Всі категорії новин
Лень заслуговує на більш помітну роль в Атланті

Лень заслуговує на більш помітну роль в Атланті

Про підсумки першого сезону в Атланті та подальші перспективи українця Олексія Леня в матеріалі Peachtree Hoops за перекладом UA-Футбол.

Божевілля драфту НБА і ринку вільних агентів позаду - тепер настав час повільно перемикатися на майбутній сезон.

Це було літо змін для Атланти - Хоукс забрали на драфті Деандре Хантера, Кема Реддіша і Бруно Фернандо, а також розлучилися з такими гравцями, як Кент Бейзмор і Торіан Прінс.

Ще одним гравцем, з яким Атланта попрощалася, став центровий Дуейн Дедмон, який підписав трирічний контракт з Сакраменто на 40 мільйонів доларів. Дедмон провів два успішних роки в статусі основного центрового Хоукс з Олексієм Ленем в якості бекапа в єдиному спільному сезоні двох бігменів.

З відходом Дедмона, обміном Омарі Спеллмана в Голден Стейт на Деміана Джонса і від'їздом Майлза Пламлі в Мемфіс в угоді по Чендлеру Парсонсу Олексій Лень з великим відривом став найкращим центровим Атланти.

Безсумнівно - українець в сезоні 2019-2020 буде стартовим центровим Атланти, і в цьому сезоні йому належить узяти на себе набагато більш важливу роль, ніж у нього була в першому сезоні з Хоукс, на протязі якого Лень в середньому за гру проводив на майданчику всього по 20 хвилин.

Лень заслужив в Атланті більш помітну роль - изображение 1

Глибина Атланти на позиції п'ятого номера, безумовно, ослаблена в порівнянні з сезоном 2018-2019 і складається з Леня, Джона Коллінза (який не є номінальним центровим, але напевно по ходу сезону гратиме на цій позиції), Бруно Фернандо і Деміана Джонса. Поки це все, якщо тільки Хоукс найближчим часом не підпишуть ще одного центрового.

За Ленем і Коллінзом у Атланти спостерігається істотне зниження якості гравців, здатних закрити позицію центрового. Хоча Фернандо вважається перспективним гравцем, але він все ще новачок НБА. А новачкам НБА часто потрібен час, щоб адаптуватися до лізі. Звичайно, бувають винятки, але навряд чи це той випадок.

Таким чином, важливість Леня на порядок посилюється просто через той набор гравців, яких Атланта зібрала цього літа. Якщо українець отримає травму, це поставить команду в деякий скрутне становище.

На щастя для Атланти, Лень протягом всієї своєї кар'єри довів, що він не схильний до травм. З шести своїх сезонів в НБА Олексій тричі відіграв як мінімум 75 матчів (включаючи минулий сезон з Атлантою). Ще в двох сезонах він провів 69 матчів. Травми не були проблемою для Леня в НБА.

Той факт, що Лень не схильний до травм, виявився дуже до речі для Атланти в зв'язку з проблемами Дуейна Дедмона, який за два сезони з Хоукс пропустив 38 матчів.

Це означає, що у нас є достатньо розуміння того, як Атланта буде виглядати з Олексієм Ленем на позиції стартового центрового. Підміняючи Дедмона в основі Хоукс, українець зумів налагодити зв'язок з Треем Янгом, Кевіном Хертером і Джоном Коллінзом. Це дозволяє розраховувати, що Лень швидко пристосується до своєї нової ролі - стартового центрового на повноцінній основі.

Лень заслужив в Атланті більш помітну роль - изображение 2

Атланта в основному розігрує «пік-н-роли» між Треем Янгом і Джоном Коллінзом. Цього і слід було очікувати, адже цю комбінацію можна сміливо назвати візитною карткою Хоукс для уболівальників ліги. Навряд чи ситуація зміниться в новому сезоні.

При «пік-н-ролах» Янга і Коллінза Лень може розташовуватися в трехсекундній зоні, але частіше за все він буде перебувати на периметрі. Звичайно, це не його виняткова роль в нападі, але Олексій заповнить простір, залишений Дедмоном. Триочковий українця - мабуть, найважливіша річ, яку Лень може дати Атланті.

