Всі категорії новин
Юрій Процюк: Ставимо завдання збірній U-23 пробитись на чемпіонат світу

Юрій Процюк: Ставимо завдання збірній U-23 пробитись на чемпіонат світу

З 25 по 27 червня в Вільнюсі, Литва відбудуться перші три стопи в рамках стартового етапу сезону Ліги націй U-23. Протягом трьох ігрових днів участь турнірі братимуть жіноча та чоловіча збірні України.

Напередодні старту у Лізі націй головний тренер національної жіночої збірної та збірної U-23 з баскетболу 3х3 Юрій Процюк розповів про команду, яка вирушає до Вільнюса.

Ліга націй 3х3 стала кваліфікацією на чемпіонат світу U23

Про склад

Ця збірна – є частиною піраміди нашої системи 3х3, яку ми вибудовуємо останні роки і яка вже починає давати свої результати. Системна робота протягом останніх років дала нам можливість залучити до команди гравчинь вже з досвідом і знанням наших комбінацій, які ми награємо і в дорослій збірній, і в молодіжних збірних.

Капітан команди Вероніка Космач. Вона єдина 2001 року народження, наша найдосвідченіша гравчиня в складі, яка має досвід гри за національну збірну 3х3. Особливого представлення не потребує.

Також минулого року в команді U-23 грала Дар'я Кононученко, якій лише 20 років. Вона бачить себе в першу чергу гравцем 3х3, вона хоче розвиватись в цьому виді спорту. У неї гарні перспективи вирости в гравця національної збірної 3х3, тому ми її з минулого року підключаємо до команди U-23, хоча по віку вона може грати ще за U-21. Їй важко, адже вона грає проти старших за віком дівчат, але вона чудово виглядає на цьому рівні і ми десь навіть думаємо вже спробувати її в національній збірній в найближчому майбутньому.

Ще один кандидат в національну збірну - Анастасія Ковтун, яка минулого року вже зіграла на двох етапах Жіночої серії за нашу збірну. Минулого року вона була в збірній U-21, вона себе також позиціонує гравцем в баскетбол 3х3, у неї високий зріст – 194 см. Насті ще треба наростити м'язи, але задатки у неї дуже хороші. Вона 4 роки в нашій системі 3х3, непогано взаємодіє з Веронікою Космач на тренуваннях і ми на неї також покладаємо великі надії. Це три основних гравчині команди на Лігу націй.

Також у Вільнюс з нами їдуть Анастасія Кучерьонок та Ярослава Іванюк, які виграли місце в складі у інших дівчат на зборі. Плануємо, що вони будуть змінювати одна одну в різні дні.

Обидві дебютують в баскетболі 3х3. Анастасія Кучерьонок себе гарно зарекомендувала в минулому сезоні за команду Рівне-ОШВСМ, де є гравцем основного складу, тому вирішили її спробувати в баскетболі 3х3. Вона швидко все схвачує, всі наші сети, транзиції. У неї десь бракує досвіду, але працездатністю вона все це компенсує. Ярослава Іванюк невеликого зросту, але вона "моторчик", гарно працювала на зборах і теж заслужено своєю роботою пробилась до складу команди.

Також варто відзначити інших дівчат, які працювали з нами на зборі. В першу чергу це Даша Дубнюк – лідер збірної U-21 минулого року. Даша з нами в тренувальному процесі, але більше зосереджена на реабілітації. Через травму вона пропустила кінцівку клубного сезону в Чехії і зараз відчуває дискомфорт в колінах. Дубнюк - це наша надія, але здоров'я є важливішим, ми не хочемо ризикувати. Сподіваємось, що вона встигне відновитись і зіграти на наступних стопах, або може на чемпіонаті світу, якщо нам вдасться туди пробитись.

Також на зборах з командою були Діана Березова, Ксенія Панькіна та Марина Петржик, яка два минулі сезони провела в Польщі. На цих гравчинь ми розраховуємо на другій частині збору, сподіваємось, що вони поборються за місце в складі на наступні стопи і в кожної з них є шанси для цього. Конкуренцію ніхто не відміняв.

У нас молода команда, за виключенням Вероніки Космач всі зможуть і в наступному році грати у збірній U-23, але ставимо максимальні завдання. Це найближчий резерв національної збірної 3х3, наша надія на наступний олімпійський цикл, а виступ у Лізі націй – це чудова можливість отримати безцінний досвід проти гарних суперників.

Про тренерський штаб

Перший асистент збірної - Валерій Жартун, який займався дівчатами, поки я більше був залучений до національної збірної 3х3, а зараз він відповідає за скаутинг, розбір гравців суперника. Для нього це також дебют в баскетболі 3х3, але цих дівчат він вів в молодіжних збірних 5х5. Ця збірна у 2017 році на чемпіонаті Європи U-16 стала четвертою, зупинившись в кроці від виходу до Дивізіону А. В тій команді під керівництвом Валерія Жартуна тоді грали Космач, Іванюк, Березова та Дубнюк – які зараз з нами в команді на зборі.

Це досвідчений тренер, який добре знає дівчат цього віку, тому я ні секунди не сумнівався в тому, щоб його запросити першим асистентом.

За фізпідготовку у нас відповідав Андрій Протас, лікар – Іван Котляр. Хочу відмітити цих людей, які увійшли до тренерського штабу і готували цю команду.

Про підготовку

Команда для підготовки зібралась на початку червня. Ми провели контрольні зустрічі зі збірними Німеччини – поїхали до них і провели гарні матчі з національною командою, U-23, U-21. Дуже корисні ігри, які показали, в якому стані знаходяться дівчата і десь ці ігри стали вирішальними для формування складу.

