Всі категорії новин
Олександр Кобець: у дитинстві замість садка ходив на баскетбольний майданчик

Олександр Кобець: у дитинстві замість садка ходив на баскетбольний майданчик

Олександр Кобець - один з лідерів національної збірної України з баскетболу, найкращий "снайпер" в історії Черкаських Мавп, який нині виступає в G-Лізі в США за фарм-клуб Вашингтон Візардс - Кепітал Сіті.
 
Олександр недавно повернувся з Америки до Черкас і Телеграф Спорт вдалося поспілкуватися з українським баскетболістом на різні теми: про життя в Америці, Черкаські Мавпи, порівняння з Лукою Дончичем і відновлення від важкої травми.
 
- Ти нещодавно повернувся з США. Розкажи про повсякденне життя за океаном.
- В Америці люди трохи інакше думають - це найбільша відмінність для мене. Люди там живуть набагато простіше.
 
- Залишився б там жити?
- В Америці цікаво жити, коли ти там зайнятий улюбленою справою. Але якщо, як у мене вийшло (травма), то починаєш сумувати за домівкою. Хворіти завжди складніше.
 
БАСКЕТБОЛЬНА СІМ'Я
 
- Розкажи трохи про своє дитинство. Як почав займатися баскетболом?
- У нас баскетбольна сім'я: брат - баскетболіст, мама - баскетболістка і тато теж грав в баскетбол. У мене з самого народження все було вирішено наперед - «баскетбольне ДНК», тому я з раннього дитинства замість садка з татом ходив на баскетбольний майданчик (сміється). Баскетбол мені дуже подобається, я думаю, він у мене в крові.
 
- У 12 років ти переїхав до Черкас. Складно дався той переїзд?
- Спочатку було складно. У мене було ще кілька пропозицій в той час, але я вирішив зупинитися на Черкасах - ми з татом порахували, що там відмінний тренер, який зможе розвивати мене - так і вийшло. Головна складність була в тому, що мені 12 років і я жив сам, без батьків, а потім поступово звик і освоївся до цих умов.
 
- Від яких пропозицій тоді відмовився?
- Мені пропонували в Америку поїхати і міг піти в БК Дніпро. Дніпро ближче до дому був, а в Америку порахували, що ще рано. Максим Міхельсон взяв мене в Черкаси і все дитинство працював зі мною, і він відмінно розвинув молодь: я, Свят Михайлюк, Микита Воєвода. Вважаю, Міхельсон відмінно впорався зі своїм завданням - розвинув молодь.
 
Про початок свого шляху в першій команді Мавп
- Ми з Святом Михайлюком прийшли в команду в сезоні-2012/13, наставником тоді був Йовіца Арсич. Їздили на збори з ними, десь в заявку потрапляли, але толком не грали - сиділи в основному, але вже звикали до рівня Суперліги.
 
- Максим Міхельсон сильно вплинув на становлення твоєї кар'єри?
- Він давав нам шанси проявити себе, але, все одно, ми повинні були виправдовувати їх. Він завжди говорив: «У вас будуть шанси проявити тебе, просто вам потрібно їх використовувати». Я вважаю, що всім молодим гравцям шанси даються рівномірні. Дуже важливо використовувати свої шанси: завжди можна показати себе на тренуваннях, так і в іграх тобі дають якісь хвилини-секунди проявити себе. Дуже добре, що вийшло так, що тренер «молодіжки» прийшов працювати в команду Суперліги, тому що, якби це був іноземець, то для нього міг би бути важливим лише результат наперекір розвитку молодих гравців. Але позиція президента клубу була така: "Нам потрібно розвивати молодь". Час давалося молодим, десь наперекір результатами, але давалося.
 
100 $ - ПЕРШИЙ КОНТРАКТ
- Як виглядали фінансові справи в "Мавп", який був твій перший контракт?
- Мій перший контракт (угода з батьками) був в 14 років. Перший професіональний контракт був в 2014 році з зарплатою 100 доларів - це було приємно.
 
Про чемпіонський сезон Черкаських Мавп - перше "золото" в історії
 
- У нас було провальний початок того сезону, команда була непогана, але початок ми провели змазано, з різних причин команда грала не дуже добре, але потім вдалося вийти на хороший рівень - знайшли «свій» склад. Були одним цілим, як на майданчику, так і поза ним - тут і криється причина успіху.
 
Про рівень української Суперліги
 
- Раніше був зовсім інший рівень Суперліги. Коли в команді було по 5-6 «топових» легіонерів, які котирувалися в Європі. Усе було інакше до війни і економічної кризи.
 
- Зараз український баскетбол виходить з кризи?
- Я вважаю, що баскетбол зараз піднімається - ФБУ дуже багато для цього робить, я вважаю, коли Михайло Юрійович Бродський прийшов, то він дуже багато зробив для українського баскетболу, і ще дуже багато зробить. Він відмінно справляється - баскетбол зараз виходить на вищий рівень. Чемпіонат стає сильнішим. Баскетбол прогресує трохи швидше, ніж навіть наш футбол. Люди починають ходити на трибуни - баскетбол на правильному шляху.
 
ПЕРЕЇЗД У США
 
Про виступи в Літній лізі НБА
 
- Я завжди хотів спробувати свої сили в Америці і грати там - це була моя мрія, і коли у мене з'явилася пропозиція від Булз, то я погодився. Поїхав трохи раніше, так як я готувався, тому що, там баскетбол інший, потрібно було індивідуально попрацювати і над «фізикою», потім я приїхав в Чикаго і зрозумів, що баскетбол інший.
 
- У чому різниця?
- Там дуже стежать за аналітикою, за якимись своїми моментами, за якими в Україні навіть не дивляться. Цей перехід мені дався важко, мені потрібно було заново «вчити» баскетбол. Я кожну гру чекав свого шансу. Але, я вважаю, що мені не дали шансу проявити себе.
 
- Три головні відмінності українського і американського баскетболу...
- Швидкість, впевненість гравців, захисні принципи. Можна називати їх дуже багато - там інший баскетбол.
 
Про перехід з Мавп у НБА
- У мене була усна угода з Михайлом Юрійовичем Бродським. Він мені відразу сказав: «Я хочу, щоб ти розвивався і перешкоджати тобі не буду, якщо буде гарна пропозиція, то ніхто тебе тут тримати не буде». Так і вийшло, була гарна пропозиція. Я вже знав, що буду грати в Америці, але так як сезон в там стартує пізніше я прийняв рішення допомогти рідному клубу пробитися в Єврокубки - ми пройшли в груповий етап і я з чистою душею поїхав в США.
 
- Як в Америці проходить популяризація баскетболу серед уболівальників? Фанати і команда - одне ціле?
- У Америці більше благодійних конкурсів і клуби намагаються більше приділяти увагу благодійності, і до вболівальників теж ставлення відмінне, тому що, там дуже добре працює медіа-система, яка постійно популяризує баскетбол. Постійно проводячи автограф-сесії та інші різноманітні заходи. Там люди фанатіють від баскетболу, постійно заповнюють трибуни вщерть, якщо команда погано грає, то кількість фанатів зменшується, але, все одно, дуже багато – 15 тисяч мінімум приходить на гру і це в найгірший час команди - атмосфера божевільна.
 
Початок твого шляху в НБА ...
 
- Спочатку я підписав контракт з клубом НБА - Вашингтон Візардс пройшов з ними тренувальний табір і потім мене «відчепили» в фарм-клуб (Кепітал Сіті Гоу-Гоу). Там дуже хороша система, тому що, обидві команди тренуються разом. Головний тренер має можливість переглядати всю молодь. Там дуже великий тренувальний комплекс, де по верху всюди скла і генеральні менеджери сидять і дивляться кожне тренування, як команд НБА, так і команд G-ліги - там постійно дивляться за тим, як ти розвиваєшся.
 
- Реально потрапити з фарм-клубу в першу команду?
- Так, це все реально! По-перше, чому я туди пішов? У мене були пропозиції і з Європи, які в даний момент були фінансово вигідніші для мене, тому що це європейські чемпіонати, а фарм-клуби НБА не платять таких грошей - це більше перспектива і шанс і коли у мене була можливість вибрати: гроші чи перспектива , то я навіть не сумнівався - сказав своєму агенту: «Ми будемо йти більше з розвитку, гроші зараз не стоять в пріоритеті - вони ще прийдуть».
 
- Хто з Європи пропонував контракт?
- Звали з Ліги-ВТБ (Росія), були пропозиції від ізраїльських клубів - нормальні чемпіонати, які дуже фінансово вигідні.
 
