Всі категорії новин
Лідери збірної Грузії: хто протистоятиме Україні?

Лідери збірної Грузії: хто протистоятиме Україні?

Чоловіча збірна України розпочинає боротьбу за путівку на чемпіонат світу 2023 року, який пройде у Японії, Філіппінах та Індонезії.

Для попадання на світову першість нашій команді потрібно пройти два групові турніри, перший з яких стартує вже цього тижня.

В першому матчі відбору 26 листопада українські баскетболісти на виїзді зустрінуться з Грузією.

Хто є лідером нинішньої збірної Грузії, в якій формі гравці напередодні матчу з Україною?

Гра збірної Грузії багато в чому залежить від двох баскетболістів - Торніке Шенгелії з ЦСКА та Георгія Шермадіні з Тенеріфе. Обидва серйозно травмувались в жовтні і їхня участь у матчах за збірну в листопаді була під питанням, але обидва встигли відновитися.

Капітан збірної Грузії з баскетболу та форвард ЦСКА Торніке Шенгелія міг пропустити матчі збірної через травму плеча, але він уже встиг зіграти у шести іграх після відновлення (4 в Євролізі), набираючи в них у середньому 10,6 очок за гру. Взагалі по сезону у нього 15,6 очок, 4,4 підбирання та 2,1 передачі в середньому за гру при реалізації 53,8% двоочкових та 42,3% триочкових. Єдине, що тішить - Шенгелія з ЦСКА сьогодні, 25 листопада, зіграє проти Баварії у Євролізі і лише після цього прибуде в розташування збірної.

Георгій Шермадіні також повернувся після травми на початку листопада (говорили про термін відновлення понад 6 тижнів, але він повернувся за 3) і спочатку клуб акуратно повертав його в гру, випускаючи на 12-17 хвилин. Наприклад, у грі з Прометеєм у ЛЧ 10 листопада він зіграв 16 хвилин, за які набрав 14 очок, ставши другим за результативністю у команді. Він у сезоні набирає 13,6 очок та робить 6,0 підбирань в середньому за гру.

На вихідних у важливому для команди матчі проти Гран-Канарії нашого Артема Пустового в чемпіонаті Іспанії Шермадіні набрав 25 очок, зробив 10 підбирань і заробив на собі 10 фолів за 23 хвилини на паркеті.

Крім двох головних своїх зірок, важлива роль у команді у натуралізованого американського розігруючого Теда Макфаддена. Восени 2020 року він у складі Бургоса виграв Лігу чемпіонів та був визнаний MVP "Фіналу восьми" турніру.

З цього сезону він виступає в Мурсії, набираючи в середньому 11,5 очок, роблячи 1,3 підбирання та 1,9 передач за гру. Відсоток реалізації трьохочкових у нього знизився з 40,4% минулого сезону за Бургос до 26% цього сезону в АСВ.

У задній лінії небезпеку становить також захисник іспанського Бетіса Бека Бурджанадзе. Якщо дати йому кидати з дальньої дистанції і в нього піде кидок, це може стати дуже неприємним моментом, наприклад, 31 жовтня у матчі проти Валенсії він потрапив 6 із 7 дальніх кидків, набрав 18 очок і приніс Бетісу сенсаційну перемогу. Хоча загалом у сезоні він реалізує 36,7% дальніх кидків, набираючи 8,8 очок і роблячи 4,4 підбирання за гру.

Два інші легіонери команди мають набагато менший вплив на гру збірної. 23-річний форвард Олександр Пхевадзе знаходиться у клубі Гран-Канарія, хоча ще не грав цього сезону за основний склад. Але в останній грі за другу команду в лізі LEB він допоміг обіграти столичний Центро Баскет Мадрид із 17 очками, 15 підбираннями та званням MVP матчу.

Георгій Турдзіладзе виступає за французький Орші, який грає у третьому за рівнем дивізіоні. Там у Турдзіладзе непогана статистика - 10,3 очок, 4,3 підбирання та 3,0 передачі за гру.

З гравців, що виступають у чемпіонаті Грузії виділяються форвард Бека Бекаурі, який набирає 19,4 очок, робить 10,8 підбирань та 1,4 блок-шота за гру, центровий Георгій Корсантія також має 10,8 підбирань за гру, а Отар Пхакадзе віддає 5,4 асиста за матч.

При цьому в заявці немає двох досвідчених баскетболістів: Георгія Цинцадзе та Дуду Санадзе, які були основними в кваліфікації на Євробаскет-2022. Рекордсмен команди за кількістю зіграних ігор за збірну Грузії Георгій Цинцадзе переніс операцію на хрестоподібній зв'язці коліна, а Санадзе так і не відновив форму після коронавірусу.

Заявка збірної Грузії:

Захисники: Гіві Бакрадзе, Мераб Боколішвілі, Кахабер Джінтчарадзе, Лука Мазіашвілі, Тед Макфадден,.

Центрові: Георгій Корсантія, Георгій Шермадіні, Георгій Турдзіладзе, Георгій Твалабеїшвілі

Форварди: Бека Бекаурі, Михайло Берішвілі, Бека Бурджанадзе, Ніка Чечелашвілі, Ніколоз Гапріндашвілі, Ілля Лондарідзе, Александр Пхевадзе, Торніке Шенгелія.

Нагадаємо, матч збірних України та Грузії відбудеться у п'ятницю, 26 листопада. Початок о 17:00 за Києвом.

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі