Всі категорії новин
Павло Козак: Хочемо, щоб спортивний клуб Титани у Львові був успішним і довготривалим проектом

Павло Козак: Хочемо, щоб спортивний клуб Титани у Львові був успішним і довготривалим проектом

На минулому тижні в столичному ПС Венето пройшов Відкритий чемпіонат міста Києва з баскетболу на візках серед осіб з порушенням ОРА.

Участь у змаганнях брали дві столичні команди - Київські Леви та команда військових Tytanovi. Також до столиці приїхали Одеса-Баскет та Титани зі Львову.

Переможцями турніру стали львівські Титани, які у фіналі виграли у столичної команди Tytanovi 26:16.

Прес-служба ФБУ поспілкувалась з одним з засновників команди, капітаном Павлом Козаком, який розповів про історію клубу та її сучасність.

- Якщо ми говоримо саме за баскетбол на візках у Львові, то це третій рестарт. Перший раз ми розпочали на початку 2000-х. На той момент в Україні було 8 команд і ми з Дніпром боролись за бронзу. Кращими в Україні були Харків та БК Донбас, які були для нас недосяжні.

У 2006-07 році баскетбол на візках став занепадати і десь з 2010 року чемпіонат і Кубок України вже не організовували. Наш вид спорту визначили не пріоритетним. Фінансування не було і більшість або завершили зі спортом, або пішли в інші види. Без зайвого перебільшення скажу, що тоді баскетбол на візках поховали дяді у великих кабінетах.

Рестарт був у 2016 році, коли ми зібрали заново команду. Була проблема в матеріально технічній базі, з візками, але мої друзі з ІТ, люди, яких я тренував, знайомі знайомих допомогли купити шість візків. Вони були нові, але не були індивідуально підібрані. Ми провели декілька турнірів у Львові, запрошували різні команди. У 2017 році провели турнір рівня чемпіонату України. Приїхали шестикратні чемпіони України з Харкова, з якими ми зустрілись у фіналі, була київська команда. Проводили ми також міжнародні турніри, до нас приїздили команди з Польщі.

До пандемії коронавірусу нас регулярно запрошували до Кракова на престижний турнір, рівень був високий, а ми непогано конкурували навіть з командами польського дивізіону А. При тому, що у нас баскетбол – це заняття для душі. Я, наприклад, займаюсь жимом штанги лежачі, майстер міжнародного класу, більше 20 років в цьому виді спорту... Але в 2019 році ми зупинили проект. Не було розуміння міської влади.

Відносно недавно ми з моїм близьким другом вирішили заснувати спортивний клуб. Назвали його Титани. Де-юре юридично все оформили чотири місяці назад. 13 травня ми відновили баскетбольні тренування.

За цей час багато роботи проведено, реставровано візків. Недоспані ночі, зірвані руки, змінені росхідники… але воно того вартувало. Рухаємось. Попри всі складнощі, відсутність підтримки місцевої влади. Нам треба робити своє.

- Що є головним мотиватором для вас, враховуючи відсутність підтримки?

- Зараз все робиться на морально-вольових. Зібрався гарний склад, залишилось його награти. Наразі є ще проблема по локації, маємо змогу тренуватись лише раз в тиждень – в понеділок о 20:00 після роботи. Треба гроші додому заробляти. Але всі ентузіасти. Нам робити своє і рухатись далі. Хто як не ми?

Інструктором з відновлення я працюю з 1999 року, з 2014 року працюю з військовими. Якщо аналізувати ситуацію тоді і зараз, то нам роботи з ветеранами вистачить років на 50. Людей треба повертати до життя, їх треба соціалізувати. Дуже важливою є реабілітація через активний спорт. Потрібно рухатись.

Організатор Відкритого чемпіонату Києва з баскетболу на візках: Нашою метою є створення умов для соціальної адаптації в суспільстві для ветеранів

- Скільки людей у вас залишились з минулого складу і наскільки обновилась команда?

- Зі старого складу у нас 30-40%, а решта – нові люди. Є цивільні, адже побутовий травматизм ніхто не відміняв, є внутрішньо-переміщені, які залишились у Львові. Є троє військових станом на сьогодні.

Ми працюємо над розвитком клубу. Хочеться, щоб цей проект був успішним і довготривалим, а не одноразовим, як у нас в країні звикли робити. Прикро, коли політики займаються популізмом і цих людей використовують для масовки. Нам своє робити. Хочеться більше розуміння і підтримки.

- В перспективі чи планується відновлення розіграшу чемпіонату України?

