Всі категорії новин
Андрій Харчинський: хочу привчити хлопців приймати рішення на майданчику самостійно

Андрій Харчинський: хочу привчити хлопців приймати рішення на майданчику самостійно

Головний тренер другої чоловічої команди Київ-Баскета Андрій Харчинський розповів про вдалий старт його команди у Першій лізі.

Читайте: Прометей розірвав угоду з американським захисником

У якій формі знаходилися гравці на момент відновлення тренувального процесу після карантинної паузи? Ви залишися задоволені передсезонною підготовкою?

– Так, хлопці повернулися до тренувань у достатньо непоганій формі. Вони серйозно підійшли до вимушеної карантинної перерви і відповідально тренувалися самостійно, що не може не радувати. Тому великих проблем з поверненням саме ігрової форми в нас не було. Передсезонна підготовка видалася дуже змістовною, у тому числі завдяки можливості тренуватися з основною командою Київ-Баскета, за що хочу сказати велике дякую Айнарсу Багатскісу і Артему Сліпенчуку. Гадаю, результати нинішніх матчів кажуть самі за себе.

– Як можете оцінити старт сезону? Чим залишился задоволені? Що ще потрібно покращити, допрацювати?

– Я задоволений початком сезону, але в нас ще дуже багато роботи. Хочу рано чи пізно все ж таки привчити хлопців приймати рішення на майданчику самостійно. Для того, щоб самостійно приймати рішення, потрібно виконати великий об’єм тієї роботи, що пропонується. Як я вже сказав, нам дали нагоду на якийсь відрізок часу у передсезонні приєднатися до тренувань першої команди Київ-Баскета, що грає у Суперлізі. Для нас це можливість взаємодіяти, вчитися їхньому тренувальному процесу, відчувати енергію Суперліги. Ця енергія повинна передаватися, молоді гравці повинні бачити і розуміти, як треба працювати, щоб потрапляти туди. Ми отримали цей поштовх у вересні.

Більш за те, певний плюс, коли на «дорослих» тренуваннях тебе бачать, тобою цікавляться, ти розумієш, куди потрібно прагнути, і у яких позиціях ти повинен знаходитися, щоб виглядати як баскетболіст, а не просто як людина для кількості на лавці. Тому самостійність – це те, над чим нам ще доведеться працювати.

– Після перемоги у Молодіжній лізі на початку жовтня ви відмічали, що гравці проявили себе саме як команда і відмінно взаємодіяли. Що можна сказати про згуртованість команди зараз під час участі у Першій лізі?

– Згуртованість команди? Знаєте, мені якось подзвонив один добрий знайомий і сказав: «Тренере, ось у вас дійсно команда». Це правда, вони проводять час разом, вони спілкуються за майданчиком, видно, що їм комфортно разом. І потім на паркеті мені не потрібно нікого умовляти і пояснювати, що ми команда, що ми виходимо перемагати, чесно. В нас завжди є цей настрій на тренуваннях і ми намагаємося переносити його на всі матчі. Знову ж, людей у цьому віці налаштовувати на ігри, шукати якісь ключики пізно, коли їм вже по 20 років. Гравець або робить, або не робить.

– Тобто ви кажете, що те, що відбувається поза майданчиком позитивно впливає на те, що відбувається безпосередньо на ньому?

– Звичайно, без цього взагалі ніяк. Гравці у будь-якому разі знаходять якісь спільні інтереси. Ходять один до одного у гості, влаштовують свої дербі на плейстейшн, готують там щось. Це те, що й повинно відбуватися. І результати цієї згуртованості ми потім бачимо на паркеті.

Знаєте, все ж таки дуже приємно спостерігати за людьми, яких знаєш протягом вже 7 років. Бачив їх, коли вони взагалі не знали, що таке баскетбол, потім їх перші кроки і те, які вони зараз.

– Чи є, попри такі тісні відносини між гравцями, внутрішня конкуренція?

– Так, це дуже важливо. У тренерів завжди питають: «Хто ваші головні конкуренти?». А наші головні конкуренти ось – ми самі. І я почав говорити це хлопцям, мабуть, через рік-два після набору, коли вже побачив, хто на що здатний. Я завжди кажу одну й ту саму фразу: гравця робить тільки сам гравець. Тренери можуть змінюватись, умови можуть змінюватись. Хтось затверджує: «та пощастило з тренером» або «та пощастило з клубом», ще щось. Але якщо ти там не працюєш, якщо не пропонуєш себе як спортсмен, не відстоюєш інтереси клуба у собі в першу чергу, ніяке «пощастило» не працюватиме.

Якщо гравець не буде сам викладатися, ніякий тренер його не здвине. Він просто візьме того, хто буде працювати. Так завжди було. І ось тут з’являється момент внутрішньої конкуренції. Те, що члени команди конкурують один с одним, означає, що на даний момент хтось з них краще. І це мотивує інших працювати ще активніше, ще інтенсивніше, підіймати свою конкуренто здібність і себе на рівень вище. Закономірні речі. В нас дружна команда, і внутрішня конкуренція це не перекреслює. Одне іншому не заважає.

– Результати стартових матчів у чемпіонаті, особливо у Чернігові, показали достатньо велику різницю між рівнями команд у Лізі. У хлопців не виникає проблем з мотивацією? Чи не зазнаються вони, виграючи суперників з таким великим розривом?

– Я хочу ще більше розрив. Справді. Вони одягли майки Київ-Баскета, і це вже зобов’язує до величезної відповідальності. Ну які проблеми? З нами взагалі по-іншому грають клуби, цілковито. Завжди відчутний натиск, тому що ти просто не можеш програти. Це - Київ-Баскет. Одягнув майку – будь люб’язний, відповідай статусуТак, це означає, що потрібно тренуватися у два рази більше, ніж тренуються інші, але ми всі тут заради цього.

