Всі категорії новин
У Одесі підбили підсумки баскетбольного року

У Одесі підбили підсумки баскетбольного року

Про досягнення 2019 року розповіли президент Одеської обласної федерації баскетболу Павло ВУГЕЛЬМАН, президент Одеської міської федерації баскетболу Вадим ПУДЗИРЕЙ, виконавчий директор ОМФБ Сергій СТРАЗОВ, заступник голови ОМФБ Віталій РАДОВ, а також відповідальний секретар ООФБ і ОМФБ Оксана ЯГОДЗИНСЬКА.

 

Павло ВУГЕЛЬМАН: - Завдяки активній діяльності згуртованих колективів обласної та міської федерацій, де зібрані фанати баскетболу, професіонали своєї справи, нашій області вдалося стати однією з кращих в Україні за кількістю проведених заходів.

Особливо хочеться подякувати нашому колективу, що став великою дружною сім'єю, за шкільну лігу, студентські турніри та організацію змагань з баскетболу 3х3.

Відносно досягнень наших команд в 2019 році, відзначаємо «Хімік», який став чемпіоном в чоловічій Суперлізі.

«ІнтерХім-СДЮСШОР імені Літвака», виступаючи молодіжним складом, став другим у Вищій лізі серед жінок, а БК «Одеса» виборов друге місце в Суперлізі з баскетболу 3х3 у чоловіків. Що стосується дитячо-юнацького баскетболу, в результатах ВЮБЛ дуже порадували команди старшої вікової категорії (2002 рік народження). Хлопці СДЮСШОР імені Літвака виграли лігу, і на базі нашого чемпіонського складу ми заявили команду під назвою «БІПА-Одеса» в Першу лігу чемпіонату України. У тій же віковій групі «Хімік» був віце-чемпіоном, є комплекти медалей у команд Одеської області і в інших категоріях.

В останні роки одеські команди брали участь і в Європейській юнацькій баскетбольній лізі. Можу відзначити хлопців ОБШ імені Бєлостєнного: поїздці сприяла міська федерація баскетболу, і наші юнаки домоглися гарних результатів. Загалом, наше місто на українській мапі баскетболу – якщо не перше, то точно не друге!

 

Вадим ПУДЗИРЕЙ: - Минулий рік ми можемо занести собі в актив. Більшість цілей та завдань, які ми перед собою ставили, виконані. Наш пріоритет – популяризація масового баскетболу, що стане гарною підмогою для професійного спорту.

Минулий рік був найкращим у Одесі як за кількістю проведених змагань, так і за кількістю учасників. Звичайно ж, таке зростання можливе завдяки підтримці міської влади та особисто меру Одеси Геннадію Труханову, а також віце-меру і президенту обласної федерації баскетболу Павлу Вугельману. Без інфраструктури не може бути масовості, і в нашому місті регулярно відкриваються нові вуличні баскетбольні майданчики з хорошим покриттям.

Серйозним поштовхом для розвитку баскетболу в Одесі стала і шкільна баскетбольна ліга. Уже пілотний сезон проекту вийшов дуже яскравим, а тепер стартував другий сезон, який став ще більш масштабним. Часто відвідую шкільні змагання, намагаючись допомагати, і помічаю, що рівень ліги якісно зростає. Збільшується інтерес і самих школярів, так що баскетболу в Одесі стає більше, що дуже приємно. У багатьох школах, де культивується баскетбол, завдяки цьому проекту ще більше дітей просяться займатися цим видом спорту. У нас відкриваються нові баскетбольні секції та дитячі клуби.

Девіз нинішнього сезону – «Одеса вибирає баскетбол!», і, судячи з усього перерахованого вище, підтверджую, що Одеса таки точно вибирає баскетбол!

Віталій РАДОВ: - Підведення підсумків хотілося б почати з дитячих змагань Одеської баскетбольної ліги (ОБЛ), де у нас грають більше 40 команд у трьох вікових категоріях. В основному, це баскетбольні клуби і спеціалізовані школи, так що ліга дуже сильна. Відмінною рисою дитячих змагань є те, що кожен їх учасник, незважаючи на підсумкове місце, отримає медаль. Серед дорослих у ОБЛ – 30 команд, по силі розбиті на три дивізіони. За традицією ми розігруємо Кубок пам'яті Аркадія Табачника, за який борються 16 кращих команд ОБЛ. На першому етапі команди грають за олімпійською системою, в завершенні – «Фінал чотирьох». Тобто, це аналогія Кубку України.

Таким чином, вже більше двадцяти років у нас повний комплект змагань, ідентичних Всеукраїнським. Всі гравці команд, які беруть участь в ОБЛ, повинні отримати ліцензії ФБУ, а також медичний допуск. Потрібно віддати належне командам-учасницям, тому що всі наші змагання фінансуються виключно за їх рахунок. Треба сказати, що всі матчі ми намагаємося проводити в кращих залах Одеси. Якщо колись ми мріяли грати на майданчику спорткомплексу «Краян», то останніми роками за допомогою федерації основні змагання проходили на кращій арені міста – УСК «Одеса».

У весняно-літній час ми розігруємо «Challenge Cup», в якому свої сили перевіряють команди-новачки, а також Літню лігу. У новому сезоні хочемо провести Літню лігу і з баскетболу 3х3. У нас дуже непогана студентська ліга, в якій грають близько 30 команд. Намагаємося підтримувати і ветеранський рух: щорічно допомагаємо в проведенні традиційних турнірів у вікових категоріях «50+» і «65+».

У минулому році з’явилася команда «35+», що отримала назву «Одеса-Мама». Команда встигла зіграти на турнірі в Болгарії, після чого наші друзі-суперники з візитом у відповідь побували і в Одесі. Це тільки початок шляху, але у нас вже є ряд запрошень.

Оксана ЯГОДЗИНСЬКА: - 2019 рік вийшов насиченим. В Одесі відбулося близько двох тисяч матчів різного рівня: по баскетболу 3х3 і 5х5, серед жінок і чоловіків, аматорів і професіоналів, у дітей і юнаків. Окремо відзначу Одеську шкільну баскетбольну лігу, пілотний сезон якої пройшов на хорошому рівні. Ми, як організатори, доклали для цього максимум зусиль. Провели першості Одеської області в трьох вікових категоріях у юнаків, в одній - у дівчат. Відбулись обласні змагання серед чоловіків з фінальною частиною в Одесі, куди з'їхалися найсильніші команди регіонів.

У нас в третій раз відбувся Матч пам'яті Леона Флігельмана для арбітрів, секретарів і статистів Одеської області. Пройшли традиційні турніри з баскетболу пам'яті Йосипа Кесельмана і Бориса Літвака, що носили статус міжнародних. До речі, в нинішньому році Меморіал Кесельмана буде вже ювілейним, 25-м. Під час таких турнірів обласна федерація проводить семінари для молодих суддів, і за два роки ми знайшли 5-6 арбітрів, які зараз готові працювати на дитячих змаганнях Одеської баскетбольної ліги. Взагалі, в нашій системі 20 секретарів та 18 арбітрів.

Для тренерів у нас регулярно проводяться навчальні семінари з подальшим ліцензуванням на категорії «A» та «Б». На такі заходи, що проходять під егідою ФБУ, приїжджають тренери і з інших областей України. Намагаємося проводити семінари з різних тем в Одеській області. Традиційно для наших спортсменів ми проводимо новорічні фестивалі міні-баскетболу.

У минулому році, на жаль, не обійшлося без втрат. Пішов з життя президент федерації баскетболу Ізмаїла Григорій Корчагін. Професіонал, справжній фанат баскетболу, який розвивав цей вид спорту, вирішуючи багато питань в своєму місті. Ізмаїльська федерація запропонувала проводити турнір пам'яті Григорія Михайловича, який запланований на кінець травня - початок червня.

Сергій СТРАЗОВ: - З кожним роком кількість заходів, що проводяться міською федерацією баскетболу, росла, і в 2019 вона вийшла рекордною. З самого значимого і масового зазначу, що в сезоні 2018/19 ми запустили проект «Одеська шкільна баскетбольна ліга» (ОШБЛ).

Особливо феєричними вийшли церемонія відкриття ліги, а також «Матч зірок» та «Фінал чотирьох» у шкільних команд. Під проект ОШБЛ створили соціальну рекламу для популяризації баскетболу: наш головний слоган - «Одеса обирає баскетбол!».

Продовжує набирати обертів і баскетбол 3х3, який ми також намагалися активно розвивати. У січні прийняли в Одесі тур Суперліги 3х3, це дуже потужний проект ФБУ. В рамках шкільної ліги ми провели міські, а потім і обласні змагання з баскетболу 3х3. Чемпіони в чотирьох категоріях отримали путівки від нашої федерації на Всеукраїнський фінал. Також ми провели регіональний етап Студентської баскетбольної ліги з баскетболу 3х3.

Ряд змагань в Одесі і області ми провели в рамках Української стрітбольної ліги. Третій рік поспіль розіграли Відкритий турнір серед IT-компаній – цей напрямок в баскетболі також активно розвивається. В останній день літа провели ювілейний, 15-й Кубок Одеської обласної федерації. Варто сказати, що в минулому році одеські команди відзначилися високими результатами: наші хлопці стали чемпіонами України в категорії U-18, а «БІПА-Одеса» виграла ряд престижних змагань і завоювала путівку на турнір до Південної Кореї.

Серйозну роботу федерація провела по відновленню вуличного фонду баскетболу, що знаходиться на нашому балансі. Ми відремонтували спорт-парк Гілель, замінили кільця і сітки на майданчику СК «Дельфін», а також освіжили майданчик в Парку Перемоги. Ці вуличні майданчики знаходяться у відкритому для громадськості доступі, не є пришкільними територіями, і вони абсолютно безкоштовні. До речі, завдяки діям міської влади в минулому році цілий ряд пришкільних стадіонів придбав нове життя. Зокрема, на них з'явилися баскетбольні майданчики з хорошим гумовим покриттям.

Від імені федерації хотілося б подякувати нашим спонсорам та партнерам: концерну ЕГАЗ, торгівельної марці «Кривоозерська», телекомунікаційній компанії «Vega». Ми відкриті до співпраці для всіх бажаючих допомагати у розвитку одеського баскетболу.

Хочу сказати, що у нас дуже непогано налагоджена робота прес-служби, що відповідає за освітлення всієї діяльності обох федерацій. На сайтах практично щодня публікуються матеріали (новини, анонси, фотозвіти, результати змагань), маса контенту розміщується в соціальних мережах: Facebook, Instagram та Telegram. У минулому році на нашому YouTube-каналі ми провели близько 150 прямих відеотрансляцій, левова частка яких – аматорського чемпіонату.

Намагаємося поповнювати технічну базу відео- та фототехніки, щоб мати можливість якісно висвітлювати події, допомагаючи в цьому і нашим професійним клубам.

У статистичному звіті про роботу за минулий рік цифри, думаю, скажуть самі за себе:

Новини по темі
БІПА оголосила набір у дитячу клубну академію БІПА оголосила набір у дитячу клубну академію
Залучитися до баскетболу запрошують усіх бажаючих віком 6-14 років
Команди юнаків-2005 зіграли матчі ВЮБЛ в Южному Команди юнаків-2005 зіграли матчі ВЮБЛ в Южному
Відбулися поєдинки 1 туру другого етапу
На Одещині відбулися матчі ВЮБЛ серед юнаків-2008 На Одещині відбулися матчі ВЮБЛ серед юнаків-2008
У змаганнях взяли участь команди дивізіону Б
У Одесі зіграно матчі другого туру ВЮБЛ серед юнаків-2005 У Одесі зіграно матчі другого туру ВЮБЛ серед юнаків-2005
Визначилися учасники боротьби за нагороди
Відбулися матчі ВЮБЛ серед команд юнаків-2009 Відбулися матчі ВЮБЛ серед команд юнаків-2009
Поєдинки першого етапу тривали в Одесі
Завершено юнацький U-18 чемпіонат України з баскетболу 3х3 Завершено юнацький U-18 чемпіонат України з баскетболу 3х3
У Одесі визначили чемпіонів юнацької першості України з баскетболу 3х3
Визначено переможців сезону юнацького U-16 чемпіонату України 3х3 Визначено переможців сезону юнацького U-16 чемпіонату України 3х3
У Одесі відбувся фінал сезону чемпіонату України з баскетболу 3х3
Відбулися матчі 7 туру юнацького U-18 чемпіонату України 3х3 Відбулися матчі 7 туру юнацького U-18 чемпіонату України 3х3
У Одесі команди юнаків зіграли матчі туру чемпіонату України з баскетболу 3х3
Визначено переможців 3 туру юнацького U-16 чемпіонату України 3х3 Визначено переможців 3 туру юнацького U-16 чемпіонату України 3х3
У Одесі відбулися матчі юнацького чемпіонату України з баскетболу 3х3
Одеська школа імені Білостінного отримала оновлений баскетбольний зал Одеська школа імені Білостінного отримала оновлений баскетбольний зал
Допомогу школі надали президент ФБУ Михайло Бродський, БК Одеса та підприємці міста
Чемпіон Вищої ліги стартував у новому сезоні: відео коментарів
Відео 05.10.2021
Чемпіон Вищої ліги стартував у новому сезоні: відео коментарів
У Одесі БІПА зіграла проти Львівської Політехніки
Ірина Щипакіна: очікую цікаву боротьбу в жіночій Суперлізі Ірина Щипакіна: очікую цікаву боротьбу в жіночій Суперлізі
Тренерка одеського ІнтерХіма розповіла про новачків команди та підготовку до нового баскетбольного сезону
БК Одеса підписав іноземного форварда БК Одеса підписав іноземного форварда
Минулого сезону новачок одеситів виступав у чемпіонаті Ісландії
Динамо-Одеса проведе перегляд гравців у команду Першої ліги Динамо-Одеса проведе перегляд гравців у команду Першої ліги
Одеський клуб готується до нового баскетбольного сезону
6 тур чемпіонату України з баскетболу 3х3: розклад матчів 6 тур чемпіонату України з баскетболу 3х3: розклад матчів
У Одесі 25 липня відбудуться матчі 6 туру чемпіонату України 3х3
5 тур чемпіонату України з баскетболу 3х3: фотогалерея 5 тур чемпіонату України з баскетболу 3х3: фотогалерея
У Одесі відбулися матчі 5 туру чемпіонату України 3х3
Названо MVP 5 туру чемпіонату України з баскетболу 3х3 Названо MVP 5 туру чемпіонату України з баскетболу 3х3
Триває літній сезон чемпіонату України з баскетболу 3х3
Визначилися переможці 5 туру чемпіонату України 3х3 Визначилися переможці 5 туру чемпіонату України 3х3
У Одесі відбулися матчі 5 туру чемпіонату України з баскетболу 3х3