Прогрес Леня в триочкових (36% реалізації в першому сезоні в Атланті) важливий для Хоукс в контексті додаткових варіантів в атаці для Янга і компанії.

Візьмемо, наприклад, цю ситуацію: Янг і Коллінз розігрують «пік-н-рол», а Лень знаходиться в кутку майданчика на триочкової дузі. Коллінз веде ЛаМаркуса Олдріджа від Леня - Янг знаходить передачею українця, який отримує відкритий дальній кидок.

Лень промазав цей кидок, але цей промах не зводить нанівець ту комбінацію, яку провернули Янг і Коллінз.

У цьому моменті Коллінз і Янг розігрують «пік-н-рол» з Ленем в кутку. Янг після складного кидка в проході бере підбір на чужому щиті і виводить українця на триочковий - «+3» для Атланти.

Лень надає Атланті додаткову опцію в атаці на випадок, якщо «пік-н-рол» Янга-Коллінза не допоможе Хоукс розхитати оборонні порядки суперника.

Іноді ролі міняються - Лень грає «пік-н-рол» з Янгом, а Коллінз (35% триочкових у сезоні 2018-2019) чекає м'яч на дузі.

Періодично Лень і Коллінз об'єднують свої зусилля в постановці заслонів. У цьому моменті Янг своєчасною передачею знаходить Олексія під кільцем - далі справа техніки.
 
Ось чудовий приклад від Сан-Антоніо, як розіграти комбінацію з двома заслонами і подальшим виведенням «великого» на вільний триочковий кидок. Патті Міллс карає Дуайта Ховарда за недостатньо щільну роботу з Пау Газолем.

Сперс неодноразово розігрували цю комбінацію. Атланта повинна робити щось подібне з Янгом, Коллінзом і Ленем. Якщо суперник щільно накриє Коллінза під кільцем, то у Леня може виникнути вільний триочковий зі зручної позиції.

Лень був і залишається дуже важливим гравцем на периметрі, коли Коллінз знаходиться за межами майданчика. І неважливо, хто в цей момент розігрував м'яч - Трей Янг, Джеремі Лін, Кент Бейзмор або Кевін Хертер. У Коллінза дійсно є пріоритет в «пік-н-ролах». І це добре, оскільки Лень може забивати триочкові. Коллінз також може бути загрозою на дузі, а це означає, що тренерський штаб Атланти в будь-який момент може змінювати ролі своїх «великих» без втрати якості.

Коли Коллінз знаходиться на лавці, а Лень на майданчику, українець активніший в грі при «пік-н-ролах». При поверненні Джона в гру Лень часто стає спостерігачем комбінації і чекає відкритий кидок.

Зв'язка з чотирьох осіб (Янг, Хертер, Коллінз і Лень) не була достатньо ефективною в минулому сезоні. В цілому вони разом відіграли 167 хвилин і видали показник корисності «-11» при 34% реалізації триочкових кидків. З Дедмоном на позиції центрового Хоукс за 666 хвилин пропустили на 51 очко більше за суперника, але при цьому точність триочкових склала непогані 39%.

Лень заслужив в Атланті більш помітну роль - изображение 3

У захисті цифри говорять про те, що квартет з Ленем краще по захисному рейтингу (107,7 проти 114,1 у Дедмона), але склад з Дедмоном зіграв більш ніж у три рази більше хвилин, ніж з Ленем.

Захист українця - неоднозначний аспект в його грі. Лень активно ставить блок-шоти і здатний бути надійною опцією у свого кільця, однак в цілому Олексій не такий сильний в захисті, як Дедмон. І це цілком нормально.

Габарити Олексія Леня та його триочковий кидок стануть цінним активом для Атланти. Новий сезон відкриває для українця прекрасну можливість - в свій контракти рік він отримає і місце в стартовій п'ятірці, і підвищені хвилини. Чи буде він готовий до нового виклику? Подивимося...

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі