Всі категорії новин
Володимир Журжій: мета Старого Луцька – найвищі нагороди чемпіонату України

Володимир Журжій: мета Старого Луцька – найвищі нагороди чемпіонату України

У чемпіонаті України серед команд Вищої ліги 1 жовтня стартує новий сезон.

Четвертий рік поспіль у цьому дивізіоні виступатиме БК Старий Луцьк-Університет. Матчі стартового туру волиняни зіграють вдома 2 та 3 жовтня проти Говерли.

Минулого року лучани зупинилися за крок від медалей. Цього року вони налаштовані покращити цей результат.

Про плани та очікування від нового сезону, комплектацію та суперників пресслужба клубу говорила з головним тренером Володимиром Журжієм.

- Збірна України U-17 з баскетболу 3х3 під Вашим керівництвом стала другою на ЧЄ. З яким настроєм повернулися до роботи в клубі?
- Я дуже задоволений своїми гравцями і результатом. Це третій чемпіонат Європи, коли я очолюю збірні з баскетболу 3х3. У нас були різні місця, але чогось не вистачало до медалі. Нарешті нам вдалося завоювати нагороди. З хорошим настроєм повертаюся до Луцька. Тут є свій пласт роботи. Хлопці проходять збори і ми вже повністю переключилися, входимо у сезон Вищої ліги.

- Друге і відразу завершальне питання про баскетбол 3х3. Луцьк – серед лідерів у цьому виді спорту. Є показова ситуація з командою Промбудсфера, яка стала першою на чемпіонаті України. Окрім цього, декілька років поспіль проводяться локальні, місцеві турніри серед дорослих і молоді. Хочеться запитати саме про молоде покоління. Чи бачите Ви, як тренер юнацьких збірних з баскетболу 3х3 перспективну молодь у Луцьку, яка за умови прогресу може претендувати на потрапляння у збірну?
- У нас були збірники з баскетболу 3х3 з Луцька. Знаю, що ви розумієте про кого я. Але якщо ми говоримо про майбутнє, то це залежить лише від дітей, від молоді. Потрібно відповідати рівню національної збірної. Зі всієї країни в збірну потрапляють лише чотири гравці і це мають бути найкращі. Тут не повинна бути географічна складова: з якого регіону гравець. Якщо говорити глобально, то класичний баскетбол 5х5 і баскетбол 3х3 повинні бути окремо, тобто, гравці повинні від’єднуватися і займатися виключно одним видом. Усі молоді гравці, які були під моїм керівництвом, приходили з класичного баскетболу: суто 3х3 не займався ніхто. Той, хто з молодих гравців визначиться з дитинства і почне займатися суто одним з цих видів спорту, матиме більше шансів на успіх. Зокрема, і на потрапляння в збірні. Мені здається, що це лише питання часу. Баскетбол 3х3 – дуже цікавий та перспективний вид спорту. Зауважу, Україна – єдина країна, яка на чемпіонаті Європи у півфіналі була представлена і серед хлопців, і серед дівчат. Це дуже серйозний рівень.

- Фактично, відразу після ЧЄ Ви потрапили на товариський матч нашої команди проти БК Рівне. Перед цим хлопці провели три гри  на турнірі пам’яті Олексія Веремійчика. Вже незабаром розпочнуться матчі Вищої ліги. Як оцінюєте готовність команди перед стартом чемпіонату на тлі останнього контрольного поєдинку?
- Поєдинки з нашими географічними сусідами з Рівного завжди дуже напружені, навіть якщо це товариські ігри. Тому цей матч був на рівні чемпіонату. БК Рівне має стабільний склад, досягає хороших результатів. Ми задоволені, що вони запропонували нам зіграти поєдинок. Він потрібен для обох команд. У нас появилися нові гравці. Їм потрібно звикнути до ролей на майданчику, команді потрібно награти ігрові взаємодії. Якістю гри не можна бути повністю задоволеним, адже це початок сезону. Тим не менш, команда непогано виглядала фізично. Були тактичні недопрацювання, втім цією грою я загалом задоволений.

- Декілька слів сказано про нових гравці. У контексті цього хочеться поговорити про кадровий склад команди, комплектацію. З підписанням Зайця та Коровякова формування ростеру завершено, чи все ж варто очікувати нових гравців зараз або під час сезону?
- Думаю, що на початку сезону комплектація завершена. Варто згадати ще Миколу Полюляка, який мав виступати за нашу команду, але в останній момент він вирішив інакше. Ми розпочинаємо чемпіонат тими гравцями, які є. Дуже хотілося б, як мінімум ще одного гравця. Побачимо як буде під час чемпіонату. Якщо буде потрібне підсилення, то будемо намагатися це зробити.

- Я так розумію, що, ймовірно, йдеться про бігмена.
- У нас дуже кваліфіковані високі гравці. Я впевнений у них. Однак у нас буде довгий і виснажливий чемпіонат. Якщо буде потрібне підсилення – будемо працювати над цим.

- Ще одна важлива тема для розмови – команда Першої ліги. Декількох молодих гравців заявлять у Вищу та Першу лігу водночас. Це більше позитив для цих хлопців, адже є можливість додаткової ігрової практики, чи все ж не дуже хороша новина для основної команди, бо молоді гравці отримають додаткове навантаження?
- Я оцінюю це як позитивний момент. Ми дуже давно хотіли створити таку команду. Ця команда існувала і в минулому сезоні, але не брала участь у Першій лізі. Гравці, які не отримують достатньо практики, зможуть більше грати. Багато баскетболістів отримають нові ролі на майданчику. Перша ліга дуже конкурентна, там грають якісні гравці. Тож наявність другої команди – дуже важлива складова, яка дає можливість залучати молодих гравців, давати їм шанс потрапляти в основну команду.

- Команди Вищої ліги, зазвичай, грають у своєрідні кадрові піжмурки, до останнього не анонсуючи склади. Втім, серед баскетбольної спільноти новини розповсюджуються швидко, тож переконаний, що Ви добре розумієте кадровий потенціал наших суперників. З огляду на це, як оцінюєте цьогорічний рівень Вищої ліги?
- Впевнений, що рівень лише зростає. Український баскетбол серйозно розвивається. Цьогоріч буде дуже цікава Суперліга. Нарешті у ній зіграють 12 команд і буде дуже серйозне змагання за плей-оф. У Вищій лізі не буде сюрпризом поява легіонерів. Для прикладу, команда Хмельницького, яка вже анонсувала легіонерів, будує нову арену і збирається у Суперлігу.  З’являють команди, які дуже конкурентні на рівні Вишої ліги, і їх кількість з кожним роком тільки зростає. Я вважаю, що у цьому сезоні конкуренція буде ще сильнішою, ніж в минулому.

- На пресконференції Ви та президент клубу Олексій Мельник анонсували амбітні цілі.  Зарає є більше інформації по суперниках, їх комплектації. Чи реально буде цьогоріч покращити результат минулого року?
- Тільки сезон і матчі покажуть наскільки ми конкурентні у цій лізі. Однак те, що було сказано на передсезонній пресконференції, можу тільки повторити: команда в цьому складі зібрана для того, щоб вирішувати найвищі завдання у Вищій лізі. Якщо потрібне буде підсилення – будемо це робити. Наша мета – поборотися за найвищі місця.

Новини по темі
Фінал восьми Першої ліги прийме Рівне Фінал восьми Першої ліги прийме Рівне
На титул цього сезону в Першій лізі претендують вісім команд
Визначена символічна збірна та MVP 13-го ігрового тижня Першої ліги Визначена символічна збірна та MVP 13-го ігрового тижня Першої ліги
Матчами в Хмельницькому та Чернівцях завершився другий етап регулярного чемпіонату Вищої ліги.
Перша ліга: Вінниця та Хмельницький-2 виграли групи другого етапу Перша ліга: Вінниця та Хмельницький-2 виграли групи другого етапу
В регулярному чемпіонаті Першої ліги завершився другий етап
Перша ліга: відеотрансляція матчів 14 квітня
Відео 14.04.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 14 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: Вінниця залишилась непереможною, Ужгород обіграв БІПУ-2 Перша ліга: Вінниця залишилась непереможною, Ужгород обіграв БІПУ-2
У регулярному чемпіонаті Першої ліги відбулись чергові матчі
Перша ліга: відеотрансляція матчів 13 квітня
Відео 13.04.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 13 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: відеотрансляція матчів 12 квітня
Відео 12.04.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 12 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Визначена символічна збірна та MVP 12-го ігрового тижня Першої ліги Визначена символічна збірна та MVP 12-го ігрового тижня Першої ліги
В регулярному чемпіонаті Першої ліги у чоловіків розпочались матчі другого етапу.
Перша ліга: БІПА-2 та Вінниця здобули треті перемоги на другому етапі Перша ліга: БІПА-2 та Вінниця здобули треті перемоги на другому етапі
Завершилось перше коло другого етапу чоловічої Першої ліги
Перша ліга: відеотрансляція матчів 31 березня
Відео 31.03.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 31 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: БІПА-2 та Вінниця вийшли в лідери своїх груп Перша ліга: БІПА-2 та Вінниця вийшли в лідери своїх груп
Відбулись чергові матчі другого етапу регулярного чемпіонату Першої ліги
Вінниця здолала ЧЕ-Баскет-ЧОДЮСШ в Першій лізі: фотогалерея Вінниця здолала ЧЕ-Баскет-ЧОДЮСШ в Першій лізі: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Вінниця - ЧЕ-Баскет-ЧОДЮСШ
Перша ліга: відеотрансляція матчів 30 березня
Відео 30.03.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 30 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: відеотрансляція матчів 29 березня
Відео 29.03.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 29 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: анонс матчів 28-31 березня Перша ліга: анонс матчів 28-31 березня
В першій лізі серед чоловіків стартує другий етап
Визначились групи другого етапу регулярного чемпіонату Першої ліги Визначились групи другого етапу регулярного чемпіонату Першої ліги
Вісімка команд продовжує боротьбу за медалі Першої ліги
Визначена символічна збірна та MVP ігрового тижня Першої ліги Визначена символічна збірна та MVP ігрового тижня Першої ліги
В регулярному чемпіонаті Першої ліги у чоловіків завершились матчі першого етапу.