Всі категорії новин
Вища ліга: розгромні перемоги Кривого Рогу, складний виїзд Тернополя-ТНЕУ та овертайм у Луцьку

Вища ліга: розгромні перемоги Кривого Рогу, складний виїзд Тернополя-ТНЕУ та овертайм у Луцьку

З 24 по 27 січня у восьми українських містах було зіграно поєдинки чергового туру регулярного чемпіонату Вищої ліги. За його підсумками Тернопіль-ТНЕУ зберіг одноосібне лідерство у західній групі, здобувши дві непрості перемоги у Івано-Франківську, а Кривий Ріг продовжив власну переможну серію до 19 зустрічей, двічі розгромивши Новомосковськ.

Дебютант Вищої ліги, який вже у 2020 році зазнав кількох суттєвих кадрових втрат (захисник Микола Несущий перейшов до ДіДіБао, а форвард Ілля Кабацюра, що входить до трійки кращих бомбардирів регулярного чемпіонату, поповнив лави СумДУ), у Кривому Розі виглядав зовсім безпорадно, двічі поступившись фавориту східної групи із сумарною різницею у 104 бали. Особливо великою перевага підопічних Сергія Корабльова була у недільному поєдинку, який завершився із рахунком 132:62 – господарям не вистачило усього лише двох очок, щоб повторити власний рекорд результативності у поточному сезоні, встановлений двома тижнями раніше у двобої з Кременем. Сім із дев’яти криворізьких баскетболістів, що з’являлися на майданчику, подолали двозначну позначку у графі результативності, а захисник Сергій Старцев, який наразі є кращим асистентом першості, оформив вражаючий дабл-дабл із 23 очок та 15 результативних передач.

Впевнено здолавши Новомосковськ, колектив з Кривого Рогу продовжив серію перемог до 19 матчів – поразка у стартовому поєдинку регулярного чемпіонату із дублем Дніпра залишається для кращої команди Сходу єдиною у сезоні. Втім, найближчими вихідними на хлопців Корабльова чекає досить конкурентне протистояння із СумДУ, який спробує зупинити одного з головних фаворитів першості на власному майданчику.

Саме сумські баскетболісти мають другу за тривалістю серію перемог у всій Вищій лізі – вони не поступалися вже вісім матчів, зазнавши останньої на даний момент поразки ще на початку грудня від харківського Політехніка. У звітному турі навіть не зовсім типовий для СумДУ посередній показник реалізації триочкових кидків, трохи вищий за 30%, не завадив команді Ярослава Ковальова двічі впоратися із Інваспортом. Базовий клуб дефлімпійської збірної України вчинив гідний супротив серйозному супернику: зокрема, у другій зустрічі, яка відбулася у понеділок, підсумкова різниця у рахунку склала всього лише десять очок, і впродовж майже усієї другої половини зустрічі баскетболісти з Дніпра трималися на відстані одного невеличкого ривку від опонента – втім, так і не зуміли його провести.

У обох зустрічах найрезультативнішим гравцем у складі сумського колективу ставав захисник Ігор Стародуб, який заніс до свого активу 30 балів у першому матчі та 28 – у другому. У 17 із 18 проведених зустрічей у поточному регулярному чемпіонаті Вищої ліги вихованець донецького баскетболу здобував більше 10 очок (його середній показник по сезону, 20,9 бали за гру, є третім серед усіх учасників першості), а у єдиному відносно невдалому для себе поєдинку, проти Кременя у середині грудня, відзначився 10 асистами та сімома перехопленнями.

Втім, поки що навіть тривала вдала серія не дозволяє СумДУ закріпитися на другій сходинці турнірної таблиці Сходу – Ніко-Баскет, що має вже шість перемог поспіль та вісім у десяти останніх зустрічах, за набраним темпом ні у чому не поступається своєму головному конкуренту. Минулими вихідними колектив Валентина Берестнєва на власному майданчику двічі обіграв дублюючий склад Дніпра, який у Миколаєві не міг розраховувати на свого кращого бомбардира Ігоря Дубоненка. У кожній з двох зустрічей господарі проводили вирішальні спурти у третій чверті, вдало перебудовуючись після великої перерви та формуючи двозначний гандикап переважно за рахунок своєчасних влучань провідних захисників. У суботу 11 балами у ключовій десятихвилинці відзначився Марк Боднар, а у неділю – Богдан Лук’ян, реалізувавши кожен з трьох своїх кидків з далекої відстані.