Через тиждень збірна виграла турнір у Німеччині. Дівчата продемонстрували якісний баскетболі і в плані психології перемогти було важливо.

Про суперників

Група у нас складна. Нідерланди – чемпіонки світу минулого року U-23, у складі залишились дві лідерки чемпіонського сезону. Це фаворит групи.

Господарки збірна Литва, які є незмінними учасниками чемпіонату світу, також розраховують на домашніх стопах здобути гарний результат, у них сильні гравчині.

Перший етап Ліги націй U-23: розклад матчів збірних України 3х3 на турнірі в Вільнюсі

З Ірландією ми грали разом минулого року і вони зберегли двох лідерок того складу. Вони на одному зі стопів були другими, перемагали збірні Литви, Чехії, Польщі. Він них чекаємо сильної гри – це досвідчена команди, фізично сильна.

Збірна Румунії зберегла склад з минулого року, навіть два роки вони награють цей склад і для цього віку це випускний рік. Деякі гравчині вже грають у національній збірній Румунії 3х3 і тут розраховують також на гарний результат.

Про завдання на Лігу націй

Група непроста, але ми розраховуємо на досвід Вероніки Космач, на плюси інших дівчат. У нас гарний мікроклімат в команді.

Команда у нас доволі амбітна, дівчата хочуть перемагати, доказувати, що вони можуть грати в національній збірній, що не просто попали в молодіжну збірну, а прагнуть більшого.

Ставимо завдання – пробитись на чемпіонат світу U-23.

Ну і ще один момент – результат кожного стопу буде впливати на загальний рейтинг України в світовому рейтингу 3х3. Нам важливі кожні очки, адже ми боремось за вихід на чемпіонат світу національної жіночої збірної 3х3 на наступний рік. Туди виходять кращі 10 європейських збірних, а Україна – 11-а. Тому для нас важливий вдалий виступ збірної U-23 у Лізі націй.

Новини по темі
Ліга націй 3х3: чоловіча збірна України поступилась Литві Ліга націй 3х3: чоловіча збірна України поступилась Литві
Наша команда зазнала поразки в другому матчі групового раунду
Жіноча збірна U-23 вийшла до фіналу третього стопу Ліги націй 3х3 Жіноча збірна U-23 вийшла до фіналу третього стопу Ліги націй 3х3
Третій день поспіль українки вийшли до фіналу
Ліга націй 3х3: чоловіча збірна U-23 обіграла Ірландію Ліга націй 3х3: чоловіча збірна U-23 обіграла Ірландію
Чоловіча збірна України U-23 з перемоги стартувала на третьому стопі Ліги націй
Збірні України U-23 3х3 у Лізі націй: відеотрансляція 27 червня
Відео 27.06.2024
Збірні України U-23 3х3 у Лізі націй: відеотрансляція 27 червня
Дивіться матчі українських збірних U-23 у третому стопі Ліги націй у Вільнюсі
Збірна України 3х3 – шоста в турнірній таблиці Жіночої серії Збірна України 3х3 – шоста в турнірній таблиці Жіночої серії
Жіноча збірна України претендує на участь у фінальному етапі Жіночої серії
Збірна України 3х3 поступилась Іспанії і стала третьою на етапі Жіночої серії в Пуатьє Збірна України 3х3 поступилась Іспанії і стала третьою на етапі Жіночої серії в Пуатьє
Збірна України 3х3 поступилась Іспанії і стала третьою на етапі Жіночої серії в Пуатьє
Збірна України 3х3 зіграє у півфіналі Жіночої серії в Пуатьє Збірна України 3х3 зіграє у півфіналі Жіночої серії в Пуатьє
Другий ігровий день жіноча збірна України 3х3 розпочала з перемоги
Збірна України в плей-оф Жіночої серії 3х3 в Пуатьє: відеотрансляція
Відео 26.06.2024
Збірна України в плей-оф Жіночої серії 3х3 в Пуатьє: відеотрансляція
Дивіться матчі нашої національної команди на турнірі у Франції
Чоловіча збірна U-23 зайняла друге місце на етапі Ліги націй 3х3 Чоловіча збірна U-23 зайняла друге місце на етапі Ліги націй 3х3
Хлопці у вирішальному матчі поступились Нідерландам
Жіноча збірна U-23 стала другою на етапі Ліги націй Жіноча збірна U-23 стала другою на етапі Ліги націй
Дівчата не зуміли другий день поспіль обіграти Нідерланди
Збірні України U-23 3х3 у Лізі націй: відеотрансляція 26 червня
Відео 26.06.2024
Збірні України U-23 3х3 у Лізі націй: відеотрансляція 26 червня
Дивіться матчі українських збірних U-23 у другому стопі Ліги націй у Вільнюсі
Продовжується реєстрація на перший етап Кубку України з баскетболу 3х3 в Житомирі Продовжується реєстрація на перший етап Кубку України з баскетболу 3х3 в Житомирі
Наразі для участі у турі зареєструвалось вже більше 30 команд
Збірна України з другого місця вийшла в плей-оф Жіночої серії в Пуатьє Збірна України з другого місця вийшла в плей-оф Жіночої серії в Пуатьє
Українки в поєдинку за перемогу в групі поступились Німеччині
Жіноча серія 3х3: збірна України виграла другий матч в Пуатьє Жіноча серія 3х3: збірна України виграла другий матч в Пуатьє
Жіноча серія 3х3: збірна України виграла другий матч в Пуатьє
Збірна України з перемоги почала виступи на етапі Жіночої серії 3х3 в Пуатьє Збірна України з перемоги почала виступи на етапі Жіночої серії 3х3 в Пуатьє
Українки вдало розпочали черговий для себе етап Жіночої ліги