Всі категорії новин
“Попереду багато роботи”. Айнарс Багатскіс — про виступ збірної України на турнірі в Стамбулі

“Попереду багато роботи”. Айнарс Багатскіс — про виступ збірної України на турнірі в Стамбулі

Чоловіча збірна України сьогодні, 14 серпня, залишила Стамбул, де взяла участь у підготовчому турнірі до матчів відбору на чемпіонат світу-2023 та Євробаскет-2022. У Туреччині наша команда перемогла Польщу, зазнавши поразок від господарів турніру та чинних чемпіонів Європи словенців.

Незабаром збірна відправиться на ще один контрольний матч у Фінляндію, після чого завершуватиме підготовку до серпневих поєдинків відбору на ЧС-2023 проти Італії та Ісландії. Про свої враження від виступу національної команди в Туреччині розповів головний тренер збірної Айнарс Багатскіс. 

Як змінилася гра з появою гравців, яких не було з командою в липні?

- Вона повністю змінилася, адже це досвідчені гравці, яким треба давати ігровий час. Для мене немає жодних питань, чому вони в збірній і для мене завжди було важливо, щоб для громадськості, для журналістів, було зрозуміло, чому той чи інший гравець у команді. 

Так, є певні проблеми, адже Герун не грав з квітня. Щодо Леня, він не тренувався з нами і відразу зіграв проти Словенії. Мені достатньо було намалювати навіть не комбінації, а приблизно те що ми граємо, і він навіть за таких умов виглядав добре. В НБА, незрозуміло для мене чому, але він отримує стільки часу, скільки отримує. Як на мене, це гравець високого рівня і класна людина, як кажуть тренери, “very coachable”. 

Ми взагалі не очікували, що Олексій гратиме в Стамбулі, адже він приєднався до команди лише два дні тому. Це було суто його бажання — він хотів грати відразу проти Польщі, але я сказав “ні”. Ми домовилися, що він зіграє два-три відрізка проти словенців, але вийшло трохи більше. І він зіграв значно якісніше, ніж я очікував у цій ситуації — враховуючи його ігрову практику та процес акліматизації.

Близнюк приїхав у такій фізичній формі, що він був готовий грати відразу. Я б хотів відзначити його, як приклад для багатьох не тільки українських гравців, адже Богдан — це приклад професійного спортсмена. Він не витрачає час дарма, готує своє тіло і йому значно легше влитися у баскетбольні навантаження. Ну і проти Словенії ми вирішили поберегти Михайлюка, адже на турнірі він також грав після одного неповного тренування. 

Наразі у нас багато чого вже є: бажання, азарт, емоції і розуміння того, що ми робимо, але в нас немає натренованості і ми ще далеко не команда.

Читайте: Айнарс Багатскіс: Хочу сподіватися, що вболівальники нас прийдуть підтримати у матчі з Італією

Які враження у вас від зіграних у Стамбулі матчів?

- Туреччина, враховуючи гравців НБА, готується повним складом вже два тижні. Звичайно, ми могли зіграти проти них якісніше, але, можливо, переліт і певна втома призвели до того, що ми моментами провалилися не в плані баскетболу, а в плані ігрової енергії. Ми були занадто спокійні, а турки, навпаки, грають на емоціях. Плюс вони влучили триочкові, а у нас були підготовлені вільні кидки, які ми не реалізували. Це, знову ж таки, гра на фоні втоми та важких ніг.

У матчі проти Польщі була зовсім інша гра, ми грали в швидкий баскетбол, ми бігли і був лише один спад в середині гри, на який ми відреагували та зіграли цікавим поєднанням гравців — дуже маленькою п’ятіркою з чотирма маленькими та одним центровим. Ми розуміємо, що ця команда має бігти — це бонус цієї команди і ми маємо працювати на це. 

Проти словенців моментами ми грали дуже якісно, але програли через певні нюанси, які треба виправити: зайва підстраховка, в результаті якої отримали п’ять триочкових. Це команда, яка кидає триочкові ледь не найкраще в Європі, незалежно від того грає Дончіч, чи не грає. Ну і парадоксально, що ми програли декілька підбирань, граючи великою пятіркою, після чого нам забили. Ці дрібниці коштували нам перемоги.

Що має давати команді здвоєний центр, яким збірна України починала два матчі?

- Ми маємо шукати свої переваги. В липні ми за рахунок цього затисли іспанців під кільцем. У нас на позиції центрового чотири гравці і треба думати, як їх використовувати, і що ми можемо від цього отримати. І, як на мене, ми отримуємо певні переваги, наша гра стає різноманітнішою. Головне - це виправити захист один на один, підбирання та зайву підстраховку. У нападі я не бачу проблем грати такою передньою лінією. У нас, на жаль, немає багато гравців на “четвірці”, на цій позиції, зокрема, проти Словенії грав Лень і добре розтягував захист. Попереду у нас багато роботи, але небагато часу.

Збірна України проти господарів Євробаскету: продовжується продаж квитків на матч проти Італії

Іссуф Санон в листопаді отримав три хвилини у двох матчах, а зараз став ключовим гравцем задньої лінії. Що змінилося?

- Він все довів своєю роботою. Йому треба було трохи часу, щоб зрозуміти, де він знаходиться і яка гра від нього потрібна. Так, звичайно, тренерам, у яких він грав, було приємно мати гравця, який може вирішувати, але його ніхто не навчив грати в командний баскетбол. Зараз він змужнів, став чоловіком і за грою вийшов на новий рівень.

Звичайно, є над чим працювати, але його агресивність, бажання та позитив дають свої плоди. І мені подобається, що він не змінюється. Видно, що він дуже переживає, наприклад, за те що в перших двох матчах у Стамбулі зробив 11 втрат. Але це тому що він більше хоче пасувати, більше хоче загравати наших великих. Тому є помилки і через це треба пройти.

Я б його хотів також відзначити, як приклад для гравців, у тому числі для гравців збірної. Після останньої гри в липні він відразу найняв персонального тренера і продовжив працювати. Він ці три тижні не курив бамбук, як частина гравців, а готував своє тіло. Саме тому зараз він добре виглядає. Вистачає ігрових аспектів, в яких треба додавати, але це баскетболіст, який зараз дає результат.

Які плани на тренувальний відрізок перед контрольним матчем у Фінляндії? 

- У нашого тренерського штабу зараз є приємні і водночас неприємні клопоти, адже всі гравці, які знаходяться в команді, заслуговують місця в складі на офіційні матчі. Але нам ще треба визначитись із певними позиціями. За рахунок того, що в нас більше гравців, ми можемо зберігати інтенсивність на тренуваннях. А тренування мають бути інтенсивнішими за гру, тому це ми зараз і будемо продовжувати використовувати.

Прокоментуйте, будь ласка, зміни у тренерському штабі збірної України.

- Ще перед липневими матчами було зрозуміло, що збірній U-20 важливо буде відразу працювати з головним тренером Віталієм Степановським. У сучасному баскетболі дуже важко всидіти на двох стільцях, тому ще тоді ми вирішили, що Віталій зосередиться на молодіжній збірній та на клубній роботі. Це стосується і Валерія Плеханова: його пріоритет була збірна України U-18, після чого він отримав і прийняв пропозицію від Будівельника. Тільки це завадило цим тренерам бути зараз у збірній.

Водночас можу сказати, що у Максима Міхельсона було дві пропозиції, але він відмовився від них, щоб бути тренером збірної. До мене також була зацікавленість від декількох клубів, але я сказав, що спочатку я закінчу свою справу зі збірною України, а потім вже подивимось. Я радий, що в таборі збірної зараз людина, яка і так була з нами — Микола Кірсанов, а також тренер, який допомагає з індивідуальною роботою — Олексій Рубан. У нас молодий, енергійний тренерський штаб, який допомагає гравцям ставати краще. Мене тішить, що гравці сприйняли це і те як вони працюють, створюючи чергу для додаткових тренувань.


Підписуйся на ФБУ у соцмережах:

Наші канали в мессенджерах: 

Telegram

Наші сторінки в соціальних мережах:

facebook.com/UkrBasket
instagram.com/fbu_official
youtube.com/MediaUkrbasket

Новини по темі
Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА Чоловіча збірна України — на 36 місці в оновленому світовому рейтингу ФІБА
Національна збірна України втратила одну позицію після матчів в лютому
Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі Віталій Степановський: Зробимо все, щоб виграти чотири наступні матчі
Головний тренер збірної України підбив підсумки першого вікна кваліфікації Євробаскету-2025
Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025 Олександр Ковляр — другий кращий асистент в першому вікні відбору на Євробаскет-2025
Розігруючий збірної України — в топі за одним з ключових статистичних показників
Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні Віталій Степановський: Нам треба зробити висновки і зіграти краще в наступному вікні
Головний тренер та гравець збірної України — про матч проти Португалії
Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025 Україна програла Португалії у відборі на Євробаскет-2025
Перше відбіркове вікно збірна Україна завершила без перемог
Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії Перший матч за 24 роки: історія протистоянь України та Португалії
Національні команди зіграють у відборі на Євробаске-2025
В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями В'ячеслав Бобров піднявся на шосте місце в рейтингу скорерів збірної і увійшов до топ-5 за підбираннями
Відбулись зміни в двох історичних рейтингах кращих гравців національної збірної України
Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ Збірна України відвідала в госпіталі воїнів ЗСУ
Національна команда підтримала українських героїв та запросила на гру проти Португалії
Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія! Триває продаж квитків на матч Україна — Португалія!
Чоловіча національна команда зіграє у відборі на Євробаскет-2025 в Ризі
Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025 Україна програла на старті в Словенії: турнірна таблиця групи відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча збірна України знаходиться на останньому місці після стартового туру в своїй групі
Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть Віталій Степановський: Погано почали другу половину, особливо третю чверть
Головний тренер та капітан збірної України — про матч проти Словенії
Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025 Збірна України поступилась на виїзді Словенії на старті відбору на Євробаскет-2025
Чоловіча національна збірна з поразки розпочала кваліфікацію на чемпіонат Європи
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Відео 22.02.2024
Словенія — Україна: відеотрансляція матчу кваліфікації Євробаскета-2025
Національна команда стартує у новому відбірковому циклі