Всі категорії новин
5 ключів для побудови взаємозв`язків з гравцями

5 ключів для побудови взаємозв`язків з гравцями

Український тренер Валентин Мелтничук адаптував методичний матеріал американського колеги Браяна Бенатора з університету Західної Флориди.

Є багато важливих людей, які беруть участь у побудові вашої успішної баскетбольної програми. Кількість зацікавлених сторін, які доклали зусиль до програми, нескінченна. Однак, я вважаю, що найважливішим компонентом є саме гравці. Баскетболісти середньої школи та коледжу докладають всіх зусиль до того, щоб ходити на заняття, вчитися, тренуватись, покращувати фізичні кондиції, тренуватися з вагою та будь-яку іншу функцію, яка вимагається від них під час гри.

 Не кажучи вже про те, що вони намагаються мати певну манеру соціального життя. Наша робота тренерів полягає в тому, щоб переконатися, що ми вкладаємо своє серце і душу, допомагаючи їм досягти своїх мрій і цілей, поки вони відповідають нам. Перш ніж ми зможемо змусити їх взяти участь у будь-якому тренуванні чи провести будь-яку гру, ми повинні переконатися, що ми встановили відносини, побудовані на довірі, чесності та взаєморозумінні.

Гравець може сказати, чи справжні ви чи ні, коли ви розмовляєте з ними.                         

Одна з моїх улюблених цитат щодо побудови стосунків - це від головного тренера з баскетболу університету Вірджинії Базза Вільямса. Він сказав про своїх гравців: "Він не є X, він не є О. Він людина. Відкрийте йому свою душу. Не має значення, куди він йде на вашій тренерській дошці, якщо він вам не довіряє».

Це ідеально! Гравці у вашій команді повинні відчувати себе комфортно з вами, перш ніж вирушати в бій на тренуваннях та іграх. Якщо вони не відчувають себе комфортно і не довіряють вам, можливість для успіху не настільки висока. Ось п’ять ключів до створення якісних відносин із вашими гравцями.                                                                                          

Політика відкритих дверей

Для тренерів коледжів і університетів це може бути трохи складніше, оскільки гравці мають повний день занять та структурований академічний графік. Гравці коледжу мають трохи більше гнучкості, іноді мають лише один або два заняття в день. Однак, незалежно від того, на якому рівні ви тренуєтесь, це має бути обов'язковим для вашої програми.

Це наша політика в університеті Західної Флориди і завжди була моєю особистою політикою, де наші гравці виходять на перше місце, перш ніж будь-що інше. Якщо я в своєму кабінеті працюю над чимось, і в офіс приходить гравець, я негайно припиняю те, що роблю, і звертаю свою увагу на них. Іноді це може бути просто привіт і як справи.

Іноді, можливо, у них є 20-хвилинна перерва між заняттями і їм хочеться просто відпочити на дивані. Можливо, у них на увазі є особисті проблеми або щось інше, і вони потребують ваших вказівок. Незалежно від ситуації, наші гравці виходять на перше місце і є нашою основною увагою.

Крім того, ми також кажемо гравцям, що навіть якщо наші двері зачинені, політика відкритих дверей все ще діє. Ми радимо їм завжди стукати і дивитися, чи ми там. Якщо ми не відповімо одразу, ми радимо їм надіслати повідомлення або зателефонувати нам і глянути, чи ми в офісі. Політика відкритих дверей є обов'язковою для професії тренера.                                                                                                                            

Ознайомтеся з родичами гравця

Дуже важливо мати базове розуміння та знання свого гравця та його родини.

Не може бути, коли гравець думає, що ви використовуєте їх талант лише для своїх цілей, щоб допомогти вам отримати перемоги. Всім відома цитата: «Нікого не цікавить, скільки ти знаєш, поки вони не дізнаються, наскільки ти про них дбаєш». Ваші гравці повинні відчувати, що ви більше дбаєте про те, хто вони, ніж про їх талант спортсмена.

Іноді гравцям складніше відкриватися тренерам про життя та сім'ю. Наша робота як тренера - робити найкраще, щоб кожен гравець відчував комфорт і міг поговорити з вами будь про що і про все.

Кожен раз, коли я спілкуюся з гравцем поза майданчиком, я намагаюся поговорити про щось, що стосується їх сім'ї чи їхнього життя, що не пов'язане з баскетболом. Навіть якщо це так просто, як "як твоя мама і тато" або "як пройшла футбольна гра вашого брата минулого вечора?" Щось, що показує гравцям, що ви бачите в них більше, ніж просто їх талант, може тривати довгий шлях у побудові здорових та позитивних відносин.                     