Кумири
- Чи є у тебе кумир в баскетболі або гравець, на якого рівняєшся?
- Мій улюблений гравець - Кобі Браянт, але якщо дивитися на гравців моєї позиції, то мені подобатися, як грає Клей Томпсон, я дивлюся всі його матчі і стежу за його грою. Він відмінний захисник, який здатний загострювати гру в потрібний момент і при цьому він «білий». Мені подобається стежити за ним і брати для себе щось нове.
 
- Спілкуєшся там зі Святом Михайлюком? З ким ще з іменитих гравців підтримуєш спілкування?
 
- Так, звичайно, ми спілкуємося. Він прилітав до Вашингтона на гру, я до нього ходив на матчі. Хотіли разом відсвяткувати Новий рік, але я отримав травму. А так, то дуже добре спілкуємося, тим більше, у нас один агент. З іншими зірками НБА? Я б не сказав, що прямо спілкуюся, але іноді якісь контакти є. Наприклад, ми приходимо на тренування, а в нашій роздягальні були: Дуайт Ховард, Джон Уолл, Бредлі Біл, але я з ними так сильно не спілкувався, а хлопці з команди дуже добре спілкуються з Джоном Уоллом - для мене це був сюрприз. Там всі дуже привітні, навіть якщо один одного не знають, все одно підходять і спілкуються. Зіркової хвороби взагалі немає! Пам'ятаю, прийшов перший раз до нас в роздягальню і там був Ховард і він каже мені: «Ти, як Лука Дончич, виглядаєш» (сміється).
 
ЗБІРНА УКРАЇНИ ТА ТРАВМА
 
Про ігри за збірну і прикру травму в кінці гри зі Словенією
 
- Я приїхав в збірну, навіть не сумнівався, їхати мені чи не їхати, тому що ще влітку пообіцяв Михайлу Юрійовичу Бродському, що приїду, допоможу збірній, тому що не буде можливості це зробити у гравців НБА. Це баскетбол - травми його зворотна сторона, від них ніхто не застрахований - сталося так, як сталося, а зараз у мене всі думки про відновлення. У мене одні з кращих американських фізіотерапевтів, які фахівці в своїй справі.
 
- Чи допоміг якось клуб в цій ситуації?
- Я б не сказав, що вони допомогли, тому що між клубом і федераціями баскетболу є деякі умови поїздки гравця в національну команду. На момент перебування в збірній відповідальність лежить на них. Клуб не міг мені допомагати, тому що це великий прецедент, якби вони мені зараз допомогли, то потім мали б допомагати всім, хто отримав травми в матчах за збірну.
Про відновлення
 
Операція пройшла блискуче, потихеньку відновлююся, почав ще на другий день після операції. Перші 6 тижнів ходив на милицях, а зараз вже майже повністю можу навантажувати ногу, можу сказати, що моє відновлення йде в найкоротший термін і я скоро повернуся.
 
- Чому клуби Євроліги і НБА не хочуть відправляти своїх гравців в національні збірні?
- По-перше конфлікт Євроліги і ФІБА - вже сприяє тому, що гравці не приїжджають до збірної - немає міжнародної паузи і система, яку прийняла ФІБА не підходить для Євроліги. А в НБА не можуть відпускати гравців, тому що у них свій чемпіонат і своє бачення - у них 82 матчі за сезон і це без плей-оф.
 
- У чому причина невдач Черкаських Мавп цього сезону?
- Це міні-загадка для мене. Кожен думає по-різному, але вони намагаються – і тренер, і команда. Всі стараються –  ніхто не працює в півсили. Тренери намагаються змінити малюнок гри – команда працює, просто поки є якийсь спад. Головне зробити висновки і не повторювати помилок, а в плей-оф вони виходять, так що все ще попереду – пройти перший раунд і ти вже в четвірці кращих.
 
- Найсмішніше, що писали вболівальники в соцмережах?
- Постійно просять ігрові майки, дуже багато таких повідомлень. Але, коли я грав в Україні, люди навіть не розуміють, що у нас одна домашня і одна виїзна форма на сезон, і навіть фізично у тебе це не вийде - тобі ще в ній грати треба. Це було самим смішним для мене. В Америці ти можеш на кожну гру виходити в новій формі і ігрову майку подарувати - там це не проблема.
Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі