Всі категорії новин
Дмитро Базелевський – про баскетбол на візках: Сподіватимемося, що з'являтимуться нові команди

Дмитро Базелевський – про баскетбол на візках: Сподіватимемося, що з'являтимуться нові команди

В 20-х числах червня в столичному ПС Венето пройшов Відкритий чемпіонат міста Києва з баскетболу на візках серед осіб з порушенням ОРА.

Участь у змаганнях брали дві столичні команди - Київські Леви та команда військових Tytanovi. Також до столиці приїхали Одеса-Баскет та Титани зі Львову.

Переможцями турніру стали львівські Титани, які у фіналі виграли у столичної команди Tytanovi 26:16

Tytanovi – це команда, в якій грають виключно військові, ветерани війни, які відновлюються від важких поранень на фронті. Тренує команду відомий тренер Дмитро Базелевський, який для прес-служби ФБУ розповів про команду та важливість баскетболу для їх реабілітації.

- У нас у команді тренуються та грають виключно військові, причому військові з важкими ампутаціями, високими ампутаціями, які проходять реабілітацію у Центрі Складного Ендопротезування, Остеоінтеграції та Біоніки.

Павло Козак: Хочемо, щоб спортивний клуб Титани у Львові був успішним і довготривалим проектом

З цих хлопців ніхто не займався баскетболом та взагалі мало хто займався спортом. Зараз вони приходять реабілітацію, в процесі якої ми тренуємось та граємо турніри.

Є зміни у команді, коли хлопці проходять курс реабілітації, отримують протези та їдуть до себе додому, але зараз думаю, що процес налагодиться. Нині у Києві будується саме спортивний центр реабілітації для хлопців-ветеранів війни. І там вони займатимуться і баскетболом, і боксом, і веслуванням, усім, що може правильно впливати на людину, щоб вона відволікалася за рахунок спорту, було психологічне відновлення.

Ми вдячні В'ячеславу Запорожцю, котрий відкрив цей Центр Складного Ендопротезування, Остеоінтеграції та Біоніки, завдяки якому і існує команда. Завдяки ФБУ та Палацу Спорту Венето, ми маємо по два тренування на тиждень, завдяки команді Київські Леві ми тренуємось разом на їхніх візках.

- Останнім часом почали відбуватись турніри з баскетболу на візках. Наскільки для хлопців цікаво не лише тренуватись, а й грати на змаганнях?

- Дуже круто, що почали відбуватись змагання. У Києві вже було два турніри, ми їздили до Одеси. Хлопці чекають на ці турніри, у них є мета успішно виступити. Процес заворушився, до мене дзвонять із Рівного, Вінниці, запитують, як це робити, з чого починати. Сподіватимемося, що з'являтимуться нові команди.

- На останньому турнірі ви стали другими, хоча до цього були двічі переможцями…

- Я був трохи засмучений, і хлопці не на сьомому небі від щастя. Але у фіналі ми грали проти хлопців, які вже кілька років регулярно та активно займаються баскетболом на візках.

Так, програли у грі баскетбол за очками. Але, за бажанням битися за кожен м'яч, за самовіддачею, за стертими об колеса візків ладоням і пальцям до крові, за характером і жагою до перемоги - ми точно в лідерах. І, без жодних реверансів, висловлю прямий респект командам Титани Львів, Одеса-Баскет та Київським Льовам. Те, що ви у спорті, у баскетболі на візках довгі роки – це сильно!

- Що найскладніше у роботі з командою?

- Найскладніше у цій справі – знайти людей, які не впадають у відчай, отримавши важкі поранення. Знайти та спробувати залучити. Ми на тренування запрошуємо усіх, хто в Центрі проходить реабілітацію та чекає на протези. Когось чіпляє, і він залишається. Хоча, йдуть лише ті, хто отримав протез та поїхав додому, а хто у Києві – ті продовжують тренуватись. Не було такого, що людина прийшла, потренувалася і сказала, що "ні, я піду іншим займатися. Баскетбол – це команда, це настрій, тусовка, навіть на тренуваннях, не говорячи про азарт під час змагань.

- Ви як тренер, які задачі перед хлопцями ставите?

- Своїм завданням бачу створити колектив. Не баскетболістів-професіоналів, які вміють водити м'яч, постійно забивати. Звичайно, у процесі тренувань у когось краще виходить, ми виграли перші два турніри, стали другим на останньому турнірі.

