Всі категорії новин
Валентин Берестнєв: Миколаїв залишається на баскетбольній мапі України

Валентин Берестнєв: Миколаїв залишається на баскетбольній мапі України

У п'ятницю, 18 жовтня, розпочнеться перший тур сезону 2024/25 чоловічої Вищої ліги. Його матчі прийматимуть Південне (Одеська обл.) і Пуща-Водиця (Київ).

Бабл у Південному (нова назва перейменованого міста Южне) відвідають миколаївський Ніко-Баскет, БІПА-Збірна Одеської області та Харківські Соколи.

Зазначимо, у Вищій лізі зіграють дев'ять команд, у тому числі переможець Першої ліги БК Вінниця і одеська БІПА, що раніше виступала у Суперлізі Favbet, але через відсутність достатнього фінансування новий сезон проведе у другій за силою баскетбольній лізі України.

Напередодні старту нового сезону наставник бронзового призера Вищої ліги Ніко-Баскета, Заслужений тренер України Валентин Берестнєв розповів пресслужбі ФБУ про зміни у складі миколаївців, підготовку й турнірні завдання клубу.

– Які відбулися кадрові зміни в Ніко-Баскеті, як порівняти з минулим сезоном, коли миколаївська команда завоювала бронзу Вищої ліги? Хто з провідних баскетболістів залишив склад, а хто його підсилив? Також розкажіть про можливі зміни, які відбулись у тренерському штабі.

– Ми втратили двох гравців стартової п'ятірки: Олександра Гарбара й Максима Штанька. Центровий Гарбар провів дуже потужно минулий сезон і отримав запрошення грати в Суперлізі за БК Рівне. Штанько, який виступав на позиції важкого форварда, влітку захотів приєднатися до лав Збройних сил України, підписав контракт і став на захист Батьківщини.

Дуже вдячний обом баскетболістам за гру та їх допомогу минулого сезону, коли ми зуміли посісти третє місце. А Максу окрема подяка за те, що пішов захищати нашу країну. Завдяки таким як він, ми маємо можливість виступати в чемпіонаті України з баскетболу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги

Ще варто додати, що влітку переніс операцію Михайло Мітіріч. Він має довгі терміни відновлення: від пів року до восьми місяців. Не раніше січня очікуємо його повернення на майданчик, якщо все пройде без ускладнень.

До нас прийшли двоє «великих»: Антон Стуров і Віталій Володін. Обоє – 2004 року народження. Ми спочатку запросили цих баскетболістів зіграти в Молодіжній лізі. Вони добре себе показали на цих змаганнях і допомогли команді виграти перше місце. У підсумку клуб зробив їм пропозиції, які гравці прийняли. У новому сезоні ці баскетболісти виступатимуть за Ніко-Баскет. Також повернувся наш вихованець Дмитро Лихой, він два роки провів у Прометеї. З цим клубом виборов право виступати у Суперлізі. Але всім відомо, що Прометей припинив існування, і його гравці стали вільними агентами. Дмитро вирішив повернутися додому та грати за рідний Ніко-Баскет.

Четвертий новачок – це Максим Грищук. Минулого сезону виступав за Суми, влітку – за збірну України U-18 з баскетболу 3х3. Також він був у тренувальному таборі молодіжної збірної U-21 із 3х3. Гратиме у нас на позиції «третій номер». Подивимось як у нього виходитиме.

Тренерський склад не змінився. Мені будуть допомагати Олександр Цикалюк і Денис Роздобудько – багаторічні партнери та помічники. Сподіваюся, що наш штаб зуміє підготувати таку команду, яка знову зможе поборотися за медалі.

– Ніко-Баскет цьогоріч впевнено виграв Молодіжну лігу. Завдяки чому став можливим цей успіх?

– Здобути титул переможця Молодіжної ліги зуміли завдяки сильному випуску гравців 2003 року народження. Хлопці свого часу були призерами ВЮБЛ. Миколаївські вихованці Максим Сафонов, Максим Зайцев, Іван Турчак, Євгеній Іванко, Данііл Романов, Ярослав Чупенко та Денис Котляр сформували кістяк колективу. Крім них грали двоє з нашої команди Вищої ліги: Михайло Мітіріч і Рамін Лутвалієв. Також запросили згаданих Стурова й Володіна, які дуже нас підсилили та допомогли виграти золоті медалі. Для нас стала великим успіхом перемога в Молодіжній лізі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніко-Баскет — чемпіон Молодіжної ліги-2024

– Як готувалися до нового сезону? Коли команда зібралася разом? Відомо, що ви їздили на контрольні матчі з одеситами до Південного.

