Всі категорії новин
Денис Поворознюк: Під час семінару в Івано-Франківську арбітри отримали дуже багато цінної інформації

Денис Поворознюк: Під час семінару в Івано-Франківську арбітри отримали дуже багато цінної інформації

В Івано-Франківську відбувся передсезонний триденний семінар судів ліцензії А. Участь у ньому взяли лише кращі українські арбітри. Переважна їх більшість наступного сезону матиме можливість обслуговувати матчі української Суперліги Favbet.

Про роботу на семінарі, а також його підсумки пресслужба ФБУ дізналась у заступника голови технічної комісії ФБУ, національного інструктора й арбітра ФІБА Дениса Поворознюка.

– 20-22 вересня 21 арбітр відвідав суддівський семінар у місті Івано-Франківську. Були присутні кращі арбітри України. Також запросили двох представниць прекрасної половини планети – місцева арбітриня Аліна Томін і Ксенія Монзуль із Києва.

У перший день завдяки засобам онлайн-зв’язку свої лекції провели голова суддівського корпусу ФІБА Європа Даворін Накич, інструктори й чинні топарбітри світового рівня, які працювали на Олімпійських іграх у Парижі, – Йохан Россо та Еммануель Мацоні. Також їм допомагав під час аналізу суддівських рішень на відео іспанський інструктор.

Були розглянуті теми про сучасний баскетбол і суддівство в Європі, процес аналізу гри та оцінка якості рішень, окремо розбирали суддівство захисту. Робота велася паралельно у двох аудиторіях, бо всі українські арбітри були розділені на дві групи. Потім їх знову розділили, але вже на чотири групи, й надали відеокліпи для аналізу та обговорення.

Вважаю, що ці лекції та спілкування з іноземними фахівцями повинні стати «поштовхом» для розвитку топарбітрів України, які ще не отримали ліцензію ФІБА.

Ближче до вечора визначили по три молодих і перспективних арбітрів на три матчі передсезонного благодійного турніру, який також проходив у Івано-Франківську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ-Баскет переміг Черкаські Мавпи та виграв передсезонний турнір в Івано-Франківську

Цікавим і незвичайним був початок другого дня семінару. Завдяки ранковій руханці всі його учасники активували тіло й розум до насиченого дня. Були проведені лекції на теми: неспортивний фол, процес кидка, протоколи прийняття рішень, система відеоповтору, скаутинг, план дій та форма самооцінки.

Програма дійсно була дуже насиченою, арбітри отримали дуже багато цінної інформації. Важливо, що вперше за декілька років для навчання ми всі зібралися офлайн, відбулося живе спілкування та жваве обговорення аспектів сучасного суддівства.

У неділю тестували наших арбітрів. Спочатку був тест із фізичної підготовки в спортивному залі манежу коледжу фізичного виховання, а потім – на знання офіційних правил баскетболу. Також пройшла завершальна лекція, на якій ми підбили підсумки.

Висловлюю велику подяку всім, хто причетний до організації семінару: співробітникам ФБУ, арбітрам Юрію Щербаку, Євгену Нагорному, Сергію Защуку, Нікіті Мельнику, Роману Недоступу, Сергію Тисленку та Віктору Хоменку. Це була не тільки моя робота, як національного інструктора, а велика командна робота колективу однодумців. Ми дійсно ці три дні провели з користю.

На 25 вересня у нас запланований семінар зі спостерігачами, а 28-го – плануємо провести семінар для арбітрів Вищої ліги та всіх інших дивізіонів нижчого рівня.

– Цьогоріч внесені чергові офіційні зміни до правил баскетболу. Що з нововведень буде цікаво дізнатися вболівальникам, гравцям або тренерам?

– Особливих і глобальних змін не відбудеться. Кожні чотири роки ФІБА переглядає правила перед наступним олімпійським циклом і робить доповнення.

Відтепер помилки, які можна виправити, розділені на дві категорії (перша й друга), з відповідними часом і процедурою для їх визначення та виправлення. 

Тренери в останні дві хвилини четвертого періоду або овертайму обирали лише зону вкидання (передову чи тилову), а тепер зможуть обрати й місце – зі сторони секретарського столика чи навпроти. Раніше м’яча вводили в гру з протилежної сторони від столу секретарів.

Додаються дві нові лінії для вкидання (дзеркальне відображення тих, що були раніше). Тобто, буде чотири лінії вкидання довжиною 0,15 м – по дві з кожної сторони – розмічені зовні від майданчика.

Дії гравця, який симулює, що на ньому чинять фол, є неповагою до гри та не можуть дозволятись. До такого гравця застосовують концепцію «попередження за фейк» без огляду на те, чи був зафіксований фол або порушення в цьому ігровому епізоді. Правило щодо покарання за фейки залишилося без змін.

З’явиться нова червона табличка Game Disqualification. Її показуватимуть гравцю за два технічні фоли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опубліковано зміни в Правилах баскетболу, які наберуть чинності 1 жовтня

– Чи достатньо наразі арбітрів для обслуговування турнірів під егідою ФБУ? Як впливає на їх кількість мобілізація до лав Збройних сил України?

– Тенденція дефіциту суддів є не лише в Україні, а й в Європі. Кількість арбітрів, яку маємо зараз, достатня для обслуговування матчів чоловічої та жіночої Суперліг, Вищої ліги.

Якщо розглядати арбітрів, що обслуговують матчі Суперліги, то більшість працюють або в університетах, або в інших навчальних закладах. Арбітр Олексій Гусаковський наразі захищає нашу країну на Харківському напрямку.

Активно працюємо з пошуку нових молодих талантів до 18 років. Ця робота ведеться постійно. Продовжуємо проєкт «Хочу стати арбітром». Отримали 100 заявок лише за останні два тижні.

Запрошуємо всіх, хто бажає бути арбітром, зареєструватися за цим посиланням.

Новини по темі
Денис Поворознюк: Під час семінару в Івано-Франківську арбітри отримали дуже багато цінної інформації Денис Поворознюк: Під час семінару в Івано-Франківську арбітри отримали дуже багато цінної інформації
Національний інструктор ФІБА підбив підсумки семінару для арбітрів Суперліги
В Тернополі відбувся великий баскетбольний семінар В Тернополі відбувся великий баскетбольний семінар
Основною метою семінару було підвищення знань і навичок учасників
Стартує набір в онлайн-школу «Хочу стати арбітром»: відкрито реєстрацію Стартує набір в онлайн-школу «Хочу стати арбітром»: відкрито реєстрацію
Після вдалого складання іспитів ви отримаєте початкову ліцензію судді ФБУ
В Україні стало на 17 арбітрів більше! В Україні стало на 17 арбітрів більше!
Арбітри-новачки пройшли тримісячне навчання, впоралися з усіма завданнями та успішно склали фінальне тестування
Школа суддів м. Києва проведе семінар на тему Школа суддів м. Києва проведе семінар на тему "LEAD REFEREE: від теорії до практики"
Програма семінару включає ряд теоретичних лекцій, які розкривають тонкощі успішної роботи
У Львові провели семінар для молодих суддів У Львові провели семінар для молодих суддів
Лекторами виступили арбітри Суперліги
Борис Рижик: Є чіткий список моментів, коли тренер може використати челендж Борис Рижик: Є чіткий список моментів, коли тренер може використати челендж
Провідний український арбітр — про важливе нововведення
З нового сезону в Суперлізі запроваджено тренерський челендж З нового сезону в Суперлізі запроваджено тренерський челендж
Раз на гру головні тренери зможуть просити про додатковий перегляд епізоду
У Чернігові відбувся підготовчий суддівський семінар У Чернігові відбувся підготовчий суддівський семінар
Судді, тренери та гравці готувалися до виступів у сезоні-2021/22
У Києві відбувся семінар суддів ліцензії B У Києві відбувся семінар суддів ліцензії B
Участь у підготовці до сезону взяли 30 арбітрів
У Рівному відбувся передсезонний суддівський семінар У Рівному відбувся передсезонний суддівський семінар
У роботі взяли участь молоді арбітри ліцензії В
Українські арбітри працюють на матчах Єврочеленджерів Українські арбітри працюють на матчах Єврочеленджерів
Уже три вітчизняних рефері взяли участь в обслуговуванні міжнародних матчів збірних
Рейтинг найкращих суддів сезону ФБУ Рейтинг найкращих суддів сезону ФБУ
Найкращі судді ФБУ сезону-2020/21
Фестиваль мінібаскетболу: підсумки сезону-2021 Фестиваль мінібаскетболу: підсумки сезону-2021
На Херсонщині відбувся традиційний загальноукраїнський Фестиваль мінібаскетболу
У Залізному Порту відбувся другий кемп для молодих баскетбольних суддів У Залізному Порту відбувся другий кемп для молодих баскетбольних суддів
Молоді арбітри брали участь у Фестивалі мінібаскетболу
На Фестивалі мінібаскетболу відбувся кемп для молодих арбітрів На Фестивалі мінібаскетболу відбувся кемп для молодих арбітрів
У Залізному Порту за підтримки ФБУ триває щорічний Фестиваль мінібаскетболу