Всі категорії новин
Айнарс Багатскіс: В цьому вікні найголовніше було здобути дві перемоги

Айнарс Багатскіс: В цьому вікні найголовніше було здобути дві перемоги

Головний тренер збірної України Айнарс Багатскіс в інтерв’ю пресслужбі ФБУ поділився своїми враженнями від виступу команди в двох матчах відбору на чемпіонат світу-2023 проти Нідерландів та Ісландії. В обох зустрічах, нагадаємо, наша команда здобула перемоги та зберегла шанси на вихід у фінальну частину світової першості.

Читайте: Іспанія та Італія вже там: що треба Україні, щоб вийти на чемпіонат світу-2023?

Які ваші підсумки ігрового вікна?

- Я дуже радий за ці дві перемоги. Повірте, перед матчами були дуже великі побоювання і, забігаючи вперед, хочу сказати, що найголовнішими в цьому вікні були саме перемоги. Були проблеми щодо ігрової практики гравців збірної у клубах і важливо враховувати те, на яких ролях їх використовують. Войналович, наприклад, взагалі не грає на позиції третього номера в своєму клубі, а грає на позиціях 4-5.

Нічого нового не скажу, але баскетбол починається з болхендрелів. Ми втратили Санона та Ковляра через травми, Зотов не долікував свою травму. Я боявся що, щось може статися з Сидоровим та Лукашовим, адже ми залишилися з двома маленькими. Саме тому ми запросили Тиртишника, йому окрема подяка — він реально допоміг команді.

Важливий і фактор тренованості: якщо в гравця немає регулярної ігрової практики і його ноги не звикли до відповідних навантажень, то головне було не перенавантажити команду за ці чотири тренування. Деякі гравці казали, що тренувань було забагато, але, як на мене, це були курортні тренування. Ми хотіли відновити взаємопорозуміння, обрати, що ми граємо в конкретних іграх, пригадати старе та додати нове. І те що було задумано, спрацювало на 100%.

Я радий, що ми більш-менш добре підготували команду, але мені дуже шкода Дениса Лукашова, який відверто отримав перенавантаження в ігровому плані. Ще хотів би відзначити, що ми достойно замінили Сидорова, коли він отримав травму. Моментами допомагав Тиртишник, моментами Ткаченко та Липовий.

Читайте: Денис Лукашов: Не важливо, хто приїжджає в збірну, головне — що гравець може зробити для перемоги

Це були два різних матчі. Хтось скаже, що в Нідерландах нам було легко, але це так лише тому що ми добре грали і добре влучали. Така гра деморалізує будь-якого суперника. Але чого нічого не говорять про те, що іспанці мучилися з Нідерландами весь матч і виграли лише 12 очок? Але це риторичне питання.

Ісландці самі втратили перемогу з Грузією вдома і в Ригу приїхали злі. Ми пам’ятали, що вони зробили з нами в Рейк’явіку, але та поразка була на нашій совісті. Головне було позбутися втрат, краще відзахищатися в ранньому нападі та зупинити Фрідріксона. По тактиці, я вважаю, що ми зіграли на 5 з 5, адже Фрідріксона зʼїли. І враховуючи всі ці складнощі, враховуючи всі побоювання перед вікном, я вважаю, що ми з честю вийшли з ситуації.

Щодо українських експертів, вперше за довгий час мені цікаво було подивитися на те, як деякі провідні пишучі баскетбольні фахівці розуміють ситуацію в збірній, ситуацію навколо команди, ситуацію з гравцями. І, якщо чесно, я нічого нового не побачив: сказали, що всі ми невдахи, ніхто грати не вміє, а тактики не було. Це не здивувало, ані мене, ані будь-кого іншого, адже експерт, який пише, пише добре тільки про одного тренера та тільки про одну команду. Всі в Україні це добре знають, сміються, але він продовжує це робити. Ось цього мені хотілося торкнутися окремо.

У нас залишаються шанси, тож ми маємо зробити все що залежить від нас, а потім вже будемо дивитися на результати інших суперників.

В’ячеслав Кравцов продемонстрував, що він готовий допомогати національній збірній. Як вам виступ центрового?

- Ми багато спілкувалися з Кравцовим і він один з тих гравців, які розуміють, що їм говорять, коли мова йде про кадрові рішення. Можливо, десь у глибині душі не погоджується, як це часто буває у сильних гравців, але він завжди попри будь-яку ситуацію готовий бути в збірній. Те, як він зіграв ці два матчі за збірну… Ось що означає ігрова практика. Навіть незважаючи на те, що він грає у третьому іспанському дивізіоні, він дуже мотивований. Баскетболіст може грати добре тільки якщо він мотивований і дуже хоче грати за збірну, тому і грає добре. Після матчу мені сказали, що йому трохи не вистачає до рекорда результативності, тож я вважаю, що ми маємо зробити все, щоб він його побив. Баскетбол змінюється, гравці змінюються, а рекорди залишаються.

Читайте: Павло Крутоус: Треба не здаватися і вигравати кожну гру

Подібне питання було на чемпіонаті Європи, воно є актуальним і на це ігрове вікно. Завдяки чому вдалося компенсувати відсутність гравців, які не доїхали до збірної?

- Тут можна відзначити декілька причин. По-перше, з усіма гравцями, які зараз у збірній, я вже працював раніше. Хлопці були або кандидатами до збірної, або на зборах працювали, або ми перетиналися у клубі. Основи роботи та тактики всі знали, плюс всі були дуже мотивовані. Я завжди вважаю, що найголовніше, щоб гравець міг довести самому собі, що він може грати, а не ображатися на тренера за те, що його не використовують. Плюс атмосфера, командна хімія були чудовими. Я не вважаю, що за 4-5 днів можливо вигадати щось неймовірне та гарантовано виграти матч. Успіх вибудовується з багатьох факторів і взаєморозуміння — це один з найголовніших. Неприємно, що отримали травми Ілля Сидоров та Іван Ткаченко, шкода, що Лукашов переграв, але я хочу подякувати команді за роботу.

Враховуючи різні ролі в клубах та в збірній, наскільки важко гравцеві підлаштуватися під нову роль в національній команді?

- Це краще спитати у гравців. Войналович у мене в Київ-Баскеті грав третього номера, Липовий, як на мене, як боллхендлер, має більше грати другого-третього номерів. У Прометеї я бачив, як він в атаці закривав позицію центрового. Але я не бачу в цьому проблеми, адже це більше залежить від IQ гравця, його вміння підлаштуватися під окрему ситуацію. Сучасний баскетбол такий, що чим вище рівень гравця, тим більше позицій він може закрити. Для мене це ніколи не було проблемою — я бачу гравців, як я бачу. Я радий за хлопцыв, які і до цього краще грали в збірній, ніж у клубах. Вважаю, що тренери в клубах могли б подивитися, як можна використовувати своїх баскетболістів.

Попереду заключне ігрове вікно. З яким настроєм підходимо до лютневих матчів кваліфікації?

- Я вже давно спокійно ставлюся до таких ситуацій. Я буду турбуватися лише про те, що я насправді можу змінити. Головне, щоб гравці отримували ігровий час, практику та відчували ігровий ритм. А коли прийде час, треба буде обрати найкращих і готуватися до матчів проти Італії та Нідерландів. У мене є спокій.

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі