- Взагалі приємно подивитися на турнірну таблицю і бачити, що перший рядок у ній посідає твоя рідна команда?
- Звичайно, ці почуття складно передати – коли ти бачиш, що те, чого ми прагнули, йшли, воно зараз перед очима. Бо того року нам не вдавалося виходити у лідери. Ми були посередині. І цього року у нас було створено новий клуб БК Рівне. І перед нами поставили високі цілі, почалися гарні тренування, ми почали прагнути, йти, крок за кроком, щораз впевненіше – для нас це приємно, бачити що ми перші у турнірній таблиці. Але це зараз, лідерство треба утримувати.
 
- Ти відчуваєш, що змінилося ставлення до жіночого баскетболу у Рівному?
- Так, я вважаю, що змінилося. По-перше, тепер у нас більше можливостей, збільшилося фінансування нашої команди. До нас почали краще ставитися, більше уваги почали звертати на нас. Це також відіграє значну роль у нашій грі і позначається на нашому настрої, мікроклімат у команді відмінний. 
 
- Ти цього літа грала у Дубліні на чемпіонаті Європи U-18 у складі збірної України. Що нам заважає повернутися до дивізіону А?
- Коли я їхала на чемпіонат, мене не полишала впевненість, що ми щонайменше увійдемо до Топ-8, а там вже буде видно. І насправді ми грали добре – перших три гри ми вели у рахунку, але у кінцівці нам бракувало чи то сил, чи то везіння, чи прагнення. І ми поступалися. На мою думку це тому, що український жіночий баскетбол ще не на найвищому рівні. Ставлення до жіночого баскетболу в Україні нижче, ніж до чоловічого. Я думаю – це одна з причин. Наш український баскетбол ще розвивається. Він ще не досягнув того рівня, на якому ми його хочемо бачити. У нас є дуже багато талановитих тренерів, талановитих гравців, які прагнуть більшого. І я думаю, той запал, який є в нас, у майбутньому він дасть хороший результат. Але цього року нам не вдалося вийти, хоча ми старалися, повірте.
 
 
- Перед собою ставиш мету грати з часом у національній збірній?
- Насправді, ця мета у мене з’явилася нещодавно. Через те, що я у баскетболі насправді недовго. 
 
- А скільки років ти займаєшся баскетболом?
- Це - четвертий (посміхається). Четвертий рік. А дівчата мого року (народження – ред.) займаються вже по 7-8 років. А я тільки чотири, коли прийшла, навіть не знала – що це. Я взагалі не з Рівного, я з смт Здолбунова (перший тренер – В. Ящук – ред.). Грала для розваги, і коли мене вже забрали у Рівне три роки тому, тоді вже я почала грати на вищому рівні. І насправді перший рік у Рівному я навіть не знала багато імен баскетбольних, дівчат які грають. Я не цікавилася цим, грала у своє задоволення. Але коли я побачила свій результат, що є до чого прагнути … коли я вперше потрапила до збірної, я зрозуміла – це ще не фініш, треба розвиватися, і зараз після чемпіонату Європи я побачила, які у мене є недоліки, що треба вдосконалювати, і протягом цього року я сумлінно працюю над собою, бо стопудово не треба зупинятися, треба йти далі. І моя ціль – пробитися до збірної України, стати гарним гравцем, який забезпечуватиме результат на майданчику. 
 
- І потім ще раз зіграти на дорослому рівні у тому самому Дубліні. До речі, як тобі столиця Ірландії?
- (посміхається – ред.) На дорослому рівні – так. 
 
- Можливо ти з командою ще кудись їздила за межі України, що більше сподобалося?
- Ну, що я можу сказати про Дублін? Це місто надзвичайно красиве, там дуже гарна природа, архітектура. Насправді, він дещо схожий на наш Львів, але більш сучасний. І дуже сподобалося – що там відкриті, щирі люди, доброзичливі, завжди посміхаються. Ти там можеш щось спитати, усі готові тобі допомогти, ледь не супроводити. Ніхто не буде осторонь твоїх проблем – вони дуже відкриті, щирі, люб’язні. Навіть якщо чогось не знаєш, вони на це не зважають – кажуть привіт, і вже можна зав’язати розмову. Люди – це, напевно, найбільше, що мені сподобалося в Ірландії. А взагалі? Ми багато де були, але не стану виділяти. Ну, англомовні країни мені більш ближчі через те, що я добре знаю англійську мову і не відчуваю мовного бар’єру. Але Європу ще не всю побачила, тому не наважуся стверджувати, де найкраще. 
 
- Як кажуть, у гостях добре, а вдома краще.
- Маєте рацію!
Новини по темі
ТАСКОМБАНК став офіційним спонсором молодіжних збірних України ТАСКОМБАНК став офіційним спонсором молодіжних збірних України
Протягом цього літа відразу шість молодіжних збірних України візьмуть участь у чемпіонатах Європи своїх вікових категорій
Визначено суперників збірних України на молодіжних Євробаскетах-2023 Визначено суперників збірних України на молодіжних Євробаскетах-2023
Всі молодіжні збірні України виступлять в Дивізіонах В
В Австралії стартує жіночий чемпіонат світу-2022 В Австралії стартує жіночий чемпіонат світу-2022
Європу на турнірі представлять чотири збірні
Михайло Бродський: У час війни не бачу особливого сенсу у балачках – потрібно тихо працювати Михайло Бродський: У час війни не бачу особливого сенсу у балачках – потрібно тихо працювати
Президент ФБУ розповів про стан речей в українському баскетболі у період війни
Збірні України отримали суперників у кваліфікації чемпіонату Європи 3х3 Збірні України отримали суперників у кваліфікації чемпіонату Європи 3х3
Чоловіча та жіноча збірні України 3х3 виборюватимуть 3-4 червня путівки на ЄвроБаскет
Визначено суперників збірних України на молодіжних ЄвроБаскетах Визначено суперників збірних України на молодіжних ЄвроБаскетах
ФІБА провела жеребкування молодіжних чемпіонатів Європи
Жіноча збірна України U-16 фінішувала третьою на етапі EGBL Жіноча збірна України U-16 фінішувала третьою на етапі EGBL
Українки здобули чотири перемоги в п’яти матчах
Жіноча кадетська збірна України готується до етапу EGBL Жіноча кадетська збірна України готується до етапу EGBL
Команда U-16 має зіграти на початку лютого в Латвії
Жіноча збірна України U-15 зіграє на етапі ЄЮБЛ в Латвії Жіноча збірна України U-15 зіграє на етапі ЄЮБЛ в Латвії
Команда Євгена Мурзіна виступає в дивізіоні U-16
Жіноча збірна України U-16 зіграє за третє місце етапу EGBL Жіноча збірна України U-16 зіграє за третє місце етапу EGBL
У півфіналі наші дівчата поступилися словацькій команді Янг Ейнджелс
Кадетська збірна України U-16 впевнено стартувала на етапі EGBL Кадетська збірна України U-16 впевнено стартувала на етапі EGBL
Наші дівчата двічі перемогли в перший день змагань у Литві
Жіноча збірна України U-16 зіграє на етапі EGBL Жіноча збірна України U-16 зіграє на етапі EGBL
Команда Олени Федченко гратиме в категорії U-18
Придбай квитки на матч України проти віцечемпіонів Європи Придбай квитки на матч України проти віцечемпіонів Європи
Розпочався продаж квитків на матч жіночої збірної України з Францією
Аліна Ягупова - в топ-10 рейтингу претенденток на MVP жіночої Євроліги цього сезону Аліна Ягупова - в топ-10 рейтингу претенденток на MVP жіночої Євроліги цього сезону
Українка після двох зіграних турів займає восьму позицію.
Збірна Франції назвала заявку на матч проти України Збірна Франції назвала заявку на матч проти України
Жіночі збірні зіграють 11 листопада в кваліфікації ЄвроБаскета-2023
Ягупова стала найкращою в контрольному матчі Фенербахче Ягупова стала найкращою в контрольному матчі Фенербахче
Українка готується до старту в чемпіонаті Туреччини та Євролізі
Денис Спиридонов: наші дівчата досягли пристойний результат в Португалії Денис Спиридонов: наші дівчата досягли пристойний результат в Португалії
Тренер жіночої збірної України U-17 прокоментував виступ команди на чемпіонаті Європи з баскетболу 3х3
У Києві зустріли призерів юнацького чемпіонату Європи з баскетболу 3х3 У Києві зустріли призерів юнацького чемпіонату Європи з баскетболу 3х3
Напередодні чоловіча збірна України U-17 виборола срібні медалі ЄвроБаскета
Чемпіонат Європи 3х3: підсумки виступу збірних України U-17 Чемпіонат Європи 3х3: підсумки виступу збірних України U-17
Чоловіча збірна України виборола срібні нагороди ЄвроБаскета в Португалії
Жіноча збірна України U-17 поступилася в матчі за бронзу ЄвроБаскета 3х3 Жіноча збірна України U-17 поступилася в матчі за бронзу ЄвроБаскета 3х3
У заключному матчі чемпіонату Європи українки поступилися суперницям з Білорусі