Всі категорії новин
Володимир Холопов - про формування складу та підготовку жіночої збірної України 3х3 до кваліфікації Олімпійських ігор в Токіо (Частина І)

Володимир Холопов - про формування складу та підготовку жіночої збірної України 3х3 до кваліфікації Олімпійських ігор в Токіо (Частина І)

Головний тренер жіночої збірної України з баскетболу 3х3 Володимир Холопов розповів, як встигає тренувати і Київ-Баскет і національну команду у розпал сезону жіночої Суперліги, як буде готувати збірну до кваліфікації Олімпійських ігор в Токіо та про формування її складу.

Володимир Михайлович, сезон жіночої Суперліги у самому розпалі, ваш Київ-Баскет захищає титул чемпіона України. Чи вистачає часу на роботу в збірній 3х 3?

- Про роботу 3х3 ми ніколи не забуваємо. Я тренер збірної України з баскетболу 3х3, а наш клуб (Київ-Баскет – прим.) є базовим для національної команди. Наші гравчині виступають в різновікових збірних : U21, U23 та дорослій команді. Тобто про баскетбол 3х3 ми ніколи не забуваємо. 

Тобто, поєднувати вдається навіть з таким насиченим графіком? 

- Абсолютно точно. Ми виділяємо окремий час і робимо окремі тренування, граємо по правилах 3х3. Коли виконуємо кардіо-вправи, застосовуємо також цей формат, бо там вищий пульс. Багато тренерів використовує гру 3х3 на одне кільце, як тренувальну регулярну вправу, адже вона дуже корисна. Не потрібно вигадувати якість бігові вправи, набагато легше прив’язати все до баскетболу. В форматі 3х3 важко захищатися, усього 12 секунд на атаку, швидкість прийняття рішень значно зростає, немає підстраховки, серйозний пресинг, пульс надвисокий.

Повірте, гравчині отримують дуже великі навантаження. Це дозволяє тримати команду 5х5 в дуже хороших кондиціях. Кожному гравцю набагато краще грати, аніж просто тренуватися і бігати по стадіону. Ігровикам набагато цікавіше саме грати, аніж коли доводиться щось бігти, робити аеробну роботу чи в залі днями проводити. Баскетбол 3х3 допомагає в підготовці 5х5, адже ти вирішуєш задачі по захисту, атаці і підтримуєш кондиції команди. 

А навпаки, баскетбол 5х5 допомагає в роботі 3х3?

- Це абсолютно різні види спорту і робота. 3х3 – це повністю анаеробна робота. В 5х5 багато пауз, м’ячі йдуть в аути, у тренера є тайм-аути, коли потрібно збити темп, то тренер це використовує. Я б не сказав, що 5х5 сильно допомагає 3х3.

Нещодавно в Києві пройшов міжнародний турнір з баскетболу 3х3. В ньому взяли участь наші різновікові збірні, у тому числі і основна доросла. До цього була велика пауза в змаганнях. Чи побачили ви над чим потрібно працювати після неї? 

- Нічого особливого я не побачив. Ми цією командою майже весь попередній рік готувалися до кваліфікації Олімпіади. Комбінації, які вивчалися, а це більш ніж 10 варіантів, гравчині пам’ятають, знають і за необхідністю використовують. В складі цієї команди досить досвідченні спортсменки, які є заслуженими та міжнародними майстрами спорту, які здобули ці звання саме завдяки басктеболу 3х3, оскільки були призерками чемпіонатів Європи та світу. Вони дуже досвідченні.

Читайте: Збірна України виграла Міжнародний турнір у Києві

Наша задача – дочекатися завершення сезону, потім у найкоротші терміни відновити гравчинь, наскільки це буде можливо. Це не означає впасти на диван та пролежати 10 днів.  Просто потрібно провести відновлювальний збір, а потім в нас буде приблизно три тижні для підготовки до турнірів та кваліфікації. 

На турнірі було багато молодих дівчат. Чи побачили ви майбутнє підсилення головної команди?

- Так, там була команда 21-річних, три збірні 18-річних та дорослих. Ми мали можливість продивитися всіх кандидатів в збірну всіх вікових груп. Мені дуже сподобалося, як зіграла Юлія Гутевич, вона була дуже корисною, добре захищалися і атакувала з периметру. Вона точно може склаcти конкуренцію, як гравчиням національної команди, так і U21 та U23. Юля 2000-го року народження, а тому має можливість грати і там і там. Анжеліка Ляшко також дуже добре відіграла, яка виступала у складі U21 і була дуже результативною. Її команда обіграла другий склад дорослої збірної, зокрема завдяки її дальнім влучанням. Тобто, у баскетболі 3 на 3 в нас серйозний потенціал. 