Нарешті, Маріуполь за відсутності у складі головного героя попереднього туру Вищої ліги Олександра Скутельника зміг здобути дві виїзні перемоги у Кременчуці, хоча у недільній зустрічі головний аутсайдер Сходу був дуже близьким до досить гучної сенсації. Неймовірна результативність форварда Максима Коваля, який приніс команді 35 очок, зробивши при цьому 18 підбирань та п’ять блок-шотів, дозволяла Кременю передувати у рахунку протягом майже усієї другої половини – але врешті-решт більш досвідчені та майстерні «леви» завдяки влучанням Віталія Тельчарова та Микити Бібікова (на двох вони набрали 51 очко із 91 командного) зуміли здобути вкрай важливі для приазовського колективу турнірні бали.

Наздогнавши Політехнік, який звітний тур пропускав – наразі обидві команди мають по 10 перемог у 18 проведених зустрічах, – Маріуполь продовжує боротьбу за четверту позицію у турнірній таблиці, яка надасть перевагу власного майданчику у першому раунді плей-оф. Втім, виграти її у харківських «студентів» підопічним Сергія Заваліна буде неймовірно складно: клуб, який у попередньому сезоні виступав у Суперлізі, підготував неприємний сюрприз усім своїм опонентам, напередодні вирішальних поєдинків регулярного чемпіонату запросивши до власних лав двох американських легіонерів досить непоганого рівня. Бігмен Айзек Бенкс колись грав разом із Ті Джеєм Кромером за команду університету Східного Теннессі у першому дивізіоні NCAA та має досвід виступів у чемпіонатах Великої Британії, Грузії та Люксембургу, тоді як захисник Кристіан Бредфорд у складі косовських Раховечів брав участь у кваліфікації поточного розіграшу Кубку Европи ФІБА.

Результати усіх матчів туру у групі 1:

Кривий Ріг – Новомосковськ 109:75, 132:62;

Інваспорт – СумДУ 67:88, 72:82;

Ніко-Баскет – Дніпро-2 89:75, 75:65;

Кремінь – Маріуполь 77:108, 84:91.

Лідеру Заходу, Тернополю-ТНЕУ, турнірні очки далися значно складніше, ніж Кривому Рогу: у суботу за результативної гри форварда Олексія Соловйова (він здобув 23 бали, влучивши п’ять триочкових кидків) Говерла диктувала фаворитові власні умови та мала протягом зустрічі гандикап у 14 балів. Втім, коротка лава запасних – за весь основний час Павло Піскарьов задіяв усього лише шістьох гравців не дозволила «ведмедям» втримати перевагу. У заключній чверті підопічні Дмитра Забірченка суттєво додали, провели потужний ривок, основою якого стали сумарні шість влучань захисника Павла Буренка та центрового Євгена Ворника з периметру, та здобули вольову перемогу із рахунком 76:70.

У неділю тернопільські баскетболісті виглядали значно впевненіше та захопили ініціативу ще у другій чверті – цього разу завдяки активності у три секундній зоні господарів та величезній перевазі у боротьбі за підбирання (перша команда Заходу зробила 14 підбирань у нападі проти лише трьох у суперника), – і впродовж майже усієї другої половини мала перевагу у два-три володіння. А наприкінці третьої десятихвилинки, коли гравці Говерли були найближче до того, щоб відновити рівновагу на табло, Буренку вдався ефектний дальній кидок із сиреною на перерву, який дозволив лідерам зберегти та у подальшому збільшити власний гандикап.

