Всі категорії новин
Зотов йде за третім трофеєм: хто з українських баскетболістів цього сезону може стати чемпіоном

Зотов йде за третім трофеєм: хто з українських баскетболістів цього сезону може стати чемпіоном

Якщо на момент початку повномасштабного вторгнення россії на територію України в чоловічій національній збірній було два легіонери, то після більшість гравців знайшли собі нові клуби. Нагадаємо, що якраз 24 лютого збірна знаходилась в Іспанії, де провела матч відбору на ЧС-2023. Після початку війни гравці зайнялись пошуками нових клубів.

Незважаючи на те, що дуже важко в кінці лютого/березні знайти собі клуб, в якому тобі будуть давати хоча б звичну тобі роль, багато хто з наших баскетболістів претендують зі своїми командами на нагороди. Дехто більше формально, а дехто допомагає клубу творити сенсації.

Читайте: Володимир Герун став другим ребаундером сезону у чемпіонаті Туреччини

Розпочнемо з Іспанії, де Артем Пустовий захищає титул чемпіона. Правда, здобув він його в складі Барселони в минулому сезоні, а тепер перейшов до Гран-Канарії, яка за тур до кінця регулярного чемпіонату ще не гарантувала собі участь в плейоф.

Наразі Гран-Канарія йде восьмою і щоб втриматись на цій позиції треба або обіграти Реал в останньому турі, або сподіватись на осічки Мурсії та Більбао, яким команда Пустового поступається за очними зустрічами цього сезону.

Якщо Гран-Канарія втримається на восьмому місці, то в першому раунді плейоф зіграє з Барселоною. Саме каталонці з Реалом будуть фаворитами плейоф.

У Німеччині в неділю вже стартує плейоф. Бонн нашого Олександра Липового зайняв друге місце в регулярному чемпіонаті і в першому раунді зійдеться з Гамбургом. Далі в півфіналі ймовірна зустріч з Баварією, яка в Євролізі ледь не вибила Барселону, а паралельною сіткою буде рухатись переможець регулярного чемпіонату Альба і бронзовий призер цього сезону ЛЧ Людвігсбург.

У Франції грають одразу два баскетболісти збірної України. В'ячеслав Бобров з Нантером ще ведуть боротьбу за плейоф і наразі займають 10 сходинку в турнірній таблиці. В останньому турі регулярного чемпіонату команді українця варто перемагати Страсбур, який вже гарантував собі участь в пост-сезоні. Є варіанти зайняти місце від 7 до 11.

А ось Леваллуа, куди підписався Джером Рендл, ймовірно, завершить регулярну першість третім, але все ж фаворитами на золоті нагороди будуть команди Євроліги Монако та АСВЕЛ.

А ось в Латвії якраз команда українця Віталія Зотова ВЕФ є фаворитом фінальної серії з Вентспілсом, яка вже стартувала. Команди обмінялись домашніми перемогами і рахунок в серії 1:1. Варто відмітити, що в цьому сезоні ВЕФ з Зотовим уже виграв об’єднану латвійсько-естонську лігу та Кубок Латвії.

В Естонії Тарту Уліколь нашого Олександра Ковляра, вийшовши в плейоф з шостого місця, вже створив одну сенсацію в чвертьфіналі, вигравши з рахунком 3:1 Війсмі, а в півфіналі вже веде 2:0 у другої команди регулярки ТТУ КК. 13 травня команда українця може оформити вихід до фіналу, де її, ймовірно, буде чекати переможець регулярного чемпіонату і учасник групового етапу ЛЧ Калев.

У Болгарії Спартак Плевень Максима Корнієнко дійшов до полу фінальної серії, вийшовши до плейоф з п’ятого місця і перегравши Чорноморець 2:1. Тепер команда українця зіграє з переможцем регулярного чемпіонату Рілскі, а у другому півфіналі зіграють Балкан та Левські.

Схожа ситуація у Латвії. Тут п’ята команда регул ярки Шяуляй з нашим Іссуфом Саноном вже пройшла Йонаву 3:1 і тепер зіграє з переможцем регулярного чемпіонату Рітасом. У другому півфіналі зійдуться Жальгіріс та Літкабеліс.

Варто додати, що у Фінляндії Іван Ткаченко разом з Хельсінкі Сігалс вже здобув бронзові нагороди, а Олександр Мішула з Брно у бронзовому фіналі плейоф зіграє проти Усті-над-Лабою. Матчі заплановані на 19 та 21 травня.

 Якщо чемпіонство українських хлопців-легіонерів в більшості випадків буде несподіванкою, то лідери жіночої збірної дуже близькі до золотих нагород.

Фенербахче нашої Аліни Ягупової вже двічі переміг Мерсін у фінальній серії чемпіонату Туреччини і веде 2:0. Серія триває до трьох перемог однієї з команд і може завершитись вже 15 травня.

Фінал чемпіонату залишається останнім шансом Фенербахче вибороти титул поточного сезону та поквитатися з Мерсіном за поразку в кубковому фіналі наприкінці березня. Боротьбу за чемпіонство Фенербахче веде з новим тренером. Після поразки в квітні у фіналі Євроліги команду очолила сербка Марина Малькович, яка замінила іспанця Віктора Лапенью.

Ньон нашої Міріам Уро-Ніле переміг Фрібург у першому матчі фінальної серії чемпіонату Швейцарії, але програв у другому і там у серії до трьох перемог рахунок рівний 1:1.

Уро-Ніле була найкращою за середньою результативністю всього регулярного чемпіонату і є лідером команд. Саме Фрібург та Ньон посіли відповідно першу та другу сходинку турнірної таблиці за підсумками регулярного чемпіонату.

Новини по темі
Українці за кордоном: дабл-дабл Бринюка, 15 очок Чумакова в Грузії Українці за кордоном: дабл-дабл Бринюка, 15 очок Чумакова в Грузії
Огляд виступів українських баскетболістів за 23 квітня
Українки за кордоном: у Балабан 10 очок в чемпіонаті Литви Українки за кордоном: у Балабан 10 очок в чемпіонаті Литви
Огляд виступів українських баскетболісток за 22 квітня
Українці за кордоном: важлива перемога Пустового, у Геруна 16 підбирань Українці за кордоном: важлива перемога Пустового, у Геруна 16 підбирань
Огляд виступів українських баскетболістів за 21 квітня
Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit Катерина Коваль та Дар'я Бірюк взяли участь у Nike Hoop Summit
Катерина Коваль стала однією з кращих в збірній світу
Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА Аллей-уп Святослава Михайлюка увійшов до топ-3 кращих моментів дня в НБА
Український захисник відзначився ефектним моментом у грі регулярного чемпіонату
Українці за кордоном: рекорд Михайлюка, 13 хвилин Леня, дабл-дабл Геруна Українці за кордоном: рекорд Михайлюка, 13 хвилин Леня, дабл-дабл Геруна
Огляд виступів українських баскетболістів за 14 квітня
Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА Святослав Михайлюк повторив рекорд за набраними очками в НБА
Український захисник провів свій накйращий матч в сезоні