Всі категорії новин
Вища ліга: Ніко-Баскет двічі здолав Політехнік, Кривий Ріг встановив новий рекорд сезону

Вища ліга: Ніко-Баскет двічі здолав Політехнік, Кривий Ріг встановив новий рекорд сезону

Минулими вихідними відбулися матчі першого у 2020 році повноцінного туру регулярного чемпіонату Вищої ліги. У центральних його поєдинках Ніко-Баскет на виїзді двічі здолав харківський Політехнік, істотно змінивши ситуацію у боротьбі за підсумкове друге місце східної групи.

Останні у 2019 році зустрічі підопічні Валентина Берестнєва провели ще на початку грудня, але перерва тривалістю у повний календарний місяць не вплинула на змагальну форму хлопців з Миколаєва. Вони зуміли здивувати «студентів», зробивши те, що досі не вдавалося жодній команді у поточному сезоні – здобути максимально можливі дві перемоги у Харкові. І у першому, і у другому матчах гості додавали після великої перерви та з істотною перевагою у рахунку («+13» та «+9» відповідно) вигравали заключну чверть. Що, зокрема, дозволило Ніко-Баскету залишити за собою недільний поєдинок, у якому харків’яни дуже непогано виглядали протягом стартових 20 хвилин та були попереду за підсумками першої половини.

Найпомітнішим гравцем обох поєдинків у Харкові став захисник Ніко-Баскета Марк Боднар. У суботу 21-річний гравець зібрав колекцію з 26 очок, 10 підбирань та семи результативних передач, влучивши 10 із 15 кидків з гри, а у неділю здобув 23 бали. За Політехнік досить вдало дебютував запрошений замінити травмованого Антона Рочняка центровий Андрій Шаламов: у першій зустрічі він став єдиним гравцем у складі Політехніка, який напрацював на позитивний показник корисності, а у другій заніс до свого активу 20 очок, сім підбирань, чотири асисти та чотири перехоплення.

Завдяки успішному виїзду до Харкова Ніко-Баскет суттєво покращив власне становище у турнірній таблиці  - у 14 зіграних на даний момент поєдинках команда Берестнєва здобула 10 перемог, випередивши за цим показником саме Політехнік. «Студенти» все ще знаходяться вище свого прямого конкурента у турнірній таблиці, але лише завдяки більшій кількості проведених матчів, а безвиграшна серія хлопців Тимура Арабаджи триває вже чотири поєдинки.

Лідерство на Сході зберігає Кривий Ріг, який у звітному турі провів майстер-клас для молодої кременчуцької команди: станом на сьогодні юні підопічні Виктора Кобзистого не можуть на рівних протистояти одному з головних фаворитів Вищої ліги, що і підтвердив рахунок на табло. Дві зустрічі із Кременем краща команда своєї групи виграла із загальною перевагою у 117 очок, встановивши у недільному поєдинку новий рекорд результативності регулярного чемпіонату – за 40 хвилин ігрового часу колектив Сергія Корабльова здобув неймовірні 134 бали, влучивши 18 триочкових кидків та зробивши 35 результативних передач. Одразу сім баскетболістів у складі гостей подолали позначку у 10 набраних очок, а центровий Владислав Фролов оформив дабл-дабл із 19 балами та 17 підбираннями.

Перший поєдинок між Кременем та Кривим Рогом також не обійшовся без цікавого статистичного досягнення: захисник гостей Сергій Старцев напрацював на рейтинг ефективності у 44 бали, оновивши рекорд поточного чемпіонату, який раніше належав його партнеру по команді Андрію Кулішу. За 29 хвилин на майданчику 22-річний гравець набрав 31 очко та зробив 13 результативних передач – це другий результат з початку сезону-2019/20.

Розгромними перемогами фаворитів завершилися й усі інші поєдинки східної групи – дублюючий склад Дніпра легко подолав супротив паралімпійців з Інваспорту, змусивши свого опонента зробити сумарно 56 втрат за дві зустрічі, а СумДУ без свого провідного бомбардира Олександра Прокопенка без проблем впорався із Новомосковськом. У другому матчі суперників, що цікаво, за сумський колектив дебютував форвард Ілля Кабацюра, який розпочинав сезон саме у складі дебютанта Вищої ліги, і провів блискучу зустріч, здобувши 24 очки, 11 підбирань, сім результативних передач та три перехоплення.

Наразі другим у східній групі йде саме СумДУ, який веде шестиматчеву переможну серію. Втім, усе може змінитися вже на початку лютого, коли підопічні Ярослава Ковальова зустрінуться із іншими фаворитами свого пулу – Криким Рогом вдома та Ніко-Баскетом на виїзді.

Результати усіх матчів туру у групі 1:

Дніпро-2 – Інваспорт 103:54, 104:58;

Кремень – Кривой Рог 67:121, 71:134;

Политехник – Ніко-Баскет 82:103, 69:75;

Новомосковськ – СумДУ 70:107, 70:116.

На Заході напружених поєдинків було набагато більше – перш за все, тому, що номінальні аутсайдери пар приймали фаворитів на власному майданчику, та змогли вчинити їм серйозний супротив. Досить конкурентними вийшли обидві зустрічі у Черкасах, де дублюючий склад місцевих Мавп гідно боровся із Старим Луцьком, у суботу отримавши допомогу від центрового Дмитра Скапінцева, який нещодавно повернувся до України із США. Відсвяткувати дві перемоги підопічним Володимира Журжія дозволили відчутна перевага у боротьбі за підбирання (загалом гості зібрали 38 відскоків на чужому кошику, майже третину з яких до свого активу заніс досвідчений форвард Денис Тютюнник) та продуктивна гра плеймейкера Едуарда Федчука. Він реалізував рівно 50% своїх кидків з периметру, а сім із дев’яти своїх сумарних триочкових забив у других половинах матчів.

Важкі турнірні бали у Івано-Франківську здобули баскетболісти з Рівного: у обох зустрічах Говерла чіплялася за другу команду групи, залишаючи питання щодо переможця відкритим до заключної чверті. Втім, у кінцівках кращими у обох випадках були гості – у суботу вони виграли вирішальну десятихвилинку із перевагою у 15 очок, закинувши у вирішальні миттєвості три триочкові спроби (хоча за попередні 30 хвилин снайпери Рівного влучили тільки один дальній кидок із 22), а у неділю провели ключовий ривок 13:0 у середині четвертої чверті завдяки влучанням захисника Тараса Шанюка та центрового Олександра Шепелева. Відсвяткувавши дві перемоги над «ведмедями», колектив Михайла Переверзія максимально наблизився до Тернополя-ТНЕУ та відстає від лідера західної групи, який звітний тур пропускав, усього лише на один бал.

Єдиною парою минулого ігрового тижня, у якій суперники обмінялися перемогами, стало протистояння Житомира та молодіжної команди южненського Хіміка. У першій зустрічі баскетболісти з Полісся, підсилені досвідченим форвардом Леонідом Стефанишиним, провели потужну четверту чверть, впродовж якої відіграли відставання у шість очок, і виявилися влучнішими у напруженій кінцівці, головними дійовими особами якої стали захисник Євген Болоценко та центровий Олександр Рихлюк. У неділю юніори Олександра Пащенка взяли більш ніж переконливий реванш, розгромивши господарів із перевагою у 38 очок. 51 бал із 98 загальнокомандних южненцям принесли кандидати до молодіжної збірної України Дмитро Головчик та Денис Клевзуник – останній із середнім показником у 20,6 очка наразі входить до трійки кращих бомбардирів регулярного чемпіонату Вищої ліги, поступаючись лише Кабацюрі та Прокопенку.

За підсумками туру на Заході сформувалася четвірка явних претендентів на перевагу домашнього майданчику у першому раунді плей-оф: до трійки лідерів у складі Тернополя-ТНЕУ, Рівного та Хіміка-2 приєднався Старий Луцьк, який випереджає щільну групу переслідувачів на три перемоги. Втім, у ДіДіБао, Житомира та Говерли буде ще достатньо часу та матчів для того, щоб змінити ситуацію на свою користь.

Результати усіх матчів туру у групі 2:

Черкаські Мавпи-2 – Старий Луцьк 71:87, 77:88;

Говерла – Рівне 58:68, 64:75;

Житомир – Хімік-2 87:83, 60:98.

Новини по темі
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Вища лiга 22.04.2024
Визначено символічну збірну сезону чоловічої Вищої ліги
Фіналом восьми у Києві завершився сезон Вищої ліги 2023/24.
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Вища лiга 21.04.2024
Прометей виграв фінальний матч Вищої ліги: фотогалерея матчу та церемонії нагородження
Дивіться яскраві фото вирішального матчу Вищої ліги на церемонії нагородження
Прометей – переможець Вищої ліги
Вища лiга 21.04.2024
Прометей – переможець Вищої ліги
Команда зі Слобожанського завершила сезон без поразок
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Відео 21.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 21 квітня
Дивіться трансляцію вирішальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Вища лiга 21.04.2024
Ніко-Баскет обіграв Харківських Соколів в бронзовому фіналі Вищої ліги: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Ніко-Баскет - Харківські Соколи
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Вища лiга 21.04.2024
Вища ліга: СумДУ став п’ятим, Push Team-ДТЕУ – сьомим
Завершились матчі за 5-8 місця Фіналу восьми Вищої ліги
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
Вища лiга 21.04.2024
Ніко-Баскет завоював бронзу Вищої ліги
У видовищному матчі за бронзу Ніко-Баскет переграв Харківські Соколи
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Вища лiга 20.04.2024
Прометей переміг Харківські Соколи та вийшов до фіналу Вищої ліги
Прометей боротиметься за чемпіонський титул із Самбором
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Вища лiга 20.04.2024
Вища ліга: СумДУ та Селф Мейд зіграють за 5 місце
Відбулись матчі втішного міні-турніру Фіналу восьми Вищої ліги
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Вища лiга 20.04.2024
Самбір – перший фіналіст Вищої ліги
Самбір здолав в півфіналі Ніко-Баскет і тепер побореться за трофей
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Відео 20.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 20 квітня
Дивіться трансляцію півфінальних матчів плей-оф сезону Вищої ліги
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Вища лiга 19.04.2024
Визначились півфіналісти плей-оф Вищої ліги
Стартував Фінал восьми у чоловічій Вищій лізі
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Відео 19.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Дивіться перші першого ігрового дня Фіналу восьми Вищої ліги
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Вища лiга 19.04.2024
Прометей у Фіналі восьми Вищої ліги розгромив ДіДіБао: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Прометей – ДіДіБао
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
Вища лiга 18.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
На цьому тижні пройдуть вирішальні матчі сезону у Вищій лізі