Нещодавно з’явився турнір PRO Ліга Паріматч 3х3. Наскільки важливо, щоб змагань було якомога більше?

- Для мене, як тренера збірної, чим більше гравчині будуть грати в баскет 3х3, тим краще. Я взагалі не бачу ніяких проблем в тому, що коли йде чемпіонат 5х5, дівчата беруть участь в іграх 3х3. Це все нісенітниці, мовляв там занадто контактна та брудна гра. Це все вже позаду, цього вже немає. Сьогодні така тенденція, що гра повинна бути видовищною, вона не може бути боротьбою.

Потроху судді прибирають жорсткі заслони, прибирають порушення на межі неспортивного фолу. Тож, я не бачу проблем в тому, що гравчині беруть участь в 3х3. Якщо ти граєш в залі, на паркеті, то яка різниця, ти граєш на тренуванні чи змаганнях? Ніякої різниці. Трохи викликав занепокоєння пластиковий корт, але той корт, на якому грали на турнірі в Києві, він відповідав всім європейським та світовим стандартам. На ньому на посковзнешся та не впадеш. 

Чи затвердили ви для себе склад збірної 3х3 на кваліфікацію Олімпійських ігор в Токіо? 

- Ні, ніякий склад не затверджено. На сьогоднішній день за національну команду в кваліфікації може зіграти будь-яка гравчиня, яка має рейтинг. А навіть якщо рейтингу немає, є можливість зробити, щоб вона його отримала, і її можна було заявити на кваліфікацію. Скажімо так, той рейтинг, який було заморожено, в квітні місяці це завершиться і є ще час та шанси ввести в склад збірної будь-яку гравчиню. 

Чим сильніших гравчинь ми зберемо, тім кращим буде результат. Насправді 3х3 не такий важкий вид спорту з точки зору тактики. Тут головними є два моменти – це грамотна селекція і високі функціональні кондиції гравчинь. Якщо це є, є шанс того, щоб виступити дуже добре. Якщо якийсь компонент випадає, то вже будуть проблеми. 

 

Новини по темі
Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА Жіноча збірна України піднялась на дві позиції в рейтингу збірних ФІБА
Останні офіційні матчі збірна України провела у листопаді 2023 року.
Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL Кристина Філевич повторила рекорд результативності EWBL
Гравчиня збірної України набрала 41 очко в матчі у Варшаві.
Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль Міріам Уро-Ніле змінила команду, перебравшись в Ізраїль
Гравчиня збірної України перебралась до чемпіонату Ізраїля
Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі Аліна Ягупова дебютувала за Валенсію в Євролізі
Українська захисниця допомогла команді здобути перемогу в Румунії
Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк Новорічна анкета: Дар'я Дубнюк
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Новорічна анкета: Віта Горобець Новорічна анкета: Віта Горобець
Привітання зі святами від гравчині національної збірної
Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії Тетяна Юркевічус змінила команду в Італії
Гравчиня жіночої збірної змінила одного аутсайдера Серії А на іншого
Новорічна анкета: Вікторія Балабан Новорічна анкета: Вікторія Балабан
Привітання зі святами від гравчині збірної України
Аліна Ягупова залишає Чукурову Аліна Ягупова залишає Чукурову
Зірка збірної України продовжить кар'єру в іншому клубі
Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії Дар’я Дубнюк: Дуже прикро за поразку проти Португалії
Розігруюча нашої національної команди — про другу гру кваліфікації
Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея Україна програла Португалії у відборі на жіночий Євробаскет-2025: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Україна - Португалія у відборі на чемпіонат Європи
Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна поступилась Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Жіноча збірна України без перемог провела два матчі першого вікна відбору
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Відео 12.11.2023
Україна — Португалія: відеотрансляція матчу відбору на Євробаскет-2025
Дивіться матч жіночої національної збірної у кваліфікації на чемпіонат Європи-2025
Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним Матч Україна – Португалія у Ризі буде благодійним
Придбати благодійний квиток можуть абсолютно усі охочі
Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу Вікторія Балабан: З Португалією маємо налаштовуватися тільки на перемогу
Захисниця збірної України — про матч відбору на Євробаскет-2025