– Команду зібрали 1 серпня. Розпочали підготовку в режимі «лайт»: тренувалися три рази на тиждень. З 15 серпня хлопці тренуються щоденно, у тому числі двічі на день. Мали два спаринги з командою Одеси, обидва провели в Південному. Намагалися домовитися про матч із клубом Кривого Рогу, але не вийшло. Команда Суперліги мала свій розклад підготовки. На жаль, ми не знайшли коштів для проведення інших додаткових контрольних ігор. Цього тижня наша підготовка завершилася, перший матч нового сезону проведемо 18 жовтня.

– Розкажіть про турнірні задачі Ніко-Баскета у Вищій лізі сезону 2024/25.

– Ми плануємо вести боротьбу за медалі. Хочемо повторити успіх минулого сезону, виступити не гірше. Після завершення сезону відбулася розширена нарада із начальником Миколаївської обласної військової адміністрації Віталієм Кімом, його першим заступником, який відповідає за розвиток спорту, Георгієм Решетіловим, мером міста Олександром Сєнкевичем, президентом клубу Ніко-Баскет Андрієм Турицею щодо перспектив команди, підготовки та достойного виступу в новому сезоні. На жаль, у нашому регіоні, який є прифронтовим, не можливо знайти додаткові гроші, щоб суттєво підсилити команду. Але в межах торішнього бюджету вдалося замінити тих виконавців, які залишили Ніко-Баскет.

Не змогли, на жаль, запросити гравців, щоб гарантовано претендувати на перемогу у Вищій лізі та підвищення в класі. Можливо, наступного року щось зміниться, але поки так. З порозумінням до цього ставимось. Але якщо більшість баскетболістів продемонструють суттєвий прогрес у грі, то зможемо під час сезону підкорегувати завдання і розраховувати на щось більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валентин Берестнєв: З цими хлопцями можна робити команду, яка буде на провідних ролях у Вищій лізі

– 8 років минуло від дебюту миколаївського Ніко-Баскета у Вищій лізі сезону 2016/17. Більшу частину цього періоду Ви були головним тренером клубу. Які проміжні підсумки можна підбити? Що вдалося реалізувати із запланованого, а що – ні?

– Так, час летить швидко. Дійсно пройшло вже 8 років, як ми створили баскетбольний клуб Ніко-Баскет. МБК Миколаїв тоді залишили іноземці, яким заборгували сумарно 150-200 тисяч доларів. Була загроза початку судів та отримати «бан» від FIBA. Миколаїв міг втратити професійну баскетбольну команду. Тому прийняли рішення створити новий клуб із «чистого листка», щоб підстрахувати МБК. Але питання вирішилося добре і МБК Миколаїв продовжив виступати.

Після зупинки проведення сезону 2021/22 через війну цей клуб не зміг заявитися у новий чемпіонат України-2022/23. Ми ж знайшли можливість далі фінансувати Ніко-Баскет. Третій сезон поспіль гратимемо у Вищій лізі, щоб місто, яке дало дуже багато для розвитку українського баскетболу, було представлено професійною командою. Миколаївським шанувальникам спорту, у тому числі баскетболу, є за кого вболівати. На жаль, наші вболівальники не можуть відвідувати домашні матчі, але така ситуація в багатьох містах. Сьогодні ми – головний і єдиний клуб, який представляє Миколаїв. Тому завдання продовжити розвиток професійного баскетболу в місті, якщо припинить існування МБК, – Ніко-Баскет виконав. Миколаїв залишається на баскетбольній мапі України.

– Миколаївський баскетбол справді має славні традиції. Колишні гравці МБК Сергій Гладир, Олексій Онуфрієв, Віталій Бойко, Олександр Раєвський свого часу виступали за національну збірну України. Місцеві вихованці Максим Зайцев і Максим Сафонов грають за Київ-Баскет у Суперлізі. Останній уже встиг дебютувати за головну збірну цього літа на турнірі в Тайвані. На кого з нинішнього складу Ніко-Баскета варто звернути увагу? Можливо, вартий уваги хтось із юних вихованців СДЮСШОР-4?

– Звісно, миколаївський баскетбол має славні традиції. Крім названих гравців я б ще згадав Григорія Хижняка, Андрія Лебедєва, Євгена Подорваного, Ігоря Сільковського, Владислава Тонченка. Всі вони теж грали за збірну України. Я впевнений, що настане час, і слідом за Максом Сафоновим виклик у збірну отримає Макс Зайцев. Якими будуть кар'єри в національній збірній вихованців тренера Олександра Шнейдера залежить тільки від цих гравців.

У СДЮСШОР-4 в нас було дуже-дуже сильне покоління хлопців 2004 року народження, серед яких – кандидати до молодіжних збірних. Але у 2022 році більшість із них скористалася законною можливістю залишити територію України. Багато дітей перед досягненням 18-річного віку продовжують виїжджати за кордон. У тому числі вихованці миколаївської СДЮСШОР-4. Наразі така тенденція не тільки в баскетболі. Тому зараз розраховувати на підсилення клубу випускниками місцевої спортивної школи немає можливості.

– Яка наразі ситуація в Миколаєві? Як на його життя впливає війна й близькість бойових дій? Розкажіть про складнощі, з якими стикаєтеся під час підготовки баскетболістів.

– Після звільнення Херсону лінія фронту розташовується далі від міста, все літо було порівняно тихо. Але останні дні дуже складна ситуація. Ворог б'є ракетами, здійснює атаки по інфраструктурі міста. Проте за підтримки обласної військової адміністрації та мерії намагатимемося провести вдома хоча б один тур Вищої ліги.

Миколаївський баскетбол не може існувати без миколаївських вболівальників!

Новини по темі
Валентин Берестнєв: Миколаїв залишається на баскетбольній мапі України
Вища лiга 17.10.2024
Валентин Берестнєв: Миколаїв залишається на баскетбольній мапі України
Головний тренер Ніко-Баскета розповів про очікування від майбутнього сезону Вищої ліги
Вадим Заплотинський та Ілля Шавгаров гратимуть за Харківські Соколи
Вища лiга 17.10.2024
Вадим Заплотинський та Ілля Шавгаров гратимуть за Харківські Соколи
Команда Вищої ліги презентувала склад на новий сезон Вищої ліги
Промо нового сезону Вищої ліги
Вища лiга 16.10.2024
Промо нового сезону Вищої ліги
В битву за чемпіонство вступають дев'ять команд.
Володимир Полях: У Самбора максимальні завдання на сезон Вищої ліги
Вища лiга 16.10.2024
Володимир Полях: У Самбора максимальні завдання на сезон Вищої ліги
Наставник Самбора розповів про готовність команди до сезону Вищої ліги
Чоловіча Вища ліга стартує 18 жовтня
Вища лiга 10.10.2024
Чоловіча Вища ліга стартує 18 жовтня
Стартовий тур прийматиме Пуща-Водиця
Ніко-Баскет переміг БІПУ в контрольному матчі
Вища лiга 30.09.2024
Ніко-Баскет переміг БІПУ в контрольному матчі
Команди Вищої ліги продовжують підготовку до нового сезону
Ніко-Баскет оголосив про підписання молодого форварда
Вища лiга 26.09.2024
Ніко-Баскет оголосив про підписання молодого форварда
Колишній гравець СумДУ поповнив склад миколаївців
Олександр Рябчук: БІПА буде боротися за перше місце Вищої та Першої ліг
Вища лiга 23.09.2024
Олександр Рябчук: БІПА буде боротися за перше місце Вищої та Першої ліг
Наставник БІПИ прокоментував підготовку команди до нового сезону,
Ніко-Баскет підписав екс-гравця Прометея
Вища лiга 22.09.2024
Ніко-Баскет підписав екс-гравця Прометея
Дмитро Лихой повертається до рідних стін
БІПА зіграла з Ніко-Баскетом контрольну гру в Южному
Вища лiга 22.09.2024
БІПА зіграла з Ніко-Баскетом контрольну гру в Южному
Миколаївська команда здобула впевнену перемогу в матчі
БК Самбір оголосив новачків: склад поповнили Олександр Сізов і двоє львів'ян
Вища лiга 20.09.2024
БК Самбір оголосив новачків: склад поповнили Олександр Сізов і двоє львів'ян
Віцечемпіон Вищої ліги готується до нового сезону
Ніко-Баскет оголосив про підписання першого новачка
Вища лiга 15.09.2024
Ніко-Баскет оголосив про підписання першого новачка
Бронзовий призер Вищої ліги підсилив склад бігменом
БК Запоріжжя та Харківські Соколи зіграли два контрольні матчі
Вища лiга 14.09.2024
БК Запоріжжя та Харківські Соколи зіграли два контрольні матчі
Українські команди готуються до нового сезону
Владислав Орзул продовжить грати за Ніко-Баскет
Вища лiга 13.09.2024
Владислав Орзул продовжить грати за Ніко-Баскет
Один із ключових гравців миколаївців проведе третій сезон у команді
Ніко-Баскет продовжив співпрацю з молодим лідером
Вища лiга 12.09.2024
Ніко-Баскет продовжив співпрацю з молодим лідером
Миколаївці зберегли у складі найкращого захисника Вищої ліги
Владислав Лукінський продовжить виступати за Селф Мейд
Вища лiга 06.09.2024
Владислав Лукінський продовжить виступати за Селф Мейд
Центровий проведе другий сезон у складі столичної команди
Селф Мейд повідомив про продовження співпраці з Іваном Чмиренком
Вища лiга 04.09.2024
Селф Мейд повідомив про продовження співпраці з Іваном Чмиренком
Атакувальний захисник проведе свій четвертий сезон за київський клуб
Вадим Довідний продовжить грати у Вищій лізі
Вища лiга 29.08.2024
Вадим Довідний продовжить грати у Вищій лізі
Столичний Селф Мейд оголосив про перші підписання на наступний сезон