Спілкуйтеся щоденно

З технологією, якою вона є сьогодні, так легко спілкуватися зі своїми гравцями. Особисто мені б хотілося щодня спілкуватися віч-на-віч із кожним гравцем. Хоча, це не може бути реально. Є дві речі, які я намагаюся робити щодня.

Перше - це те, що незалежно від часу року; ви завжди можете робити. Я надсилаю нашим гравцям текстове повідомлення, яке містить щось мотиваційне або поширене для нашої команди на той момент. Це можуть бути слова, це може бути зображення, або відео. Хоча це може не задовольняти кожну людину, я надсилаю те, що, на мою думку, може їх якось стосуватися, і те, що свідчить про те, що я дбаю про них та їхнє майбутнє. Звичайно, є певні моменти, коли ти знаєш, що гравцеві потрібно підтримка.

Саме тоді ви можете надіслати персональне текстове повідомлення, зателефонувати їм або прийти в офіс для спілкування. Як тренеру, вам також важливо знати не тільки пульс всієї вашої команди, але і пульс кожного окремого гравця.

Друга річ - під час тренувань. Я завжди докладаю зусиль, щоб поговорити з кожним гравцем перед початком тренувань. Іноді це відбувається перед тренуванням під час або іноді під час розтяжки перед тренуванням. Я роблю це перед початком тренування, тому що хочу отримати уявлення про те, як гравець почуває себе сьогодні. Це допомагає мені зрозуміти їх менталітет на тренуванні. Чи потрібно на них натиснути трохи сильніше? Чи варто трохи дати свободу?

Таке щоденне спілкування на тренуванні допоможе мені зрозуміти, як я буду тренувати їх найкращим чином, щоб я міг допомогти їм досягти успіху. Ще одне, що я роблю під час тренування - це завжди маю певний фізичний контакт з кожним гравцем. Незалежно від того, чи буде це долоня, кулак або удари по спині, я завжди хочу, щоб мої гравці знали, що я усвідомлюю їхні зусилля та відданість команді. 

Називайте гравця на ім`я

Коли ми народжуємось, нам дають ім`я. Це ім'я - до кого ми маємо звертатися усе життя. Звичайно, прізвиська та абревіатури створюватимуться протягом різних етапів нашого життя, але вони не є нашими іменами.

Я завжди відчував, що гравці відгукуються, коли ти дивишся їм в очі і називаєш їх своїми іменами. Як я вже згадував, іноді вони можуть мати прізвисько, до яких вони звикли і хочуть щоб до них так зверталися. Зазвичай, коли це так, мені подобається повторно перевірити і переконатися, що гравець у порядку, коли я таким чином звертаюся до нього.

Одне, що я ніколи не буду робити - це звернутися до гравця за його прізвищем. Хоча прізвище є надзвичайно важливим для гравця але є прізвищем, а не ім'ям. Для мене це знак неповаги, коли ви звертаєтесь до гравця за його прізвищем. Часто, коли ми гніваємося на гравця за те, що не зробив щось правильно, ми вдаємося називати його прізвищем з підвищеним голосом.

Ви можете мати той же ефект, використовуючи їх ім’я та дивлячись їм в очі. Хоча це може здатися дрібницею, але в кінцевому підсумку є важливою справою, оскільки ви показуєте гравцеві, що незалежно від того, що трапиться в ситуації на майданчику, ви звертаєтесь до нього з повагою і демонструєте, що вас хвилює.                                                                                     

Спілкуйтеся поза баскетболом

Це найбільш очевидно і просто, що можна зробити для програми. То ж багато тренерів та програм зараз спілкуються поза майданчиком, щоб допомогти своїм командам зв’язатись та налагодити стосунки. Залежно від рівня, на якому ви тренуєтесь, існують деякі фінансові та часові обмеження. Однак ви все ще можете знайти способи переконатися, що ви робите справи для створення відносин зі своїми гравцями, коли ви не на тренуванні.

Можливості цих заходів нескінченні. Деякі програми можуть бути розміщені в невеликій громаді, де не проводиться багато позапрограмних заходів, тоді як деякі можуть бути у великих, столичних містах, що мають ряд різних заходів. Тим не менш, завжди є способи зв’язатися зі своїми гравцями, і не потрібно робити надзвичайні плани.

З урахуванням сказаного, я хочу, щоб наші юніори почували себе комфортно зі мною, тому що це хлопці, до яких зазвичай йде тренер, коли йому потрібна допомога в надсиланні повідомлення або спілкуванні з командою. Деякі речі, які ми робили в різних програмах, з якими я був, - це командні вечори, боулінг-ночі, та командний пейнтбол. Звичайно, є так багато інших речей, які ви можете зробити як тренер, щоб вибудувати якісні відносини зі своїми гравцями та командою.

Коли ви дізнаєтесь особистості ваших гравців, ви повинні визначити, які види діяльності найбільш позитивно впливатимуть на ваших гравців. Іноді доводиться думати поза межами поля, щоб дістатися до своїх гравців. Не бійтеся виходити за межі своєї зони комфорту. Зрештою, ми як тренери повинні робити все необхідне, щоб мати міцні позитивні стосунки з нашими гравцями.                                                                        

Резюме

Змагання прийдуть та підуть. Щороку коронується новий чемпіон. Однак стосунки тривають все життя. Як тренеру, мені так корисно, коли колишні гравці дзвонять мені після того, як вони закінчують грати і кажуть такі речі, як «тренер, я хочу, щоб ти прийшов на моє весілля» або «тренер, у мене є пропозиція на роботу, що ти думаєш, що я повинен зробити» або навіть такий просто, як «тренер, я просто хочу подякувати вам за все».

Коли я бачу, що колишній гравець став успішним у житті, це дає мені відчуття успіху, а також те, що я вплинув на них, поки вони грали за мене.

Будь ласка, не соромтесь зв’язатися, якщо ми зможемо вам допомогти.  Моя електронна адреса - bbenator@uwf.edu.

Новини по темі
Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL Команда Франківськ-Прикарпаття U-15 стала другою в Суперфіналі EGBL
Українська команда успішно виступила на турнірі в Литві
Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження! Вітаємо президента ФБУ Михайла Бродського з Днем народження!
Сьогодні свій День народження відзначає президент ФБУ Михайло Бродський.
Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк Помер легенда рівненського баскетболу Сергій Шемосюк
Не стало засновника Пульсара та баскетбольної школи Рівненщини
Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм! Вітаємо Олександра Волкова з ювілеєм!
Легендарний український баскетболіст святкує 60-річчя
Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського Вітаємо з ювілеєм Володимира Драбіковського
Генеральний секретар ФБУ святкує 65-ювілей
Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун Помер чемпіон Європи та призер чемпіонату світу Вадим Гладун
Вадим Гладун пішов з життя на 87 році життя після сердцевого нападу
Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого Прощання з Володимиром Єрмаковим та Артемом Козаченко відбудеться у Києві 26 лютого
Юні українські баскетболісти стали жертвами озброєного нападу в Німеччині
Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги Старий Луцьк провів благодійний турнір Разом до Перемоги
БК Старий Луцьк-Університет та друзі клубу збирали кошти для ЗСУ
Артем Козаченко помер у лікарні Артем Козаченко помер у лікарні
18-річний український баскетболіст став другою жертвою нападу
ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко ФБУ висловила подяку опікуну та школі Володимира Єрмакова та Артема Козаченко
Федерація баскетболу України висловлює свою щиросердну подяку Марсіну Хансену та школі ART GIANTS DŨSSELDORF
Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм Володимир Драбіковський: У гравця збірної на першому місці має бути патріотизм
Генеральний секретар Федерації баскетболу України рішення щодо жорсткого покарання гравців, які без поважної причини не прибудуть у розташування збірної.
Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода
На 77 році життя не стало легендарного українського баскетболіста.
Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону Баскетболіста Бориса Завацького визволено з полону
Борис Завацький на початку 2000-х грав у Вищій лізі за харківський Політехнік, а в 1999 році ставав чемпіоном України з баскетболу 3х3, а днями повернувся з полону, в якому перебував 21 місяць.
А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні А ти займаєшся спортом? Візьми участь у всеукраїнському опитуванні
Міністерство молоді та спорту України працює над тим, щоб якомога більше людей в Україні займалися спортом.
Баскетбольний календар 2024: головні події року Баскетбольний календар 2024: головні події року
Розповідаємо, коли заплановані головні баскетбольні події року
Головні моменти баскетбольного 2023 року Головні моменти баскетбольного 2023 року
Згадуємо разом, яким нам запам’ятається рік, що минає.
З Новим роком! З Новим роком!
Сподіваємось, 2024-й подарує найголовніше - перемогу і мир.
П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись П'ять матчів року в українському баскетболі, які варто передивитись
Підбірка баскетбольних матчів в українському баскетболі за 2023 рік, які варто переглянути ще раз в очікуванні нових яскравих емоцій
Віктор Кобзистий загинув у Львові внаслідок ракетного обстрілу Віктор Кобзистий загинув у Львові внаслідок ракетного обстрілу
Під час ракетної атаки по Львову загинув екс-гравець збірної України та відомий тренер