- Хочеться, щоб кількість команд зростала з арифметичною прогресією. Щоб у нас, як наприклад в Польщі, був Дивізіон А і Дивізіон В з 6-8 командами в кожному.

Але баскетбол – не дешевий вид спорту. Головне – це матеріально-технічна база, адже один візок коштує від 3 до 7-8 тисяч євро. Самі колеса коштують 2-2,5 тисяч євро. І розхідники – не дешева штука. Важко бути в Україні активним на візку. Нам потрібна підтримка.

- Лише в червні у баскетболі на візках відбулись змагання в Одесі та Києві. Хочеться прийняти команди у Львові?

Це історична подія для України: як в Одесі пройшов турнір з баскетболу на візках Кубок Чорного моря

- Не стоїть питання "чи є бажання?". Ми будемо це робити. Це наступний етап, навіть не мета, а наступний етап!
Новини по темі
Жіноча дефлімпійська збірна України – чемпіонки Європи Жіноча дефлімпійська збірна України – чемпіонки Європи
Українки здобули золоті нагороди чемпіонату Європи серед спортсменів з порушенням слуху
Павло Козак: Хочемо, щоб спортивний клуб Титани у Львові був успішним і довготривалим проектом Павло Козак: Хочемо, щоб спортивний клуб Титани у Львові був успішним і довготривалим проектом
Капітан львівської команди з баскетболу на візках розповів про клуб.
Виграй майку чемпіона НБА Святослава Михайлюка з його підписом! Виграй майку чемпіона НБА Святослава Михайлюка з його підписом!
Ми запускаємо розіграш на підтримку 109-ї бригади
Львівські Титани – переможці Відкритого чемпіонату Києва з баскетболу на візках Львівські Титани – переможці Відкритого чемпіонату Києва з баскетболу на візках
У столичному ПС Венето-Спорт завершився Відкритий чемпіонат Києва з баскетболу на візках
Це історична подія для України: як в Одесі пройшов турнір з баскетболу на візках Кубок Чорного моря Це історична подія для України: як в Одесі пройшов турнір з баскетболу на візках Кубок Чорного моря
Захисники України взяли участь у відкритому турнірі з баскетболу на візках
БК Рівне та ОСДЮСШОР Рівнещина долучились до соціального проекту “Баскетбол на кріслах колісних”. БК Рівне та ОСДЮСШОР Рівнещина долучились до соціального проекту “Баскетбол на кріслах колісних”.
Метою цього проекту є залучення поранених українських воїнів до активного життя через спорт.
Продовжується збір на авто та РЕБ для бригади екс-баскетболіста В'ячеслава Богданова Продовжується збір на авто та РЕБ для бригади екс-баскетболіста В'ячеслава Богданова
Богданов в складі 109 бригади ТРО 106 батальйону воює на Адвієвському напрямі
Михайло Бродський та Володимир Драбіковський взяли участь у Асамблеї ФІБА-Європа Михайло Бродський та Володимир Драбіковський взяли участь у Асамблеї ФІБА-Європа
Генеральна асамблея ФІБА-Європа 2024 відбулася в словенському Порторожі
В'ячеслав Богданов: Головна різниця між ЗСУ та баскетболом – покарання за помилку В'ячеслав Богданов: Головна різниця між ЗСУ та баскетболом – покарання за помилку
ФБУ починає збір на машину для бригади В'ячеслава Богданова.
НОК України наголосив на неприпустимості уникання виступів за національну збірну України НОК України наголосив на неприпустимості уникання виступів за національну збірну України
В Олімпійському домі відбулась зустріч президента НОК та президента Федерації волейболу України
Президент Федерації волейболу України назвав зрадниками гравців, які відмовилися їхати у збірну Президент Федерації волейболу України назвав зрадниками гравців, які відмовилися їхати у збірну
Низка лідерів збірної України з волейболу не прибуде до складу команди, у федерації готові до санкцій
Помер Володимир Стремоухов: не стало відомого баскетболіста, автора кидка Помер Володимир Стремоухов: не стало відомого баскетболіста, автора кидка "аля Стрем"
Володимир Стремоухов був першим радянським баскетболістом, який освоїв так званий кидок у стрибку "а-ля Стрем"
Мама героя розповідає, як у Бородянці вдалося побудувати баскетбольний майданчик Мама героя розповідає, як у Бородянці вдалося побудувати баскетбольний майданчик
В Бородянці Київської області побудували сучасний баскетбольний майданчик