Амбіції у них великі, вони бачать, що виходить, вони виграють, завойовують кубки. Хлопці молоді та іноді навіть захльостують емоції. Грали зі Львовом, то були зіткнення візками, контакт, але це не забороняється. У правилах баскетболу написано, що візок – це продовження тіла.

Баскетбол - це контактний вид спорту, ми ж, коли граємо, теж ставимо заслони. З незвички воно, звичайно, трохи страшно виглядає, але на серйозних турнірах, кажуть, навіть іскри летять і чути запах металу після зіткнень.

Новини по темі
ФБУ подарувала найвлучнішим журналістам м'ячі Spalding ФБУ подарувала найвлучнішим журналістам м'ячі Spalding
Окрасою конкурсу штрафних серед журналістів стало дальнє влучання Марка Куцевалова
Презентовано нові ігрові м'ячі Суперліги на наступний сезон Презентовано нові ігрові м'ячі Суперліги на наступний сезон
В новому баскетбольному сезоні в Україні гратимуть м’ячами Spalding
Пресконференція з нагоди старту сезону Суперліги Favbet: відеотрансляція
Відео 01.10.2024
Пресконференція з нагоди старту сезону Суперліги Favbet: відеотрансляція
Дивіться пресконференцію, присвячену старту нового баскетбольного сезону в Україні
Баскетбольна спільнота збирає кошти на допомогу бійцю ЗСУ Андрію Шаламову Баскетбольна спільнота збирає кошти на допомогу бійцю ЗСУ Андрію Шаламову
Федерація баскетболу перечислить призові фінального етапу чемпіонату України з баскетболу 3х3
Денис Поворознюк: Під час семінару в Івано-Франківську арбітри отримали дуже багато цінної інформації Денис Поворознюк: Під час семінару в Івано-Франківську арбітри отримали дуже багато цінної інформації
Національний інструктор ФІБА підбив підсумки семінару для арбітрів Суперліги
Екс-гравець збірних України Андрій Шаламов, який боронить Україну, став героєм сюжету новин Екс-гравець збірних України Андрій Шаламов, який боронить Україну, став героєм сюжету новин
Вихованець черкаського баскетболу боронить одну з "найгарячіших" позицій на сході України.
В Івано-Франківську розпочався семінар суддів ліцензії А В Івано-Франківську розпочався семінар суддів ліцензії А
В Івано-Франківську стартував передсезонний семінар судів ліцензії А.
НУФВСУ запрошує на навчання абітурієнтів НУФВСУ запрошує на навчання абітурієнтів
Вступників також запрошують до студентської баскетбольної команди та команди Вищої ліги
ФБУ довічно дискваліфікувала Артема Сліпенчука та Артема Покоєнка ФБУ довічно дискваліфікувала Артема Сліпенчука та Артема Покоєнка
Тренер національної збірної та гравець молодіжної збірної не повернулись до України
Василь Рибак: Реабілітація військових повинна проходити лише через спорт Василь Рибак: Реабілітація військових повинна проходити лише через спорт
Керівник центру реабілітації реконструктивної хірургії міської клінічної лікарні Одеси Василь Рибак розповів прес-службі ФБУ про відновлення ветеранів через баскетбол.
На фронті загинув батько Анжеліки Ляшко На фронті загинув батько Анжеліки Ляшко
Олександр Ляшко загинув при виконанні бойового завдання
Бригада В'ячеслава Богданова отримала дві системи РЕБ від збору ФБУ Бригада В'ячеслава Богданова отримала дві системи РЕБ від збору ФБУ
Побратими В'ячеслава Богданова вже отримали дві системи РЕБ
Визначені всі учасники баскетбольних турнірів Олімпіади-2024 Визначені всі учасники баскетбольних турнірів Олімпіади-2024
На чотири комплекти нагород претендують збірні з 19 країн світу
Олімпійська кваліфікація: результати фінальних матчів Олімпійська кваліфікація: результати фінальних матчів
Визначились останні чотири учасники Олімпійських ігор в Парижі - ними стали переможці фінальних матчів олімпійської кваліфікації.
Олімпійська кваліфікація: результати півфінальних матчів Олімпійська кваліфікація: результати півфінальних матчів
Визначились фінальні пари плей-оф олімпійської кваліфікації
Олімпійська кваліфікація: результати матчів 4 липня Олімпійська кваліфікація: результати матчів 4 липня
Визначились пари півфіналістів чотирьох кваліфікаційних олімпійських турнірів.