Я хочу ще більше рахунок, тому що коли аналізуєш гру, прибираєш «дитячі» помилки та інші фактори, у результаті отримуєш взагалі нові цифри. І звичайно, наш тренувальний процес – одна справа, а підсумкові результати – друга. Результати – це факти. Факти – це протокол. Там все написано. І все ж таки це не дає нам права зазнаватися. Ми робимо свою роботу.

– До речі, щодо протоколу. Чи можете Ви виділити конкретних гравців, які не за статистикою, а саме на ваш погляд, вносять найбільший вклад у командний результат? Або, може, Вам хочеться окремо відмітити когось по результатам тренувального процесу?

– Я дуже задоволений, що у цьому році із Краматорська приїхав Сергій Лакомов і із Луцька – Вова Шевчук. Ще прийшов Павло Погорелов, але з ним потрібно більше працювати. Ці люди зараз допомогли зробити команду більш монолітною, після того, як «випала» важлива ланка, коли Влад Іванов, один з лідерів команди, отримав травму на нозі. Йому зробили операцію, але процес реабілітації дуже довгий. Влада нам відчутно не вистачає, такий член команди, без якого справді важко, і ми чекаємо на його повернення. Але зараз з приходом нових хлопців додалося життя. І не тільки життя, а, знову ж, конкуренції. Мене завжди цікавить цей момент. Гравці не повинні топтатися на місці. Я хочу, щоб на ту ж саму позицію 1-го номеру був не один кандидат, а щонайменше три. У Радянському Союзі, здається, їх взагалі було п’ять-шість на кожну, ще й черга за дверима стояла. Зараз інакше, але ми працюємо над цим.

– Які подальші плани і цілі ви ставите перед командою на сезон 2020/2021?

– Перш за все це, звичайно, підтримувати та підіймати задану планку у Першій лізі, викладатися максимально, прогресувати і давати результати. Як би я не розказував, що ми так гарно тренуємося, без результату все марно: на стіл кладеться протокол, і ти або виграв, або програв. Нас цікавить саме це.

Також у нашій команді є кандидати у збірні U18 і U20. Тому ще одна важлива мета і одна з основних задач – набрати для цього оптимальну форму до літа. Саме оптимальну. Роботи не початий край, але можливості і умови у нас є. Ми сподіваємося, що в нас ще буде нагода знову потренуватися з основною командою. Може, це вдасться незабаром під час перерви у матчах Суперліги.

Новини по темі
Фінал восьми Першої ліги прийме Рівне Фінал восьми Першої ліги прийме Рівне
На титул цього сезону в Першій лізі претендують вісім команд
Визначена символічна збірна та MVP 13-го ігрового тижня Першої ліги Визначена символічна збірна та MVP 13-го ігрового тижня Першої ліги
Матчами в Хмельницькому та Чернівцях завершився другий етап регулярного чемпіонату Вищої ліги.
Перша ліга: Вінниця та Хмельницький-2 виграли групи другого етапу Перша ліга: Вінниця та Хмельницький-2 виграли групи другого етапу
В регулярному чемпіонаті Першої ліги завершився другий етап
Перша ліга: відеотрансляція матчів 14 квітня
Відео 14.04.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 14 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: Вінниця залишилась непереможною, Ужгород обіграв БІПУ-2 Перша ліга: Вінниця залишилась непереможною, Ужгород обіграв БІПУ-2
У регулярному чемпіонаті Першої ліги відбулись чергові матчі
Перша ліга: відеотрансляція матчів 13 квітня
Відео 13.04.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 13 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: відеотрансляція матчів 12 квітня
Відео 12.04.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 12 квітня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Визначена символічна збірна та MVP 12-го ігрового тижня Першої ліги Визначена символічна збірна та MVP 12-го ігрового тижня Першої ліги
В регулярному чемпіонаті Першої ліги у чоловіків розпочались матчі другого етапу.
Перша ліга: БІПА-2 та Вінниця здобули треті перемоги на другому етапі Перша ліга: БІПА-2 та Вінниця здобули треті перемоги на другому етапі
Завершилось перше коло другого етапу чоловічої Першої ліги
Перша ліга: відеотрансляція матчів 31 березня
Відео 31.03.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 31 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: БІПА-2 та Вінниця вийшли в лідери своїх груп Перша ліга: БІПА-2 та Вінниця вийшли в лідери своїх груп
Відбулись чергові матчі другого етапу регулярного чемпіонату Першої ліги
Вінниця здолала ЧЕ-Баскет-ЧОДЮСШ в Першій лізі: фотогалерея Вінниця здолала ЧЕ-Баскет-ЧОДЮСШ в Першій лізі: фотогалерея
Дивіться фотогалерею матчу Вінниця - ЧЕ-Баскет-ЧОДЮСШ
Перша ліга: відеотрансляція матчів 30 березня
Відео 30.03.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 30 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: відеотрансляція матчів 29 березня
Відео 29.03.2024
Перша ліга: відеотрансляція матчів 29 березня
Дивіться матчі регулярного чемпіонату Першої ліги
Перша ліга: анонс матчів 28-31 березня Перша ліга: анонс матчів 28-31 березня
В першій лізі серед чоловіків стартує другий етап
Визначились групи другого етапу регулярного чемпіонату Першої ліги Визначились групи другого етапу регулярного чемпіонату Першої ліги
Вісімка команд продовжує боротьбу за медалі Першої ліги
Визначена символічна збірна та MVP ігрового тижня Першої ліги Визначена символічна збірна та MVP ігрового тижня Першої ліги
В регулярному чемпіонаті Першої ліги у чоловіків завершились матчі першого етапу.