Рівне, яке продовжує переслідувати Тернопіль-ТНЕУ – від першої сходинки турнірної таблиці срібний призер минулого чемпіонату Вищої ліги відстає усього лише на одну перемогу, – жодних проблем із досягненням позитивного результату минулими вихідними не мало. У обох поєдинках із дублюючим складом Черкаських Мавп хлопці Михайла Переверзія подолали позначку у 100 набраних очок, відчутно виграли боротьбу за трисекундну зону та провели чимало результативних швидких проривів. Найрезультативнішим гравцем у складі переможців у обох зустрічах став центровий Олександр Шепелев: кращий бомбардир своєї команди у регулярній першості двічі здобув по 25 балів, продемонструвавши дуже високий відсоток реалізації спроб з гри (19 із 25 кидків бігмена виявилися влучними).

Скориставшись тим, що молодіжна команда Хіміка минулий ігровий тиждень пропускала, на третє місце на Заході піднявся Старий Луцьк, який на власному майданчику двічі переграв ДіДіБао. Обидва поєдинки пройшли у запеклій боротьбі, а у першому суперникам навіть не вистачило 40 хвилин основного часу для того, щоб з’ясувати сильнішого. У нагоді лучанам стало нещодавнє підсилення складу: захисник Юрій Крамар, який розпочинав сезон у Львівській Політехніці, приніс команді п’ять вирішальних очок у овертаймі – його господарі виграли із рахунком 11:9. Граючий тренер новачків Вищої ліги із Кам’янця-Подільського Микола Полюляк міг врятувати власний колектив від поразки, але із трьох штрафних кидків на останніх секундах додаткового часу забив лише один.

Доля другої зустрічі між західноукраїнськими колективами також вирішувалася у напруженій кінцівці – цього разу баскетболістам з Луцька вдалося провести потужний ривок у четвертій чверті та здобути у підсумку двозначну перевагу у рахунку, яка стала для підопічних Володимира Журжія найбільшою впродовж усієї зустрічі. За останні чотири з половиною хвилини основного часу гравці ДіДіБао влучили лише один кидок з гри та пропустили фінішний спурт опонента 2:15, головними дійовими особами якого стали знову-таки Крамар та форвард Дмитро Швагринський. За рівного рахунку саме він реалізував дальню спробу, після якої господарі отримали психологічну перевагу та більше не озиралися назад.

Найтриваліша у Вищій лізі серія невдач, яку веде Львівська Політехніка, сягнула позначки вже у 14 матчів – молода команда Ярослава Зубрицького продовжує створювати певні проблеми суперникам на власному майданчику, але здобути позитивний результат їй, частіше за все не вдається. Один з двох (наряду із Черкаськими Мавпами-2) головних аутсайдерів західної групи непогано виглядав у першому домашньому поєдинку із Житомиром: львів’яни несуттєво поступалися у рахунку майже весь основний час, до останнього тримаючись за суперника, але усі їх спроби перехопити ініціативу виявилися марними. Досвід Олександра Рихлюка, Романа Дмитренка, Вадима Довідного та інших лідерів Житомира виявився більш істотним аргументом, ніж завзятість і жага до боротьби господарів – зокрема, форварда Іллі Левченка, який повторив свій кращий результат у сезоні, здобувши 24 очки.

За підсумками туру щільність команд у турнірній таблиці Заходу залишається досить високою – ДіДіБао, який із балансом 8-12 йде на сьомій сходинці, відстає від Старого Луцька, який розташувався на третій позиції, на чотири перемоги.

Результати усіх матчів туру у групі 2:

Черкаські Мавпи-2 – Рівне 77:101, 80:102;

Львівська Політехніка – Житомир 75:83, 61:75;

Говерла – Тернопіль-ТНЕУ 70:76, 80:92;

Старий Луцьк – ДіДіБао 75:73 ОТ, 80:70.

Новини по темі
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Відео 19.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: відеотрансляція матчів 19 квітня
Дивіться перші першого ігрового дня Фіналу восьми Вищої ліги
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
Вища лiга 18.04.2024
Фінал восьми Вищої ліги: анонс матчів
На цьому тижні пройдуть вирішальні матчі сезону у Вищій лізі
Вища ліга: лідери за потрапляннями до збірних туру та MVP тижня
Вища лiга 18.04.2024
Вища ліга: лідери за потрапляннями до збірних туру та MVP тижня
Окрім медалей, кращі гравці сезону отримають індивідуальні нагороди
СумДУ завершив регулярний чемпіонат Вищої ліги двома перемогами в Хмельницькому
Вища лiга 17.04.2024
СумДУ завершив регулярний чемпіонат Вищої ліги двома перемогами в Хмельницькому
Сумська команда здобула дві перемоги над Хмельницьким
Вища ліга: відеотрансляція матчу 17 квітня
Відео 17.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчу 17 квітня
Дивіться зустрічі регулярного чемпіонату в прямому ефірі
Визначено місце проведення Фіналу восьми Вищої ліги
Вища лiга 12.04.2024
Визначено місце проведення Фіналу восьми Вищої ліги
Чемпіон Вищої ліги визначиться 19-21 квітня
Регулярний чемпіонат у Вищій лізі завершиться матчами 16-17 квітня
Вища лiга 12.04.2024
Регулярний чемпіонат у Вищій лізі завершиться матчами 16-17 квітня
Визначились дати перенесених матчів Хмельницька та СумДУ.
Визначено MVP та символічну збірну 14-го ігрового тижня Вищої ліги
Вища лiга 09.04.2024
Визначено MVP та символічну збірну 14-го ігрового тижня Вищої ліги
На минулому тижні відбулись матчі в Києві та Пущі-Водиці
Push-ЦДУ знято з розіграшу Вищої ліги
Вища лiга 09.04.2024
Push-ЦДУ знято з розіграшу Вищої ліги
В турнірній таблиці відбулися зміни
Вадим Довідний встановив рекорд результативності сезону у Вищій лізі
Вища лiга 07.04.2024
Вадим Довідний встановив рекорд результативності сезону у Вищій лізі
Гравець Селф Мейда в столичному дербі набрав 51 очко.
Вища ліга: Самбір обіграв Ніко-Баскет, Харківські Соколи поступились СумДУ
Вища лiга 07.04.2024
Вища ліга: Самбір обіграв Ніко-Баскет, Харківські Соколи поступились СумДУ
У регулярному чемпіонаті Вищої ілги відбулись п'ять матчів.
Вища ліга: відеотрансляція матчів 7 квітня
Відео 07.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 7 квітня
Дивіться зустрічі регулярного чемпіонату в прямому ефірі
Вища ліга: СумДУ обіграв Селф Мейд, розгромні перемоги Прометея та Самбора
Вища лiга 06.04.2024
Вища ліга: СумДУ обіграв Селф Мейд, розгромні перемоги Прометея та Самбора
У Вищій лізі відбулись п'ять матчів регулярного чемпіонату.
Вища ліга: відеотрансляція матчів 6 квітня
Відео 06.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 6 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Селф Мейд здолав Хмельницький в овертаймі: фотогалерея
Вища лiга 05.04.2024
Селф Мейд здолав Хмельницький в овертаймі: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Вищої ліги Push Селф Мейд – Хмельницький
Харківські Соколи поступились Push Team-ДТЕУ у Вищій лізі: фотогалерея
Вища лiга 05.04.2024
Харківські Соколи поступились Push Team-ДТЕУ у Вищій лізі: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Вищої ліги Push Team-ДТЕУ – Харківські Соколи
Вища ліга: відеотрансляція матчів 5 квітня
Відео 05.04.2024
Вища ліга: відеотрансляція матчів 5 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату
Вища ліга: анонс матчів 5-7 квітня
Вища лiга 04.04.2024
Вища ліга: анонс матчів 5-7 квітня
У регулярногому чемпіонаті Вищої ліги буде проведена останній ігровий тиждень.
Перед фіналом регулярного чемпіонату Вищої ліги: лідери за статистичними показниками
Вища лiга 03.04.2024
Перед фіналом регулярного чемпіонату Вищої ліги: лідери за статистичними показниками
ФБУ звертає увагу на кращих гравців сезону за основними статистичними показниками