Всі категорії новин
Юрій Процюк: Перемога над Німеччиною в Астарі стала вирішальною для збірної в плані психології

Юрій Процюк: Перемога над Німеччиною в Астарі стала вирішальною для збірної в плані психології

Жіноча збірна України з баскетболу 3х3 продовжує підготовку до відбору на чемпіонат Європи та Європейські Ігри. Кваліфікація на континентальну першість пройде 10-11 червня в Румунії, а на Європейських Іграх в Кракові наша команда зіграє 21-24 червня.

Наставник жіночої збірної України 3х3 Юрій Процюк прокоментував прес-службі ФБУ виступ команди на етапі Світової серії в Астарі та турнірі у французькому Вуароні, а також розповів про плани підготовки до кваліфікації на ЧЄ.

- На дебютному для себе етапі Світової серії збірна України зайняла третє місце. Як оцінюєте цей результат?

- Команда досить вдало виступила на турі Світової ліги в Азербайджані. Я, якщо чесно, на такий результат не сподівався. Суперники були серйозними – в першу чергу це і Німеччина, яка була срібним призером чемпіонату Європи, чемпіоном Світової ліги. Ми її побоювались, але обіграли.

Збірна України 3х3 стала третьою на етапі жіночої Світової ліги: фотогалерея

Ця перемога показала в першу чергу нам, що ми не лише можемо грати з такими суперниками, але й перемагати їх. Ця перемога десь стала вирішальною в плані психології. Я перед турніром говорив дівчатам, що ми провели великий об’єм роботи і що ми можемо грати на рівних з сильними командами, а тут вони на майданчику впевнились в цих словах.

Також ми обіграли Єгипет, який в підсумку опинився навіть вище нас. Непроста гра, ми зробили ставку на дальні кидки, які спочатку не пішли, але далі дівчата "пристрілялись", декілька разів влучили дальні і в цілому ми спокійно перемогли.

Дві перемоги в групі і вихід з першого місця – це був дуже приємний результат, який додав дам ще більше віри в себе, в свої сили.

- В чвертьфіналі вас чекала зустріч з непростою збірною Польщі, але і її ви перемогли…

- Був рівний поєдинок, але ми були весь час попереду. Хочу відмітити, що в цьому матчі нам перемогти допомогли місцеві вболівальники. Нас дуже тепло зустріли в Азербайджані, місцеві вболівальники підтримували нас, просили сфотографуватись, брали автографи. На грі з Польщею вболівальники активно нас підтримували, співали українських пісень і при такій підтримці ми не могли програти.

- У підсумку вас зупинив Китай, який виграв обидва етапи Світової ліги. Чи були шанси перемогти потужних китаянок?

- Попередні результати додали нам морального настрою на цю гру, плюс ми розуміли, що на нас не давить результат, тому з Китаєм зіграли розкуто. У Китаю, якщо можна так сказати, чоловічій стиль гри, це потужна збірна. Та ж Міріам Уро-Ніле мені потім казала, що ти граєш проти них корпусом, але суперника не можеш посунути з місця. Але ми намагались грати з ними на своїх сильних сторонах і вважаю, ми дали їм бій. Як потім нам казали, що ми були найближче з усіх команд, щоб обіграти їх.

- На турнір у Францію ви відправились в тому ж складі. Які висновки можна зробити після турніру у Вуароні?

- У Вуароні команді десь не вистачило свіжості, тому що ми заїхали додому після Азербайджану буквально на 10 годин. Але ми вийшли з групи, обігравши Грецію. Поступились в групі Франції, а в чвертьфіналі Іспанії. Зрештою саме ці дві збірні зустрілись у фіналі.

Та є і позитив – ми зіграли про цих потужних збірних. Ігри проти них, а також поразка від Китая показали наші слабкі місця, над якими ми зараз працюємо, розбираємо.  Ми побачили, як грають топові збірні, наприклад, Франція грає без центрових у швидкий баскетбол, Іспанія – через єдину центрову. Ми спробували себе проти різних стилів, різних баскетбольних шкіл і зробили для себе висновки. Це досвід, який піде нам на користь.

Я хочу наголосити, що завдяки роботі ФБУ ми повернулись до еліти світового баскетболу 3х3, граємо з сильнішими збірними і бачимо, що не поступаємось їм, що можемо їх перемагати. Це головний висновок з проведених турнірів – у нас з'явилась віра в себе.

- Розкажіть про останній етап підготовки до відбору на чемпіонат Європи.

- Зараз ми повернулись до Івано-Франківська, де проходимо відновлювальний процес, а далі відправляємось в Буковель. До нас приєднались Вероніка Любінець та Юлія Мусієнко, працюють з нами дівчата зі збірної U-23. В Буковелі ми будемо тренуватись 10 баскетболістками, що дасть можливість грати двома складами.

Володимир Холопов: На турнірах у Франції ми шукали оптимальний склад

У нас є попередні розмови про спаринги з Румунією та Польщею, але остаточно ще не відомо, чи зіграємо ми з ними.

- Чи всі здорові? Яка зокрема ситуація у Анжеліки Ляшко?

- У неї справді було невелике пошкодження, але вона вже тренується без обмежень, тому розраховую на неї. Ми провели тестування і воно показало, що Анжеліка фізично дуже добре готова. Вона з нами тренується з 10 квітня, пройшла всі етапі підготовки. Плануємо, що вона зіграє або у відборі на чемпіонат Європи або на Європейських іграх.

Взагалі, я дуже задоволений роботою Ляшко, Космач, Дубнюк – це наше майбутнє збірної, які вже зараз готові підсилити національну команду. Можливо, їм не вистачає досвіду, але вони беруть своє бажанням. Ми на них розраховуємо в наступні роки, наступний олімпійський цикл, але вони готові вже зараз грати в збірній.

- Наостанок, прокоментуйте жеребкування груп відбору на чемпіонат Європи.

- Можу сказати, що нам відверто не пощастило з жеребом, тому що маємо Іспанію в своїй групі при форматі, що на чемпіонат Європи виходить напряму одна команда плюс друге місце грає стиковий матч з другою командою іншої групи.

Визначились суперники збірних України по відбору на чемпіонат Європи 3х3

Іспанія – півфіналіст останнього чемпіонату Європи, чвертьфіналіст чемпіонату світу минулого року, учасник чемпіонату світу цього року. Хоча на світовій першості і на відборі на ЧЄ у Іспанії, ймовірно, будуть різні склади, але це та збірна, яка може собі це дозволити, вона має декілька сильних складів.

Також у нас в групі потужна Швейцарія, яка теж грала на минулому чемпіонаті Європи; Сербія, де також розвинений баскетбол 3х3, та Данія, де активно розвивається баскетбол 3х3. Легко не буде, але знову таки згадуючи етап Світової серії ми побачили, що можемо грати з сильнішими збірними світу.

Жереб непростий, але це через низьке місце збірної в рейтингу, зараз ми вже його покращуємо і прагнемо збільшити його так, щоб напряму виходити на чемпіонат Європи.

Новини по темі
Збірні України U-21 3х3 у Лізі націй: відеотрансляція 27 липня
Відео 27.07.2024
Збірні України U-21 3х3 у Лізі націй: відеотрансляція 27 липня
Дивіться матчі п'ятого стопу для наших збірних
Ліга націй 3х3: жіноча збірна України U-21 програла Італії і стала третьою на стопі Ліга націй 3х3: жіноча збірна України U-21 програла Італії і стала третьою на стопі
Дівчата завершили боротьбу на стопі після групового етапу
Чоловіча збірна U-21 в боротьбі програла Італії в Лізі націй 3х3 Чоловіча збірна U-21 в боротьбі програла Італії в Лізі націй 3х3
Українці завершили ігровий день без перемог
Ліга націй 3х3: жіноча збірна U-21 обіграла Словаччину Ліга націй 3х3: жіноча збірна U-21 обіграла Словаччину
Українки з перемоги стартували на четвертому стопі Ліги націй
Ліга націй 3х3: чоловіча збірна України поступилась Литві Ліга націй 3х3: чоловіча збірна України поступилась Литві
Хлопці з поразки розпочали виступ на четвертому стопі
Збірні України U-21 3х3 у Лізі націй: відеотрансляція 26 липня
Відео 26.07.2024
Збірні України U-21 3х3 у Лізі націй: відеотрансляція 26 липня
Дивіться матчі четвертого стопу для наших збірних
Збірні України U-21 повертаються до виступів у Лізі націй 3х3 Збірні України U-21 повертаються до виступів у Лізі націй 3х3
Обидві наші команди чекають вирішальні етапи
Етап Кубку України 3х3 у Вінниці: символічна збірна Етап Кубку України 3х3 у Вінниці: символічна збірна
Визначена символічна збірна етапу Кубку України 3х3 у Вінниці
Жіноча збірна U23 з баскетболу 3х3 зіграла на турнірі в Барселоні Жіноча збірна U23 з баскетболу 3х3 зіграла на турнірі в Барселоні
Дівчата помірялись силами з командою Жіночої серії
У Вінниці відбувся тур Кубку України з баскетболу 3х3: фотогалерея У Вінниці відбувся тур Кубку України з баскетболу 3х3: фотогалерея
Команда Главатчуки здобула перемогу на етапі Кубку України 3х3 у Вінниці
Кубок України 3х3: відеотрансляція етапу у Вінниці
Відео 21.07.2024
Кубок України 3х3: відеотрансляція етапу у Вінниці
Дивіться змагання, участь в яких візьмуть 17 команд
У Вінниці визначили переможців етапу чемпіонату України 3х3 в категоріях U-16 та U-18 У Вінниці визначили переможців етапу чемпіонату України 3х3 в категоріях U-16 та U-18
Участь в етапі чемпіонату України в двох категоріях взяли 28 команд
У Вінниці розпочались змагання чемпіонату України з баскетболу 3х3: фотогалерея У Вінниці розпочались змагання чемпіонату України з баскетболу 3х3: фотогалерея
Стартував другий тур літнього чемпіонату України 3х3 серед команд U-16 та U-18
Чемпіонат України з баскетболу 3х3 в категоріях U-16 та U-18: відеотрансляція туру у Вінниці
Відео 20.07.2024
Чемпіонат України з баскетболу 3х3 в категоріях U-16 та U-18: відеотрансляція туру у Вінниці
Дивіться матчі другого туру літнього чемпіонату України 3х3 серед команд U-16 та U-18
Другий етап Кубку України з баскетболу 3х3 відбудеться у Вінниці Другий етап Кубку України з баскетболу 3х3 відбудеться у Вінниці
Також відбудеться черговий тур чемпіонату України 3х3 в категоріях U-16 та U-18
Українські баскетболістки зупинились за крок до медалей Європейських університетських ігор Українські баскетболістки зупинились за крок до медалей Європейських університетських ігор
Чоловіча і жіноча команди з баскетболу 3х3 не зуміли вибороти нагороди
Чоловіча збірна U-21 з баскетболу 3х3 виграла турнір в Австрії Чоловіча збірна U-21 з баскетболу 3х3 виграла турнір в Австрії
Хлопці виграли чотири матчі з п’яти на змаганнях
Українські баскетболісти зіграють на Європейських університетських іграх Українські баскетболісти зіграють на Європейських університетських іграх
Україна потужними складами представлена в баскетболі 3х3